Halász Rita: A regényírás is olyan, mint a Camino

E/3 sorozatunkban ezúttal Halász Rita mesélt az első olyan traumájáról, amelyet megírt, az El Caminón való bolyongás és a regényírás kapcsolatáról, valamint arról a dermedtségről, amely a Mély levegő megjelenése, illetve a Margó-díj után lett úrrá rajta.  A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló videósorozatunkban női szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. Az E/3-ban eddig Vonnák DiánaVida KamillaPuskás PanniHarag Anita és Mécs Anna mesélt nekünk.

fk | 2022. július 12. |

  • Amikor először érezte azt, hogy az írás segíthet feldolgozni egy élményt, még csak nyolcéves volt. A családdal elmentek a Hármashatár-hegyre kirándulni, ő pedig elkóborolt az öccsével. Egy szőke hajú férfi, akivel találkoztak, azt mondta neki, hogy „de szép kislány vagy”. Ettől borzasztóan megijedt.
  • Ezt az élményét senkinek nem mondta el, de rossz érzés maradt benne. Később beállt focizni, ahol véletlenül hasba rúgták, és akkor végre sírt, és ez a terhelt mondat, amiben valami rosszat érzett, kijött. Az anyukája, aki megérezte, hogy valami történt vele, azt mondta neki, hogy írja le azt a napot, attól jobb lesz. Ez volt az első találkozása az írással.
  • 2014-ben megjárta a Caminót, a zarándokút után viszont maró hiányt érzett. Főleg a bolyongás hiányzott neki, hogy az ember csak megy, sok emberrel találkozik, nagyon sok élettörténetet hall, mindenféle tájat lát, néha pedig eltéved, még akkor is, ha jól ki van táblázva a cél.
  • Amikor elkezdte írni a regényt, ezt a nagy hiányát akarta ellensúlyozni, ezért úgy gondolt a regényírásra, mint a Caminóra, mintha úton lenne. „Felkelek reggel, írok, este lefekszem, alszom, másnap ugyanez, és az a cél, hogy megszülessen a könyv.”
  • Meglepő volt számára, amikor férfi olvasók azt írták, különleges élmény volt számukra, hogy férfiként is teljesen azonosulni tudtak Verával. Ekkor arra gondolt, hogy ő nőként hétéves kora óta mást se csinál, csak férfi szereplőkkel azonosul.
  • Az első könyv, a Mély levegő megjelenése, illetve a Margó-díj után volt egy megdermedtség benne. Nem nagyon tudott kikelni az ágyból reggel. Már gyerekkorában volt benne egyfajta halálfélelem, egy késztetés, hogy csinálnia kell valamit, ami itt lesz akkor is, amikor ő maga már nem. A dermedtség szerinte valószínű, hogy ezzel függött össze, olyan volt, mint egy tetszhalott állapot. De szerencsére végül ki tudott jönni belőle.  
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tompa Andrea, Grecsó Krisztián és Halász Rita könyveiből is mintafordítás készült

A Petőfi Kulturális Ügynökség ötödik alkalommal hirdette meg a magyar irodalom pályakezdő fordítói, és a szakma már gyakorlott művelői számára mintafordítási pályázatát. 

...
Nagy

Halász Rita: A Mély levegő tétje az volt, tudok-e regényt írni

Halász Rita hosszú évekig formálta első regényét, a Mély levegőt, amellyel tavaly elnyerte a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Női újrapozícionálásról, írói dermedtségről és tudatosan kialakított rutinról beszélgettünk vele.

...
Nagy

A Mély levegő a hallgatás és a némaság könyve – Laudáció Halász Rita Margó-díjához

Halász Rita kapta idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat Mély levegő című könyvéért. Az elismerést tegnap adták át a Várkert Bazárban. Most a zsűri egyik tagja, Gaborják Ádám laudációját olvashatjátok. 

...
Nagy

Greskovits Endre: „A sátáni versek szerves része az életműnek, kihagyhatatlan könyv”

A kortárs világirodalomban nincs még talán olyan sokat vitatott, támadott és hivatkozott mű, mint A sátáni versek. Salman Rushdie regényéről és a magyar megjelenésről Greskovits Endre műfordítót kérdeztük.

Szerzőink

...
ld

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

...
Gyerekirodalom

Attól félünk, amit nem ismerünk - üzeni a Torzonborz-trilógia szerzőjének könyve

...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.