Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Magány, demencia, korábban virágzó, de ma már elhagyatott vidék: a feledés és felejtés ezer szintje, mely Tove Alsterdal regényeinek középpontjában áll. A svéd író, újságíró és drámaíró Gyökerestül kitépve című művét az év legjobb svéd bűnügyi regényének választották, és elnyerte a rangos Glass Key díjat is. 2021 őszén megjelent a High Coast sorozat második része, az Elnyelte a föld, mely szintén kiemelkedő, a műfaji határokon túlmutató lélektani krimi. A Partvonal Kiadó jóvoltából a sorozat mindkét kötete olvasható magyarul.

Apró Annamária | 2022. július 14. |
Tove alsterdal
Gyökerestül kitépve
Ford.: Petrikovics Edit, Partvonal, 2021, 386 oldal
Tove Alsterdal: Gyökerestül kitépve könyv

Eira Sjödin fiatal, de szakmájában már tapasztalt rendőrnő, aki demens édesanyja miatt visszatér a fővárosból Kramfors környékére, a Magaspartra (Höga Kusten), ahol felnőtt. A bűnüldözésben kiüresedett magánélete és az emiatt kialakuló munkamániája mellett a legnagyobb segítsége a helyismeret: gyermekkora színhelyein nyomoz, ahol minden fűszálat ismer. Ez a közelség azonban vissza is üt, hiszen nézőpontja sokszor nem a rendőré, hanem a riadt és kíváncsi kislányé, a rajongó kamaszé vagy a féltő testvéré. Személyes kapcsolódását nem tudja elengedni, és mikor a bűncselekmények egyre közelebb kúsznak hozzá, kénytelen hátrálni, visszahúzódni a pitiáner betörések utáni nyomozás monoton világába. Alsterdal rengeteg „női témát” vet fel Sjödin kapcsán, mint a nők szerepe egy alapvetően férfiak által dominált erőszakszervezetben, a gyermekvállalás állandó partner nélkül vagy a bűnügyi sztereotípiák a férfi elkövetőkről, melyek rendre félre is viszik a nyomozásokat. 

Hiszen a nők is lehetnek tökéletes gyilkosok.

Tove Alsterdal Svédország egyik legismertebb krimiírója, bűnügyi regényei leginkább a lélektani dráma műfajából merítenek, nem véletlenül, hiszen Alsterdal korábban drámákat, színpadi műveket is írt. Történeteinek háttere aprólékosan kidolgozott, az utcák, kisboltok, bezárt üzletek, elhagyatott házak pontos térképét rajzolja meg, a helyszín és a miliő mindig főszerepet játszik, a regények atmoszféráját pedig a csökkenő térerő és növekvő alkoholfogyasztás adja. Alsterdal nem csak a Magaspart régióját, Lunde, Kramfors környékét, az Ångerman folyó vidékét írja meg tűpontosan elhagyatott fűrészmalmaival, az egykor volt pezsgő élet korrodált nyomaival, hanem szereplői pszichéjét is tökéletesen fogja meg. A felszínen minden és mindenki hétköznapi, ám minden élettörténetben van valami különleges, elfedett vagy eltitkolt, ha jobban megkapargatjuk a felszínt. A szereplők többdimenziósak, a személyes motivációk rendszere jól felépített és logikus, és bár a figurák döntései sokszor morálisan megkérdőjelezhetőek, élettörténetükbe és kapcsolati dinamikáikba mindig tökéletesen illeszkednek. 

A két kiváló krimit érdemes sorrendben olvasni,

mert a második kötet nagyban épít az első történetszálaira, az ott lefektetett alapokon építkezik tovább, azokra sokszor utal vissza.

TOVE ALSTERDAL
Elnyelte a föld
Ford. Földesi Katalin, Partvonal, 2022, 382 oldal
-

Az emlékezet vagy annak hiánya a Gyökerestül kitépve és az Elnyelte a föld központi témája.

Az elszigeteltség megjelenik térben és időben, fizikai és mentális síkon, a lehúzott rolójú boltoktól a pincébe zárt emberekig, a saját rögeszméik által izolált emberektől az elvesztett emlékekig. A rendőri munka egyik legfontosabb része az emlékek felidézése, bűnügyi nyomok keresése az emberi elmében. A történetek, emlékképek után nyomozó rendőrnő sokszor ütközik a demencia által emelt falakba, a lehetséges tanúk idegsejtjei között megszakadó kapcsolat a valóságtól is elszakítja őket, a titkok az elme fogságában maradnak. Máskor viszont külső nyomásra olyan emlékek is létrejöhetnek, melyek meg sem történtek, az emlékezeti torzítások és traumák is nehezíthetik a nyomozást. A természet költői leírása mellett a regény erőteljes szimbólumrendszere az, mely líraivá teszi a bűnügyi történetet úgy, hogy a dinamikus történetvezetés és jól adagolt feszültség miatt a regények pörgősek és izgalmasak maradnak.

Tove Alsterdal új krimijében rejtélyesen tűnnek el az emberek az északi sarkkör közelében
Tove Alsterdal új krimijében rejtélyesen tűnnek el az emberek az északi sarkkör közelében

Az északi sarkkör közelében fekvő Malmberget településnek mennie kell: a bányamunkálatok következtében instabillá vált talajra épített házakat bármelyik pillanatban elnyelheti a föld. Az egyik költöztetésre váró, üresen álló családi ház pincéjében két munkás egy rémült és zavarodott férfira bukkan. Az eset komoly fejtörést okoz a helyi rendőröknek. Olvass bele!

Tovább olvasok

A regényekben svéd kollektív traumák is megjelennek,

a történelem azonban nem leválasztható az azt megélőktől, személyes döntéseikbe, életük alakulásába szövődik, ahogy a rendőrök társadalmi megítélésére még mindig nagy hatással van az Olof Palme-gyilkosság hosszan húzódó megoldatlansága. Alsterdal regényeit a következetes építkezés jellemzi, a feszültség nem a véres erőszakból ered, hanem a szereplők között húzódik. A bűnügyi rejtélyek megoldása viszont nem feltétlenül jelent megváltást, sokszor igazságszolgáltatást sem, ettől lesznek a történetek még valószerűbbek. A Gyökerestül kitépvét és az Elnyelte a földet is az elmúlás melankóliája lengi körül: előbb-utóbb az enyészeté lesz az emlékezet, majd az ember, végül a ház is.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Tove Alsterdal új krimijében rejtélyesen tűnnek el az emberek az északi sarkkör közelében

A többszörösen díjazott skandináv krimi, a Gyökerestül kitépve nyomozónője, Eira Sjödin ezúttal rejtélyes eltűnések nyomába ered. Ám hamarosan szeretett főnökének is nyoma vész. Olvass bele!

...
Hírek

Gabriel García Márqueztől a legfőbb munkaeszközét vette el a demencia

Idén nyáron jelent meg Rodrigo García új memoárja, a Farewell to Gabo and Mercedes (~Búcsú Gabótól és Mercedestől), amelyben Gabriel García Márquez fia édesapja egyre súlyosbodó betegségéről, majd haláláról írt.

...
Nagy

Terézia Mora: Elkerülhetetlenek a személyes magány pillanatai

Terézia Morát arról kérdeztük, hogy szerinte mennyiben előzte meg a korát Darius Kopp története, hogy miként alakult ki a regények sajátos elbeszélési technikája és nyelvezete, és hogy mit tehet a 21. századi ember, amikor kicsúszik a lába alól a talaj. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

Szerzőink

...
Benedek Márton

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.