Az új győri polgármester regénye egy győztes szabadságharc utáni Magyarországra kalauzol

Az új győri polgármester regénye egy győztes szabadságharc utáni Magyarországra kalauzol

Pintér Bencét, Győr frissen megválasztott polgármesterét sokan újságíróként ismerik, de azt talán kevesebben tudják, hogy társszerzője volt annak a 2012-es alternatív történelmi regénynek is, amelyben összejött Kossuth Lajos nagy álma, a Dunai Konföderáció.

vn | 2024. június 10. |

Az Agave gondozásában megjelent, A szivarhajó utolsó útja című kötetet Győr frissen megválasztott polgármestere, a 33 éves Pintér Bence névrokonával, Pintér Mátéval írta. (ITT elolvashatsz belőle egy részletet.)

pintér bence, pintér máté
A szivarhajó utolsó útja
Agave, 2012, 230 oldal
-

„A nevem Csaba. Kossuth Csaba.”

A cselekmény szerint mi nyertük 1849-ben a szabadságharcot, a megvalósult Dunai Konföderáció székhelye pedig Belgrádban található. Egy rejtélyes idegen elköti a fiumei Buda-Ganz gyárból a nemrégiben épített csúcsfegyvert, a hadi szivarhajót, és az államszövetség központja felé indul vele a Dunán. Nem épp békések a szándékai, és csak Kossuth Lajos Csaba nevű unokája, illetve egy kémnő állíthatja meg.

Kritikánkban ezt írtuk A szivarhajó utolsó útjáról: „Az események pont ideális tempóban pörögnek ahhoz, hogy olvasás közben végig az járjon a fejünkben, melyik snájdig ifjú színész harsoghatná a vásznon, hogy »a nevem Csaba. Kossuth Csaba.« A szivarhajó első és egyben utolsó útjánál pedig még

a pátoszos aláfestő zenét is hallani véljük majd a távolból.”

Itthon az első alternatív történelmi kötetek egyike

A szivarhajó különben az első ifjúsági kalandregények egyike volt a hazai könyvpiacon, és a 2010-es évek elején újdonságnak számított az is, hogy egy alternatív történelmi világban játszódik.

Nem sokkal a könyv megjelenése után a szerzőpáros interjút adott nekünk, amelyben Pintér Bence a 19. század második feléről kifejtette: „A mindennapok és nagypolitika szintjén is nagyon kellemes korszak. Más minőség, mint ami manapság jellemző, van eleganciája. A régiónk és Magyarország szempontjából szintén egy izgalmas és szép periódus, de háttérként nem annyira érdekes. Mivel mindenképpen magyar szereplős, Magyarországon illetve környékén játszódó történetet szerettünk volna írni, kellett hozzá egy olyan háttér, ami már önmagában megállja a helyét.”

Kicsoda Pintér Bence?

A rövid válasz erre az, hogy Győr 2024. június 9-én megválasztott polgármestere. A valamivel hosszabb pedig, hogy Pintér a győri érettségi után előbb az SZTE történelem alapszakán tanult, később pedig az ELTE nemzetközi tanulmányok mesterképzésre járt.

2012 és 2017 között a Mandiner újságíró-szerkesztője, 2017 februárjától a lap 2018-as bezárásáig a Magyar Nemzetnél dolgozott, majd az Azonnali újságírója és főszerkesztő-helyettese lett, 2019 nyarától pedig

az Ugytudjuk.hu nyugat-magyarországi internetes portál győri főmunkatársaként tevékenykedett.

Régóta közöl cikkeket a science fictionről, először az Alternativa blogon, majd a Mandiner sci-fi rovatában, legújabban pedig Spekulatív Zóna című oldalon publikálta ilyen témájú írásait.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a városvezetés mellett marad-e ideje alternatív történelmi tárgyú cikkek, könyvek írására is.

Nyitókép: Kósa Roland Imre / Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A magyar Bond megmenti a Dunai Konföderációt

...
Kritika

A szivarhajó utolsó útja

...
Beleolvasó

Pintér Bence és Pintér Máté: Szivarhajó (részlet)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...