Kapu a csodák világába - írók vallottak a könyvtárakról
James Baldwin

“Hetente legalább három-négyszer elmentem [a New York-i Közkönyvtár 135. utcai fiókjába], és végül mindent elolvastam. Úgy értem, minden egyes könyvet abban a könyvtárban. Valamilyen vak és ösztönös módon tudtam, hogy ami a könyvekben történik, az körülöttem is történik. Próbáltam kapcsolatot teremteni a könyvek és az élet között, amit láttam, amit éltem.”

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról
5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

James Baldwin regényei halála után is aktuálisak. Olyannyira, hogy a New York Times olvasói Baldwin öt regényét is az elmúlt 125 év legjobb kötetei közé sorolták, sőt Nádasdy Ádám egy vele készített korábbi interjúnkban azt mondta, bárcsak ő írta volna a Giovanni szobája című regényét. Magyarul még a Ha a Beale utca mesélni tudna című kötete olvasható, ami nálunk is a hét könyve volt, Barry Jenkins pedig Holdfény címmel forgatott filmet a regényből. A harlemi szerző bátran foglalkozott a rasszizmussal és a férfiassággal, amire előtte nem igazán volt példa. Összeszedtünk 5 olyan érdekességet, amit eddig talán nem hallottál a szerzőről. 

Tovább olvasok

Neil Gaiman

“Gyerekkoromban (...) a szüleim munkába menet eldobtak a helyi könyvtárba. Kezdetben a gyerekkönyvtárba mentem, és hátul kinyitottam a kártyás katalógust, ami téma szerint listázta a könyveket - szellemeket, varázslatot, idő- vagy űrutazást kerestem. Ha találtam egy könyvet, ami tetszett, mindent elolvastam a szerzőtől. Rájöttem, hogy a könyvtárközi kölcsönzésnek hála, a könyvtárosok olyan könyveket is meg tudnak szerezni nekem, amik nálunk nem voltak meg, és ezt meg is tették. A könyvtárosoknak csak egy újabb ügyfél voltam, és olyan szintű tisztelettel bántak velem, amit sehol máshol, az iskolában sem tapasztaltam. ”

Gaiman univerzuma szüntelen hódolat a történetmondás gazdag öröksége előtt [Visszapillantó]
Gaiman univerzuma szüntelen hódolat a történetmondás gazdag öröksége előtt [Visszapillantó]

“Az Óceán az út végén misztikus, varázslatos, katartikus és felemelő, mindenképpen a szerző egyik legérettebb, legkerekebb műve. Egy szinte felfoghatatlanul eposzi hátterű fantasy-történet összehajtogatva bensőséges, lírai és nosztalgikus mesévé barátságról és felnőtté válásról, áldozathozatalról és emlékekről, a világ felfedezéséről és megértéséről. Az év talán legszebb könyve” – írtuk 2013-ban, amikor az év végi top50-es listánkon Neil Gaiman regénye a 15. lett. Az Óceán az út végén a szerző saját bevallása szerint is “a legszemélyesebb és legintimebb” könyve, ami egy, a feleségének szóló novellából nőtte ki magát – Gaimant is meglepve – regénnyé. Visszapillantó-sorozatunk részeként egy-egy hangsúlyos motívumon keresztül nézzük meg, milyen erős szálakkal kötődik a regény Gaiman életművéhez és a saját emlékeihez.

Tovább olvasok

Amy Tan

“Minden tündérmesét elolvastam, amit a közkönyvtárban találtam. Csodálatos világ volt, ahova elmenekülhettem. Szándékosan mondom, hogy “menekülni”, mert visszanézve úgy érzem, otthon minden olyan feszült volt gyerekkoromban, és így elmehettem valahova máshova. Persze ezekben a történetekben is volt veszély, feszültség, de ezek nem hozzám tartoztak. És a végén általában megoldódtak.”

Napi kötelező - Amy Tan: A száz titkos érzék
Tovább olvasok

Angie Thomas

“Gyerekkoromban nem tudtam utazni, mert a családom nem engedhette meg magának. A könyvek viszont megmutatták, mennyivel nagyobb a világ, mint a szomszédságom. A könyvek sokféle módon mentették meg az életem, és csak a könyvtárakban jutottam hozzájuk.”

Ez lett minden idők 100 legjobb ifjúsági könyve

A Time összeszedte minden idők száz legjobb ifjúsági könyvét. A legnagyobb hatású YA-könyveket összegyűjtő listán olyan szerzőket találunk, mint Louisa May Alcott, L. M. Montgomery, J. D. Salinger, Meg Cabot vagy John Green.

Tovább olvasok

Ray Bradbury

“Könyvtárosok neveltek fel. Nem hiszek a főiskolákban és az egyetemekben. A könyvtárakban viszont igen, mert a legtöbb diáknak nincs pénze. A nagy gazdasági világválság idején fejeztem be a középiskolát, és semmi pénzünk nem volt. Nem tudtam főiskolára menni, úgyhogy tíz évig heti három nap a könyvtárba mentem.”

Ray Bradbury és az utolsó nagy világjárvány
Ray Bradbury és az utolsó nagy világjárvány

A világ bő egy éve ül a koronavírus-járvány miatti karanténban, és az elmúlt egy évben rengeteget beszéltünk és írtunk arról, hogyan dolgozta fel az emberiség a nagy járványokat - a legfrissebbek közül a Dekameron-projekt című könyvet lehetne kiemelni, ami most épp a hét könyve nálunk. Legutóbb bő száz éve söpört végig egy nagyszabású járvány a világon, ez volt az 1918-as spanyolnátha, amelyet Sam Weller, Ray Bradbury életrajzírója az íróval folytatott beszélgetései alapján idézett most fel.

Tovább olvasok

Octavia Butler

“Mikor hatéves koromban végre könyveket kaptunk olvasni az iskolában, elképesztően unalmasnak találtam őket; Dick és Jane-kötetek voltak. Kértem anyámtól egy könyvtárjegyet. Emlékszem az arcára: meglepettnek és boldognak látszott. Azonnal elvitt a könyvtárba, utána az lett a második otthonom.”

Octavia E. Butlernél a dögvész felér egy részletekben adagolt harmadik világháborúval
Octavia E. Butlernél a dögvész felér egy részletekben adagolt harmadik világháborúval
Tovább olvasok

Ursula Le Guin

“A könyvtár egy közösség központja, szent helye, a szakralitása pedig az elérhetősége, a nyilvánossága. Mindenkié. Bizonyos könyvtárakra élénken és örömmel emlékszem - az életem legjobb részéhez tartoznak.”

Ursula Le Guin szerint a sikeres könyvnek nincs titkos receptje
Tovább olvasok

Isaac Asimov

“Az iskolában megkaptam az alapvető oktatást, de az nem volt elég. Az igazi műveltségem, a szuperszerkezet, a részletek, a valódi architektúra a közkönyvtárakból származik. Egy olyan szegény gyereknek, akinek a családja nem engedhette meg magának, hogy könyveket vegyen, a könyvtár ajtó volt a csodák és nagy teljesítmények világába, így soha nem lehetek elég hálás, hogy volt elég eszem, hogy bemenjek azon az ajtón és a legtöbbet hozzam ki belőle.”

Isaac Asimov megjósolta a jövőt egy amerikai tévéműsorban 
Isaac Asimov megjósolta a jövőt egy amerikai tévéműsorban 

A sci-fi író ráadásul született komédiásnak bizonyult, David Letterman alig tudott lépést tartani vele.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Barcelonában található a világ legjobb közkönyvtára

A barcelonai könyvtárat a világ legjobb új nyilvános könyvtárának választotta a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) rotterdami kongresszusán. A munkásnegyedben található Gabriel García Márquez könyvtár a latin-amerikai irodalomra specializálódott.

...
Hírek

Jay-Z-kártyákkal pörgetnék fel a brooklyni könyvtár látogatottságát

A kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy eddig 14 ezer új beiratkozója lett a könyvtárnak.

...
Hírek

Az MI választotta ki a könyveket, amiket eltávolítottak az iskolai könyvtárakból Iowában

Egy új törvény tiltja, hogy iskolai könyvtárakban olyan kötetek legyenek, amik szexuális aktusok leírását tartalmazzák. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!