Lehet-e pátosz nélkül írni az ukrán elnökről?

Lehet-e pátosz nélkül írni az ukrán elnökről?

A napokban több, Volodimir Zelenszkij ukán elnökkel kapcsolatos hírt közöltünk a Könyvesen: a Guardian például arról számolt be, hogy Üzenet Ukrajnából címmel kötet jelenik meg az ukrán elnök 16 beszédéből (erről itt írtunk),  tegnap pedig az MTI-n is megjelent a hír, hogy a Frankfurti Könyvvásáron fog - videóüzenet formájában - beszédet mondani. A világ legnagyobb könyvszakmai eseményének fókuszában idén Ukrajna áll, mivel Frankfurt évek óta szoros kapcsolatokat ápol az ukrán könyviparral, ezért most közvetlen támogatást szeretnének nyújtani ukrán kollégáiknak, akik ellenállnak az orosz támadásnak. Könyvek hírek mellé rovatunkban Zelenszkijről szóló könyveket gyűjtöttünk össze. 

ld | 2022. október 20. |

Sokan próbálták megfejteni és leírni a háború kitörése óta a Zelenszkij-jelenséget, ám az, hogy fél évvel a háború kitörése után kettő, két-háromszáz oldalas kötet is megjelent róla magyarul, azt jelzi, hogy ahogyan a háború, az ukrán elnök történetének és karakterének rajzolása is zajlik még, a legkevésbé sem zárult le. Legtöbbször mint az orosz támadás elleni hős jelenik meg, aki valójában nemzetet kovácsolt Ukrajnából, akit vastapssal fogadnak az Európai Parlamentben, akit ukrán fiatalok és idősek egyaránt országuk megmentőjeként látnak és láttatnak. Azt, hogy nehéz róla elfogultság nélkül írni és beszélni, azt a - már agusztusban, két nap eltéréssel magyarul is - megjelent életrajzi kötetek címe is jelzi. Az első könyv az ukrán újságíró, Szerhij Rudenko Zelenszkij smink nélkül című biográfiája volt, néhány nappal megelőzve a francia újságíró, Gallagher Fenwick Zelenszkij és a vérző Ukrajna című kötetét. A pátosz mindkét címben előkerül és úgy tűnik, hogy vagy

a háború közelsége vagy Zelenszkij karakterének és jellemfejlődésének kibontakozása miatt lehetetlen objektív távolságba kerülni vele, bár mindkét kötet kétségkívül erre törekszik.

Ahogyan arra is, hogy hiteles képet fessen az ukrán elnökről, aki a szemünk láttára lett komikusból egy ország vezetője, majd annak hadvezére. 

 

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg
Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

A háború nem ma kezdődött. Vlagyimir Putyin orosz elnök sajátos nézőpontból elmesélt orosz történelmére hivatkozva a hadsereg 2022. február 24-én megtámadta a független Ukrajnát. Nácítlanításról és demilitarizálásról beszélnek az oroszok, miközben hatalmi helyzetüknek köszönhetően igyekeztek kisajátítani az Ukrajnáról szóló elbeszélést - Magyarországon is. A kérdéseinkre az Ukrajnát kutató antropológus, a St. Andrews-i Egyetem kutatója, a 2014 óta az országban dolgozó Vonnák Diána válaszolt, akinek tavaly ősszel jelent meg első prózakötete (a Látlak című könyvéről itt írtunk, a bemutatóról pedig itt). 

Tovább olvasok

Szerhij Rudenko: Zelenszkij smink nélkül 

SZERHIJ RUDENKO
Zelenszkij smink nélkül
Ford.: Lebovics Viktória, Helikon Kiadó, 2022
-

Akárhogyan alakul is az orosz-ukrán háború, az már biztos, hogy Volodimir Zelenszkij, az ukrán elnök ezeknek a baljós, új időknek jelentős alakjaként kerül be a történelemkönyvekbe. Köszönhetően annak, hogy

amikor még szinte az egész világ az oroszok gyors győzelmére és persze Zelenszkij menekülésére számított, ő Kijevben maradt, neki nem "fuvar" kellett, hanem "lőszer", és az ukránok honvédő háborújának élére állt.

Szerhij Rudenko könyve az első róla szóló életrajz: a szerző harmincnyolc fejezetben meséli el Zelenszkij életútjának legfontosabb állomásait Krivij Rih-i gyerekkorától kezdve a háborúig. Az utolsó epizódokat Rudenko óvóhelyen írta, miközben az oroszok bomba- és rakétatámadásokat intéztek Ukrajna ellen.

Egy olyan emberről szól ez a könyv, aki színészi karrierrel a háta mögött, minden politikai tapasztalat nélkül lett egy nagy ország elnöke 2019-ben, azzal győzve meg a választókat, hogy véget vet a mindent behálózó korrupciónak Ukrajnában, és egyúttal elhozza a békét. Az első cél megvalósításához vagy kevés volt az ideje, vagy ő sem tudott kikeveredni a korrupciónak abból a hálójából, amely oly sok mindent tönkretett már Ukrajnában az elmúlt évtizedekben, a második cél, a béke pedig hiú ábrándnak bizonyult - bár aligha Zelenszkij hibája, hogy Putyin semmiképp nem akart eltűrni egy olyan független Ukrajnát, amely nem az ő érdekeit szolgálja. Néhány hónappal azelőtt még úgy tűnt, Zelenszkij egy újabb nem túl sikeres és nem túl népszerű elnök - és aztán a háborúval minden megváltozott: most nemcsak az ukránok, hanem az egész világ figyel minden egyes szavára.

 

Gallagher Fennwick: Zelenszkij és a vérző Ukrajna

GALLAGHER FENWICK
Zelenszkij és a vérző Ukrajna

Ford. Fáber András, Corvina, 2022, 256 oldal

-

Ha valaki arra vállalkozik, hogy elmondja Volodimir Zelenszkij történetét, akkor azt csak úgy teheti meg, hogy egyúttal Ukrajna történetét is elmeséli. Csak így lehet ugyanis leírni annak az embernek a lelkesítő történetét, aki – kommunikációs tehetsége révén – a bohócgúnyát levetve hirtelen az elnöki székben találta magát, hogy hamarosan hadvezérként is megállja a helyét. 2022. február 24-én, az orosz megszállás első napján Volodimir Zelenszkij belépett a nagybetűs Történelembe, hogy eljátssza élete legnagyobb szerepét: Charlie Chaplin egycsapásra átváltozott, Churchill lett belőle.

Ha ezt meg akarjuk érteni, akkor el kell mennünk Krivij Rihbe, ebbe a délnyugat-ukrajnai iparvárosba, ahol felcseperedett, és meg kell kérdeznünk annak az iskolának az egykori igazgatónőjét, ahová járt, régi barátait és munkatársait, akikkel együtt dolgozott a Kvartal 95 nevű produkciós irodájában, akárcsak parlamenti pártjának képviselőit, persze az ellenzékieket is, aztán politológusokat, történészeket, kutatókat és újságírókat.

Színházi és tévés színész, üzletember, politikus, államférfi. Ha felmérjük a távolságot aközött, ami volt, és aközött, amivé vált, akkor tudjuk csak érzékelni, milyen hatalmas utat tett meg.

„A róla szóló könyvünk egy francia külpolitikai újságíró remek összegzése, amely összeszedi az ukrán történelem legfontosabb eseményeit, hogy értsük, hányadán is állunk ezzel az ukrán nemzettel, milyen az orosz birodalommal és a környező országokkal a viszonya, és természetesen megismerjük Zelenszkij élettörténetét is” – olvasható Király Levente, a Corvina Kiadó igazgatójának ajánlásában. Szerinte nagy előnye a kötetnek, hogy nem elfogult: „nem idealizálja Zelenszkijt, sőt sorra veszi az életrajz fehér foltjait is, például közeli és ellentmondásos kapcsolatát Ukrajna egyik legnagyobb oligarchájával”. De részletesen tárgyalja a kötet Zelenszkij moszkvai tartózkodását, orosz anyanyelvét és orosz tévésztárságát, valamint zsidó származására is kitér. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csatakiáltás a világnak: Zelenszkij kötetbe válogatta a háborús beszédeit

Az Üzenet Ukrajnából című kötetbe az ukrán elnök 16 beszédét válogatta be, a bevezetésben pedig elmondja, mit tanult azóta, hogy Oroszország megtámadta a hazáját, írja a Guardian.

...
Hírek

Tévésorozat készül Zelenszkij korábbi sajtótitkárának memoárjából

Televíziós minisorozat készül Julia Mendelnek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi sajtótitkárának The Fight of Our Lives (Életünk harca) című memoárjából. Zelenszkij életéről nemrég magyarul is megjelent néhány kötet. Könyvek hírek mellé.

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.