Ahol álmodni sem szabad – tengerkékbe mártott fantasy-disztópia

Ahol álmodni sem szabad – tengerkékbe mártott fantasy-disztópia

Írd meg Európát! címmel kritikaíró pályázatot hirdettünk a Kreatív Európa Irodával közösen. A jelentkezők tíz olyan könyv közül választhattak, amelyeket a Kreatív Európa támogatásával fordítottak le. A pályázat győztese Zsargó Borbála lett, aki Emmi Itäranta A tiltott álmok városa című művéről írt, az alábbiakban az ő pályaművét olvashatjátok. Nyereménye egy Kindle, amelyen számos kreatív európás könyv megtalálható.

A nyitóképen a kötet szerzője, Emmi Itäranta látható.

Könyves Magazin |
Emmi Itäranta
A tiltott álmok városa
Ford.: Varjasi Csilla, Metropolis Media, 2019, 279 oldal
-

Egy süllyedő szigeten kiépített orwelli diktatúra, üldözött álomlátók, levegőben úszó gondolák, láthatatlan tetoválások, gyógyító medúzák és világító algák színesítik a finn szerző második könyvének cselekményét, amely bővelkedik a mitológiai és pszichoanalitikus  utalásokban is. 

Magát a főszereplő Elianát is az álomlátás rémisztő betegsége sújtja, amit hétpecsétes titokként kell őriznie otthonában, a Szövők Házában, különben egy szempillantás alatt a sziget társadalmának kitaszítottjává válik. Talán úgy tűnt, jobb meggyőződése ellenére jól alkalmazkodik a szürreális diktatúra parancsolta mindennapokhoz, míg nem egy napon minden megváltozik, amikor egy ismeretlen, kivágott nyelvű lányra talál, akinek, ki tudja, miért,

Eliana neve van a tenyerére tetoválva. 

A szerző kiváló érzékkel adagolja a fiktív világ társadalmi szerkezetének, mindennapi  szokásainak (álomlátók bebörtönzése, robotmunka a szövőnők vagy a tintakészítők között, léggondolával közlekedés, kolostorszerű munkaközösségek és társadalmi osztályok...) bemutatását, csakúgy, mint a sziget és a főbb karakterek történetének ismertetését anélkül, hogy hosszú és unalmas leírásokba bocsátkozna. Másrészről ez egyes olvasók számára akár zavaró is lehet, hiszen azonnal elmerülünk az események közepében, nélkülözve a történések magyarázatát. Arról azonban mégsem lehet szó, hogy értetlenül ide-oda kapkodnánk a fejünk, hiszen az események lassan hömpölyögnek, nagy hangsúlyt fektetve az atmoszférateremtésre. 

Az elbeszélőmódra jellemző a lírai hangvétel,

ami kellemesen továbbfűszerezi a sokrétű alkotást, néhol azonban hajlamos a helyzethez mérten túlzó, már-már művészieskedőnek tűnő képekhez nyúlni. Lásd például: „Egy kép merül fel bennem, mint a  hold a láthatáron: a sebesült lány keze, mely a nevem betűit viseli.”(2. fejezet) 

Egy-egy jelenetnél hamar olyan érzésünk lehet, mintha ezt már olvastuk volna valahol – valószínűleg nem véletlenül, a disztópiák toposzai rendre előbukkannak. Ennek ellenére azt gondolom, mégis sikerült újat mutatni a műfajban, és lenyűgöző a számtalan réteg, amit fellelhetünk és ízlelgethetünk, ha nemcsak a cselekményre összpontosítunk, hanem észrevesszük a sok-sok metaforát és mitikus, vagy éppen  pszichológiai utalást. Csak néhány szembeötlő példát említve, a szövőnők sziszifuszi  munkájáról és a készülő fátyolháló-labirintusról nem nehéz a moirák sorsszövésére asszociálni, Ferenczi Sándor pedig elégedetten csettintene már a borító láttán is, a víz alá merülés motívumának újra és újra előbukkanását olvasva pedig talán még táncra is perdülne, miközben büszkén lobogtatná Thalassza-elméletét. Bizonyára szimbolikus jelentőségűek a  gömbökbe zárt fény és a borostyánkőbe zárt fátyolos szárnyú apró élőlények is. 

A borító egyébként remek, figyelemfelkető és igényes, ahogy – az általam megismert  első három fejezet alapján – a szerkesztői és a fordítói munkára sem lehet panasz.

A regény nagy erőssége feltehetőleg a továbbiakban is az izgalmas történetvezetés  mellett a kifinomult és sejtelmes világalkotás és a hangulatteremtés. A fentiekből talán  kiderült, hogy A tiltott álmok városa több, mint egy ifjúsági fantasy. A magam részéről biztos,  hogy nagyon rövid időn belül a kezemben szeretném tartani a kötetet, hogy még mélyebbre merülhessek a légies és kék képekbe szőtt pokolba, és ki tudja, talán rátérhetünk az onnan  kivezető útra is – közben egyre több kérdést feltéve a valódi társadalmunkról, az álmainkról,  vagy akár magáról a létezésről. 

Szerző: Zsargó Borbála 

Kapcsolódó cikkek
...
Írd meg Európát!

Emmi Itäranta: A tiltott álmok városa [Írd meg Európát!]

Emmi Itäranta könyvének főhőse, Eliana különleges képességgel van megáldva: álomlátó. Éppen ezért veszélyben van a szigeten, amelyet egy korrupt, elnyomó hatalom irányít. Olvass bele A tiltott álmok városába, írj recenziót és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Írd meg Európát!

Eredményhirdetés: kiderül, ki nyerte az Írd meg Európát pályázatot!

Lezárult az Írd meg Európát! pályázatunk, mutatjuk a nyertest! Az első helyezett egy Kindle-lel lesz gazdagabb, amelyen számos kreatív európás könyv megtalálható.

...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

Kritikaíró pályázatot hirdet Írd meg Európát! címmel a Könyves Magazin és a Kreatív Európa Iroda. Válassz egy könyvrészletet, írj recenziót és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?