Oszama bin Laden nagyon bírta az összeesküvésekről szóló könyveket

.konyvesblog. | 2015. május 21. |

(Kép forrása)

Négy évvel Oszama bin Laden likvidálása után, az Egyesült Államok feloldotta a titkosítás alól azoknak a dokumentumoknak és könyveknek a listáját, melyeket az al-Kaida-vezér pakisztáni búvóhelyén találtak. Ezen összesen 39 angol nyelvű kötet szerepel, főként non-fiction kiadványok, például az amerikai külpolitikáról és az iszlámról, de megtalálható közöttük Noam Chomsky amerikai nyelvészprofesszor könyve (Hegemony or Survival: America’s Quest for Global Dominance) éppúgy, mint a Watergate-botránnyal világhírűvé lett Bob Woodward Obama’s Wars című kötete.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai hírszerzési tisztviselő a BuzzFeednek azt nyilatkozta, hogy olvasmányai alapján bin Ladent felettébb foglalkoztatták a különböző összeesküvés-elméletek, a búvóhelyén talált angol nyelvű kötetek jó része ezzel a témával (például az illuminátusokkal és a szabadkőművesekkel) foglalkozik. A könyvek között találták az antiszemita és holokauszttagadó Eustace Mullins könyvét "a Federal Reserve titkairól is".

Ezeken kívül találtak egy csomó olyan kiadványt bin Laden házában, melyek Franciaország gazdaságával és védelempolitikájával foglalkoztak, egy rakás térképet például Afganisztánról és az iráni nukleáris létesítményekről, arab nyelvtankönyvet és szótárt, szélsőséges, illetve terrorista csoportok által publikált anyagokat, családi leveleket. De a dokumentumok között akad felvételi lap is, melyet az al-Kaidához csatlakozóknak kellett kitölteniük, köztük olyan kérdésekkel, hogy az illető vállalkozna-e öngyilkos merényletek végrehajtására. 

A Bin Laden könyvespolca elnevezésű honlapon most nem csak azokat a kiadványokat tették közzé, melyek ténylegesen vagy feltételezhetően a terroristavezér tulajdonában voltak, hanem azokat is, melyek a létesítmény többi lakójához tartoztak, melyek között akadnak videójáték-leírások is. A házban olyan dokumentumokat is találtak, melyek bombák készítését és fegyverek összeállítását részletezték, de ezeket az amerikai hatóságok érthető okokból nem hozzák nyilvánosságra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.