Antiszemita koboldábrázolással vádolják Rowlingot a Harry Potter-filmek miatt

Antiszemita koboldábrázolással vádolják Rowlingot a Harry Potter-filmek miatt

A Harry Potter világában megjelenő koboldok ábrázolását már korábban is kritizálták azzal, hogy antiszemita zsidósztereotípiákat testesít meg. Ezzel szemben áll az a tény, hogy Rowling rendszeresen kiáll a zsidók mellett és az antiszemitizmus ellen. Az ellentmondásos helyzet megértéséhez valószínűleg a középkorig vissza kell tekintenünk.

sa | 2022. január 05. |

“Ebből látszik, hogy a zsidók még mindig ott vannak, ahol voltak. Amikor másokkal beszélgetek, ezt mondom: láttad a Harry Potter-filmeket? …  Láttad a Gringotts bankos jeleneteket? … Tudod, mi az a népség, ami a bankot működteti? … Zsidók!” - idézte a Hollywood Reporter Jon Stewart amerikai komikus, író, politikai kommentátor és televíziós műsorvezető szavait a The Problem With Jon Stewart című podcastjének legutóbbi adásából - a részletet megnézheted itt:

Stewart a The Daily Show című közéleti szatirikus műsorral lett kvázi világhírű, amit éveken át használt arra, hogy aktívan és hatásosan kiálljon a 9/11-es terrortámadás után segédkezők egészségügyi kompenzálásáért. A mentésben résztvevők körében ugyanis az összeomló épületekből felszabaduló anyagok visszafordíthatatlan, gyakran halálos betegségeket okoztak, amiknek ellátási, gyógyítási költségeit az amerikai kormány minden korábbi ígéretével ellentétben egy 2011-es törvényig nem vagy csak elhanyagolható mértékben fedezte (minderről itt olvashatsz részletesebben).

Stewart tehát elég aktívan kiáll emberi jogi kérdésekben is, az első Harry Potter-film 20. évfordulója környékén pedig elővette azt a témát, ami őt a saját bevallása szerint régen zavarja. 

20 éve láthattuk a mozikban az elsőt, 10 éve az utolsót - Adaptációs különbségek a Harry Potter-univerzumban
20 éve láthattuk a mozikban az elsőt, 10 éve az utolsót - Adaptációs különbségek a Harry Potter-univerzumban

A karantén éve nagyszerű lehetőség volt arra, hogy újra elővegyem a Harry Potter- könyveimet, és minden elolvasott kötet után megnézzem az abból készült filmadaptációt is. Most a legfontosabb különbségeket gyűjtöttük egybe a 20. évfordulóra.

Tovább olvasok

A komikus kifejtette, hogy őt a filmbeli koboldok az 1903-as Cion bölcseinek jegyzőkönyvei illusztrációira emlékeztetik. Ez az eredetileg orosz könyv egy antiszemita pamflet, ami az egész világra kiterjedő zsidó összeesküvést akarta bizonyítani. Stewart szerint Rowling ezeket a figurákat tette a varázsvilág bankjaiba, csak egy kicsit hegyesebb fogakkal:

-

A komikus szerint, amikor ezt annak idején meglátta a vásznon, arra számított, hogy az emberek hozzá hasonlóan reagálnak arra, hogy a zsidókat "Rowling bedugta a föld alá egy bankot üzemeltetni", ehelyett a tömegeket lenyűgözték a varázslók.

Ahogy a Hollywood Reporter is írta, nem Stewart az első, aki erre a hasonlóságra rámutat. A gyerekkönyvszerző Marianne Levy 2019-ben a The Jewish Chronicle című londoni hetilapnak írt arról, hogy a Warner Bros. stúdió gringottsos fotói annyira megidézik az antiszemita képeket (különösen, hogy a koboldok hosszú orrú alakok, akik csinos öltönyben, karmos ujjakkal dédelgetik az aranyérmékből álló halmokat), hogy amikor a náci német Der Stürmer hetilap karikatúrái mellé tette őket, egyáltalán nem lógtak ki a sorból.

Igaza van-e Stewartnak? Az biztos, hogy itt több dolog keveredik:

  • azért Rowling nem felelős, hogy Warner Bros. stúdió a saját filmsorozatában milyennek ábrázolta a koboldokat;
  • Rowlingot korábban kifejezetten dicsérték azért, hogy a Harry Potter könyvsorozatban szemléletesen bemutatta a fiatal olvasóknak, miért rossz és elítélendő bármiféle fajelmélet. Rowlingnál a varázsvilágon belül például a főgonosz Voldemort és követői gondolják úgy, hogy a teljesen varázslócsaládból származó “aranyvérűek” többet érnek, mint a nem varázsló felmenőkkel is rendelkező “sárvérűek”, valamint, hogy a varázslóknak uralkodniuk kell a többi faj felett, például a nem varázsló emberek, a muglik felett is. Az író maga pedig többször személyesen is kiállt a zsidók mellett és az antiszemitizmus ellen.

De hogy írja le Rowling a koboldokat? Ez a részlet az első könyvből, a Harry Potter és a Bölcsek Kövéből való, amikor Harry és Hagrid elmennek a Gringottsba:

“A kobold körülbelül egy fejjel alacsonyabb volt Harrynél. Kreol arcában ülő szeme okosan csillogott. Hegyes szakállat viselt, s Harry azt is észrevette, hogy feltűnően hosszú a lábfeje és az ujjai.”

Az európai folklórban a sárkányok, a törpék és a koboldok azok a lények, akiket a kincsekhez kötünk, akár őrzőként, akár készítőként: a teljesség igénye nélkül gondolhatunk itt az északi Sigurd Fafnesbane elátkozott gyűrűjétől a szivárvány lábánál aranyat rejtő ír leprechaunokig sok-sok történetre és figurára. Ezeket aztán számos műalkotás beemelte már, például Wagner A Nibelung gyűrűjébe, míg Tolkien A hobbitban, A Gyűrűk Urában és egyéb szövegeiben teremtette meg a fantasy alapvetéseit. 

Ennek kapcsán Dan Kahan a PopDustban 2019-ben a következőket írta: “A Gringotts koboldjai teljesen antiszemita zsidó szereotípiaként kódoltak. (Ám) J. K. Rowling szinte biztos, hogy nem szándékosan tette ezt …

Rowling sokféle fantasy és folklór elemet felhasznált a Harry Potter írása során, így valószínű, hogy a koboldok antiszemita vonásai valójában a bankárokhoz kötődő régebbi fantasztikus elemek.

Amiket amúgy annak idején valószínűleg a zsidóellenes propaganda ihletett.”

Ennek egyébként még alapja is lehet, a koboldok ugyanis a zsidóellenes pogromokban bővelkedő középkorban bukkannak fel bizonyíthatóan a történetekben, az angol ‘goblin’ szót a 14. században jegyezték le először. Azt is tudjuk viszont, hogy a néphitben felbukkanó figuráknak és a hozzájuk kötődő vonásoknak és hiedelmeknek jellemzően számos gyökere van, amik gyakran több kulturális rétegen és történelmi korszakon át vezetnek a régmúltba. Tehát érdemes óvatosan bánni az egy az egyben megfeleltetésekkel.

Visszatérve a konkrét ügyre, a Warner Bros. és Rowling még nem reagált.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Hírek

Komoly károkat okozott a tűz a kávézóban, ahol Rowling a Harry Pottert írta

Tűz okozott súlyos károkat az edinburgh-i The Elephant House kávézóban, amely arról híres, hogy J.K. Rowling ott írta a Harry Pottert – írta a TIME.

...
Hírek

Hilary Mantel és JK Rowling is ritkaságokkal támogatja a globális oltásprogramot

Május 21-ig tart az az adománygyűjtés, ami a brit irodalmi élet szereplőinek segítségével a koronavírus elleni globális átoltottságot támogatja, írja a Guardian.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...
Kritika

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

„A gyász annyira hétköznapi, mint a szerelem” – vallja Nick Cave új kötetében, a Hit, remény és vérontásban. Ez a hét könyve.Szerzőink

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

...
Kiss Imola

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján. 

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

Philippa Gregory új regénye, átfogó kötet a Tudorok felemelkedéséről, VIII. Henrik utolsó felesége: történelmi regényeket és könyveket ajánlunk Anglia egyik nagy korszakáról.

...
Nagy

Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A szimpatizáns!

Az HBO új sorozata, A szimpatizáns szatirikus kémtörténet a vietnámi háborúról és egy kettősügynök amerikai száműzetéséről. Ebben a cikkben öt könyvet ajánlunk a sorozathoz Vietnámról, háborúról és persze kémekről.

...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?