Könyvek medencével: 7 (nem) könnyed nyári olvasmány

Könyvek medencével: 7 (nem) könnyed nyári olvasmány

Ha nyár, akkor víz és úszás. A feszített víztükör a luxus, a szabadság, az elfojtás, a lélek szimbóluma, a medence lehet gyilkosságok, titkos találkák, vad orgiák helyszíne, vagy akár magányos, testünk korlátaival folytatott küzdelem és a magunkra találás felszabadító terepe. Ami csak annak biztonságos, aki a felszínen tud maradni. 7 regény medencézéshez. 

ld | 2022. július 20. |

Halász Rita: Mély levegő

Halász rita
Mély levegő
Jelenkor, 2022, 194 oldal
-

„Megigazítom az úszószemüveget, kék medence, minden elcsöndesedik. Levegőt veszek, próbálom kifújni a víz alatt. (…) Anyám mindig mondja, a problémákra a legjobb gyógyír az úszás. Fáj a hátad, enervált vagy, otthagyott a pasid, ússz.” Halász Rita regénye egy harmincas pár házasságának válságáról szól, a főszereplő, Vera E/1. elbeszélésében. Vera fuldoklik férje mellett, próbál a felszínre jutni és sok más kevésbé egészséges megküzdési stratégia mellett sokat segít neki az úszás és – édesanyja tanácsára – a medence. Hosszú az út, mire az első kapálózások után felszínen tud maradni, de az úszás és a lélegzés törvényszerűsége megteszi a maga hatását. A könyv utolsó mondata is ez: „Egyenletes ritmusban haladok.”

Halász Rita: A regényírás is olyan, mint a Camino

E/3 sorozatunkban ezúttal Halász Rita mesélt az első olyan traumájáról, amelyet megírt, az El Caminón való bolyongás és a regényírás kapcsolatáról, valamint arról a dermedtségről, amely a Mély levegő megjelenése, illetve a Margó-díj után lett úrrá rajta.  A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló videósorozatunkban női szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. Az E/3-ban eddig Vonnák DiánaVida KamillaPuskás PanniHarag Anita és Mécs Anna mesélt nekünk.

Tovább olvasok

 

Totth Benedek: Holtverseny

Totth Benedek
Holtverseny
Magvető, 2018, 260 oldal
-

„Trainspotting az uszodában. Úgy vág szájba, hogy beleszédülsz." Dragomán György szerint ilyen Totth Benetek Holtverseny című regénye. A Margó-díjas regény megjelenésekor valósággal berobbant a magyar irodalomba. A kamaszregény, a krimi, a lélektani thriller és a fejlődési regény elemei keverednek ebben a különös, nyomasztó és olykor mégis humoros, kegyetlen, de nem öncélú prózában. Brutális és érzékeny kötet a mai Magyarországról, és a benne meglehetősen elhagyatottan, néha boldogan, többnyire boldogtalanul, olykor szomorúan, de gyakrabban inkább dühösen ténfergő tizenévesekről, akik a vidéki elkerülőutakon mennek céltalanul az éjszakában. 

 

Totth Benedek: Valószínűleg elkerülhetetlen, hogy egy idő után a történet elnyelje az embert
Tovább olvasok

 

Forgách András: 12 nő voltam

Forgách András
12 nő voltam
Libri, 2013, 232 oldal
-

Forgách András tegnap volt 70 éves. Ezért sem maradhat ki összeállításunkból a nők felnőtté válásáról szóló könyve – meg persze témába vágó borítója miatt sem, amit a Könyves olvasók 2013-ban a legszebb borítónak választottak. Forgách a Kortárs Onlinenak adott interjúban így mesélt a borítóról: „Elég bonyolultan alakult a borító sorsa, voltak konfliktusok e tekintetben. Úgy kezdődött, hogy a húgom, mint a kötet szerkesztője küldött nekem harminc különböző típusú képet, abból én kiválasztottam ötöt, ez közte volt. Ez a női figura csecsemővel a hátán eredetileg kisebb lett volna, azt én akartam, hogy így ússzon át a hátsó borítóról az elsőre. Felvetettem azt is, hogy a rólam készült fotó is víz alatti legyen, van egy ehhez igen hasonló kép rólam, Szilágyi Lenke készítette huszonöt éves koromban. A borító sugallata olyasmi, hogy az elemben lebeg valaki, a nő az elemben, a vízben létezik, nem feltétlenül az erotikán van a hangsúly, a meztelenség ellenére, inkább a gyerek van az anyával. (…) Megszerettem a borítót, sokan szeretik. Amikor viszont Nádasnak adtam egy kötetet, csak annyit mondott, hogy »hát nem tudnak könyvborítót csinálni mostanában«.”

 

"Úgyis mindig örök kamasz marad" [Forgách András 70]
"Úgyis mindig örök kamasz marad" [Forgách András 70]
Tovább olvasok

 

Charlotte Wood: Hétvége

Charlotte Wood
Hétvége
Magvető, 2022, 243 oldal
-

Charlotte Wood regényében három nő a főszereplő, akik azért gyűlnek össze, hogy karácsonykor kitakarítsák elhunyt barátnőjük tengerparti házát. Mindannyian a hetvenes éveikben járnak, de nem is lehetnének különbözőbbek. A főnökösködő, maximalista Jude alig várja, hogy túl legyenek a feladaton, és eltölthessen egy hetet a házban a szeretőjével. Az egykor ünnepelt színésznőnek, Adele-nak épp egy szakítással kell megbirkóznia, Wendy, az elismert értelmiségi pedig visszasírja a régi sikereit, és próbál megbarátkozni a gondolattal, hogy hamarosan el kell búcsúznia leghűségesebb társától, öreg és beteg kutyájától, Finntől. Az együtt töltött hétvége felszínre hozza az évtizedes konfliktusokat, és a három nő elkezd gondolkodni azon, hogy egyáltalán miért is barátok. A lelki és fizikai nagytakarítást váratlan vendégek bonyolítják, és még egy hatalmas vihar is közbeszól. Charlotte Wood regénye megmutatja, hogyan formálják át a barátságot az évek, és mi történik, ha elkezdünk igazat mondani önmagunknak. Bölcs és empatikus történet hűségről, öregedésről és az élet szépségeiről, felejthetetlen figurákkal, sok nevetéssel és könnyel. "Hát ebből állt az öregedés? Megszokásból és kifogásokból, meg hogy az ember halálra untatja magát a saját merev előítéleteivel?"

 

A női barátságokat az évek száma és az évtizedes titkok is felemészthetik
A női barátságokat az évek száma és az évtizedes titkok is felemészthetik

A borító a türkiz vízbe csobbanó piros fürdőruhás nővel egy könnyed nyári történetet ígér. Charlotte Wood Hétvégéjében viszont minden másként van. Az igaz, hogy egy szemlátomást könnyű kézzel megírt, erősen behatárolt időkeretben játszódó sztorival van dolgunk (és még meleg is van, bár épp karácsonyt ünnepelnek a déli féltekén), viszont olyan hétköznapiasan kényelmetlen témákkal szembesít, mint az öregedés, a lojalitás hiánya, a mellőzöttség és a kiüresedés. Ez a hét könyve.

Tovább olvasok

 

Marie Aubert: Felnőtt emberek

Marie Aubert
Felnőtt emberek
Scolar, 2022, 144 oldal
-

Marie Aubert könyve a borítója alapján akár kedves és egyszerű strandolvasmány is lehetne, és egy bizonyos szinten az is, hiszen rendkívül könnyen befogadható. Ennek ellenére nem könnyed és valójában egyáltalán nem egyszerű: összetettsége nem nyelvi szinten jelentkezik, sokkal inkább a szereplők egymáshoz és önmagukhoz való viszonyában keresendő – írtuk kritikánkban. A főszereplő Ida sikeres építész, egyedül él, és rendszerint nős férfiakkal keveredik inkább rövidebb, mint hosszabb kalandokba. Egyre jobban aggasztja, hogy szingli, és hogy elszalasztja az anyává válás lehetőségét. Az anyaság kontra gyermektelenség dilemmáján túl Marie Aubert regényében, akár egy Dogma-filmben, egy diszfunkcionális család dinamikája, múltja és jelene is kibontakozik néhány nap történéseibe sűrítve. A pörgős és humoros elbeszélés pontos képet ad arról, milyen nehéz másképp viselkedni, mint ahogyan a rég megszokott szerepek diktálják. Felszínen maradni nehéz, de talán nem lehetetlen.

 

Mit tehet egy negyvenes, ha nem tudja, hogy akar-e gyereket?
Mit tehet egy negyvenes, ha nem tudja, hogy akar-e gyereket?

A norvég író, Marie Aubert első regénye rövid kis könyv, mégis nagy kérdéseket boncol. Minimalista stílusban, sok párbeszéddel, minden felesleges sallangtól mentesen vezet be egy diszfunkcionális család, azon belül is elsősorban egy testvérpár történetébe. Egy hosszú hétvége, egy családi ünnep bemutatása és a beékelődő emlékszilánkok segítségével az idilli felszín mögött fortyogó indulatok, a gyűlölködéssel határos testvéri viszony ráksalátába, hajókázásba és a norvég fjordok szépségébe fojtva. A hét könyve a Felnőtt emberek, melyben a gyermektelenség és a felnőtté válás a legfontosabb kérdések.

Tovább olvasok

 

Francis Scott Fitzgerald: A Nagy Gatsby

Francis Scott Fitzgerald
A Nagy Gatsby
Ez a leírás helye
-

Ha egy könyvet (és filmet) kellene választanunk, amiben a medence igazán központi szerepet kap, akkor az A Nagy Gatsby lenne. Ennek medencéje egy húszas évekbeli fényűző és extravagáns party egyik legnagyobb attrakciója, de a történet végén olyan események helyszíne is, ami után nem sok kedvünk lenne megfürödni benne. Fitzgeraldnál státuszszimbólum és hullámsír – de mi minden lehet még egy medence?

 

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről
10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

125 éve született F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby szerzője, a 20. század egyik leghíresebb modernista regényírója. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Tovább olvasok

 

Jean-Emmanuel Conil: A medence (La Piscine / La Piscina)

A medence (La Piscine / La Piscina) 1969-ben bemutatott színes, francia–olasz filmdráma. Jacques Deray alkotása Jean-Emmanuel Conil regénye alapján készült. A medence fojtott légkörű bűnügyi kamaradráma, a francia filmművészetre jellemző lélektani krimik egyik korai, jelentős darabja.

Deray rendezése több későbbi medencés film vagy filmes utalás alapja lett. A Saint-Tropez-i villában pihenő milliomosok luxus életmódja mögött szépen lassan felsejlik, micsoda feszültségeket takar el ez az idillinek tűnő világ: a medence feszített víztükre. Az eredeti filmben a főszereplők Hollywood egykori álompárja, Alain Delon és Romy Schneider voltak. A film alapját adó könyv nem jelent meg magyarul.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Gyerekkönyvek a nyári utazásokhoz, a természet felfedezéséhez és megmentéséhez

...
Hírek

5 léleksimogató könyv a vakációra

Hogyan éljünk, szeressünk és neveljünk jól? Talán nincs a nyárnál alkalmasabb időszak elmerülni az önismeret útvesztőjében. Ajánlunk hozzá néhány könyvet!

...
Hírek

Könyvesblokk: 3 borzongató krimi a forró napokra

Ugyan ma még hűvösebb van, de a héten érkezik ismét a kánikula, így érdemes már most beszerezni pár könyvet a hűsöléshez. Mostani könyvesblokkunkban találsz skandináv krimit és olyan regényt is, ami megtörtént eseten alapul.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

...
Sándor Anna

Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik

...
vl

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

Hírek
...
Hírek

Először jelenik meg egy nemrég megtalált Hemingway-novella magyarul

...
Hírek

Az irodalmi ügynökök felfüggeszthetik a munkát az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadóval

...
Hírek

Jane Austent tartják a legjobb brit szerzőnek

...
Hírek

Volodimir Vakulenko ukrán író holttestét is megtalálták egy izjumi tömegsírban

...
Hírek

Máris megfilmesítik az amerikai Nemzeti Könyvdíjat elnyert regényt

...
Könyves Advent

5 verseskötet, amivel meglepheted a szeretteidet karácsonykor

...
Könyves Advent

Gerlóczy Márton aparegénye apa nélkül maradt

...
Könyves Advent

A szólásszabadságtól a génrégészeten át az immunrendszerig: ezeket a tényirodalmi köteteket ajánljuk karácsonyra

...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?