Halált exportálnak kultúra helyett - Zelenszkij beszéde a Frankfurti Könyvvásáron

Halált exportálnak kultúra helyett - Zelenszkij beszéde a Frankfurti Könyvvásáron

A Frankfurti Könyvvásár és az Európai Könyvkiadók Szövetsége közös meghívására Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke október 20-án videóüzenetben mondott beszédet a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóján. Beszédében kiemelte, hogy tudás nélkül könnyebben megy a manipuláció is, és arra kért minden kiadót, szerzőt és újságírót, hogy írjanak minél többet arról, mi zajlik valójában Ukrajnában. 

ld | 2022. október 21. |

Idén Ukrajna kiemelt figyelmet kap a vásáron. Amint azt megnyitó beszédében Frank-Walter Steinmeier német államfő kiemelte: a könyvtáraktól a könyvkiadó vállalatokig az egész ukrán könyves szakma súlyosan megszenvedi az orosz támadást, ezért segíteni kell. Jürgen Boos igazgató pedig arról beszélt, hogy Frankfurt évek óta szoros kapcsolatokat ápol az ukrán könyviparral, ezért most közvetlen támogatást szeretnének nyújtani ukrán kollégáiknak, akik ellenállnak az orosz támadásnak.

Az ukrán elnök is beszédet mond a világ legnagyobb könyvfesztiválján
Az ukrán elnök is beszédet mond a világ legnagyobb könyvfesztiválján

Megnyílt a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, a Frankfurti Könyvvásár, amelyet két év kihagyás után ismét a hagyományos formátumban, jelenléti rendezvényként tartanak meg. Idén fókuszban Ukrajna áll, csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédet mond majd a vásáron.

Tovább olvasok

Ezt értékelte Zelenszkij is beszédében: “Ez a figyelem azt jelenti, hogy önök valóban értékelik a szabadságot, és készek megvédeni azt. Európának mostanában arra van a legnagyobb szüksége, hogy egységesen harcoljon a szabadságért.” Kitért arra is, hogy a szervezők idén Oroszországot és Iránt nem hívták meg a hivatalos kiállítók közé (ellenálló orosz szerzőkkel viszont szerveztek beszélgetéseket - a szerk.). ”Amint látják, most két ország hiányzik a Frankfurti Könyvvásárról, bár korábban rendszeresen jelen voltak, ezek Oroszország és Irán. Ez a két ország manapság kevésbé van jelen a kultúra területén, inkább jelen vannak abban, hogy mindent leromboljanak. Nemcsak a kultúrát, hanem az életet és annak lényegét is. (...) Erőművek, vízvezetékek, kikötők és vasútállomások, humanitárius segélyt tartalmazó raktárak, lakóépületek, iskolák - bármi célponttá válhat számukra... 

Kultúra helyett Irán halált exportál. Kultúra helyett Oroszország halált importál.” 

Kiemelte: bár most Ukrajna a csatatér, Oroszország valójában Európát támadja. “Ez nyilvánvaló. De nem mindenki ismeri be a nyilvánvalót. Egyenesnek kell lennünk: Európában még mindig rengeteg olyan közszereplő van, aki Oroszország "megértésére" biztat, és igyekszik figyelmen kívül hagyni az olyan államok terrorista politikáját, mint Irán.” 

Szerinte mindez azért lehetséges, mert sokaknak hiányosak az ismereteik. “Hiányzik az ismeret az antidemokratikus rezsimekhez köthető bűncselekményekről, a korrupcióról, amely eszközzé vált Európa figyelmének leépítésében. Hiányzik a tudás az igazságtalanságról és a hazugságról, amelyek minden terrorista állami politika alapvető elemei. Ha az emberek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel, könnyebben manipulálhatja őket a politika.” Ezért arra kérte az egybegyűlteket: tegyenek meg mindent, hogy az emberek jól informáltak legyenek Ukrajnával kapcsolatban. “Kérem, írjanak tovább erről. Olvassanak.

Tegyenek meg mindent, hogy az európaiak megtudják, hány ember vesztette életét a jogokért és az alapvető tiszteletért küzdve, ami Önöknek születésük óta megadatott.

Írjanak, adjanak ki és terjesszenek könyveket azokról, akik korrupció vagy egyszerű közöny által ösztönzött döntéseikkel gyengítették Európát. Az embereknek tudniuk kell azokról, akik a terrorista államokat erősítették (...). Tegyenek meg mindent, hogy a szabadság győzelméről szóló történeteket terjesszék. Az embereknek ismerniük kell őket. Tudniuk kell, hogy a szabadság akkor is képes ellenállni, amikor sokan azt hiszik, hogy ez nem lehetséges. Ahogy Ukrajna is ellenállt az orosz támadásnak idén.”

Bszédét egy meghívással zárta:

“A tudás tehát a válasz. A válasz azoknak, akik félnek, azoknak, akik manipulálnak és azoknak, akik nem hisznek. Könyvek, dokumentumfilmek, cikkek, riportok - ezek a válaszok.

Mindenkit meghívok Ukrajnába: kiadókat, szerzőket, üzletembereket és közéleti személyiségeket, oktatókat és újságírókat... Nézzék meg, min megy keresztül a népünk. Mit sikerült elérnünk. Milyen veszélyekkel kell még szembenéznünk. Legyenek tanúi és beszéljenek róla. Beszéljetek róla. Mert ezekkel a veszélyekkel Európa más nemzetei is szembesülhetnek, amíg a terrorista államok léteznek. Próbáljunk meg együtt többet tenni, mint amit ellenségeink tehetnek ellenünk!”

Az ukrán államfő csütörtökön az EU állam- illetve kormányfői tömörítő Európai Tanács brüsszeli ülésén is mondott egy videó-beszédet.  Ebben "nagyszabású katasztrófa" lehetőségére figyelmeztetett Dél-Ukrajnában, valamint légelhárító és más fegyvereket kért a Brüsszelben zajló EU-csúcson résztvevő uniós tagállamok vezetőitől.

Amint arról korábban beszámoltunk, Zelenszkij 16, korábbi beszédét kötetbe szervezve is hamarosan kiadják

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csatakiáltás a világnak: Zelenszkij kötetbe válogatta a háborús beszédeit

Az Üzenet Ukrajnából című kötetbe az ukrán elnök 16 beszédét válogatta be, a bevezetésben pedig elmondja, mit tanult azóta, hogy Oroszország megtámadta a hazáját, írja a Guardian.

...
Hírek

Lehet-e pátosz nélkül írni az ukrán elnökről?

Könyvek hírek mellé rovatunkban Zelenszkijről szóló könyveket gyűjtöttünk össze, aki ma a Frankfurti Könyvvásáron fog - videóüzenet formájában - beszédet mondani

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Természetesen olvasok
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

...
Zöld

Veres Attila: Ettől kicsit könnyebb lesz

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?