Elle Cosimano
Finlay Donovan mindent visz
Ford.: Török Krisztina, Agave, 2022, 384 oldal
-

Még kényszer hatására is nehéz lenne eldönteni, pontosan mi az a műfaj, amiben Elle Cosimano mozog. A krimi adja magát, hiszen regényeiben van bűncselekmény, meg egy ember, aki felgöngyölíti (ő a címszereplő Finlay Donovan), ezzel pedig kicsit helyrebillenti a világ rendjét (vagy nem, de erről majd később), de a zsáneren belül már nehéz elhelyezni a regényt. Leginkább talán a cozy mystery áll hozzá a legközelebb, amelyben a rázósabb dolgok (mint mondjuk egy gyilkosság) általában nem az olvasó szeme előtt zajlanak, a nyomozó nem szakmabeli (hanem például egy író), és a bűncselekmény egy viszonylag zárt közösségen belül történik. Ide sorolhatók Richard Osman könyvei (a zsáner nagy klasszikusa pedig Agatha Christie), de nagyjából ebbe a halmazba illik Cosimano sorozata is.

Hiába jelent meg magyarul még csak a második könyve, a sorozatcímke már csak azért is megállja a helyét, mert Cosimano jó szokás szerint a végén megint hagyott egy csomó elvarratlan, továbbgombolyítható szálat, ráadásul már korábban felmerült, hogy a Hatalmas kis hazugságok producere adaptálná a sztorit. Szóval Finlay Donovan esetében mindenképpen egy szisztematikusan felépített karakterről beszélünk, akiben még jó sok szufla lehet, legalábbis az alkotói szándék ezt mutatja. A most megjelent Finlay Donovan mindent visz című második kötet (olvass bele ITT) az első egyenes folytatása, amiben a címszereplő lehetne akár elégedett is (hiszen az első regénye sikeres lett és még egy jóképű ügyvédjelölttel is sikerült összejönnie), viszont egy gyanús internetes fórumon egy még gyanúsabb apróhirdetésbe botlik. Utóbbiban nem megunt holmikat kínálnak megvételre, hanem Finlay exférjét akarja valaki eltenni láb alól, és erre keres megbízható munkaerőt. Miután be is jelentkezik egy TisztaMunka nicknevű bérgyilkosjelölt, Finlay úgy dönt, hogy kideríti, kinek állhat érdekében megszabadulni a gyerekei apjától, és mindent megtesz azért, hogy az illetőt megakadályozza ebben.

Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?
Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?

A Finlay Donovan ölni tudna címszereplője egy különösen zaklatott napon nem éppen hétköznapi szituációban találja magát: valaki fel akarja bérelni, hogy ölje meg a problémás férjét. A dolog már csak azért is meghökkentő, mert a krimiíró Finlay addig legfeljebb csak a könyveiben szaporította a hullák számát.

Tovább olvasok

A nyomozásban partnere az első részből már ismert bébiszitter, a talpraesett, egyben titokzatos Vero: a segítségre pedig szüksége is lesz, hiszen ügyesen kell lavírozniuk a rendőrség és az orosz maffia fejesei között. Mindennek tetejébe Finlaynek meg kell küzdenie szkeptikus exférjével, és még az irodalmi ügynökével is, aki a következő könyvet szeretné kipréselni belőle. A recept tehát az előző részt követi: rengeteg félreértés, bonyodalom, vicces és necces helyzet, itt-ott feltűnő hullák, enyhe életveszély. Cosimano látszólag könnyű kézzel veri a klaviatúrát, bonyolítja és bogozza ki a szálakat, potyogtatja el a red herringeket. És itt jön a képbe a bevezetőben már említett cozy szál, amikor talán nem is a bűncselekmény és annak nyomozása a legfontosabb, hanem maga a hangulat, amelyet az író megteremt legfőbb szereplője körül. Nem mintha bármi gond lenne a krimiszállal, Cosimano még az utolsó kör után, amikor már mindenki azt hiheti, hogy egyenesbe kerültünk, is igyekszik csavarni rajta egyet, amivel az égvilágon nincs is semmi baj, mégis a könyve sokkal inkább szolgálja az eszképizmust (és ezzel a kikapcsolás és kikapcsolódás iránti vágyat), mint azt, hogy folyamatosan borzongjunk. Ráadásul Cosimano nem retten vissza attól sem, hogy kicsit bemószerolja, besározza főhősét, így aztán Finlay közel sem az a ma született bárány, akinek ismerősei vagy plátói szerelme, a Nick nevű nyomozó hiszi. Hogy a világ rendje így aztán mennyire billen a helyére a nyomozás végén, az erősen kérdéses, de valószínűleg nem is ez volt az írói szándék, hiszen, ahogy már mondtam, a folytatás már erősen a kanyarban van.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Finlay Donovannek nemcsak a regényét kell leadnia, az exét is életben kell tartania valahogyan

Finlay Donovan egyedülálló anya, akinek az élete annyi hétköznapi vágányon siklott félre, hogy azt már számontartani sem igazán tudja. A férje lelépett, a két kisgyereke minden energiáját felemészti, ráadásul nagy küzdelmek közepette próbálja befejezni a regényét is. A folytatásban Finlay feje fölött összecsapnak a hullámok, és még az exét is neki kell megvédenie. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Finlay Donovan író és anya, egy napon pedig felkérik egy gyilkosságra

Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány, amiben a főhős egyszer csak azzal szembesül, hogy megbízzák egy gyilkossággal. Olvass bele!

...
Kritika

Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Magány, demencia, korábban virágzó, de ma már elhagyatott vidék: a feledés és felejtés ezer szintje, mely Tove Alsterdal regényeinek középpontjában áll. A svéd író, újságíró és drámaíró Gyökerestül kitépve című művét az év legjobb svéd bűnügyi regényének választották. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!