Barcelonában található a világ legjobb közkönyvtára

Barcelonában található a világ legjobb közkönyvtára

A barcelonai könyvtárat a világ legjobb új nyilvános könyvtárának választotta a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) rotterdami kongresszusán. A munkásnegyedben található Gabriel García Márquez könyvtár a latin-amerikai irodalomra specializálódott.

ko | 2023. augusztus 24. |

A Nobel-díjas kolumbiai regényíróról elnevezett könyvtár tavaly nyílt meg Sant Martí de Provençals munkásnegyedében. A díj odaítélésekor a zsűri méltatta az építészeti megoldásokat és azt az innovatív megközelítést, amely a helyi lakosságot az erőforrás használatára ösztönzi, a személyzet és a helyi közösség közötti interakciót, a terek és szolgáltatások rugalmasságát, a tanulás iránti elkötelezettséget és a program fenntarthatóságát. 

„Pontosan azért kaptuk a díjat, mert olyan modellt választottunk, amely a könyvtárat az otthon meghosszabbításává teszi, fotelekkel és olyan terekkel, amelyekben a látogatók otthon érezhetik magukat” – mondta Neus Castellano, a könyvtár igazgatója. „Ez oda vezetett, hogy a kisgyerekek és az idősek órákat töltenek a könyvtárban, és nemcsak azért jönnek, hogy könyveket vegyenek ki, hanem sokkal tovább tartózkodnak itt. A sűrűn lakott, sok diákkal rendelkező környéknek nagy szüksége volt erre a könyvtárra.” „Nem számítottunk győzelemre” – mondta Castellano. „Soha még egyetlen spanyol könyvtárat sem jelöltek. Ez elismerés a város által végzett munkáért. A könyvtárak mindig is nagy szerepet játszottak Barcelona életében.”

Még ebben az évben tervezik megnyitni az „érzékek szobáját”, amelyet a speciális igényű és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára terveztek: 800 férőhelyes, de egyes napokon akár 1300 embert is befogadhat. Castellano a „könyvtári turizmus” jelenségéről is beszélt, melynek lényege, hogy nemcsak olvasók, hanem olyan emberek is érkeznek a környékre, akik a könyvtár különleges épületére kíváncsiak, és előszeretettel fényképezik a szellős, favázas épületet. 

Xavier Marcé, a városi tanács kultúráért felelős tagja szerint a díj megerősítése annak a politikának, amelyet a város harminc évvel ezelőtt kezdett bele a könyvtárhálózat létrehozásába, melynek a Gabriel García Márquez könyvtár a legújabb része.

Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne
Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne

95 éve született a kolumbiai Gabriel García Márquez Nobel-díjas író, újságíró, politikai aktivista. Mindenkinek mást kínálnak könyvei, az évforduló pedig jó alkalmat adott arra, hogy felelevenítsük saját irodalmi Márquez-élményeinket.

Tovább olvasok

A kolumbiai García Márquez 1967 és 1975 között élt Barcelonában, és nem sokkal azután érkezett, hogy megjelent a Száz év magány című regénye. Egyike volt annak a számos latin-amerikai írónak, akik a városban éltek, köztük például egy másik Nobel-díjas, Mario Vargas Llosa. A könyvtár 40 ezer latin-amerikai irodalommal kapcsolatos dokumentumból álló gyűjteményt őriz. 

Forrás: The Guardian

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kölcsönözz a Könyves Magazin és a Tompa17 kávézó könyvtárából!

Ezer magyar és világirodalmi címmel elindult a Tompa17 kávézóban a szabadpolcos kölcsönzés. Margaret Atwoodtól Kurt Vonnegutig rengeteg élmény várja az olvasókat.

...
Hírek

Milan Kundera Könyvtár nyílt Brünnben az író 94. születésnapján

A könyvtárban megtalálhatók Kundera különféle cikkeinek eredeti kéziratai, rajzai, illetve a róla írt cikkek, tanulmányok, fényképek, amelyeket az író csehországi és franciaországi élete során gyűjtött.

...
Hírek

Már kutyával is látogatható néhány magyar könyvtár

Több könyvtár lett kutyabarát az elmúlt években Magyarországon. Melyikbe viheted magaddal négylábú kedvencedet?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Hírek

Hamis szavazatokkal próbálták befolyásolni az idei Hugo-díjakat

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson új kötetében Paul McCartney is szerepet kap

...
Hírek

Peer Krisztiánt születésnapján saját antológiával lepték meg a barátai

...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt

...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

...
hhz

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

...
Kiss Imola

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Olvass!
...
Beleolvasó

A gyógyszeripar politikai kapcsolatai után nyomoz Sissel-jo Gazan detektívje – Olvass bele az új dán krimibe!

Soren Marhauge ezúttal a Big Pharma nyomába ered. Olvass bele a krimibe!

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

Jennette McCurdy sikeres gyerekszínészként az anyja nagyratörő vágyait váltotta valóra. 21 éves volt, amikor anyja meghalt, ő pedig a saját lábára állhatott – de csak miután megjárta a poklot. Részlet a könyvből.

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? Olvass bele, mit gondol erről Francis Fukuyama!