A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. Mark Greaney nagy elődje és korábbi szerzőtársa, Tom Clancy nyomdokaiba lépve olyan könyvet írt, ami szó szerint nagy durranás. És nem több.

ld | 2022. november 15. |
Mark Greaney
A Szürke Ember
Ford. Tamás Gábor, Agave, 2022, 357 oldal
-

Profi az, aki rutinból végzi el a feladatait, a legnagyobb biztonsággal, magától értetődően. Akkor is meg tudja csinálni, amit kell, ha nincs hozzá kedve. A Szürke Ember pedig profi, akinek hátteréről nem sokat tudunk meg, jelleme nem sokat fejlődik. Az egyetlen, amit tudnunk kell róla, hogy néhol szinte már szürreálisan sebezhetetlen és minden pácból kikeveredik. Látványos lövöldözések, robbantások és trükkök kíséretében, higgadtan távozik üldözői karmaiból. Sehol egy egyszerű kilépő – ha kell, a komplett prágai készenléti rendőrséggel is leszámol – mégpedig egyedül. Mélysége nem igazán van, csak ez a keserű, higgadt profizmus. 

„Megindult a harc. Mit sem számított, hogy Court nem tudta, a megmentői mi a szarért fordultak ellene. Egyetlen agysejtjét sem használta arra, hogy eltöprengjen a fordulaton.

Court Genrty embereket gyilkolt. Ezek emberek voltak. Ennyi elég is volt.”

Court Gentry ilyen: nem gondolkodik, öl, ha kell és minél mélyebbre megy az események spiráljában, annál reménytelenebb helyzetekbe keveredik és annál többet kell ölnie. Bérgyilkos, de mégiscsak van morális tartása: csak a rosszfiúkkal bánik el. „Jó ember, ugyanakkor még jobb gyilkos” – olvasható a találó mottó a kötet borítóján. Gentry hátteréről sokat egyébként nem tudunk meg, csak azt, hogy egy korábbi bűntény miatt lecsukták és a börtönből hozza ki Donald Fitzroy, a Sierra alakulat egykori alapítója azzal az ajánlattal, hogy végezze el a piszkos munkát helyettük – a szürke zónában, ahol a diplomáciának nem sok hasznát veszik.

Így lesz ő lesz a szürke ember, a titkos fegyver a CIA kezében.

Csakhogy mentorát, Fitzroyt nyugdíjazzák, a köztörvényes bűnözők beszervezését támogató Sierra programot pedig leállítják.

A rengeteg vér és lövöldözés mellett Fitzroy és Gentry kapcsolata viszi el igazából a történetet, ami a rutinszerű árulások mellett is meg tud maradni szinte már apa-fiú viszony mélységű kapcsolatnak. Donald ragaszkodása Gentryhez időnként már-már megindító, amikor például a válogatott kínzások ellenére is védi őt. A Szürke Embert mindeközben hiába üldözi a fejvadász csapat, bármikor köddé tud válni. A cselekmény tehát erről az üldözésről szól, és arról, hogy kitartóan próbál eljutni mentorához, a legfőbb bizalmasához és egyben főnökéhez, akit időközben családjával együtt fogva tartanak.

A Szürke Emberben Ryan Goslingot mindenáron ki akarják iktatni

Az adaptáció bemutatójával egy időben jelenik meg magyarul Mark Greaney bestsellere, A Szürke Ember.

Tovább olvasok

A könyvben végig tombol a tesztoszteron, összesen talán három női szereplő jelenik meg benne, ebből egy gyerek, Donald Fitzroy egyik unokája – természetesen miatta válik sebezhetővé mindazok szemében, akik le akarnak számolni az ő Szürke Emberével.

A regény műfajilag leginkább az akcióthrillerek közé sorolható, bár az össztüzek mennyisége és az “egy mindenki ellen” aránytalansága miatt igazából a véres jelenetek néhol egészen szürreálisak.

A Szürke Ember ezért sokszor inkább egy szuperhősre hasonlít,

például, amikor a magasban repkedő helikopter egész legénységével (akiket addig megmentőinek hitt) számol le, és ejtőernyővel menekül meg a darabokra eső szerkezetből. 

A Netflix óriási költségvetésből, 200 millió dollárból készített filmet a történetből Ryan Gosling főszereplésével (ő látható egyébként a kötet borítóján is), amit Tom Clancy (1947-2013) krimiíró nevével is reklámoztak. Greanery Clancy rajongójából lett az írótársa és a Jack Ryan, illetve a Campus történeteken dolgoztak együtt, amit elődje halála után egyedül folytatott. Court Gentry, azaz a Sierra Six története tehát ezt a hagyományt viszi tovább egy önálló regényfolyamban. Greanery története tucatnyi könyvből áll össze, amelynek első részét adta ki magyarul A Szürke Ember címmel idén az Agave. A további kötetekből hátha kikristályosodik a karakter múltja és – egyelőre nem túl árnyalt – személyisége.

A filmmel kapcsolatban már egyértelműbben negatívak a kritikák: rengeteg pénzt öltek valamibe, hogy végignézhessük, hogyan robbantanak fel – sokszor idegesítően gyors ugrásokkal – európai nagyvárosokat. Ráadásul, a könyvbeli – egyébként meglehetősen izgalmas és jól megírt – közel-keleti kezdőjelenetet is egy értelmezhetetlenül fancy bangkoki estélyre cserélték, a háttérben húzódó politikai szálakat pedig személyi konfliktusra. A nézőben közben pedig felmerül a kérdés: megér-e ennyi vérontást, ha egy mégoly profi és kikezdhetetlen karakter élete is a tét, mint a Szürke Emberé. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Mit tesz a krimiíró, ha az exférjét valaki el akarja tenni láb alól?

Finlay Donovan néha szívesen látná holtan a férjét, valójában mindent megtesz, hogy megmentse az életét - ahogy a saját bőrét is.

...
Nagy

Stefan Ahnhem: A skandináv krimi egy sikertörténet, ami a saját sikeréből táplálkozik

Stefan Ahnhem, a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Fabian Risk-könyvek szerzője a Margó fesztivál vendége volt, ekkor beszélgettünk vele a Risk-sorozatot lezáró, A verem című, nemrég magyarul is megjelent könyve apropóján a krimiírás rejtelmeiről, Fabian Risk fejlődéséről, állami rendszerekbe vetett bizalomról és az is kiderült, hogy Kelet-Európában több a fiatal olvasó, mint Skandináviában 

...
Kritika

Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Magány, demencia, korábban virágzó, de ma már elhagyatott vidék: a feledés és felejtés ezer szintje, mely Tove Alsterdal regényeinek középpontjában áll. A svéd író, újságíró és drámaíró Gyökerestül kitépve című művét az év legjobb svéd bűnügyi regényének választották. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

...
Nagy

Jónás Tamás: Nincs időm a mellébeszélésre és a tabura

Hosszú hallgatás után új kötettel jelentkezik Jónás Tamás, akit önéletrajziságról, fájdalomról, szeretetről és Istenről kérdeztünk. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...
Sándor Anna

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Kolozsi Orsolya

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Hírek
...
Hírek

Egy új tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben csak nyaralás alatt olvasnak

...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Hírek

„Rákországban” kezelik Paul Austert

...
Panodyssey

Kiss Gabriella: Pótlás [Panodyssey]

...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt