A könyv, ami után úgy fogod érezni, mától csak verseket akarsz olvasni!

A könyv, ami után úgy fogod érezni, mától csak verseket akarsz olvasni!

Fenyő D. György könyve, az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a költészet igenis mindenkihez és mindenkiről szól. A szerzővel pár hete beszélgettünk új kötetéről (ITT), most pedig mutatunk belőle egy részletet is.

Könyves Magazin |

„Ne mondd, hogy nincs időd verset olvasni, egy vers, az két perc, három perc, ennyi ideje mindenkinek kell, hogy legyen, és amúgy semmi a világon úgy meg nem éri a ráfordított időt, mint a vers, mert ez alatt a két perc alatt megváltozhat az életed, ha hagyod, hogy a szöveg megérintsen, ha megfelelő pillanatban és lelkiállapotban talál el, valósággal átprogramozza az agyad, jobban mint bármilyen drog vagy bármilyen gyógyszer, kiránt a valóságból, felráz, magadhoz térít, egy pillanatra átröppent valaki másnak az agyába, egy villanásnyira másként fogsz gondolkozni, olyat látsz és érzel, amit egyébként sose láttál és éreztél volna, és utána ez az élmény is veled marad, úgy fogsz emlékezni a pillanatra, ahogy egyébként nem emlékeztél volna rá. Ne mondd, hogy nem érted, elég ha elolvasod, nem elemezni kell, elég odafigyelni rá, hagyni, hogy működjön, hogy hasson – Fenyő D. György nagyszerű könyve pontosan erre való. Megmutatja, hogy működnek a versek és hogyan lehet használni őket, ezzel segít megőrizni a józan eszünket, és segít élni.” Dragomán György

Fenyő d. györgy
Útikalauz a vershez
Illusztrátor: Gráf Dóra, Pagony Kiadó,  2021,  200 oldal
-

Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a fiatalokhoz. Közös gondolkodásra sarkall, és nem életrajzi információkkal tömi az olvasó fejét. Érezni és érteni segít a költészetet, nem feleltet belőle. És ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez.

...

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez (részlet)

...

PETRI GYÖRGY

Katonai tiszteletadás

 

A Vereség Napján

kardélre hánytam

 

Gondolatok és magyarázatok Petri György Katonai tiszteletadás című verséről

Olvassuk ezúttal fordított sorrendben a verset: először a második sorát, utána az elsőt, majd a legvégén a címet!

Bizonyára mindannyian ismerjük a szólást: egy vitéz kardélre hányja az ellenséget/a törököket/mindenkit/az összes várvédőt/férfiakat, nőket, gyerekeket. A katonai dicsőség és erő kifejezése, lehet fenyegetés vagy éppen dicsekvés. Csakhogy minden ilyen kifejezésben szerepel a tárgy. Az, hogy kiket hánynak kardélre az ezzel fenyegetőző vagy dicsekvő katonák. Mindenkit. Aki ellenáll. A fasisztákat. A mondat végén pontnak kellene állnia, a mondat nagy kezdőbetűvel kezdődött. Ám itt nincs semmiféle írásjel, nem fejeződik be a mondat. Nincs tárgy, ha pedig tárgyatlan módon használják az igét, akkor már egészen mást jelent. Hányást, okádást, átvitt értelemben pedig undorodást, megvetést, ellenséges dühöt és lenézést. Rosszul vagyok, mondja a záró mondat, a katonai dicsőségtől, attól, hogy valaki mások legyőzésével, felkoncolásával dicsekszik.

A Vereség Napján? Nagy paradoxon, hiszen soha nem szoktuk megünnepelni a vereségeket. Március 15-e nemzeti ünnepünk, október 6-a csak csöndes gyásznap.

Mi ez a Vereség Napja?

Volt a szocializmus korszakában egy ünnep, jelentős ünnep volt, A Győzelem Napja. Május 8-án azt ünnepelték/ünnepeltük, hogy a Szovjetunió legyőzte a náci Németországot. Nem volt indokolatlan ennek megünneplése, a fasizmus olyan népirtást vitt végbe Európában, amilyen soha máskor a történelemben nem volt. Ám a moszkvai ünneplés nem erről, és főleg nem csak erről szólt. Hanem felvonultatták a Szovjetunió hadseregét, olyan erődemonstrációt tartottak, amelynek az volt a célja, hogy az egész világnak megmutassák: kardélre tudnak hányni bárkit.

A Katonai tiszteletadás cím pontos szakkifejezés: tisztelgéssel fejezik ki a katonák tiszteletüket a feljebbvalójuknak, egy vezetőnek, egy zászlónak, egy dicsőséges esemény emlékének. De ez előtt a szöveg előtt ez a szakkifejezés ironikus. Hiszen milyen tiszteletet fejez ki az, hogy a vereség napját megünneplik, és hogy a katonai dicsőségtől hánynia kell valakinek?

Mondhatjuk ma már, hogy elmúlt az a korszak, amelyben Petri György kíméletlen szókimondással kifejezte, hogy nem kér a szovjet tankok által biztosított békéből, elutasítja a hazugságok és elhallgatások nyelvét, hogy hánynia kell attól az egész rendszertől. De mégsem múlt el minden. Diktátorok azóta is uralkodnak szerte a Föld sok országában; a katonai fenyegetés és a katonai dicsőség hirdetése továbbra is sok politikai rezsim elsődleges eszköze és mondanivalója. Márpedig attól, hogy az számít győzelemnek, ha embereket kardélre hánynak, attól bizony hányni kell. Így válik egy aktuálpolitikai vers minden katonai erő és fenyegetés elleni, azóta is érvényes tiltakozássá.

 -

Szilágyi Lenke felvétele Petri Györgyről

...

...

RADNÓTI MIKLÓS

Gyerekkor

 

Már mozdulatlanul lapult az indián,

de izgalom szaladt még sziszegve fönt a fán

s a szél forgatta még a puskaporszagot.

Egy megrémült levélen két vércsöpp csillogott,

s a törzsön szédelegve tornázott egy bogár.

Rézbőrü volt az alkony. És hősi a halál.

 

Gondolatok és magyarázatok Radnóti Miklós Gyerekkor című verséről

Hogy lehet megragadni, kinek mit jelentett a gyerekkor? Egyáltalán: mit jelent gyereknek lenni?

Az indiánok világa a hősiesség világa. Még ma is sokszor emlegetjük az indiánokat, de az indiánregényeket már nagyon kevesen olvassák. A huszadik század végéig azonban az indiánregények a gyerekek, kiváltképp a fiúk fontos olvasmányai voltak. Karl May és Cooper, a Winnetou, Az Ezüst-tó kincse, az Old Shatterhand, A Medveölő fia, aztán a Nagy indiánkönyv, Vadölő, Az utolsó mohikán, a Nyomkereső, a Bőrharisnya, A préri. Mindenki tudta, kik harcolnak a jó, és kik a rossz oldalon. Mit jelent indiánnak lenni és mit sápadtarcúnak. Mit jelent a tomahawk, a skalpolás, az adott szó, a békepipa és a hősi halál. Voltak apacsok, navahók, sziúk és irokézek, meg persze mohikánok. Indiánosdit játszani a legizgalmasabb játékok egyike volt, megvédeni a földünket, a hazánkat, a családunkat, az őseink földjét.

A vers első öt sora részletezi azt az élményt, amikor egy gyerek játszik.

Elrejtőzik, lapul, izgalomban várakozik. Egyszerre érzékeli azt, amit lát maga körül, a fát, a szelet, a faleveleket, a bogarakat, de mindez egyúttal az indián világ része: a fán elrejtőzni izgalmat és kalandokat jelent, a szélből a támadó fegyverek puskaporszagát lehet kiérezni, a levélen guruló vízcsepp az ellenség vére. A játékban a gyerekek úgy tudnak azonosulni azzal a helyzettel, amibe belehelyezkednek, hogy minden átlényegül, és a képzeletbeli világ része lesz.

Az utolsó sor két kijelentő módú, rövid mondatból áll. A rézbőrű alkony gyönyörű kép: az alkonyi nap befesti sárgára, aranyra a fákat és a tájat, de ez itt, az indián játékról szóló versben mint rézbőrű alkony jelenik meg (metaforának hívjuk ezt a képet).

A világ, a táj részt vesz abban a játékban, amelyben a gyerek, s az alkony is a hősies és tisztességes indiánok színeiben pompázik.

A hősi halál pedig arról szól, hogy a gyerek világában létezik abszolút jó és abszolút rossz. A gyerekek világa morális világ, ahol nem szurkolhatunk másnak, mint annak, akinek igaza van. De ez a Gyerekkor című versben szereplő kijelentés nemcsak önmagáról szól, hanem arról is, hogy a felnőttek világában ez nem így van. Ezt talán a szórend sugallja: nem azt mondja, hogy a halál hősi volt, hanem, fordított szórenddel, azt, hogy akkor (még) hősi volt a halál. Szembeállítva azzal, hogy a felnőttek világában (most) a halált egyáltalán nem találjuk hősiesnek.

Ha ehhez gyorsan hozzáolvassuk a vers alatt feltüntetett dátumot, 1944. január 25., és azt a tudást hozzátesszük, amit nem a vers szövege mond, de amivel kiegészítjük a vers olvasását, akkor azt kell mondani, hogy a világtörténelem legkegyetlenebb, emberhez nem méltó célokért indított háborújának hatodik évében rendkívül keserű ez a kijelentés. Nemtelen, értelmetlen és nyomorúságos halált halnak emberek milliói. Mennyivel tisztább ennél a gyerekkor világa, a tiszta és nemes célok, a hősies küzdelmek és a gazdag képzelet világa.

-

Beck Judit felvétele Radnóti Miklósról (1941) - forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum, HUNGART

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

Legújabb könyvében huszonöt magyar költő versét hívta segítségül Fenyő D. György, és útikalauzba rendezve őket a líra birodalmába invitálja az olvasót. A válogatás nehézségeiről, a versolvasás ciklikusságáról, és a versek egymás közötti viszonyáról is beszélgettünk a szerzővel.

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

Tasnádi István  Helló, Héraklész! című kötete egy képes regény az ógörög szuperhősről: friss, olvasmányos gyerekkönyv, ami nem csak szemelvényeket mutat be a görög mitológiából, hanem teljes történetet mond el. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: Balázsy, Marék, Zágoni

Legfrissebb Könyvesblokkunkba a frissen megjelent gyerekkönyvek közül válogattunk

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Hírek
...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Hírek

Kontra Ferenc Prima Primissima Díjat kapott

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek

...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást

...

Babarczy Eszter: Nem próbálok szép sztorit kerekíteni abból, hogy az ember ifjúsága elmúlik

Olvass!
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

Polc

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...

Irene Solà katalán falujában a legnagyobb bánat sem tudja felemészteni a reményt

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.