Halált exportálnak kultúra helyett - Zelenszkij beszéde a Frankfurti Könyvvásáron

Halált exportálnak kultúra helyett - Zelenszkij beszéde a Frankfurti Könyvvásáron

A Frankfurti Könyvvásár és az Európai Könyvkiadók Szövetsége közös meghívására Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke október 20-án videóüzenetben mondott beszédet a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóján. Beszédében kiemelte, hogy tudás nélkül könnyebben megy a manipuláció is, és arra kért minden kiadót, szerzőt és újságírót, hogy írjanak minél többet arról, mi zajlik valójában Ukrajnában. 

ld | 2022. október 21. |

Idén Ukrajna kiemelt figyelmet kap a vásáron. Amint azt megnyitó beszédében Frank-Walter Steinmeier német államfő kiemelte: a könyvtáraktól a könyvkiadó vállalatokig az egész ukrán könyves szakma súlyosan megszenvedi az orosz támadást, ezért segíteni kell. Jürgen Boos igazgató pedig arról beszélt, hogy Frankfurt évek óta szoros kapcsolatokat ápol az ukrán könyviparral, ezért most közvetlen támogatást szeretnének nyújtani ukrán kollégáiknak, akik ellenállnak az orosz támadásnak.

Az ukrán elnök is beszédet mond a világ legnagyobb könyvfesztiválján
Az ukrán elnök is beszédet mond a világ legnagyobb könyvfesztiválján

Megnyílt a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, a Frankfurti Könyvvásár, amelyet két év kihagyás után ismét a hagyományos formátumban, jelenléti rendezvényként tartanak meg. Idén fókuszban Ukrajna áll, csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédet mond majd a vásáron.

Tovább olvasok

Ezt értékelte Zelenszkij is beszédében: “Ez a figyelem azt jelenti, hogy önök valóban értékelik a szabadságot, és készek megvédeni azt. Európának mostanában arra van a legnagyobb szüksége, hogy egységesen harcoljon a szabadságért.” Kitért arra is, hogy a szervezők idén Oroszországot és Iránt nem hívták meg a hivatalos kiállítók közé (ellenálló orosz szerzőkkel viszont szerveztek beszélgetéseket - a szerk.). ”Amint látják, most két ország hiányzik a Frankfurti Könyvvásárról, bár korábban rendszeresen jelen voltak, ezek Oroszország és Irán. Ez a két ország manapság kevésbé van jelen a kultúra területén, inkább jelen vannak abban, hogy mindent leromboljanak. Nemcsak a kultúrát, hanem az életet és annak lényegét is. (...) Erőművek, vízvezetékek, kikötők és vasútállomások, humanitárius segélyt tartalmazó raktárak, lakóépületek, iskolák - bármi célponttá válhat számukra... 

Kultúra helyett Irán halált exportál. Kultúra helyett Oroszország halált importál.” 

Kiemelte: bár most Ukrajna a csatatér, Oroszország valójában Európát támadja. “Ez nyilvánvaló. De nem mindenki ismeri be a nyilvánvalót. Egyenesnek kell lennünk: Európában még mindig rengeteg olyan közszereplő van, aki Oroszország "megértésére" biztat, és igyekszik figyelmen kívül hagyni az olyan államok terrorista politikáját, mint Irán.” 

Szerinte mindez azért lehetséges, mert sokaknak hiányosak az ismereteik. “Hiányzik az ismeret az antidemokratikus rezsimekhez köthető bűncselekményekről, a korrupcióról, amely eszközzé vált Európa figyelmének leépítésében. Hiányzik a tudás az igazságtalanságról és a hazugságról, amelyek minden terrorista állami politika alapvető elemei. Ha az emberek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel, könnyebben manipulálhatja őket a politika.” Ezért arra kérte az egybegyűlteket: tegyenek meg mindent, hogy az emberek jól informáltak legyenek Ukrajnával kapcsolatban. “Kérem, írjanak tovább erről. Olvassanak.

Tegyenek meg mindent, hogy az európaiak megtudják, hány ember vesztette életét a jogokért és az alapvető tiszteletért küzdve, ami Önöknek születésük óta megadatott.

Írjanak, adjanak ki és terjesszenek könyveket azokról, akik korrupció vagy egyszerű közöny által ösztönzött döntéseikkel gyengítették Európát. Az embereknek tudniuk kell azokról, akik a terrorista államokat erősítették (...). Tegyenek meg mindent, hogy a szabadság győzelméről szóló történeteket terjesszék. Az embereknek ismerniük kell őket. Tudniuk kell, hogy a szabadság akkor is képes ellenállni, amikor sokan azt hiszik, hogy ez nem lehetséges. Ahogy Ukrajna is ellenállt az orosz támadásnak idén.”

Bszédét egy meghívással zárta:

“A tudás tehát a válasz. A válasz azoknak, akik félnek, azoknak, akik manipulálnak és azoknak, akik nem hisznek. Könyvek, dokumentumfilmek, cikkek, riportok - ezek a válaszok.

Mindenkit meghívok Ukrajnába: kiadókat, szerzőket, üzletembereket és közéleti személyiségeket, oktatókat és újságírókat... Nézzék meg, min megy keresztül a népünk. Mit sikerült elérnünk. Milyen veszélyekkel kell még szembenéznünk. Legyenek tanúi és beszéljenek róla. Beszéljetek róla. Mert ezekkel a veszélyekkel Európa más nemzetei is szembesülhetnek, amíg a terrorista államok léteznek. Próbáljunk meg együtt többet tenni, mint amit ellenségeink tehetnek ellenünk!”

Az ukrán államfő csütörtökön az EU állam- illetve kormányfői tömörítő Európai Tanács brüsszeli ülésén is mondott egy videó-beszédet.  Ebben "nagyszabású katasztrófa" lehetőségére figyelmeztetett Dél-Ukrajnában, valamint légelhárító és más fegyvereket kért a Brüsszelben zajló EU-csúcson résztvevő uniós tagállamok vezetőitől.

Amint arról korábban beszámoltunk, Zelenszkij 16, korábbi beszédét kötetbe szervezve is hamarosan kiadják

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csatakiáltás a világnak: Zelenszkij kötetbe válogatta a háborús beszédeit

Az Üzenet Ukrajnából című kötetbe az ukrán elnök 16 beszédét válogatta be, a bevezetésben pedig elmondja, mit tanult azóta, hogy Oroszország megtámadta a hazáját, írja a Guardian.

...
Hírek

Lehet-e pátosz nélkül írni az ukrán elnökről?

Könyvek hírek mellé rovatunkban Zelenszkijről szóló könyveket gyűjtöttünk össze, aki ma a Frankfurti Könyvvásáron fog - videóüzenet formájában - beszédet mondani

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

Hírek
...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei

...
Hírek

Ősi, akkád nyelven hallgatható meg a Gilgames-eposz

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

...
Beleolvasó

Emerenc ajtaja mögött egy magára maradt nő tragikus sorsa sejlik fel

...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében

...
Podcast

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

Láttam a jövőt meghalni címmel jelent meg iamyank új albuma, amin, nem kis meglepetésre, magyar dalszöveg is hallható. Fejlődési útról, kockázatvállalásról és technikai fejlődésről is mesélt. Az a.dal.szöveg című podcastsorozat vendége: Herold János.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Természetesen olvasok
...
Zöld

Lenyűgözte a tengerészeket a kenu, amit Óceánia két kis szigeténél láttak

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

...
Zöld

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte