Elle Cosimano
Finlay Donovan mindent visz
Ford.: Török Krisztina, Agave, 2022, 384 oldal
-

Még kényszer hatására is nehéz lenne eldönteni, pontosan mi az a műfaj, amiben Elle Cosimano mozog. A krimi adja magát, hiszen regényeiben van bűncselekmény, meg egy ember, aki felgöngyölíti (ő a címszereplő Finlay Donovan), ezzel pedig kicsit helyrebillenti a világ rendjét (vagy nem, de erről majd később), de a zsáneren belül már nehéz elhelyezni a regényt. Leginkább talán a cozy mystery áll hozzá a legközelebb, amelyben a rázósabb dolgok (mint mondjuk egy gyilkosság) általában nem az olvasó szeme előtt zajlanak, a nyomozó nem szakmabeli (hanem például egy író), és a bűncselekmény egy viszonylag zárt közösségen belül történik. Ide sorolhatók Richard Osman könyvei (a zsáner nagy klasszikusa pedig Agatha Christie), de nagyjából ebbe a halmazba illik Cosimano sorozata is.

Hiába jelent meg magyarul még csak a második könyve, a sorozatcímke már csak azért is megállja a helyét, mert Cosimano jó szokás szerint a végén megint hagyott egy csomó elvarratlan, továbbgombolyítható szálat, ráadásul már korábban felmerült, hogy a Hatalmas kis hazugságok producere adaptálná a sztorit. Szóval Finlay Donovan esetében mindenképpen egy szisztematikusan felépített karakterről beszélünk, akiben még jó sok szufla lehet, legalábbis az alkotói szándék ezt mutatja. A most megjelent Finlay Donovan mindent visz című második kötet (olvass bele ITT) az első egyenes folytatása, amiben a címszereplő lehetne akár elégedett is (hiszen az első regénye sikeres lett és még egy jóképű ügyvédjelölttel is sikerült összejönnie), viszont egy gyanús internetes fórumon egy még gyanúsabb apróhirdetésbe botlik. Utóbbiban nem megunt holmikat kínálnak megvételre, hanem Finlay exférjét akarja valaki eltenni láb alól, és erre keres megbízható munkaerőt. Miután be is jelentkezik egy TisztaMunka nicknevű bérgyilkosjelölt, Finlay úgy dönt, hogy kideríti, kinek állhat érdekében megszabadulni a gyerekei apjától, és mindent megtesz azért, hogy az illetőt megakadályozza ebben.

Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?
Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?

A Finlay Donovan ölni tudna címszereplője egy különösen zaklatott napon nem éppen hétköznapi szituációban találja magát: valaki fel akarja bérelni, hogy ölje meg a problémás férjét. A dolog már csak azért is meghökkentő, mert a krimiíró Finlay addig legfeljebb csak a könyveiben szaporította a hullák számát.

Tovább olvasok

A nyomozásban partnere az első részből már ismert bébiszitter, a talpraesett, egyben titokzatos Vero: a segítségre pedig szüksége is lesz, hiszen ügyesen kell lavírozniuk a rendőrség és az orosz maffia fejesei között. Mindennek tetejébe Finlaynek meg kell küzdenie szkeptikus exférjével, és még az irodalmi ügynökével is, aki a következő könyvet szeretné kipréselni belőle. A recept tehát az előző részt követi: rengeteg félreértés, bonyodalom, vicces és necces helyzet, itt-ott feltűnő hullák, enyhe életveszély. Cosimano látszólag könnyű kézzel veri a klaviatúrát, bonyolítja és bogozza ki a szálakat, potyogtatja el a red herringeket. És itt jön a képbe a bevezetőben már említett cozy szál, amikor talán nem is a bűncselekmény és annak nyomozása a legfontosabb, hanem maga a hangulat, amelyet az író megteremt legfőbb szereplője körül. Nem mintha bármi gond lenne a krimiszállal, Cosimano még az utolsó kör után, amikor már mindenki azt hiheti, hogy egyenesbe kerültünk, is igyekszik csavarni rajta egyet, amivel az égvilágon nincs is semmi baj, mégis a könyve sokkal inkább szolgálja az eszképizmust (és ezzel a kikapcsolás és kikapcsolódás iránti vágyat), mint azt, hogy folyamatosan borzongjunk. Ráadásul Cosimano nem retten vissza attól sem, hogy kicsit bemószerolja, besározza főhősét, így aztán Finlay közel sem az a ma született bárány, akinek ismerősei vagy plátói szerelme, a Nick nevű nyomozó hiszi. Hogy a világ rendje így aztán mennyire billen a helyére a nyomozás végén, az erősen kérdéses, de valószínűleg nem is ez volt az írói szándék, hiszen, ahogy már mondtam, a folytatás már erősen a kanyarban van.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Finlay Donovannek nemcsak a regényét kell leadnia, az exét is életben kell tartania valahogyan

Finlay Donovan egyedülálló anya, akinek az élete annyi hétköznapi vágányon siklott félre, hogy azt már számontartani sem igazán tudja. A férje lelépett, a két kisgyereke minden energiáját felemészti, ráadásul nagy küzdelmek közepette próbálja befejezni a regényét is. A folytatásban Finlay feje fölött összecsapnak a hullámok, és még az exét is neki kell megvédenie. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Finlay Donovan író és anya, egy napon pedig felkérik egy gyilkosságra

Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány, amiben a főhős egyszer csak azzal szembesül, hogy megbízzák egy gyilkossággal. Olvass bele!

...
Kritika

Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Magány, demencia, korábban virágzó, de ma már elhagyatott vidék: a feledés és felejtés ezer szintje, mely Tove Alsterdal regényeinek középpontjában áll. A svéd író, újságíró és drámaíró Gyökerestül kitépve című művét az év legjobb svéd bűnügyi regényének választották. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

Olvass!
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!