A fekete nyelvű tolvaj nem lenne a barátunk, de talán elsütne egy poént, mielőtt elintéz
CHRISTOPHER BUEHLMAN
A fekete nyelvű tolvaj
Ford. Sárpátki Ádám, Agave, 2022, 464 oldal
-

“A legkisebb hibád vezethet a legnagyobb kalandodhoz”, olvasható A fekete nyelvű tolvaj borítóján, ám a főszereplő, Kinch Na Shannack esetében tulajdonképpen elég nehéz eldönteni, hogy vajon melyik hibájáról lehet szó. Amikor a katonaság elől szökve tolvajnak állt? Amikor hagyta, hogy túl nagy adóssága halmozódjon fel az őt kiképző Céh felé? Amikor szedett-vedett társaival rárontott egy boszorkánygyanús lovagra? Amikor megmentett egy vak macskát?

Christopher Buehlman regényének hőse igazi nagydumás kisember, aki válogatott trágársággal ecsetelve meséli el kalandjainak sorát. Kinch megrögzötten gyáva és pimasz, az az opportunista alak, akinek azért időnként helyén van a szíve. Mint az elég hamar kiderül, egy ennyire romlott világban, mint az övé, nem is igen lehet más, 

hiszen a számítás és a talpraesettség alapvető túlélési képesség.

És az sem árt, ha valaki, mint Kinch, mindig pontosan érzi - ott mélyen, a szegycsontja mögött -, hogy éppen vele van-e a szerencséje, emellett pedig azzal a különös és ritka képességgel születik, hogy bármilyen nyelven megérti, amit olvas. Ehhez már csak egy kis képzés kell, némi hasznos tolvajmágia, és egész jól elboldogul az ember, már ha nem lenne az a tartozás, amit viszont Kinch nem tudott törleszteni, ezért egy tenyeret tetováltak az arcára. Bárki megütheti, és ő nem üthet vissza. A törlesztés elmaradásával pedig ennél csak rosszabb büntetésre számíthat ő is, meg a hátrahagyott családja is. A Céh keze ugyanis mindenhova elér, átnyúlik országhatárokon, és az utolsó koszlott földönfutó vackától a királyi palotákig befolyást gyakorol.

A fekete nyelvű tolvaj életében a legkisebb hibából lesz a legnagyobb kaland
A fekete nyelvű tolvaj életében a legkisebb hibából lesz a legnagyobb kaland

Kinch Na Shannack kisebb vagyonnal tartozik a Szedők Céhének, amiért kiképezték a tolvajok mesterségére, vagyis a zárfeltörésre, késharcra, falmászásra, zuhanás tompításra, hazugság szövésre és csapdaállításra, valamint pár apróbb varázstrükkre. Muszáj törlesztenie az adósságát, ezért elrejtőzött a régi erdei út mellett, hogy kirabolja az arra járó utazókat. Ma azonban Kinch Na Shannack rossz célpontot választott. Olvass bele!

Tovább olvasok

A kényelmetlen helyzet miatt Kinch arra kényszerül, hogy minden baljós előérzete ellenére is rátámadjon többedmagával arra a goblinháborúban edzett lovagra, Galvára, akit - balszerencséjükre - egy óriási holló harcos, egy corvid kísér. Galva egy jól célzott nyíllövés elismeréséül megkíméli Kinch életét, sőt, hamarosan úgy alakul, hogy a Céh megbízásából közösen folytatják az útjukat egy távoli földre, amit állítólag megszálltak az óriások. Kalandjaik során belekóstolhatunk a bálnavadászatba (elég büdös), megjárjuk a goblinok ketreceit (vajon kiből lesz vacsora?) és a holtaktól lábakat kölcsönző boszorkány tornyát is (itt egy csinos unokahúggal gyarapodik a csapat, aki egy kicsit járatlanabb a varázstudományban, mint remélik).

Ármány, mágia, bosszú, rosszakarat és sok-sok test-lelki mocsok - a kaliforniai író, költő és humorista Christopher Buehlman könyve velejéig grimdark fantasy. Akinek az alzsáner neve önmagában nem árulkodó, az olyan hírhedtebb darabokra gondoljon, mint George R. R. Martintól A tűz és jég dala sorozat, vagy közismertebb nevén a Trónok harca világa, illetve Mark Lawrence A széthullott birodalom-trilógiája (Tövisek hercege, Tövisek királya, Tövisek császára). Ez az alműfaj a Tolkien nyomán kibontakozó, gyakran sematikusan epikus, a Jó és Rossz harcát fókuszba helyező high fantasyhez képest kíméletlen, erőszakos, immorális, trágár és naturalista, valamint sokszor disztopikus világba helyezi a cselekményt. Az idealizált értékek idealizált képviselői helyett a grimdarkban összetettebb szereplők próbálnak boldogulni egy alapvetően igazságtalan, sivár, nihilista vagy pesszimista valóságban. 

Augusztusban jön a Sárkányok háza
Augusztusban jön a Sárkányok háza
Tovább olvasok

Buehlman világa számos nép és nyelv elnagyoltan odavetett történetéből áll össze, és egyre szövevényesebbé tágul. Alulnézetből, azaz Kinch szemszögéből leírhatnánk ezt a világot zsiványsággal vagy betyársággal, és van is benne némi játékosság, hiszen Kinch még a legsötétebb helyzetben is humorizál, ám jobb itt a zsiványságot az eredeti, a mainál jóval sötétebb és kegyetlenebb jelentésében érteni. A könyv főhőse és a társai jó eséllyel nem lennének a barátaink. 

A fekete nyelvű tolvaj így olyan, mint egy szerepjátékos parti, amit az egyik piszkosabb fantáziájú és a játékosokat előszeretettel szívató haverunk mesél. A kalandok sora epizodikus, gyakran támadhat olyan érzésünk, hogy nem is szolgálja a fő cselekményt. Abban viszont fokozatosan, szinte észrevétlenül kibomlik a politikai intrikus szál, a háború értelmetlensége, a csatározások és kegyetlenségek generációkat megnyomorító hatása, és egyre határozottabban felsejlenek a kevesek, akik profitálnak mindebből. Kinch pedig mindeközben úgy sodródik az eseményekkel, mint bármelyik kisember a történelem viharaiban. Próbál a felszínen maradni és legalább egy kicsit élvezni ezt az élet nevű dolgot - viszont legalább szórakoztatóan számol be minderről. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Zsoldos Péter születésének évfordulója a sci-fi és a fantasy ünnepe az Ellenpont fesztiválon

A Zsoldos-díj idei győzteseinek kihirdetésére is itt kerül sor.

...
Nagy

Itt a tavasz: ezekkel az erdei fantasykkel hangolódj a lombfakadásra!

Az erdő ott van a történeteinkben, a dalainkban ősidőktől fogva: egyszerre lélegzetelállító és misztikus, baljós és veszélyes. Olyan fantasyket ajánlunk, amikben az erdő fontos tényező.

...
Írd meg Európát!

Ahol álmodni sem szabad – tengerkékbe mártott fantasy-disztópia

Véget ért Írd meg Európát! című kritikaíró pályázatunk, a legjobbnak ezúttal Zsargó Borbála bizonyult. Mutatjuk a győztes pályaművet.

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Meghalt Vangelis

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Coriolanus Snow-t az Éhezők viadala előzményfilmjében

...
Hírek

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Ősszel jelennek meg Alan Rickman naplói

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét