Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Tove Alsterdal lélektani krimijében emlékezeti torzítások és traumák nehezítik a nyomozást

Magány, demencia, korábban virágzó, de ma már elhagyatott vidék: a feledés és felejtés ezer szintje, mely Tove Alsterdal regényeinek középpontjában áll. A svéd író, újságíró és drámaíró Gyökerestül kitépve című művét az év legjobb svéd bűnügyi regényének választották, és elnyerte a rangos Glass Key díjat is. 2021 őszén megjelent a High Coast sorozat második része, az Elnyelte a föld, mely szintén kiemelkedő, a műfaji határokon túlmutató lélektani krimi. A Partvonal Kiadó jóvoltából a sorozat mindkét kötete olvasható magyarul.

Apró Annamária | 2022. július 14. |
Tove alsterdal
Gyökerestül kitépve
Ford.: Petrikovics Edit, Partvonal, 2021, 386 oldal
Tove Alsterdal: Gyökerestül kitépve könyv

Eira Sjödin fiatal, de szakmájában már tapasztalt rendőrnő, aki demens édesanyja miatt visszatér a fővárosból Kramfors környékére, a Magaspartra (Höga Kusten), ahol felnőtt. A bűnüldözésben kiüresedett magánélete és az emiatt kialakuló munkamániája mellett a legnagyobb segítsége a helyismeret: gyermekkora színhelyein nyomoz, ahol minden fűszálat ismer. Ez a közelség azonban vissza is üt, hiszen nézőpontja sokszor nem a rendőré, hanem a riadt és kíváncsi kislányé, a rajongó kamaszé vagy a féltő testvéré. Személyes kapcsolódását nem tudja elengedni, és mikor a bűncselekmények egyre közelebb kúsznak hozzá, kénytelen hátrálni, visszahúzódni a pitiáner betörések utáni nyomozás monoton világába. Alsterdal rengeteg „női témát” vet fel Sjödin kapcsán, mint a nők szerepe egy alapvetően férfiak által dominált erőszakszervezetben, a gyermekvállalás állandó partner nélkül vagy a bűnügyi sztereotípiák a férfi elkövetőkről, melyek rendre félre is viszik a nyomozásokat. 

Hiszen a nők is lehetnek tökéletes gyilkosok.

Tove Alsterdal Svédország egyik legismertebb krimiírója, bűnügyi regényei leginkább a lélektani dráma műfajából merítenek, nem véletlenül, hiszen Alsterdal korábban drámákat, színpadi műveket is írt. Történeteinek háttere aprólékosan kidolgozott, az utcák, kisboltok, bezárt üzletek, elhagyatott házak pontos térképét rajzolja meg, a helyszín és a miliő mindig főszerepet játszik, a regények atmoszféráját pedig a csökkenő térerő és növekvő alkoholfogyasztás adja. Alsterdal nem csak a Magaspart régióját, Lunde, Kramfors környékét, az Ångerman folyó vidékét írja meg tűpontosan elhagyatott fűrészmalmaival, az egykor volt pezsgő élet korrodált nyomaival, hanem szereplői pszichéjét is tökéletesen fogja meg. A felszínen minden és mindenki hétköznapi, ám minden élettörténetben van valami különleges, elfedett vagy eltitkolt, ha jobban megkapargatjuk a felszínt. A szereplők többdimenziósak, a személyes motivációk rendszere jól felépített és logikus, és bár a figurák döntései sokszor morálisan megkérdőjelezhetőek, élettörténetükbe és kapcsolati dinamikáikba mindig tökéletesen illeszkednek. 

A két kiváló krimit érdemes sorrendben olvasni,

mert a második kötet nagyban épít az első történetszálaira, az ott lefektetett alapokon építkezik tovább, azokra sokszor utal vissza.

TOVE ALSTERDAL
Elnyelte a föld
Ford. Földesi Katalin, Partvonal, 2022, 382 oldal
-

Az emlékezet vagy annak hiánya a Gyökerestül kitépve és az Elnyelte a föld központi témája.

Az elszigeteltség megjelenik térben és időben, fizikai és mentális síkon, a lehúzott rolójú boltoktól a pincébe zárt emberekig, a saját rögeszméik által izolált emberektől az elvesztett emlékekig. A rendőri munka egyik legfontosabb része az emlékek felidézése, bűnügyi nyomok keresése az emberi elmében. A történetek, emlékképek után nyomozó rendőrnő sokszor ütközik a demencia által emelt falakba, a lehetséges tanúk idegsejtjei között megszakadó kapcsolat a valóságtól is elszakítja őket, a titkok az elme fogságában maradnak. Máskor viszont külső nyomásra olyan emlékek is létrejöhetnek, melyek meg sem történtek, az emlékezeti torzítások és traumák is nehezíthetik a nyomozást. A természet költői leírása mellett a regény erőteljes szimbólumrendszere az, mely líraivá teszi a bűnügyi történetet úgy, hogy a dinamikus történetvezetés és jól adagolt feszültség miatt a regények pörgősek és izgalmasak maradnak.

Tove Alsterdal új krimijében rejtélyesen tűnnek el az emberek az északi sarkkör közelében
Tove Alsterdal új krimijében rejtélyesen tűnnek el az emberek az északi sarkkör közelében

Az északi sarkkör közelében fekvő Malmberget településnek mennie kell: a bányamunkálatok következtében instabillá vált talajra épített házakat bármelyik pillanatban elnyelheti a föld. Az egyik költöztetésre váró, üresen álló családi ház pincéjében két munkás egy rémült és zavarodott férfira bukkan. Az eset komoly fejtörést okoz a helyi rendőröknek. Olvass bele!

Tovább olvasok

A regényekben svéd kollektív traumák is megjelennek,

a történelem azonban nem leválasztható az azt megélőktől, személyes döntéseikbe, életük alakulásába szövődik, ahogy a rendőrök társadalmi megítélésére még mindig nagy hatással van az Olof Palme-gyilkosság hosszan húzódó megoldatlansága. Alsterdal regényeit a következetes építkezés jellemzi, a feszültség nem a véres erőszakból ered, hanem a szereplők között húzódik. A bűnügyi rejtélyek megoldása viszont nem feltétlenül jelent megváltást, sokszor igazságszolgáltatást sem, ettől lesznek a történetek még valószerűbbek. A Gyökerestül kitépvét és az Elnyelte a földet is az elmúlás melankóliája lengi körül: előbb-utóbb az enyészeté lesz az emlékezet, majd az ember, végül a ház is.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Tove Alsterdal új krimijében rejtélyesen tűnnek el az emberek az északi sarkkör közelében

A többszörösen díjazott skandináv krimi, a Gyökerestül kitépve nyomozónője, Eira Sjödin ezúttal rejtélyes eltűnések nyomába ered. Ám hamarosan szeretett főnökének is nyoma vész. Olvass bele!

...
Hírek

Gabriel García Márqueztől a legfőbb munkaeszközét vette el a demencia

Idén nyáron jelent meg Rodrigo García új memoárja, a Farewell to Gabo and Mercedes (~Búcsú Gabótól és Mercedestől), amelyben Gabriel García Márquez fia édesapja egyre súlyosbodó betegségéről, majd haláláról írt.

...
Nagy

Terézia Mora: Elkerülhetetlenek a személyes magány pillanatai

Terézia Morát arról kérdeztük, hogy szerinte mennyiben előzte meg a korát Darius Kopp története, hogy miként alakult ki a regények sajátos elbeszélési technikája és nyelvezete, és hogy mit tehet a 21. századi ember, amikor kicsúszik a lába alól a talaj. Interjú.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Olvass!
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.