Elle Cosimano
Finlay Donovan mindent visz
Ford.: Török Krisztina, Agave, 2022, 384 oldal
-

Még kényszer hatására is nehéz lenne eldönteni, pontosan mi az a műfaj, amiben Elle Cosimano mozog. A krimi adja magát, hiszen regényeiben van bűncselekmény, meg egy ember, aki felgöngyölíti (ő a címszereplő Finlay Donovan), ezzel pedig kicsit helyrebillenti a világ rendjét (vagy nem, de erről majd később), de a zsáneren belül már nehéz elhelyezni a regényt. Leginkább talán a cozy mystery áll hozzá a legközelebb, amelyben a rázósabb dolgok (mint mondjuk egy gyilkosság) általában nem az olvasó szeme előtt zajlanak, a nyomozó nem szakmabeli (hanem például egy író), és a bűncselekmény egy viszonylag zárt közösségen belül történik. Ide sorolhatók Richard Osman könyvei (a zsáner nagy klasszikusa pedig Agatha Christie), de nagyjából ebbe a halmazba illik Cosimano sorozata is.

Hiába jelent meg magyarul még csak a második könyve, a sorozatcímke már csak azért is megállja a helyét, mert Cosimano jó szokás szerint a végén megint hagyott egy csomó elvarratlan, továbbgombolyítható szálat, ráadásul már korábban felmerült, hogy a Hatalmas kis hazugságok producere adaptálná a sztorit. Szóval Finlay Donovan esetében mindenképpen egy szisztematikusan felépített karakterről beszélünk, akiben még jó sok szufla lehet, legalábbis az alkotói szándék ezt mutatja. A most megjelent Finlay Donovan mindent visz című második kötet (olvass bele ITT) az első egyenes folytatása, amiben a címszereplő lehetne akár elégedett is (hiszen az első regénye sikeres lett és még egy jóképű ügyvédjelölttel is sikerült összejönnie), viszont egy gyanús internetes fórumon egy még gyanúsabb apróhirdetésbe botlik. Utóbbiban nem megunt holmikat kínálnak megvételre, hanem Finlay exférjét akarja valaki eltenni láb alól, és erre keres megbízható munkaerőt. Miután be is jelentkezik egy TisztaMunka nicknevű bérgyilkosjelölt, Finlay úgy dönt, hogy kideríti, kinek állhat érdekében megszabadulni a gyerekei apjától, és mindent megtesz azért, hogy az illetőt megakadályozza ebben.

Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?
Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?

A Finlay Donovan ölni tudna címszereplője egy különösen zaklatott napon nem éppen hétköznapi szituációban találja magát: valaki fel akarja bérelni, hogy ölje meg a problémás férjét. A dolog már csak azért is meghökkentő, mert a krimiíró Finlay addig legfeljebb csak a könyveiben szaporította a hullák számát.

Tovább olvasok

A nyomozásban partnere az első részből már ismert bébiszitter, a talpraesett, egyben titokzatos Vero: a segítségre pedig szüksége is lesz, hiszen ügyesen kell lavírozniuk a rendőrség és az orosz maffia fejesei között. Mindennek tetejébe Finlaynek meg kell küzdenie szkeptikus exférjével, és még az irodalmi ügynökével is, aki a következő könyvet szeretné kipréselni belőle. A recept tehát az előző részt követi: rengeteg félreértés, bonyodalom, vicces és necces helyzet, itt-ott feltűnő hullák, enyhe életveszély. Cosimano látszólag könnyű kézzel veri a klaviatúrát, bonyolítja és bogozza ki a szálakat, potyogtatja el a red herringeket. És itt jön a képbe a bevezetőben már említett cozy szál, amikor talán nem is a bűncselekmény és annak nyomozása a legfontosabb, hanem maga a hangulat, amelyet az író megteremt legfőbb szereplője körül. Nem mintha bármi gond lenne a krimiszállal, Cosimano még az utolsó kör után, amikor már mindenki azt hiheti, hogy egyenesbe kerültünk, is igyekszik csavarni rajta egyet, amivel az égvilágon nincs is semmi baj, mégis a könyve sokkal inkább szolgálja az eszképizmust (és ezzel a kikapcsolás és kikapcsolódás iránti vágyat), mint azt, hogy folyamatosan borzongjunk. Ráadásul Cosimano nem retten vissza attól sem, hogy kicsit bemószerolja, besározza főhősét, így aztán Finlay közel sem az a ma született bárány, akinek ismerősei vagy plátói szerelme, a Nick nevű nyomozó hiszi. Hogy a világ rendje így aztán mennyire billen a helyére a nyomozás végén, az erősen kérdéses, de valószínűleg nem is ez volt az írói szándék, hiszen, ahogy már mondtam, a folytatás már erősen a kanyarban van.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Finlay Donovannek nemcsak a regényét kell leadnia, az exét is életben kell tartania valahogyan

Finlay Donovan egyedülálló anya, akinek az élete annyi hétköznapi vágányon siklott félre, hogy azt már számontartani sem igazán tudja. A férje lelépett, a két kisgyereke minden energiáját felemészti, ráadásul nagy küzdelmek közepette próbálja befejezni a regényét is. A folytatásban Finlay feje fölött összecsapnak a hullámok, és még az exét is neki kell megvédenie. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Finlay Donovan író és anya, egy napon pedig felkérik egy gyilkosságra

Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány, amiben a főhős egyszer csak azzal szembesül, hogy megbízzák egy gyilkossággal. Olvass bele!

...
Kritika

Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Magány, demencia, korábban virágzó, de ma már elhagyatott vidék: a feledés és felejtés ezer szintje, mely Tove Alsterdal regényeinek középpontjában áll. A svéd író, újságíró és drámaíró Gyökerestül kitépve című művét az év legjobb svéd bűnügyi regényének választották. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!