A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. Mark Greaney nagy elődje és korábbi szerzőtársa, Tom Clancy nyomdokaiba lépve olyan könyvet írt, ami szó szerint nagy durranás. És nem több.

ld | 2022. november 15. |
Mark Greaney
A Szürke Ember
Ford. Tamás Gábor, Agave, 2022, 357 oldal
-

Profi az, aki rutinból végzi el a feladatait, a legnagyobb biztonsággal, magától értetődően. Akkor is meg tudja csinálni, amit kell, ha nincs hozzá kedve. A Szürke Ember pedig profi, akinek hátteréről nem sokat tudunk meg, jelleme nem sokat fejlődik. Az egyetlen, amit tudnunk kell róla, hogy néhol szinte már szürreálisan sebezhetetlen és minden pácból kikeveredik. Látványos lövöldözések, robbantások és trükkök kíséretében, higgadtan távozik üldözői karmaiból. Sehol egy egyszerű kilépő – ha kell, a komplett prágai készenléti rendőrséggel is leszámol – mégpedig egyedül. Mélysége nem igazán van, csak ez a keserű, higgadt profizmus. 

„Megindult a harc. Mit sem számított, hogy Court nem tudta, a megmentői mi a szarért fordultak ellene. Egyetlen agysejtjét sem használta arra, hogy eltöprengjen a fordulaton.

Court Genrty embereket gyilkolt. Ezek emberek voltak. Ennyi elég is volt.”

Court Gentry ilyen: nem gondolkodik, öl, ha kell és minél mélyebbre megy az események spiráljában, annál reménytelenebb helyzetekbe keveredik és annál többet kell ölnie. Bérgyilkos, de mégiscsak van morális tartása: csak a rosszfiúkkal bánik el. „Jó ember, ugyanakkor még jobb gyilkos” – olvasható a találó mottó a kötet borítóján. Gentry hátteréről sokat egyébként nem tudunk meg, csak azt, hogy egy korábbi bűntény miatt lecsukták és a börtönből hozza ki Donald Fitzroy, a Sierra alakulat egykori alapítója azzal az ajánlattal, hogy végezze el a piszkos munkát helyettük – a szürke zónában, ahol a diplomáciának nem sok hasznát veszik.

Így lesz ő lesz a szürke ember, a titkos fegyver a CIA kezében.

Csakhogy mentorát, Fitzroyt nyugdíjazzák, a köztörvényes bűnözők beszervezését támogató Sierra programot pedig leállítják.

A rengeteg vér és lövöldözés mellett Fitzroy és Gentry kapcsolata viszi el igazából a történetet, ami a rutinszerű árulások mellett is meg tud maradni szinte már apa-fiú viszony mélységű kapcsolatnak. Donald ragaszkodása Gentryhez időnként már-már megindító, amikor például a válogatott kínzások ellenére is védi őt. A Szürke Embert mindeközben hiába üldözi a fejvadász csapat, bármikor köddé tud válni. A cselekmény tehát erről az üldözésről szól, és arról, hogy kitartóan próbál eljutni mentorához, a legfőbb bizalmasához és egyben főnökéhez, akit időközben családjával együtt fogva tartanak.

A Szürke Emberben Ryan Goslingot mindenáron ki akarják iktatni

Az adaptáció bemutatójával egy időben jelenik meg magyarul Mark Greaney bestsellere, A Szürke Ember.

Tovább olvasok

A könyvben végig tombol a tesztoszteron, összesen talán három női szereplő jelenik meg benne, ebből egy gyerek, Donald Fitzroy egyik unokája – természetesen miatta válik sebezhetővé mindazok szemében, akik le akarnak számolni az ő Szürke Emberével.

A regény műfajilag leginkább az akcióthrillerek közé sorolható, bár az össztüzek mennyisége és az “egy mindenki ellen” aránytalansága miatt igazából a véres jelenetek néhol egészen szürreálisak.

A Szürke Ember ezért sokszor inkább egy szuperhősre hasonlít,

például, amikor a magasban repkedő helikopter egész legénységével (akiket addig megmentőinek hitt) számol le, és ejtőernyővel menekül meg a darabokra eső szerkezetből. 

A Netflix óriási költségvetésből, 200 millió dollárból készített filmet a történetből Ryan Gosling főszereplésével (ő látható egyébként a kötet borítóján is), amit Tom Clancy (1947-2013) krimiíró nevével is reklámoztak. Greanery Clancy rajongójából lett az írótársa és a Jack Ryan, illetve a Campus történeteken dolgoztak együtt, amit elődje halála után egyedül folytatott. Court Gentry, azaz a Sierra Six története tehát ezt a hagyományt viszi tovább egy önálló regényfolyamban. Greanery története tucatnyi könyvből áll össze, amelynek első részét adta ki magyarul A Szürke Ember címmel idén az Agave. A további kötetekből hátha kikristályosodik a karakter múltja és – egyelőre nem túl árnyalt – személyisége.

A filmmel kapcsolatban már egyértelműbben negatívak a kritikák: rengeteg pénzt öltek valamibe, hogy végignézhessük, hogyan robbantanak fel – sokszor idegesítően gyors ugrásokkal – európai nagyvárosokat. Ráadásul, a könyvbeli – egyébként meglehetősen izgalmas és jól megírt – közel-keleti kezdőjelenetet is egy értelmezhetetlenül fancy bangkoki estélyre cserélték, a háttérben húzódó politikai szálakat pedig személyi konfliktusra. A nézőben közben pedig felmerül a kérdés: megér-e ennyi vérontást, ha egy mégoly profi és kikezdhetetlen karakter élete is a tét, mint a Szürke Emberé. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Mit tesz a krimiíró, ha az exférjét valaki el akarja tenni láb alól?

Finlay Donovan néha szívesen látná holtan a férjét, valójában mindent megtesz, hogy megmentse az életét - ahogy a saját bőrét is.

...
Nagy

Stefan Ahnhem: A skandináv krimi egy sikertörténet, ami a saját sikeréből táplálkozik

Stefan Ahnhem, a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Fabian Risk-könyvek szerzője a Margó fesztivál vendége volt, ekkor beszélgettünk vele a Risk-sorozatot lezáró, A verem című, nemrég magyarul is megjelent könyve apropóján a krimiírás rejtelmeiről, Fabian Risk fejlődéséről, állami rendszerekbe vetett bizalomról és az is kiderült, hogy Kelet-Európában több a fiatal olvasó, mint Skandináviában 

...
Kritika

Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Magány, demencia, korábban virágzó, de ma már elhagyatott vidék: a feledés és felejtés ezer szintje, mely Tove Alsterdal regényeinek középpontjában áll. A svéd író, újságíró és drámaíró Gyökerestül kitépve című művét az év legjobb svéd bűnügyi regényének választották. 

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak