Oszáma bin Láden családja a rajtaütés előtti napokban is naplót vezetett

Oszáma bin Láden családja a rajtaütés előtti napokban is naplót vezetett

Közeledik a 2001. szeptember 11-i terrortámadás 20. évfordulója, ami miatt ismét előtérbe kerül az al-Káida és vezetője, Oszáma bin Láden. Utóbbi történetében többen is kiemelték már, hogy az is az érdekes, hogy hogyan lett egy eredendően félénk, vallásos tinédzserből egy globális dzsihadista csoport vezetője, aki tömegmészárlásokat tervez el. Peter Bergen újságíró 1997-ben találkozott bin Ládennel, most különleges alapanyagokat is felhasználva írt könyvet róla.

sa | 2021. augusztus 09. |

A The Rise and Fall of Osama bin Laden (Oszáma bin Láden felemelkedése és bukása) szerzőjével Dave Davies készített podcast-beszélgetést, amiben Bergen elmesélte, hogy egy korai fontos pont bin Láden számára az volt, amikor az amerikai csapatok 1992-ben megjelentek Szaúd-Arábiában. Ez “a látens Amerika-ellenességét szenvedélyes gyűlöletté fordította.”

Bergen szerint bin Láden azt hitte, hogy az általa kitervelt 2001. szeptemberi terrortámadás hatására majd kivonják az amerikai csapatokat Szaúd-Arábiából és a Közel-Keletről. “Ez persze teljes tévedés volt.”

Bin Ládent 2011-ben ölte meg az amerikai haditengerészet egyik kommandós alakulata a pakisztáni rejtekhelyén. Bergen könyvének érdekessége, hogy a rajtaütésről is gyűjtött anyagokat, és több embert sikerült meginterjúvolnia bin Láden belső köréből. A szerző kifejezetten meglepő részleteket is kiderített a 2011-es akcióról. “Amikor elmentem a helyszínre, láttam, mi volt a hálószobájában, amiben megölték. A mosdónál egy Just for Men hajfesték volt… Fiatalabbnak akart látszani. Mikor meghalt, bin Láden 54 éves volt, de a valóságban ennél sokkal idősebbnek tűnt. Szóval Just for Men hajfestéket használt.”

A könyvhöz Bergen egészen különleges dokumentumokat is felhasznált. 2017-ben, a Trump-kormány tette elérhetővé azt a mintegy 470 ezer fájlt, ami a pakisztáni Abbottabadból származott. Ezek között volt egy, amit a CIA bin Láden naplójaként írt le. Csakhogy kiderült, hogy ez az arabul, kézzel írt szöveg valójában a bin Láden család feljegyzéseit tartalmazza, és mint ilyen dinasztikus naplót, az Oszáma halála előtti hetekben is vezették.

Ez azért is lehetett, mert mint a beszélgetésből kiderült, a bin Láden család mintegy 16 tagja is ott volt a végső pillanatban Oszámával: három feleség, gyerekek, unokák, plusz a két testőre családja. Bin Láden ugyanis családcentrikus ember volt, aki még a végső bujkálás idejére is magával vitte a közvetlen rokonait.

Hírlevél feliratkozás

A beszélgetés alapján viszont a könyv - szerencsére - nemcsak ilyen, kissé bulváros, személyes információkat tartalmaz.

Az arab tavaszról például bin Láden azt írta egy emberének, hogy szerinte évszázadok óta a legfontosabb fejlemény a Közel-Keleten. Az viszont összezavarta, hogy az egyiptomi és tunéziai tüntetők nem rá hivatkozó táblákkal vonulnak fel és nem tálib típusú teokráciát követelnek. Sőt, egyenesen egyetemes emberi jogokért, gyülekezési jogért, szólásszabadságért vonulnak fel és a korrupt, autokrata kormányok ellenében. Az, hogy az arab tavasz kirobbanásától kezdve a haláláig eltelt szűk fél évben bin Láden nem reagált az eseményekre, Bergen szerint önmagáért beszélt: az al-Káida vezetője nem tudta, mihez kezdjen ezzel, és hogyan pozícionálja magát mint az arab tavasz vezetője.

A teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Barack Obama memoárja máris listavezető lett Amerikában

November 17-én jelent meg a tengerentúlon Barack Obama memoárja, az Egy ígéret földje, amely – Michelle Obama könyvéhez hasonlóan – pár héten belül listavezető lett. Magyarul a HVG Könyveknél jelenik meg december 9-én.

...
Általános cikkek

Megjelenik Orbán terrorszervezeteket szponzoráló szaúdi szomszédjának igaz története

...
Hírek

Oszama bin Laden nagyon bírta az összeesküvésekről szóló könyveket

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

...
Szórakozás

Nosztalgiázós lett a Harry Potter-különkiadás, de sok kulisszatitkot megtudunk belőle

„Titokzatos dolog az idő” – mondja Albus Dumbledore a Harry Potter és az azkabani fogolyban. A Visszatérés Roxfortba, amely az első Harry Potter-film bemutatásának huszadik évfordulójára készült, valódi időutazás, megható találkozásokkal és izgalmas kulissszatitkokkal. 

...
Hírek

10 klasszikus krimi, aminek 2022-ben felszabadultak a jogai

Január elsejével az Egyesült Államokban szabadon felhasználhatóvá váltak Agatha Christie, Ernest Hemingway és Arthur Conan Doyle egyes könyvei.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

...
Ruff Orsolya

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

Hírek
...
Hírek

Gabriel García Márquez legféltettebb titka volt egy házasságon kívül született gyermek

...
Hírek

Kanadai egyetem szerezte meg Shakespeare Első Fólióját

...
Hírek

Robert Burnst levélben figyelmeztették, hogy ne írjon skót dialektusban

...
Hírek

Bookline top50: Orvos-Tóth Noémi nyerte a decembert

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

...
Hírek

Magyarul is megjelenik „az életben maradt Anne Frank” regénye

...
Szórakozás

Nézz bele a Moon Knight sorozatba!

...
Hírek

Egy zsidó közjegyző árulhatta el Anne Frank búvóhelyét

...
Hírek

A gyöngyösi könyvtár berúgta a hetet: az orosz irodalomról rappelnek

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

...

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]