Oszáma bin Láden családja a rajtaütés előtti napokban is naplót vezetett

Oszáma bin Láden családja a rajtaütés előtti napokban is naplót vezetett

Közeledik a 2001. szeptember 11-i terrortámadás 20. évfordulója, ami miatt ismét előtérbe kerül az al-Káida és vezetője, Oszáma bin Láden. Utóbbi történetében többen is kiemelték már, hogy az is az érdekes, hogy hogyan lett egy eredendően félénk, vallásos tinédzserből egy globális dzsihadista csoport vezetője, aki tömegmészárlásokat tervez el. Peter Bergen újságíró 1997-ben találkozott bin Ládennel, most különleges alapanyagokat is felhasználva írt könyvet róla.

sa | 2021. augusztus 09. |

A The Rise and Fall of Osama bin Laden (Oszáma bin Láden felemelkedése és bukása) szerzőjével Dave Davies készített podcast-beszélgetést, amiben Bergen elmesélte, hogy egy korai fontos pont bin Láden számára az volt, amikor az amerikai csapatok 1992-ben megjelentek Szaúd-Arábiában. Ez “a látens Amerika-ellenességét szenvedélyes gyűlöletté fordította.”

Bergen szerint bin Láden azt hitte, hogy az általa kitervelt 2001. szeptemberi terrortámadás hatására majd kivonják az amerikai csapatokat Szaúd-Arábiából és a Közel-Keletről. “Ez persze teljes tévedés volt.”

Bin Ládent 2011-ben ölte meg az amerikai haditengerészet egyik kommandós alakulata a pakisztáni rejtekhelyén. Bergen könyvének érdekessége, hogy a rajtaütésről is gyűjtött anyagokat, és több embert sikerült meginterjúvolnia bin Láden belső köréből. A szerző kifejezetten meglepő részleteket is kiderített a 2011-es akcióról. “Amikor elmentem a helyszínre, láttam, mi volt a hálószobájában, amiben megölték. A mosdónál egy Just for Men hajfesték volt… Fiatalabbnak akart látszani. Mikor meghalt, bin Láden 54 éves volt, de a valóságban ennél sokkal idősebbnek tűnt. Szóval Just for Men hajfestéket használt.”

A könyvhöz Bergen egészen különleges dokumentumokat is felhasznált. 2017-ben, a Trump-kormány tette elérhetővé azt a mintegy 470 ezer fájlt, ami a pakisztáni Abbottabadból származott. Ezek között volt egy, amit a CIA bin Láden naplójaként írt le. Csakhogy kiderült, hogy ez az arabul, kézzel írt szöveg valójában a bin Láden család feljegyzéseit tartalmazza, és mint ilyen dinasztikus naplót, az Oszáma halála előtti hetekben is vezették.

Ez azért is lehetett, mert mint a beszélgetésből kiderült, a bin Láden család mintegy 16 tagja is ott volt a végső pillanatban Oszámával: három feleség, gyerekek, unokák, plusz a két testőre családja. Bin Láden ugyanis családcentrikus ember volt, aki még a végső bujkálás idejére is magával vitte a közvetlen rokonait.

Hírlevél feliratkozás

A beszélgetés alapján viszont a könyv - szerencsére - nemcsak ilyen, kissé bulváros, személyes információkat tartalmaz.

Az arab tavaszról például bin Láden azt írta egy emberének, hogy szerinte évszázadok óta a legfontosabb fejlemény a Közel-Keleten. Az viszont összezavarta, hogy az egyiptomi és tunéziai tüntetők nem rá hivatkozó táblákkal vonulnak fel és nem tálib típusú teokráciát követelnek. Sőt, egyenesen egyetemes emberi jogokért, gyülekezési jogért, szólásszabadságért vonulnak fel és a korrupt, autokrata kormányok ellenében. Az, hogy az arab tavasz kirobbanásától kezdve a haláláig eltelt szűk fél évben bin Láden nem reagált az eseményekre, Bergen szerint önmagáért beszélt: az al-Káida vezetője nem tudta, mihez kezdjen ezzel, és hogyan pozícionálja magát mint az arab tavasz vezetője.

A teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Barack Obama memoárja máris listavezető lett Amerikában

November 17-én jelent meg a tengerentúlon Barack Obama memoárja, az Egy ígéret földje, amely – Michelle Obama könyvéhez hasonlóan – pár héten belül listavezető lett. Magyarul a HVG Könyveknél jelenik meg december 9-én.

...
Általános cikkek

Megjelenik Orbán terrorszervezeteket szponzoráló szaúdi szomszédjának igaz története

...
Hírek

Oszama bin Laden nagyon bírta az összeesküvésekről szóló könyveket

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Kritika

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

Sztehlo Gábor, az embermentő lelkész sokak számára hős, példakép, igaz ember, jó pásztor. Emlékirata az őt övező tisztelet és emlékezés alapműve, ezért is nagyon fontos, hogy a Magvető kiadó gondozásában most (újra) megjelent. A Háromszázhatvanöt nap a hét könyve.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Hírek

Könyvesblokk: A gyémántkereskedőtől a dopaminkorszakig

...
Hírek

Lejátszási lista készült Maksai Kinga thrilleréhez

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

...
Szórakozás

A Szürke Emberben Ryan Goslingot mindenáron ki akarják iktatni

...
Zöld

Fagyott mamutbébit találtak Kanadában

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja