Beleolvasó agave 2012

Pintér Bence és Pintér Máté: Szivarhajó (részlet)

.konyvesblog. | 2012. október 03. |

Az 1848-49-es szabadságharcot megnyertük, és megvalósult Kossuth Lajos nagy álma, a Dunai Konföderácó. Kossuth Csaba – Kossuth Lajos unokája –, fiatal lovastiszt feladatot kap a hadügyi államtitkártól, hogy juttasson el egy bizalmas iratot a Konföderáció fővárosába, Belgrádba. A vonatot azonban szerb szeparatisták támadják meg, és az iratok eltűnnek, a helyszínen csupán egy pikk király marad.

Ezalatt a fiumei Buda-Ganz gyárból egy rejtélyes feketeköpenyes alak elköti a Konföderáció legújabb titkos fejlesztését, egy hadi szivarhajót, és útnak indítja Belgrád felé. Kossuth Csaba egy szépséges kémnővel ered a titokzatos és mindenre elszánt idegen nyomába, akinek célja nem kevesebb, mint a Konföderáció elpusztítása függetlenül attól, hogy ez hány emberéletet követel.

Pintér Bence és Pintér Máté (vigyázat, nem testvérek!) regénye, a Szivarhajó új műfajjal színesíti az ifjúsági regények palettáját. A szivarhajó utolsó útja olyan alternatív történelmi kalandregény, amely egyszerre szerez örömet Jules Verne olvasóinak és a James Bond-rajongóknak.

A szerzőkről

Pintér Bence: A századelő alternatív történelmi kalandponyváit futószalagon gyártó szerzőről annyit tudunk biztosan, hogy százötven évvel később született, mint szeretett volna. Ebből fakadó frusztrációját – hiányos feljegyzéseink alapján – 2012 tavaszáig az SZTE alap-, majd az ELTE mesterszintű történelemszakán próbálta csillapítani. Munkaidejében csapnivaló újságíró, szabadidejében az Alternatíva nevű marginális véleményblog főszerkesztője volt. A feltételezések szerint feleségével és Kemal nevű robotmajmával a ma víz alatt álló Pannónia Győr nevű városában élt. Életműve a Nagy Katasztrófa idején nagyrészt elveszett, töredékekben maradt fenn.

Pintér Máté: Az alternatív történelmi ponyvaírás másik alakja, pályáját az ELTE jogi karán kezdte, ám ezt egy év után hanyagolta, majd filozófia és magyar szakon folytatta tanulmányait. Szabadidejében számos projektbe vágott bele, általában egyikből sem lett semmi. Miután a katolikus egyház eltörölte a cölibátust, papnak állt és hét gyermekkel örvendeztette meg feleségét. A Nagy Katasztrófa idején történt megőrülése után profetikus jellegű műveket írt, amelyek semmi újdonságot nem tartalmaztak és csak fragmentumokként maradtak ránk.

Pinter Bence Es Pinter Mate a Szivarhajo Utolso Utja Reszlet