Gyerekkönyvek a nyári utazásokhoz, a természet felfedezéséhez és megmentéséhez
Könyves Magazin

Gyerekkönyvek a nyári utazásokhoz, a természet felfedezéséhez és megmentéséhez

A nyári családi utazások a gyerekek számára egyet jelentenek egy felfedező túrával, hiszen ilyenkor jobban megismerhetik az őket körbevevő világot, számos új ismeretre és élményre tehetnek szert. A környezetük megismeréséhez kitűnő társ lehet egy olyan könyv, ami kapaszkodót adhat a tájékozódáshoz, a gyerekekben felmerülő kérdések megválaszolásához. A Bookline Kids júliusi ajánlója olyan írásokat mutat be, melyek Magyarország izgalmas látnivalóiról mesélnek, illetve arról, miért olyan összetett a minket körülvevő világ, és hogyan is tudjuk megvédeni.

Tengerecki - kalandok Magyarországon - Kortárs mesék és mondák (szerk. Lovász Andrea)
Ill.: Takács Mari, Cerkabella, 2021, 175 oldal
-

Új úticélok felkutatásában adhat segítséget a Tengerecki - kalandok Magyarországon - Kortárs mesék és mondák című kötet, amely nemcsak útikönyvént szolgál, hanem egyben mesegyűjteményként is. A térképmelléklettel és bakancslistával ellátott kötet Magyarország titkos helyeit és rejtett természeti képződményeit mutatja be negyven egyedi mesén keresztül. A kötetben található írások mindegyike egy-egy régi mondán alapszik: ezeket a történeteket írta át huszonnégy író. A szerzők között találhatjuk többek között Berg Juditot, Böszörményi Gyulát, Somfai Annát, vagy Boldizsár Ildikót.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest
-

Hagyományos, de annál izgalmasabb útikönyvekből áll Tittel Kinga Mesélő Budapest című sorozata. A több díjat elnyert könyvek a főváros rendhagyó, különleges, turisták által ritkábban keresett látnivalóit mutatja be a gyerekek számára. Az eddig megjelent négy kötetben a szerző már mesélt a Várnegyed titkairól, kilátókról és miniszobrokról, a Duna kincseiről, valamint Budapest többi érdekes helyszínéről. A Bookline Kids által kiemelt A Várnegyed titkai és a Mesélő Budapest című kötetekben az olvasók többek között olyan kérdéseknek járhatnak utána, mint hogy hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja vagy hogy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert. De a zsebkönyveket lapozva fény derül arra is, hogy kik a hídmesterek, ki volt Budapest vőlegénye vagy hogy miért kerülte messziről Ferenc József a budapesti Operát.

Peter Wohlleben: Érted az állatok beszédét?
Ford.: Balázs István, Kolibri, 2021, 128 oldal
-

A természet megismerésében nyújthat kapaszkodót Peter Wohlleben Érted az állatok beszédét? című könyve. A több mint 20 éve családi és iskolai túrákat vezető erdész, ismeretterjesztő kötetében megfigyeléseiről és kutatásairól mesél: az olvasmányos történeteket számos kvíz és játékos feladat is kiegészíti. A kötetről Bényei Judit, a Bookline Kids zsűritagja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense is elismerően nyilatkozott: „Peter Wohlleben erdész könyve az emberrel egyenrangú lényekként mutatja be a körülöttünk élő állatokat. Olyan kérdéseket tesz fel róluk, amelyek saját életünkben is alapvetők: hol laknak, mit esznek, hogyan beszélnek, mit éreznek, hogy boldogulnak a társaikkal, félnek-e, mit tesznek, ha veszélyben vannak?”

Egyre több olyan kötet jelenik meg, amelyek kifejezetten a gyerekek számára próbálják bemutatni, miért fontos a környezetvédelem, illetve miként járulhatnak hozzá a legkisebbek is a Föld védelméhez – végső soron ahhoz, hogy a továbbiakban is legyen mit felfedezni, megismerni, tanulmányozni. A Bookline Kids több olyan kötetre is felhívja a figyelmet, amelyek kiemelkednek a környezetvédelemmel foglalkozó alkotások közül. Ilyen a Mi mentjük meg a Földet! című könyv, amely 12 gyerek inspiráló példáján keresztül mutatja meg, hogy már a legkisebbek is mennyi mindent tehetnek bolygónkért.

Amikor a kukák világgá mentek
Móra Könyvkiadó, 2020, 122 oldal
-

Mesék segítségével szól a témáról az Amikor a kukák világgá mentek című antológia is, hiszen benne ma élő szerzők írásai találhatók arról, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, illetve a mindannyiunk közös otthont adó Föld sorsáról.