Megjelenik Orbán terrorszervezeteket szponzoráló szaúdi szomszédjának igaz története

.konyvesblog. | 2016. október 24. |

unnamed_9.jpg2017 tavaszán, a Twister Media gondozásában érkezik Robert Mazur könyve, a Drogbárók bankára, a könyvnek pedig magyar aktuálpolitikai vonatkozása is van. Mostanában elég sok szó esik az egykori Nemzetközi Kereskedelmi és Hitelbankról (Bank of Credit and Commerce International, BCCI), méghozzá a szaúdi stróman, Ghaith Pharaon miatt, aki Budapesten vásárolt be luxusingatlanokból. Mazur könyvéből minden kiderül a diktátorok (Szaddám Huszein, Manuel Noriega), terroristák (Oszama bin Laden) és bankárok pénzét tisztára mosó pénzintézet mocskos praktikáiról és szövevényes ügyeiről. 

Ezt kell tudni a könyvről:

Kilencvenes évek eleji bedőléséig a BCCI a világ egyik legkiterjedtebb pénzügyi vállalkozása volt. A jelenleg is Interpol-körözés alatt álló Pharaon által irányított bank a hetvenes években a fejlődő világ országaiban terjeszkedett, ám idővel megvetette lábát Európában és az Egyesült Államokban is. Csalás, pénzmosás, vesztegetés, fegyverkereskedelem, terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, valamint prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése – az amerikai szenátus vizsgálóbizottságának 1992-es jelentése szerint többek között ezek a bűncselekmények írhatók a BCCI és Pharaon számlájára.

Amikor Chinoy végre beszélni kezdett, a többi elnökségi tagot is magával rántotta. A bank célja az volt, hogy a pénzügyi közösségben úgy tesznek szert hatalomra, hogy az alvilág minden zugából begyűjtik a pénzt. Pénzt mostak, törvényhozókat fizettek le, politikusokat korrumpáltak, fegyverkereskedőket szponzoráltak, és a kedvenc ügyfeleiknek még prostituáltakkal is igyekeztek a kedvében járni.

A Drogbárók bankára szerzője, Robert Mazur 27 éven keresztül volt beépített ügynök, aki minden idők legnagyobb fedett műveletének keretében Robert Musella álnéven éveket töltött azzal, hogy beépüljön a kolumbiai drogkartellek bűnözőinek hierarchiájába. Nem csupán találkozott a drogbárókkal, hanem ő közvetített köztük és a világ korrupt nemzetközi bankárjai közt. Mazur öltönye alatt és aktatáskájában folyamatosan forgott a felvevőkészülék, és gyűjtötte a terhelő bizonyítékot a bűnözők ellen. A korrupt bankárokat és bűnözőket Mazur és újonc ügynöktársa Kathy Ertz színlelt esküvőjén tartoztatták le.

A BCCI háromszereplős megegyezést írt alá az Igazságügyi Minisztériummal, illetve a New York-i Körzeti Államügyészi Hivatallal, amelyben elismerte bűnösségét mind az illegális pénzforgalomra vonatkozó, szövetségi vádak, mind a New York állam által emelt vád tekintetében. Beleegyezett, hogy 550 millió dollár kártérítést fizet az USA-ban lévő vagyona átengedésével, továbbá 200 millió dolláros bírságot fizet be a Központi Jegybank részére, és felszámolja az egész világra kiterjedő hálózatát. A kormány hivatalosan és végérvényesen eltiltotta az USA-n belül folytatott tevékenységtől. Nem sokkal később a bank teljesen összeomlott, aminek eredményeképp a részvényeinek tulajdonosai világszerte több száz millió dollárt veszítettek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.