Rasszizmust kiált a Twitter Marina Abramovic memoárja láttán

.konyvesblog. | 2016. augusztus 17. |

marina-abramovic-memoir-book-cover.jpg

Walk Through Walls címmel jelenik meg októberben Marina Abramovic életrajza, ám van vele egy kis probléma. A világ talán leghíresebb performanszművészének könyvében ugyanis van néhány aggasztóan rasszista szakasz.

A Twitterre felkerült oldalon például azt írja, hogy az ausztrál őslakosok úgy néznek ki, mint a dinoszauruszok. Abramovic szerint nagyon furcsák és különbözőek, amikor először találkozol velük, erőfeszítéseket kell tenned, az egyik dolog például, hogy szörnyen néznek ki a nyugati szem számára. Az arcuk egy másik archoz sem hasonlít, botlábuk van és nagy felsőtestük, ami egyébként a nyugatiakkal való találkozás egyik sajnálatos eredménye, ugyanis a magas cukortartalmú étrend miatt felpuffadtak.

cp-kpmdwaaako0i.jpg

A Twitteren azonnal megjelentek a #theracistispresent hashtagek, utalva Abramovic retrospektív showjára, az The Artist Is Presentre.

Abramovic a vádakra annyit reagált, hogy ő tiszteli a legjobban az ausztrál őslakosokat, mindent nekik köszönhet. A nyilvánosságra került oldal szerinte egy korai, javítatlan részlet az ősszel érkező könyvéből, a leírás pedig a naplójából származik, és a kezdeti reakcióit tartalmazza, méghozzá 1979-ből, amikor először találkozott őslakosokkal. Miután elmerült a világukban, már megértette és megbecsülte őket, és ez ma is így van.  

A könyvbe ITT tudsz beleolvasni.