A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. Mark Greaney nagy elődje és korábbi szerzőtársa, Tom Clancy nyomdokaiba lépve olyan könyvet írt, ami szó szerint nagy durranás. És nem több.

ld | 2022. november 15. |
Mark Greaney
A Szürke Ember
Ford. Tamás Gábor, Agave, 2022, 357 oldal
-

Profi az, aki rutinból végzi el a feladatait, a legnagyobb biztonsággal, magától értetődően. Akkor is meg tudja csinálni, amit kell, ha nincs hozzá kedve. A Szürke Ember pedig profi, akinek hátteréről nem sokat tudunk meg, jelleme nem sokat fejlődik. Az egyetlen, amit tudnunk kell róla, hogy néhol szinte már szürreálisan sebezhetetlen és minden pácból kikeveredik. Látványos lövöldözések, robbantások és trükkök kíséretében, higgadtan távozik üldözői karmaiból. Sehol egy egyszerű kilépő – ha kell, a komplett prágai készenléti rendőrséggel is leszámol – mégpedig egyedül. Mélysége nem igazán van, csak ez a keserű, higgadt profizmus. 

„Megindult a harc. Mit sem számított, hogy Court nem tudta, a megmentői mi a szarért fordultak ellene. Egyetlen agysejtjét sem használta arra, hogy eltöprengjen a fordulaton.

Court Genrty embereket gyilkolt. Ezek emberek voltak. Ennyi elég is volt.”

Court Gentry ilyen: nem gondolkodik, öl, ha kell és minél mélyebbre megy az események spiráljában, annál reménytelenebb helyzetekbe keveredik és annál többet kell ölnie. Bérgyilkos, de mégiscsak van morális tartása: csak a rosszfiúkkal bánik el. „Jó ember, ugyanakkor még jobb gyilkos” – olvasható a találó mottó a kötet borítóján. Gentry hátteréről sokat egyébként nem tudunk meg, csak azt, hogy egy korábbi bűntény miatt lecsukták és a börtönből hozza ki Donald Fitzroy, a Sierra alakulat egykori alapítója azzal az ajánlattal, hogy végezze el a piszkos munkát helyettük – a szürke zónában, ahol a diplomáciának nem sok hasznát veszik.

Így lesz ő lesz a szürke ember, a titkos fegyver a CIA kezében.

Csakhogy mentorát, Fitzroyt nyugdíjazzák, a köztörvényes bűnözők beszervezését támogató Sierra programot pedig leállítják.

A rengeteg vér és lövöldözés mellett Fitzroy és Gentry kapcsolata viszi el igazából a történetet, ami a rutinszerű árulások mellett is meg tud maradni szinte már apa-fiú viszony mélységű kapcsolatnak. Donald ragaszkodása Gentryhez időnként már-már megindító, amikor például a válogatott kínzások ellenére is védi őt. A Szürke Embert mindeközben hiába üldözi a fejvadász csapat, bármikor köddé tud válni. A cselekmény tehát erről az üldözésről szól, és arról, hogy kitartóan próbál eljutni mentorához, a legfőbb bizalmasához és egyben főnökéhez, akit időközben családjával együtt fogva tartanak.

A Szürke Emberben Ryan Goslingot mindenáron ki akarják iktatni

Az adaptáció bemutatójával egy időben jelenik meg magyarul Mark Greaney bestsellere, A Szürke Ember.

Tovább olvasok

A könyvben végig tombol a tesztoszteron, összesen talán három női szereplő jelenik meg benne, ebből egy gyerek, Donald Fitzroy egyik unokája – természetesen miatta válik sebezhetővé mindazok szemében, akik le akarnak számolni az ő Szürke Emberével.

A regény műfajilag leginkább az akcióthrillerek közé sorolható, bár az össztüzek mennyisége és az “egy mindenki ellen” aránytalansága miatt igazából a véres jelenetek néhol egészen szürreálisak.

A Szürke Ember ezért sokszor inkább egy szuperhősre hasonlít,

például, amikor a magasban repkedő helikopter egész legénységével (akiket addig megmentőinek hitt) számol le, és ejtőernyővel menekül meg a darabokra eső szerkezetből. 

A Netflix óriási költségvetésből, 200 millió dollárból készített filmet a történetből Ryan Gosling főszereplésével (ő látható egyébként a kötet borítóján is), amit Tom Clancy (1947-2013) krimiíró nevével is reklámoztak. Greanery Clancy rajongójából lett az írótársa és a Jack Ryan, illetve a Campus történeteken dolgoztak együtt, amit elődje halála után egyedül folytatott. Court Gentry, azaz a Sierra Six története tehát ezt a hagyományt viszi tovább egy önálló regényfolyamban. Greanery története tucatnyi könyvből áll össze, amelynek első részét adta ki magyarul A Szürke Ember címmel idén az Agave. A további kötetekből hátha kikristályosodik a karakter múltja és – egyelőre nem túl árnyalt – személyisége.

A filmmel kapcsolatban már egyértelműbben negatívak a kritikák: rengeteg pénzt öltek valamibe, hogy végignézhessük, hogyan robbantanak fel – sokszor idegesítően gyors ugrásokkal – európai nagyvárosokat. Ráadásul, a könyvbeli – egyébként meglehetősen izgalmas és jól megírt – közel-keleti kezdőjelenetet is egy értelmezhetetlenül fancy bangkoki estélyre cserélték, a háttérben húzódó politikai szálakat pedig személyi konfliktusra. A nézőben közben pedig felmerül a kérdés: megér-e ennyi vérontást, ha egy mégoly profi és kikezdhetetlen karakter élete is a tét, mint a Szürke Emberé. 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Mit tesz a krimiíró, ha az exférjét valaki el akarja tenni láb alól?

Finlay Donovan néha szívesen látná holtan a férjét, valójában mindent megtesz, hogy megmentse az életét - ahogy a saját bőrét is.

...
Nagy

Stefan Ahnhem: A skandináv krimi egy sikertörténet, ami a saját sikeréből táplálkozik

Stefan Ahnhem, a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Fabian Risk-könyvek szerzője a Margó fesztivál vendége volt, ekkor beszélgettünk vele a Risk-sorozatot lezáró, A verem című, nemrég magyarul is megjelent könyve apropóján a krimiírás rejtelmeiről, Fabian Risk fejlődéséről, állami rendszerekbe vetett bizalomról és az is kiderült, hogy Kelet-Európában több a fiatal olvasó, mint Skandináviában 

...
Kritika

Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Magány, demencia, korábban virágzó, de ma már elhagyatott vidék: a feledés és felejtés ezer szintje, mely Tove Alsterdal regényeinek középpontjában áll. A svéd író, újságíró és drámaíró Gyökerestül kitépve című művét az év legjobb svéd bűnügyi regényének választották. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

A Dűne-filmek előtt tízezer évvel játszódó sorozatban a Bene Gesserit szövetség felemelkedését és hatalmi harcát láthatjuk majd.

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

De a televíziós díjakért más népszerű adaptációk is versenyben vannak a nagy sikerű A sógun mellett.

...
Szórakozás

Harrenhal átka kerget őrületbe a Sárkányok házában?

Különös dolgok történnek Daemon Targaryennel, aki Harrenhal baljós várában időzik a Sárkányok háza utóbbi epizódjaiban. Egy kis westerosi történelmi gyorstalpaló következik.

Kiemeltek
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

Olvass!
...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? Olvass bele, mit gondol erről Francis Fukuyama!

...
Beleolvasó

Octavia E. Butler klasszikus sci-fijében az időutazás ára az egyik karod is lehet

Az 1979-ben megjelent Rokonság című sci-fi érzékenyen és eredeti módon vizsgálja a faji és nemi alapú identitás témáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy család nagy árat fizet a titkaiért – Olvass bele Adriana Trigiani regényébe!

Sokszínű, magával ragadó családregény a toszkán kézművesek három generációjáról és egy évtizedekig őrizgetett titokról. Olvass bele!

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

...
Kiss Imola

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

...
Horányi Hanna Zelma

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Hírek
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban