Orvos-Tóth Noémi, Náray és Frei Tamás az új Libri-díjasok

Orvos-Tóth Noémi, Náray és Frei Tamás az új Libri-díjasok

A korábbinál jóval több, összesen 12 kategóriában hirdették ki a Libri irodalmi díj nyerteseit, akik között Orvos-Tóth Noémi, Visky András és Marék Veronika is ott van.  

ko | 2024. június 14. |

Az idén megújult formában visszatérő könyvszakmai elismerés, a Libri irodalmi díj 2023 legolvasottabb műveit díjazza. Az ünnepélyes díjátadóra az Ünnepi Könyvhét eseményeihez kapcsolódóan, június 14-én este került sor a Gerbeaud cukrászdában. Az elmúlt évtizedek legsikeresebb könyve az eladási adatok alapján Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című kötete lett. 

Jól ismert szerzők és könyveik

Az olvasók döntése alapján a 2023-as év közönségkedvence Frei Tamás Puccs Moszkvában című regénye lett, míg az év szépirodalmi műveként Náray Tamás Barbara – A végzet című regényét ismerték el. Díjazták az év határon túl legnépszerűbb könyvét és 2023 legjobb tényirodalmi kötetét is – míg az előbbi elismerésben Visky András Kitelepítés című regénye, utóbbi kategóriában Karikó Katalin Áttörések című életrajzi műve részesült.

Az év történelmi tényirodalmi könyve elismerést Mező Gábor A kultúra megszállása című könyvéért kapta. Az elmúlt évtizedek legsikeresebb könyve az eladási adatok alapján Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című bestsellere lett, a legolvasottabb debüt író díját pedig Iglódi Csaba vehette át Dreher-szimfónia című regényéért. Libri irodalmi emlékdíjat kapott Szőcs Géza.

A gyermekirodalom szerzői

A megújult Libri irodalmi díj három kategóriában is jutalmazza a jelentős gyermekirodalmi alkotásokat és szerzőket: az elmúlt évtizedek gyermekirodalmi sikerkönyveként ismerték el Berg Judit Rumini című művét, az év gyerekkönyve Bartos Erika A csigaház kincsei című alkotása lett, míg Marék Veronika írót és grafikust gyermekkönyv életműdíjjal tüntették ki.

Jövőre a döntőbe jutásnál ugyancsak az értékesítési adatokat veszik majd figyelembe – vagyis első körben az olvasók szűrnek –, a hosszúlistán szereplő alkotásokat pedig egy online zsűri szűkíti majd tovább. Az így kialakult rövidlista zsűrije között többek között tanár, könyvtáros, boltvezető és irodalmár is helyet kap majd.  

A díj története

A Libri irodalmi díjat és a hozzá kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat a Libri Könyvkereskedelmi Kft. alapította 2016-ban. A díjak a cég olvasásnépszerűsítő programjának részeként jöttek létre azzal a céllal, hogy minden évben felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és a hazai könyvszakma legjobb teljesítményeire. 2023-ban a díj átadása egy évig szünetelt, 2024-ben azonban a korábbinál hangsúlyosabb olvasásnépszerűsítési fókusszal indították újra.

A Libri irodalmi díj 2023-as nyertesei

Az év közönségkedvence / A 2023-as év a legnagyobb eladási példányszámú könyve –  Frei Tamás: Puccs Moszkvában

Az év szépirodalmi könyve / A 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi könyve –Náray Tamás: Barbara – A végzet

Az év tényirodalmi könyve / A 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott tényirodalmi könyve – Karikó Katalin: Áttörések

Az év legsikeresebb debütáló könyve / A 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott debütáló könyve – Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Az év történelmi tényirodalmi könyve / A 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott történelmi témájú tényirodalmi könyve – Mező Gábor: A kultúra megszállása

Az év üzleti könyve – a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott üzleti tematikájú könyve – Walter Isaacson: Elon Musk

Az év határon túl legnépszerűbb könyve – A 2023-as év határon túl legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi könyve – Visky András: Kitelepítés

Az év gyerekkönyve - a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott könyve a 0-12 éves korosztály körében – Bartos Erika: A csigaház kincsei

Libri irodalmi emlékdíj – Szőcs Géza: Összegyűjtött versek

Libri évtizedek közönségkedvence – Az elmúlt 16 év legjobb eladási számokat hozó könyve - Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Libri évtizedek kedvenc gyerekkönyve – az elmúlt 16 év legjobb eladási számokat hozó gyerekkönyve – Berg Judit: Rumini

Szerzői életműdíj gyerekirodalom kategóriában – Marék Veronika

-

Képek: Libri

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

Az elismerést 2023 legnépszerűbb könyvei kapják 11 kategóriában.

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

Karikó Katalin Áttörések című önéletrajzi könyvéről jelent meg könyvajánló a brit napilapban, a cikkben többek között a magyar tudós kitartását méltatják.

...
Podcast

Frei Tamás: Tíz év múlva visszasírjuk ezt a kis zűrzavart

Első világháborús patthelyzet, várurak és vazallusok, átalakuló akcióthriller és egy új világrend születése – ezekről is beszélt Frei Tamás Puccs Moszkvában című, frissen megjelent könyve apropóján. Podcast.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.