Ahol álmodni sem szabad – tengerkékbe mártott fantasy-disztópia

Ahol álmodni sem szabad – tengerkékbe mártott fantasy-disztópia

Írd meg Európát! címmel kritikaíró pályázatot hirdettünk a Kreatív Európa Irodával közösen. A jelentkezők tíz olyan könyv közül választhattak, amelyeket a Kreatív Európa támogatásával fordítottak le. A pályázat győztese Zsargó Borbála lett, aki Emmi Itäranta A tiltott álmok városa című művéről írt, az alábbiakban az ő pályaművét olvashatjátok. Nyereménye egy Kindle, amelyen számos kreatív európás könyv megtalálható.

A nyitóképen a kötet szerzője, Emmi Itäranta látható.

Könyves Magazin |
Emmi Itäranta
A tiltott álmok városa
Ford.: Varjasi Csilla, Metropolis Media, 2019, 279 oldal
-

Egy süllyedő szigeten kiépített orwelli diktatúra, üldözött álomlátók, levegőben úszó gondolák, láthatatlan tetoválások, gyógyító medúzák és világító algák színesítik a finn szerző második könyvének cselekményét, amely bővelkedik a mitológiai és pszichoanalitikus  utalásokban is. 

Magát a főszereplő Elianát is az álomlátás rémisztő betegsége sújtja, amit hétpecsétes titokként kell őriznie otthonában, a Szövők Házában, különben egy szempillantás alatt a sziget társadalmának kitaszítottjává válik. Talán úgy tűnt, jobb meggyőződése ellenére jól alkalmazkodik a szürreális diktatúra parancsolta mindennapokhoz, míg nem egy napon minden megváltozik, amikor egy ismeretlen, kivágott nyelvű lányra talál, akinek, ki tudja, miért,

Eliana neve van a tenyerére tetoválva. 

A szerző kiváló érzékkel adagolja a fiktív világ társadalmi szerkezetének, mindennapi  szokásainak (álomlátók bebörtönzése, robotmunka a szövőnők vagy a tintakészítők között, léggondolával közlekedés, kolostorszerű munkaközösségek és társadalmi osztályok...) bemutatását, csakúgy, mint a sziget és a főbb karakterek történetének ismertetését anélkül, hogy hosszú és unalmas leírásokba bocsátkozna. Másrészről ez egyes olvasók számára akár zavaró is lehet, hiszen azonnal elmerülünk az események közepében, nélkülözve a történések magyarázatát. Arról azonban mégsem lehet szó, hogy értetlenül ide-oda kapkodnánk a fejünk, hiszen az események lassan hömpölyögnek, nagy hangsúlyt fektetve az atmoszférateremtésre. 

Az elbeszélőmódra jellemző a lírai hangvétel,

ami kellemesen továbbfűszerezi a sokrétű alkotást, néhol azonban hajlamos a helyzethez mérten túlzó, már-már művészieskedőnek tűnő képekhez nyúlni. Lásd például: „Egy kép merül fel bennem, mint a  hold a láthatáron: a sebesült lány keze, mely a nevem betűit viseli.”(2. fejezet) 

Egy-egy jelenetnél hamar olyan érzésünk lehet, mintha ezt már olvastuk volna valahol – valószínűleg nem véletlenül, a disztópiák toposzai rendre előbukkannak. Ennek ellenére azt gondolom, mégis sikerült újat mutatni a műfajban, és lenyűgöző a számtalan réteg, amit fellelhetünk és ízlelgethetünk, ha nemcsak a cselekményre összpontosítunk, hanem észrevesszük a sok-sok metaforát és mitikus, vagy éppen  pszichológiai utalást. Csak néhány szembeötlő példát említve, a szövőnők sziszifuszi  munkájáról és a készülő fátyolháló-labirintusról nem nehéz a moirák sorsszövésére asszociálni, Ferenczi Sándor pedig elégedetten csettintene már a borító láttán is, a víz alá merülés motívumának újra és újra előbukkanását olvasva pedig talán még táncra is perdülne, miközben büszkén lobogtatná Thalassza-elméletét. Bizonyára szimbolikus jelentőségűek a  gömbökbe zárt fény és a borostyánkőbe zárt fátyolos szárnyú apró élőlények is. 

A borító egyébként remek, figyelemfelkető és igényes, ahogy – az általam megismert  első három fejezet alapján – a szerkesztői és a fordítói munkára sem lehet panasz.

A regény nagy erőssége feltehetőleg a továbbiakban is az izgalmas történetvezetés  mellett a kifinomult és sejtelmes világalkotás és a hangulatteremtés. A fentiekből talán  kiderült, hogy A tiltott álmok városa több, mint egy ifjúsági fantasy. A magam részéről biztos,  hogy nagyon rövid időn belül a kezemben szeretném tartani a kötetet, hogy még mélyebbre merülhessek a légies és kék képekbe szőtt pokolba, és ki tudja, talán rátérhetünk az onnan  kivezető útra is – közben egyre több kérdést feltéve a valódi társadalmunkról, az álmainkról,  vagy akár magáról a létezésről. 

Szerző: Zsargó Borbála 

Kapcsolódó cikkek
...
Írd meg Európát!

Emmi Itäranta: A tiltott álmok városa [Írd meg Európát!]

Emmi Itäranta könyvének főhőse, Eliana különleges képességgel van megáldva: álomlátó. Éppen ezért veszélyben van a szigeten, amelyet egy korrupt, elnyomó hatalom irányít. Olvass bele A tiltott álmok városába, írj recenziót és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Írd meg Európát!

Eredményhirdetés: kiderül, ki nyerte az Írd meg Európát pályázatot!

Lezárult az Írd meg Európát! pályázatunk, mutatjuk a nyertest! Az első helyezett egy Kindle-lel lesz gazdagabb, amelyen számos kreatív európás könyv megtalálható.

...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

Kritikaíró pályázatot hirdet Írd meg Európát! címmel a Könyves Magazin és a Kreatív Európa Iroda. Válassz egy könyvrészletet, írj recenziót és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

Gyerekirodalom
...
Szórakozás

Sorozat lesz Percy Jackson és az olimposzi hősök kalandjaiból

A Disney+ sorozatot forgat a a Percy Jackson és az olimposziak című regényszériából. A hírt az író, Rick Riordan jelentette be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

Hírek
...
Podcast

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

...
Hírek

100 éves lenne Göncz Árpád, egykori otthonából emlékhely lesz

...
Hírek

Ferenc pápa Bruck Edithet fogadta a Vatikánban

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Nézz bele a Briliáns barátnőm harmadik évadába!