Ungváry: Bayer Zsolt nagyapja testüregmotozó nyilasból lett kommunista besúgó

Ungváry: Bayer Zsolt nagyapja testüregmotozó nyilasból lett kommunista besúgó

Tekintélyes hosszúságú, hivatkozásokkal ellátott nagycikkben tárgyalja Ungváry Krisztián történész (legutóbbi, Mindszentyről szóló könyvének bemutatójáról itt olvashatsz) a Telexen Bayer Zsolt publicista hiányos múltfeldolgozását, valamint nyilas, majd ÁVH-s anyai nagyapja, Gyimes Károly karrierjét a 20. század derekán. 

sa | 2024. január 29. |

Ungváry kiindulópontja és motivációja (amellett persze, hogy a történész aktívan foglalkozik a második világháború alatti és körüli események mítosztalanításával, lásd Horthy kiugrási kísérletének kudarca vagy a kitörés), hogy Bayer maga gyakran azonosítja saját és a Fidesz-kormányok politikai ellenfeleit a felmenőikkel. A cikket megelőzte egy vasárnap publikált videó is, amiben Ungváry nagyjából összefoglalta 23 percben összefoglalta mondanivalóját:

A cikkben és a videóban Ungváry levéltári dokumentumokkal (vallomásokkal, jegyzőkönyvekkel stb.) vezeti le, hogy a Bayer által a boldog békeidők „vidéki körorvosaként” leírt kiskőrösi anyai nagyapa Gyimes Károly már a második világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a hungarista mozgalomnak, majd a nyilas pártnak. A holokauszt alatt gettóorvosként dolgozott, majd a második világháború után pedig éppen úgy, ahogy Bayer szerint csak a „lumpenprolik” tették, 

„átöltözött”, azaz önként jelentkezett az ÁVH-ba és besúgóként tevékenykedett. 

Bayer egyébként nem tagadja, hogy a nagyapja gettóorvos volt, ám szerinte embereket mentett, majd meghurcolta az ÁVH, az Andrássy út 60-ból pedig hálás zsidók mentették meg.

Ungváry viszont iratokkal bizonyítja Gyimesről, hogy nem öt pengőért vizsgálta meg a gettóba zárt zsidókat (ahogyan Bayer állítja), hanem hogy például 500 pengőt fogadott el, hogy visszatartson haldokló embereket a bevagonírozástól, aztán nem csinált semmit. Az orvos vallomásával ellentétben a testüregmotozás kapcsán is többen terhelően vallottak ellene – itt a történész hozzáteszi, hogy 

„(A) deportáltak hüvelyi motozása bátran nevezhető a holokauszt történetében hungarikumnak,

ugyanis ilyesmire ismereteim szerint kizárólag Magyarországon került sor, viszont Magyarországon belül az összes gettóban végrehajtották ezt annak dacára, hogy máig nem került elő olyan belügyminisztériumi utasítás, amely kifejezetten tartalmazta volna azt, hogy a deportáltakat testüregi motozásnak is alá kell vetni. Ez a beavatkozás jól tükrözte a magyar állam álláspontját az érintettek jogi státusáról, pontosabban annak teljes jogfosztottságáról. 14 éves kortól ez az intézkedés mindenkire vonatkozott. A hüvelyi motozást a nyilvánosság előtt hajtották végre, a motozónők gumikesztyűit a folyamat során nem fertőtlenítették, és szűz lányokat is alávetettek ennek a borzalmas eljárásnak.” (A téma Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényében is előkerül: itt írtunk róla, a szerzővel itt interjúztunk, a kötet harmadik lett az év könyve listánkon.)

A történész úgy látja, az, hogy Gyimest a népbíróság mindezek ellenére mégis felmentette, azért lehet, mert a háború után az orvos antifasiszta ellenálló legendákat kreált magáról, az ellene szerkesztett vádirat „rendkívül slendrián munka volt” a terhelő vallomások egy része pedig hiányzik az ügyészségi aktából.

Ungváry Krisztián: A kitörés hadműveletét elrendelni tömeggyilkosság volt
Ungváry Krisztián: A kitörés hadműveletét elrendelni tömeggyilkosság volt

Online tartották Ungváry Krisztián történész új kötetének bemutatóját. Az Utak a senkiföldjén az 1945-ös kitöréssel foglalkozik, ami Magyarországon egyre jobban foglalkoztatja a közvéleményt - bár a közbeszéd az utóbbi időben elszakadt a történelmi tényektől. Ungváry könyve összefoglalja, mit tudunk a hadműveletről, emellett a történész megosztja benne a túlélők visszaemlékezéseit is, hogy tovább árnyalja a képet. A bemutatón a történészt Stumpf András újságíró kérdezte, a beszélgetés elején az ukrajnai háborúra is kitértek. A főbb gondolatokat összefoglaltuk.

Kép: Fortepan / Mihályi Balázs

Tovább olvasok

Gyimes az ötvenes években jelentkezett besúgónak, Ungváry szerint „állambiztonsági karrierje feltehetően több évtizeden keresztül folytatódott” annak ellenére, hogy egy olyan ügybe is belekeveredett, amiben több orvost elítéltek, Gyimesre kétrendbeli magzatelhajtásért szabtak ki egy év felfüggesztett börtönt és 5000 forint pénzbírságot.

A történész azzal indokolja a videóban, hogy feltárta Bayer családi hátterét, hogy így jobban megértjük a publicista és „eszmetársai” mozgatórugóit: az elementáris belső sértettséget és azt, hogy ezek a családok úgy vettek részt tettesként ezekben az eseményekben, hogy arra a lelkiismeretük nem adott feloldozást. A cikkben a következőket is hozzáteszi: „Bayer megszabadulhatna ettől a terhes örökségtől akkor, ha vállalkozna arra, amit publicisztikáiban másokon számonkér. Ehhez arra lenne szükség, hogy ő maga kilépjen abból a családjában tenyésző nyilas tradícióból, amelyben számára természetes, sőt szükséges a politikai ellenfél teljes dehumanizálása.”

A teljes cikket itt tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika

Mi a legnagyobb probléma Mindszenty működésével? Miben nyilvánultak meg a szereptévesztései? És hogyan tudott volna valójában segíteni az egyházának és a híveknek a szovjetizálódó Magyarországon. A Mindszenty-mítosz bemutatóján jártunk.

...
Nagy

Ungváry: Legalább három hónappal hamarabb véget ér a háború, ha Horthy nem rontja el a kiugrást

Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világpolitika színpadán nemcsak óráról órára végigveszi 1944. október 15-e eseményeit, amikor Horthy Miklós és kormánya megkísérelte a kiugrást, hanem Ungváry azt is megpróbálta felvázolni, hogy mi történt volna a Kárpát-medencében, ha sikerül a kiugrás. A könyvbemutatón jártunk.

...
Nagy

Ungváry: A KGB történetén vörös fonalként húzódnak végig a politikai gyilkosságok

Miben különbözik a CIA és a KGB titkosszolgálati működése? Kik voltak a “hasznos idióták”? Melyik 20. századi politikai vezetővel lehet produktívan összehasonlítani Putyint? Ungváry Krisztián történész részvételével mutatta be Király Levente, a Corvina Kiadó vezetője Bernard Lecomte KGB - A szovjet titkosszolgálatok története című könyvét a Magvető Caféban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.