Ahol álmodni sem szabad – tengerkékbe mártott fantasy-disztópia

Ahol álmodni sem szabad – tengerkékbe mártott fantasy-disztópia

Írd meg Európát! címmel kritikaíró pályázatot hirdettünk a Kreatív Európa Irodával közösen. A jelentkezők tíz olyan könyv közül választhattak, amelyeket a Kreatív Európa támogatásával fordítottak le. A pályázat győztese Zsargó Borbála lett, aki Emmi Itäranta A tiltott álmok városa című művéről írt, az alábbiakban az ő pályaművét olvashatjátok. Nyereménye egy Kindle, amelyen számos kreatív európás könyv megtalálható.

A nyitóképen a kötet szerzője, Emmi Itäranta látható.

Könyves Magazin |
Emmi Itäranta
A tiltott álmok városa
Ford.: Varjasi Csilla, Metropolis Media, 2019, 279 oldal
-

Egy süllyedő szigeten kiépített orwelli diktatúra, üldözött álomlátók, levegőben úszó gondolák, láthatatlan tetoválások, gyógyító medúzák és világító algák színesítik a finn szerző második könyvének cselekményét, amely bővelkedik a mitológiai és pszichoanalitikus  utalásokban is. 

Magát a főszereplő Elianát is az álomlátás rémisztő betegsége sújtja, amit hétpecsétes titokként kell őriznie otthonában, a Szövők Házában, különben egy szempillantás alatt a sziget társadalmának kitaszítottjává válik. Talán úgy tűnt, jobb meggyőződése ellenére jól alkalmazkodik a szürreális diktatúra parancsolta mindennapokhoz, míg nem egy napon minden megváltozik, amikor egy ismeretlen, kivágott nyelvű lányra talál, akinek, ki tudja, miért,

Eliana neve van a tenyerére tetoválva. 

A szerző kiváló érzékkel adagolja a fiktív világ társadalmi szerkezetének, mindennapi  szokásainak (álomlátók bebörtönzése, robotmunka a szövőnők vagy a tintakészítők között, léggondolával közlekedés, kolostorszerű munkaközösségek és társadalmi osztályok...) bemutatását, csakúgy, mint a sziget és a főbb karakterek történetének ismertetését anélkül, hogy hosszú és unalmas leírásokba bocsátkozna. Másrészről ez egyes olvasók számára akár zavaró is lehet, hiszen azonnal elmerülünk az események közepében, nélkülözve a történések magyarázatát. Arról azonban mégsem lehet szó, hogy értetlenül ide-oda kapkodnánk a fejünk, hiszen az események lassan hömpölyögnek, nagy hangsúlyt fektetve az atmoszférateremtésre. 

Az elbeszélőmódra jellemző a lírai hangvétel,

ami kellemesen továbbfűszerezi a sokrétű alkotást, néhol azonban hajlamos a helyzethez mérten túlzó, már-már művészieskedőnek tűnő képekhez nyúlni. Lásd például: „Egy kép merül fel bennem, mint a  hold a láthatáron: a sebesült lány keze, mely a nevem betűit viseli.”(2. fejezet) 

Egy-egy jelenetnél hamar olyan érzésünk lehet, mintha ezt már olvastuk volna valahol – valószínűleg nem véletlenül, a disztópiák toposzai rendre előbukkannak. Ennek ellenére azt gondolom, mégis sikerült újat mutatni a műfajban, és lenyűgöző a számtalan réteg, amit fellelhetünk és ízlelgethetünk, ha nemcsak a cselekményre összpontosítunk, hanem észrevesszük a sok-sok metaforát és mitikus, vagy éppen  pszichológiai utalást. Csak néhány szembeötlő példát említve, a szövőnők sziszifuszi  munkájáról és a készülő fátyolháló-labirintusról nem nehéz a moirák sorsszövésére asszociálni, Ferenczi Sándor pedig elégedetten csettintene már a borító láttán is, a víz alá merülés motívumának újra és újra előbukkanását olvasva pedig talán még táncra is perdülne, miközben büszkén lobogtatná Thalassza-elméletét. Bizonyára szimbolikus jelentőségűek a  gömbökbe zárt fény és a borostyánkőbe zárt fátyolos szárnyú apró élőlények is. 

A borító egyébként remek, figyelemfelkető és igényes, ahogy – az általam megismert  első három fejezet alapján – a szerkesztői és a fordítói munkára sem lehet panasz.

A regény nagy erőssége feltehetőleg a továbbiakban is az izgalmas történetvezetés  mellett a kifinomult és sejtelmes világalkotás és a hangulatteremtés. A fentiekből talán  kiderült, hogy A tiltott álmok városa több, mint egy ifjúsági fantasy. A magam részéről biztos,  hogy nagyon rövid időn belül a kezemben szeretném tartani a kötetet, hogy még mélyebbre merülhessek a légies és kék képekbe szőtt pokolba, és ki tudja, talán rátérhetünk az onnan  kivezető útra is – közben egyre több kérdést feltéve a valódi társadalmunkról, az álmainkról,  vagy akár magáról a létezésről. 

Szerző: Zsargó Borbála 

Kapcsolódó cikkek
...
Írd meg Európát!

Emmi Itäranta: A tiltott álmok városa [Írd meg Európát!]

Emmi Itäranta könyvének főhőse, Eliana különleges képességgel van megáldva: álomlátó. Éppen ezért veszélyben van a szigeten, amelyet egy korrupt, elnyomó hatalom irányít. Olvass bele A tiltott álmok városába, írj recenziót és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Írd meg Európát!

Eredményhirdetés: kiderül, ki nyerte az Írd meg Európát pályázatot!

Lezárult az Írd meg Európát! pályázatunk, mutatjuk a nyertest! Az első helyezett egy Kindle-lel lesz gazdagabb, amelyen számos kreatív európás könyv megtalálható.

...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

Kritikaíró pályázatot hirdet Írd meg Európát! címmel a Könyves Magazin és a Kreatív Európa Iroda. Válassz egy könyvrészletet, írj recenziót és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

A Zsuzsa Bergengóciában című kötetet sokan az egyik legszebb magyar mesekönyvnek tartják, ami egyben a magyar szecessziós könyvművészet kiemelkedő darabja is. A rajzok a gyimesi havasokon túl, a fronton születtek, a versek megírására Karinthy Frigyest kérték fel.

...
Gyerekirodalom

2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban

Szokás szerint gyerekkönyvekből sem lesz hiány idén, csak győzzünk válogatni. Listánkon azokat a könyveket gyűjtöttük össze, melyek tavaszi megjelenését már nagyon várjuk. 

...
Gyerekirodalom

Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50

Épp húsz éve jelent meg az első kötete a ma ötvenéves Bartos Erikának. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Hírek
...
Hírek

Richard Osman új nyomozópárost küld a gyilkosok után

...
Szórakozás

Rákay Philip: Petőfi a maga korában szintén megosztó ember volt

...
Hírek

Navalnij a börtönből: A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm

...
Szórakozás

A sógun ajtót nyitott egy olyan Japánra, amiről a Nyugatnak nem sok fogalma volt

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

...
Alkotótárs

Negyedik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Panodyssey

Locker Dávid: A stroboszkópos buli

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait