Hogyan beszélgess kamasz gyerekeddel

Hogyan beszélgess kamasz gyerekeddel

Hogyan értsük meg a kiskamaszt, amikor nem ismerjük a szavakat, amelyeket használ, és a témákat, amelyek foglalkoztatják? Hogyan és mikor kezdeményezzünk vele beszélgetést, amikor elzárkózik minden kommunikációtól? Melyek azok a kifejezések, amelyek kapcsolatot teremtenek, és melyek azok, amelyek felbosszantják vagy elriasztják őt? Hogyan fejezzük be a szövegelést úgy, hogy a csemeténk legközelebb is kérjen belőle? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk Michelle Icard kézikönyvéből, amelyben a szerző több évtizedes munkáját összegzi. Olvass bele!

Könyves Magazin |

Michelle Icard Hogyan beszélgess vele? – 14 téma és rengeteg hasznos ötlet, ami segít kapcsolódni a 14 évesekhez című könyve fontos és kényes témákra összpontosít, mint például a barátság, a szexualitás, az impulzív viselkedés és a technológia használata, de körüljárja a kreativitás, a személyes higiénia, a pénz, a kiváltságok és a családi élethez való hozzájárulás témakörét is. 

Michelle Icard
Hogyan beszélgess vele? – 14 téma és rengeteg hasznos ötlet, ami segít kapcsolódni a 14 évesekhez

Fordította: Bosnyák Gabriella, Partvonal Kiadó 2022, 344 oldal

-

Icard egy egyszerű, ötlépéses kommunikációs modellt javasol a szülő és a gyerek között zajló beszélgetések lefolytatásához, valamint szellemesen, együttérzéssel segít túljutni a leggyakoribb akadályokon.

Michelle Icard a Today show gyereknevelési csapatának és az NBC News Learnnek a tagja, a Middle School Makeover (Megújulás felsőben) című könyv szerzője. Munkájáról a The Washington Post, a Chicago Tribune, a The Christian Science Monitor, a Redbook, a Time és a People magazin is beszámolt. A felsős diákoknak szóló vezetőképző programjait (Athena's Path és Hero's Pursuit) számos iskolában bevezették az Államokban, és nyaranta több mint húsz tábort szerveznek az általa összeállított terv alapján. Az észak-karolinai Charlotte-ban él a családjával.

Michelle Icard: Hogyan beszélgess vele? – 14 téma és rengeteg hasznos ötlet, ami segít kapcsolódni a 14 évesekhez (részlet)

Ne vidd túlzásba az információmegosztást!

Lehet, hogy készen állsz rá, hogy megnyílj, és felnőttebb beszélgetéseket folytass a gyerekeddel, de bizonytalan vagy, mert nem tudod, mi a helyénvaló ezen a ponton. Honnan fogod észrevenni, ha túlzásba vitted az információmegosztást? Egy trükk jut erről az eszembe, amit az óvodapedagógusok szoktak bevetni, hogy elejét vegyék a szüntelen árulkodásnak. Elmagyarázzák a gyerekeknek, mi a különbség az árulkodás és a közlés között:

„Ha azért jelentesz valamit, hogy a másikat bajba sodord, akkor az árulkodás. Ha azért jelented, hogy ne sérüljön meg, akkor az közlés.”

A közlés hasznos. Az árulkodás nem. Amikor személyesebb kapcsolatot akarsz kialakítani a kiskamasz gyerekeddel, hasonlóképpen megvizsgálhatod a motivációt is. Ha azért mesélsz el valamit, hogy kapcsolatot építs vele, vagy hogy semleges, érzelemmentes információval lásd el, ami segíthet neki abban, hogy megfontoltabb döntéseket hozzon, akkor folytasd. Ha viszont azért osztasz meg egy információt, hogy az érzelmekre hatva befolyásold a gyermeked döntését (például hogy lenyűgözd, megijeszd vagy manipuláld), akkor fogd vissza magad.

A következő lista további támpontot ad, mikor nem szabad valamit megosztanod.

Ne akarj félelmet kelteni! „Középiskolás koromban egyszer annyit ittam, hogy teljesen kiütöttem magam, és egy vadidegen verandáján ébredtem a saját hányásomban, szóval tapasztalatból mondom, hogy légy óvatos. Ne kövesd el ugyanazt a hibát, amit én.” Azok a szülők, akik ezt a megközelítést alkalmazzák, kétségbeesetten próbálják betartani a szabályokat, mert pontosan tisztában vannak azzal, milyen traumával járhat egy rossz döntés. A hiba abban rejlik, hogy azt gondolják, a gyerekeik majd nagyobb valószínűséggel hoznak jobb döntéseket, ha tudják, hogy a szüleik rosszul döntöttek, holott ennek vajmi kevés hatása van, vagy pont visszafelé sül el. Tinédzser gyereked bizonyára kisebb jelentőséget tulajdonít a hibáidnak, és az összes rólad gyűjtött bizonyíték fényében értékeli. „Ja, de nem nagy ügy. Nem ment tönkre az életed, vagy ilyesmi.” Ráadásul a tinik nem hiszik, hogy ugyanolyanok lennének, mint a szüleik. Sokkal valószínűbb, hogy a történetedet hallva azt gondolják:

„Ez velem sosem fog megtörténni, mert én teljesen más vagyok, mint te.”

Ne akard lenyűgözni! „Egyszer a barátaimmal óriási bulit csaptunk az erdőben, de aztán megjelentek a zsaruk, engem meg egy hét szobafogságra ítéltek a szüleim.” Látod, olyan vagyok, mint te! Nem csak egy könyvelő vagyok, akit kizárólag az adónemek érdekelnek. Régebben menő voltam, és ebből a történetből te is láthatod, hogy egy kicsit még mindig az vagyok. A szülők úgy osztják meg ezeket a történeteket, mint akik egy privát pókerpartira szeretnének bebocsátást nyerni. Nem kell kiérdemelned, hogy komoly témákról beszélgethess a gyerekeddel, nem kell bizonygatnod, hogy saját tapasztalatból tudod, mit csinálnak a tinik, amikor a felnőttek nem figyelnek.

 

Ne ossz meg túl személyes, múltbeli információkat! Dr. Melisa Holmes és Trish Hutchinson, a népszerű Girlology.com egészségnevelési program társalapítói és a Csajológia című könyv szerzői elmondják a szülőknek, hogy a gyerekeknek nem kell ismerniük a szüleik szexuális múltját ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a saját intim kapcsolataikkal kapcsolatban. Lehet, hogy a gyerek megkérdezi a szülőt, „Hány éves voltál, amikor először…”, de dr. Holmes és Hutchinson szerint a legjobb válasz erre az, hogy: „Az a dolgom, hogy segítsek neked jobb döntéseket hozni, és nem szabad, hogy a döntéseidet mások választásai befolyásolják.” Egyetértek, és úgy gondolom,

a személyes információk megosztása inkább elhomályosítja a gyerek gondolkodását, mintsem segítene a döntéshozásban.

Akkor… mit osszak meg?

 

Oszd meg az érzéseidet! Hasznos lehet, ha elmondod a kiskamasz gyerekednek, hogyan érzel azzal kapcsolatban, amit te tapasztalsz (nem pedig azzal kapcsolatban, amit ő tapasztal). Stresszes vagy egy közelgő családi esemény miatt? Aggódsz egy politikai ügy miatt? Féltékeny vagy egy munkatársadra? A gyereked nem a bizalmasod, de nem kell minden bonyolult érzésedet elrejtened előle. Hasznára válik, ha látja, hogyan navigálsz az érzelmi életedben, és így megtanulhatja, neked mi segít a negatív érzések kezelésében és a pozitívak megélésében.

 

Oszd meg az értékrendedet! Nem ritka, hogy a fiatal serdülők megkérdőjelezik a szüleik értékrendjét. Minél többet harcolsz a gyerekeddel ez ügyben, annál inkább ellenkezni fog, de ha meg tudod osztani, miért fontosak számodra az értékek, amelyekben hiszel, anélkül, hogy rá akarnád erőltetni őket, akkor nagyobb valószínűséggel fogod kiérdemelni a figyelmét, amikor a meggyőződésed tiszteletben tartásáról lesz szó. „Tudom, hogy a legtöbben már nem írnak köszönőkártyát manapság, én viszont hiszek abban, hogy a hála a boldogság kulcsa, és remélem, az erőfeszítésem megmutatja, mennyire értékelem mások kedvességét.”

 

Oszd meg az emlékeidet! Bár nem javaslom, hogy megoszd a gyermekeddel a kamaszkorod kemény, durva részleteit, úgy gondolom, hogy a kamaszkori kapcsolataidról, kalandjaidról és élményeidről szóló történetek elmondása remek módja lehet a kapcsolatteremtésnek.

Hogyan döntsd el, melyik emlék alkalmas arra, hogy megoszd a kamasz gyerekeddel?

Ugye, azt szoktuk javasolni nekik: „Ne ossz meg magadról olyasmit az interneten, amiről nem akarod, hogy a nagymamád vagy a tanárod is lássa!” Az én tanácsom a szülőknek az, hogy ne meséljenek a tizenéves gyereküknek olyan személyes történeteket, amelyeket nem mondanának el egy új munkatársuknak vagy egy új ismerősüknek.

 

Ossz meg hétköznapi dolgokat! Hát nem úgy alakul ki a közelség, hogy olyan apróságokat tudunk a másikról, amit mások nem? Anélkül, hogy percről percre átbeszélnétek az egész napotokat, válasszatok ki néhány személyes pillanatot, amit megosztotok egymással. Mit vettél észre munkába menet? Hallottál egy vicces történetet egy podcastben? Mit ettél ebédre? A kevesebb több, ugyanakkor fontos bemutatni a családunknak a napunk néhány olyan részletét, amit általában nem látnak, függetlenül attól, hogy elsőre mennyire érdektelennek vagy jelentéktelennek tűnnek.

 

Én a fedélzeten vagyok, de a gyerekem leugrott a hajóról

 

Sok kedves olvasóm most úgy érzi, nyitott kapukat döngetek. Szeretnél beszélgetni a kiskamaszoddal, ám a válasz rendszerint csak annyi, hogy „Oké”, „Jól van” és „Végeztünk?” Már mondtam korábban is, és most újra elmondom:

ez egy hosszú játék.

Megvan annak a módja, hogyan lehetünk nyitottak és befogadóak anélkül, hogy rászorulónak tűnjünk. Minél többet gyakorolsz, annál inkább az lesz a kamaszod meggyőződése, hogy könnyű veled beszélgetni a jelentéktelen dolgokról – végül pedig a jelentőséggel bíró dolgokról is. Számíts arra, hogy ez bizonyos esetekben évekig is eltarthat. Ne akadj ki, ha a gyereked nem veszi be rögtön, csak maradj a pályán! A következetesség a bizalom elnyerésének a kulcsa.

Minden fejezetben először áttekintem a témát, aztán egy-két példán keresztül bemutatom, hogyan hangozhat egy beszélgetés az adott témában a fiatal serdülő gyerekeddel. Ebben a részben teremtjük meg a terepet a többi beszélgetéshez, ezért az alábbi párbeszédminta egy kicsit más lesz. A BRIEF (rövid) mozaikszó soha nem volt még ennyire helyénvaló.

Ha bebizonyítod, hogy gyorsan bele tudsz kezdeni egy beszélgetésbe, és gyorsan tovább is tudsz lépni, azzal leveszed a nyomást a gyermekedről, és nagyobb valószínűséggel fog megnyílni.

Lássuk, hogyan fejlesztheted a szülő-gyermek kapcsolatodat a kiskamaszoddal!

 

KEZDD békésen! (B)

Szülő: Szia, el akarok mesélni valamit, amiről ma olvastam. Van két perced?

Gyerek: Ja.

Szülő: Remek! Abban a könyvben volt, amelyik a szülők és a kiskamaszok kapcsolatáról szól.

Gyerek: Oké. [Szemforgatás]

 

KAPCSOLÓDJ a gyermekedhez! (R)

Szülő: Tudom, ez nem olyan könyv, ami téged érdekelne, de adott pár ötletet, amitől könnyebb lenne az életed, szóval ettől egy kicsit talán érdekesebbnek hangzik.

Gyerek: Az van benne, hogy vegyél nekem új telefont?

Szülő: Haha! Nem… semmi ilyesmit. De még nem értem a végére!

 

KÉRDEZZ, és gyűjts adatokat! (I)

[Mindig mondom, hogy a rugalmasság a kulcs, és ehhez a BRIEF-beszélgetéshez, úgy gondolom, nem kell kérdéseket feltenned. Ugord át ezt a lépést!]

 

FOGLALD ÖSSZE, amit hallottál! (E)

[Mivel átugrottad az interjú részt, nincs mire reflektálnod. Ez a beszélgetés még a BRIEF-nél is rövidebb, egyszerűen csak BRF.]

 

JELEZZ VISSZA! (F)

Szülő: Nos, azt az érdekes dolgot olvastam, hogy a te korodban a kapcsolatunk elkezd megváltozni. Kezdesz felnőtté válni, úgyhogy a beszélgetéseink már kevésbé fognak arról szólni, hogy én megmondom, mit tegyél, sokkal inkább arról, hogy együtt átbeszéljük a döntéseidet. Az én feladatom az, hogy meghallgassalak, és segítsek neked olyan döntéseket hozni, amelyek a legjobbak az egészséged és a boldogságod szempontjából. A te feladatod pedig az, hogy beszélj velem arról, mi történik veled, hogy támogatni tudjalak. Jól hangzik?

Kevesebbszer mondom meg, mit tegyél, és többször beszéljük meg együtt a döntéseket.

Gyerek: Igen, és hol a csapda?

Szülő: Okos vagy, hogy ezt kérdezed. Nincs csapda, de fontos különbséget tennünk. Ha a közvetlen biztonságodról van szó, még mindig én vagyok a főnök. Biztosnak kell lennem abban, hogy nem követsz el olyan hibát, amely állandó veszélybe sodorhat. Ezért amikor más dolgokat kell megoldanod, a barátaidtól az iskolai ügyekig mindennel kapcsolatban, akkor olyan vagyok, mint egy támogató személyzet… mintha én lennék a menedzserasszisztensed. Tudom, hogy néha olyan döntéseket hozol majd, amelyekre büszke lehetsz, néha meg olyanokat, amiket később megbánsz. Ez teljesen normális. Ez nem arról szól, hogy mindig tökéletesen döntsünk. Ez arról szól, hogy megtanulj olyan döntést hozni, amelyről úgy érzed, a legjobb, és én itt leszek, hogy segítsek átgondolni. Csak szólj, és segítek, amikor szükséged van rá.

Lényegében ennyi. Meg akartam ezt osztani veled, hogy egy oldalon álljunk. Most van egy kis dolgom, de fél óra múlva ráérek, ha szeretnél lógni egyet, vagy elmenni vásárolni, vagy ilyesmi…

Ha szerencséd van, a gyereked többet akar majd beszélgetni arról, mit olvastál, mire számíthat, és így tovább, de annak is megvan az esélye, hogy kezdetnek megelégszik ennyivel.

Ez a példa nagyszerű előkészítés a jövőbeni beszélgetésekhez, mert a gyerekek meg akarnak felelni az elvárásainknak, ha azokat dicséret formában fogalmazzuk meg. Ha azt mondod a gyerekednek, hogy: „Hű, már fiatal felnőtt vagy, és felnőtt módjára kell beszélgetnünk egymással”, az sokkal inspirálóbb, mintha úgy fogalmazol: „Ha azt akarod, hogy felnőttként kezeljelek, akkor kezdj úgy beszélni velem, mintha az lennél.”

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Hírek

Jon Fosse: Ha hallgatok a kritikusokra, már 40 éve nem írok

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

...
Hírek

A Hitel Kiadó megalapításával bővül a Libri Csoport

...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Szórakozás

Kormos, Krusovszky és kerti székek [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött a nap, amikor felfedjük év végi listánk első tíz helyezettjét, ezzel együtt megmutatjuk azt az egyet, amely szerintünk 2023-ban a legjobb szépirodalmi kötet volt.

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Az Agymanók és Albert Barille nyomdokain – a lélek megértésében segít Barcs Kriszta könyve
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

Mondták költőnek és bűnösnek, sámánnak és alkoholbetegnek is. Pszichedéliával átitatott, sötéten sistergő lírai dalai mintha időtlen máglyák lennének, amiket valaki az óceánpart fehér homokjában hagyott.

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok.

...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.