Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

Víz színén szaladó gyík, gombát termesztő hangya, hátrafelé repülő madár, veszély esetén lufivá fúvódó hal… Sci-fi? Dehogy! Az evolúció folyamán az állatvilágban fantasztikus képességek jelentek meg, amelyek mind a túlélést segítik. Ismerd meg az állatok leglátványosabb trükkjeit: olvass bele Andrea Weller-Essers Zseniális állatok című könyvébe! 

Könyves Magazin |
Andrea Weller-Essers
Zseniális állatok - Álcák és trükkök 
Babilon, 2022, 192 oldal
-

A változatosság gyönyörködtet. A papagájhal élete folyamán nemcsak a színét, hanem a nemét is megváltoztatja. Pattogatott kukorica illata terjeng: a binturong speciális szagjelzéssel jelöli ki a területét. Afrikától a sarkvidékekig, a szárazföldön és a vízben élő állatok a túlélés érdekében elképesztő trükkökkel alkalmazkodtak a környezetükhöz. Ismerkedj meg A-tól Z-ig a zseniális állatokkal és az evolúció folyamán kifejlődött fantasztikus képességeikkel.

Ma hozzávetőleg 1,3 millió állatfajt ismerünk, de a kutatók minden évben találnak újakat. Ezzel párhuzamosan sajnos minden évben sok-sok állatfaj pusztul ki.

 

Andrea Weller-Essers: Zseniális állatok – Álcák és trükkök (részlet):

 

Az állatvilág lenyűgöző, és hihetetlenül változatos. A legtöbb általad ismert állat valószínűleg a gerincesek közé tartozik, ahogy maga az ember is. Az emlősök, a madarak, a hüllők, a kétéltűek és a halak is gerincesek. Minden gerincesnek van gerincoszlopa és csontos vagy porcos belső váza. Ezenkívül többnyire vannak végtagjaik — karjuk, lábuk vagy úszójuk. Agyuk fejlett, érzékszerveik kifinomultak. Az állatvilág hozzávetőleg 95 százaléka azonban nem gerinces, hanem gerinctelen. A gerinctelenek valójában nem egy állatcsoport, hanem a gerinceseken kívüli összes, egymástól is sokszor nagyon különböző csoport, amelyeknek, mivel nem gerincesek, nincs is gerincük.

Acélszínű csüngőlepke
Az acélszínű csüngőlepke első szárnypárján sötétszürke alapon hat-hat piros folt virít, bár vannak egyedek, amelyeknek a foltjai egymásba folynak, ezért nem lehet őket jól megszámolni. A rikító piros mintázat figyelmeztetés a ragadozók felé: vigyázz, mérgező vagyok! Az acélszínű csüngőlepke teste ugyanis ciánt tartalmaz, ezért ehetetlen. A kifejlett lepkék júliusban és augusztusban kelnek ki, és napos réteken, domboldalakon és erdőszéleken repdesnek. Zöldessárga hernyóikat feltűnő, fekete pöttyös mintázat tarkítja. Ezek főleg lóherével és bükkönnyel táplálkoznak, és gyakran az avarban telelnek át. A legtöbb hernyó tavasszal bábozódik be, és nyár derekán kel ki a következő lepkenemzedék.

Afrikai elefánt
A császárpingvin-fiókák a világ legfagyosabb vidékén, az Antarktiszon jönnek világra. A szülők a partról a jégsivatag belseje felé tartó útjukon energiatakarékosság miatt gyakran hason csúsznak a jégen. Miután megérkeznek a költőhelyre, a tojó a tojást a hím lábára rakja, és már megy is vissza a tengerbe. A hím a hasa alján található bőrredővel melengeti a tojást. A költés teljes egészében az ő felad ata, a tojó csak akkor ér vissza, amikor a fióka már kikelt. A gyomrában előemésztett halat hoz a kicsinyének. Az időközben az éhhalál szélére került hím csak ekkor indulhat el a tenger felé, hogy végre jól lakhasson. Ettől kezdve a szülők felváltva etetik a fiókát, míg saját lábára nem áll.

Karolópók
Léteznek olyan karolópókok, amelyek rejtőzködés céljából képesek megváltoztatni a színüket, így tökéletesen idomulnak a környezetükhöz. A eltűnő színű fajok elsősorban leveleken és virágokon élnek, a sötétebbek fatörzseken vagy a talajon. Ennek a pókcsaládnak a fajai nem szőnek hálót, hanem lesből vadásznak. Azok, amelyek színüket valamilyen virághoz igazítják, méhekre vagy más megporzó rovarokra lesnek. Ezek gyakran közvetlenül a tökéletesen álcázott pók mellett szállnak le. A karolópók hosszú, erős első lábaival kapja el a zsákmányt. Közben arra is figyel, hogy ne kerüljön túl közel a fullánkhoz. Gyorsan ható mérgét egyetlen harapással az áldozat torába fecskendezi, majd kiszívja a megbénított rovart.

Komodói varánusz
A komodói varánusz, más néven komodói sárkány nemcsak hatalmas, ráadásul mérges is. Amikor pengeéles fogaival áldozatába harap, egyúttal halálos mérget fecskendez belé, így megy biztosra. Nagy testű prédát is simán elejt, például szarvast, vaddisznót vagy vízibivalyt, de kisebb emlősök és saját fiatal fajtársai is szerepelnek az étrendjében. Az ifjú varánuszok ezért felmásznak a fákra, ahová a kifejlett, nehéz példányok már nem tudnak utánuk menni. A kifejlett varánusznak már nincs természetes ellensége. Mégis veszélyeztetett, mert az élőhelye egyre zsugorodik.

Szakálla varangyfejűgyík
A szakállas varangyfejűgyík vagy békafejű agáma a legnagyobb a több mint 25 varangyfejűgyíkfaj közül. Testhossza felét a hosszú farka teszi ki. A feje jobb és bal oldalán van egy-egy bőrlebernyeg, amelyeket veszély esetén felmereszt. Ha még a száját is kitátja hozzá, különösen ijesztőnek tűnhet. Ez a közepes méretű agámaféle nappal aktív, a talajon él, elsősorban meleg és száraz vidékeken fordul elő. Ha a sivatagban túlságosan felhevül, beássa magát a hűs homokba.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja

Hatice és Maja, a mágikus fókalány a vakáció alatt is elválaszthatatlanok. Milyen kalandokat tartogat a dániai nyaralás? Hatice már alig várja, hogy úszhasson és búvárkodhasson a bátyjaival a tengerben. De a legjobban annak örül, hogy együtt lubickolhat Majával, a mágikus fókalánnyal. Aztán minden másképpen alakul, ugyanis kincskereső térképre bukkannak. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Az Ősvarázserdőben hatalmas a felfordulás

Az Ősvarázserdő gyönyörű mesekönyv az érzések kifejezéséről, az élet értelméről és céljáról. Fenyvesi Orsolya meséje és Pájer Lilla illusztrációi úgy jelenítik meg az érzéseket, hogy azokról a gyerekek önkéntelenül is elgondolkodnak. Olvass bele!

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat. Adunk néhány javaslatot, mit lehet csinálni nyáron a madarakkal az etetésük helyett: madaras könyveket ajánlunk a hírek mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...