Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!
ld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

madáretetés magyar madártani egyesület figyelmeztetés vízi madarak zöld

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat. Adunk néhány javaslatot, mit lehet csinálni nyáron a madarakkal az etetésük helyett: madaras könyveket ajánlunk a hírek mellé.

A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – közölte az MME az MTI-vel. Mint írták, a vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük az énekesmadarakéval szemben nem hasznos.

„A hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen táplálék diéta megbetegíti a madarakat (angyalszárny-betegség), szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését

és az ebből eredő eutrofizációt (elmocsarasodást)” – hangsúlyozták a közleményben.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt, önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket, amellett a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába
Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

Tovább olvasok

A vízimadarak etetése öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik: a nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el. A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

Aki a hazai madárpopuláción segíteni szeretne az az etetésük helyett, megfigyelheti őket – a madárles kicsiknek és nagyoknak is remek program. Járj nyitott szemmel a természetben, és ismerd meg a hazánkban megfigyelhető legfontosabb madarakat! Dr Havasi Máté könnyen forgatható, Madarak című zsebkönyve minden természetjáró hasznos útitársa.

Dr havasi máté
Madarak - természetbarátok kézikönyve
Szalay, 2021, 64 oldal
-

A Milyen madarat láttam? című könyv családi alapdarab lehet a madármegfigyeléshez: a borító fülein rajzok mutatják be, hogyan ismerheted fel a madarakat a csőrükről vagy a röptükről, ráadásul mindegyik madárhang meg is hallgatható, így felismerésük egyszerűen gyakorolható.

Holger Haag
Milyen madarat láttam?
Sziget, 2019, 109 oldal
-

A madarakat megfigyelésük mellett le is rajzolhatjuk:

Szunyoghy András
Madarak rajzolása - Leonardo rajziskola
Kossuth, 2019, 48 oldal
-

Madárazonosításban pedig jó szolgálatot tehet a MME madárhatározó mobilalkalmazása, ami innen ingyenesen letölthető