Antiszemita koboldábrázolással vádolják Rowlingot a Harry Potter-filmek miatt

Antiszemita koboldábrázolással vádolják Rowlingot a Harry Potter-filmek miatt

A Harry Potter világában megjelenő koboldok ábrázolását már korábban is kritizálták azzal, hogy antiszemita zsidósztereotípiákat testesít meg. Ezzel szemben áll az a tény, hogy Rowling rendszeresen kiáll a zsidók mellett és az antiszemitizmus ellen. Az ellentmondásos helyzet megértéséhez valószínűleg a középkorig vissza kell tekintenünk.

sa | 2022. január 05. |

“Ebből látszik, hogy a zsidók még mindig ott vannak, ahol voltak. Amikor másokkal beszélgetek, ezt mondom: láttad a Harry Potter-filmeket? …  Láttad a Gringotts bankos jeleneteket? … Tudod, mi az a népség, ami a bankot működteti? … Zsidók!” - idézte a Hollywood Reporter Jon Stewart amerikai komikus, író, politikai kommentátor és televíziós műsorvezető szavait a The Problem With Jon Stewart című podcastjének legutóbbi adásából - a részletet megnézheted itt:

Stewart a The Daily Show című közéleti szatirikus műsorral lett kvázi világhírű, amit éveken át használt arra, hogy aktívan és hatásosan kiálljon a 9/11-es terrortámadás után segédkezők egészségügyi kompenzálásáért. A mentésben résztvevők körében ugyanis az összeomló épületekből felszabaduló anyagok visszafordíthatatlan, gyakran halálos betegségeket okoztak, amiknek ellátási, gyógyítási költségeit az amerikai kormány minden korábbi ígéretével ellentétben egy 2011-es törvényig nem vagy csak elhanyagolható mértékben fedezte (minderről itt olvashatsz részletesebben).

Stewart tehát elég aktívan kiáll emberi jogi kérdésekben is, az első Harry Potter-film 20. évfordulója környékén pedig elővette azt a témát, ami őt a saját bevallása szerint régen zavarja. 

20 éve láthattuk a mozikban az elsőt, 10 éve az utolsót - Adaptációs különbségek a Harry Potter-univerzumban
20 éve láthattuk a mozikban az elsőt, 10 éve az utolsót - Adaptációs különbségek a Harry Potter-univerzumban

A karantén éve nagyszerű lehetőség volt arra, hogy újra elővegyem a Harry Potter- könyveimet, és minden elolvasott kötet után megnézzem az abból készült filmadaptációt is. Most a legfontosabb különbségeket gyűjtöttük egybe a 20. évfordulóra.

Tovább olvasok

A komikus kifejtette, hogy őt a filmbeli koboldok az 1903-as Cion bölcseinek jegyzőkönyvei illusztrációira emlékeztetik. Ez az eredetileg orosz könyv egy antiszemita pamflet, ami az egész világra kiterjedő zsidó összeesküvést akarta bizonyítani. Stewart szerint Rowling ezeket a figurákat tette a varázsvilág bankjaiba, csak egy kicsit hegyesebb fogakkal:

-

A komikus szerint, amikor ezt annak idején meglátta a vásznon, arra számított, hogy az emberek hozzá hasonlóan reagálnak arra, hogy a zsidókat "Rowling bedugta a föld alá egy bankot üzemeltetni", ehelyett a tömegeket lenyűgözték a varázslók.

Ahogy a Hollywood Reporter is írta, nem Stewart az első, aki erre a hasonlóságra rámutat. A gyerekkönyvszerző Marianne Levy 2019-ben a The Jewish Chronicle című londoni hetilapnak írt arról, hogy a Warner Bros. stúdió gringottsos fotói annyira megidézik az antiszemita képeket (különösen, hogy a koboldok hosszú orrú alakok, akik csinos öltönyben, karmos ujjakkal dédelgetik az aranyérmékből álló halmokat), hogy amikor a náci német Der Stürmer hetilap karikatúrái mellé tette őket, egyáltalán nem lógtak ki a sorból.

Igaza van-e Stewartnak? Az biztos, hogy itt több dolog keveredik:

  • azért Rowling nem felelős, hogy Warner Bros. stúdió a saját filmsorozatában milyennek ábrázolta a koboldokat;
  • Rowlingot korábban kifejezetten dicsérték azért, hogy a Harry Potter könyvsorozatban szemléletesen bemutatta a fiatal olvasóknak, miért rossz és elítélendő bármiféle fajelmélet. Rowlingnál a varázsvilágon belül például a főgonosz Voldemort és követői gondolják úgy, hogy a teljesen varázslócsaládból származó “aranyvérűek” többet érnek, mint a nem varázsló felmenőkkel is rendelkező “sárvérűek”, valamint, hogy a varázslóknak uralkodniuk kell a többi faj felett, például a nem varázsló emberek, a muglik felett is. Az író maga pedig többször személyesen is kiállt a zsidók mellett és az antiszemitizmus ellen.

De hogy írja le Rowling a koboldokat? Ez a részlet az első könyvből, a Harry Potter és a Bölcsek Kövéből való, amikor Harry és Hagrid elmennek a Gringottsba:

“A kobold körülbelül egy fejjel alacsonyabb volt Harrynél. Kreol arcában ülő szeme okosan csillogott. Hegyes szakállat viselt, s Harry azt is észrevette, hogy feltűnően hosszú a lábfeje és az ujjai.”

Az európai folklórban a sárkányok, a törpék és a koboldok azok a lények, akiket a kincsekhez kötünk, akár őrzőként, akár készítőként: a teljesség igénye nélkül gondolhatunk itt az északi Sigurd Fafnesbane elátkozott gyűrűjétől a szivárvány lábánál aranyat rejtő ír leprechaunokig sok-sok történetre és figurára. Ezeket aztán számos műalkotás beemelte már, például Wagner A Nibelung gyűrűjébe, míg Tolkien A hobbitban, A Gyűrűk Urában és egyéb szövegeiben teremtette meg a fantasy alapvetéseit. 

Ennek kapcsán Dan Kahan a PopDustban 2019-ben a következőket írta: “A Gringotts koboldjai teljesen antiszemita zsidó szereotípiaként kódoltak. (Ám) J. K. Rowling szinte biztos, hogy nem szándékosan tette ezt …

Rowling sokféle fantasy és folklór elemet felhasznált a Harry Potter írása során, így valószínű, hogy a koboldok antiszemita vonásai valójában a bankárokhoz kötődő régebbi fantasztikus elemek.

Amiket amúgy annak idején valószínűleg a zsidóellenes propaganda ihletett.”

Ennek egyébként még alapja is lehet, a koboldok ugyanis a zsidóellenes pogromokban bővelkedő középkorban bukkannak fel bizonyíthatóan a történetekben, az angol ‘goblin’ szót a 14. században jegyezték le először. Azt is tudjuk viszont, hogy a néphitben felbukkanó figuráknak és a hozzájuk kötődő vonásoknak és hiedelmeknek jellemzően számos gyökere van, amik gyakran több kulturális rétegen és történelmi korszakon át vezetnek a régmúltba. Tehát érdemes óvatosan bánni az egy az egyben megfeleltetésekkel.

Visszatérve a konkrét ügyre, a Warner Bros. és Rowling még nem reagált.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Hírek

Komoly károkat okozott a tűz a kávézóban, ahol Rowling a Harry Pottert írta

Tűz okozott súlyos károkat az edinburgh-i The Elephant House kávézóban, amely arról híres, hogy J.K. Rowling ott írta a Harry Pottert – írta a TIME.

...
Hírek

Hilary Mantel és JK Rowling is ritkaságokkal támogatja a globális oltásprogramot

Május 21-ig tart az az adománygyűjtés, ami a brit irodalmi élet szereplőinek segítségével a koronavírus elleni globális átoltottságot támogatja, írja a Guardian.

Hírek
...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere

Olvass!
...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

A költőként elismert Bognár Péter első regényében egymást követik a rejtélyek, és felbolydul egy falu élete. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!

...
Nagy

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” – Megnyílt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

„Nem találunk szavakat” – többek közt ez az idézet is olvasható az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban, amelyet tegnap délután, a magyar kultúra napja alkalmából avattak fel. A megnyitón Esterházy könyvei, szövegei, valamint a neki szóló dedikációk voltak a fókuszban, és persze maga a könyvtár, amely fontos találkozási pont lesz a jövőben. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.