A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. Mark Greaney nagy elődje és korábbi szerzőtársa, Tom Clancy nyomdokaiba lépve olyan könyvet írt, ami szó szerint nagy durranás. És nem több.

ld | 2022. november 15. |
Mark Greaney
A Szürke Ember
Ford. Tamás Gábor, Agave, 2022, 357 oldal
-

Profi az, aki rutinból végzi el a feladatait, a legnagyobb biztonsággal, magától értetődően. Akkor is meg tudja csinálni, amit kell, ha nincs hozzá kedve. A Szürke Ember pedig profi, akinek hátteréről nem sokat tudunk meg, jelleme nem sokat fejlődik. Az egyetlen, amit tudnunk kell róla, hogy néhol szinte már szürreálisan sebezhetetlen és minden pácból kikeveredik. Látványos lövöldözések, robbantások és trükkök kíséretében, higgadtan távozik üldözői karmaiból. Sehol egy egyszerű kilépő – ha kell, a komplett prágai készenléti rendőrséggel is leszámol – mégpedig egyedül. Mélysége nem igazán van, csak ez a keserű, higgadt profizmus. 

„Megindult a harc. Mit sem számított, hogy Court nem tudta, a megmentői mi a szarért fordultak ellene. Egyetlen agysejtjét sem használta arra, hogy eltöprengjen a fordulaton.

Court Genrty embereket gyilkolt. Ezek emberek voltak. Ennyi elég is volt.”

Court Gentry ilyen: nem gondolkodik, öl, ha kell és minél mélyebbre megy az események spiráljában, annál reménytelenebb helyzetekbe keveredik és annál többet kell ölnie. Bérgyilkos, de mégiscsak van morális tartása: csak a rosszfiúkkal bánik el. „Jó ember, ugyanakkor még jobb gyilkos” – olvasható a találó mottó a kötet borítóján. Gentry hátteréről sokat egyébként nem tudunk meg, csak azt, hogy egy korábbi bűntény miatt lecsukták és a börtönből hozza ki Donald Fitzroy, a Sierra alakulat egykori alapítója azzal az ajánlattal, hogy végezze el a piszkos munkát helyettük – a szürke zónában, ahol a diplomáciának nem sok hasznát veszik.

Így lesz ő lesz a szürke ember, a titkos fegyver a CIA kezében.

Csakhogy mentorát, Fitzroyt nyugdíjazzák, a köztörvényes bűnözők beszervezését támogató Sierra programot pedig leállítják.

A rengeteg vér és lövöldözés mellett Fitzroy és Gentry kapcsolata viszi el igazából a történetet, ami a rutinszerű árulások mellett is meg tud maradni szinte már apa-fiú viszony mélységű kapcsolatnak. Donald ragaszkodása Gentryhez időnként már-már megindító, amikor például a válogatott kínzások ellenére is védi őt. A Szürke Embert mindeközben hiába üldözi a fejvadász csapat, bármikor köddé tud válni. A cselekmény tehát erről az üldözésről szól, és arról, hogy kitartóan próbál eljutni mentorához, a legfőbb bizalmasához és egyben főnökéhez, akit időközben családjával együtt fogva tartanak.

A Szürke Emberben Ryan Goslingot mindenáron ki akarják iktatni

Az adaptáció bemutatójával egy időben jelenik meg magyarul Mark Greaney bestsellere, A Szürke Ember.

Tovább olvasok

A könyvben végig tombol a tesztoszteron, összesen talán három női szereplő jelenik meg benne, ebből egy gyerek, Donald Fitzroy egyik unokája – természetesen miatta válik sebezhetővé mindazok szemében, akik le akarnak számolni az ő Szürke Emberével.

A regény műfajilag leginkább az akcióthrillerek közé sorolható, bár az össztüzek mennyisége és az “egy mindenki ellen” aránytalansága miatt igazából a véres jelenetek néhol egészen szürreálisak.

A Szürke Ember ezért sokszor inkább egy szuperhősre hasonlít,

például, amikor a magasban repkedő helikopter egész legénységével (akiket addig megmentőinek hitt) számol le, és ejtőernyővel menekül meg a darabokra eső szerkezetből. 

A Netflix óriási költségvetésből, 200 millió dollárból készített filmet a történetből Ryan Gosling főszereplésével (ő látható egyébként a kötet borítóján is), amit Tom Clancy (1947-2013) krimiíró nevével is reklámoztak. Greanery Clancy rajongójából lett az írótársa és a Jack Ryan, illetve a Campus történeteken dolgoztak együtt, amit elődje halála után egyedül folytatott. Court Gentry, azaz a Sierra Six története tehát ezt a hagyományt viszi tovább egy önálló regényfolyamban. Greanery története tucatnyi könyvből áll össze, amelynek első részét adta ki magyarul A Szürke Ember címmel idén az Agave. A további kötetekből hátha kikristályosodik a karakter múltja és – egyelőre nem túl árnyalt – személyisége.

A filmmel kapcsolatban már egyértelműbben negatívak a kritikák: rengeteg pénzt öltek valamibe, hogy végignézhessük, hogyan robbantanak fel – sokszor idegesítően gyors ugrásokkal – európai nagyvárosokat. Ráadásul, a könyvbeli – egyébként meglehetősen izgalmas és jól megírt – közel-keleti kezdőjelenetet is egy értelmezhetetlenül fancy bangkoki estélyre cserélték, a háttérben húzódó politikai szálakat pedig személyi konfliktusra. A nézőben közben pedig felmerül a kérdés: megér-e ennyi vérontást, ha egy mégoly profi és kikezdhetetlen karakter élete is a tét, mint a Szürke Emberé. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Mit tesz a krimiíró, ha az exférjét valaki el akarja tenni láb alól?

Finlay Donovan néha szívesen látná holtan a férjét, valójában mindent megtesz, hogy megmentse az életét - ahogy a saját bőrét is.

...
Nagy

Stefan Ahnhem: A skandináv krimi egy sikertörténet, ami a saját sikeréből táplálkozik

Stefan Ahnhem, a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Fabian Risk-könyvek szerzője a Margó fesztivál vendége volt, ekkor beszélgettünk vele a Risk-sorozatot lezáró, A verem című, nemrég magyarul is megjelent könyve apropóján a krimiírás rejtelmeiről, Fabian Risk fejlődéséről, állami rendszerekbe vetett bizalomról és az is kiderült, hogy Kelet-Európában több a fiatal olvasó, mint Skandináviában 

...
Kritika

Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Magány, demencia, korábban virágzó, de ma már elhagyatott vidék: a feledés és felejtés ezer szintje, mely Tove Alsterdal regényeinek középpontjában áll. A svéd író, újságíró és drámaíró Gyökerestül kitépve című művét az év legjobb svéd bűnügyi regényének választották. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

Olvass!
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából