10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

125 éve született F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby szerzője, a 20. század egyik leghíresebb modernista regényírója. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Forgách Kinga | 2021. szeptember 24. |

1. Egyik híres őséről nevezték el

Francis Scott Key Fitzgerald 1896. szeptember 24-én született a minnesotai Saint Paulban. Három keresztnevét apja egyik rokona, az amerikai himnusz szövegének szerzője után kapta. A jogász és amatőr költő, Francis Scott Key csak távoli őse volt a családnak, de a szülők azt szerették volna, ha a fiúk a The Star Spangled Banner szerzőjének nyomdokaiba lép.

F. Scott Fitzgerald
A nagy Gatsby
Helikon, 2021, 229 oldal 
Francis Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

2. Rossz tanuló volt, de írni hamar elkezdett

Fitzgerald a St. Paul Akadémián tanult 1908-tól 1911-ig. Az írás iránt hamar érdeklődni kezdett, első detektívtörténete az iskolai újságban jelent meg. Később beiratkozott a princetoni egyetemre, de nem volt túl jó diák, ezért egy idő után otthagyta az egyetemet és elment inkább katonának. Nemcsak lusta volt, de azt is lehet tudni róla, hogy nagyon rossz volt a helyesírása. Elképzelhető, hogy diszlexiás volt.

-

3. Daisy a valóságban is létezett

18 éves korában Fitzgerald beleszeretett egy Ginerva King nevezetű 16 éves lányba, akiről később A nagy Gatsby című regényének hősnőjét, Daisy Buchanant formázta.

4. Gyakorlatilag lemaradt az első világháborúról

Nem sokkal azután, hogy otthagyta az egyetemet és katonának állt, a háború véget ért. Bevonulása után azonban erősen aggasztotta, hogy meghalhat háborúban, ezért eszeveszetten írni kezdett, abban a reményben, hogy némi irodalmi örökséget azért hagy majd maga után. Bár a csatatérre végül soha nem jutott el – még azelőtt aláírták a fegyverszünetet, hogy őt hajóra tették volna – ,arra jó volt az igyekezete, hogy elkészült első regénye kéziratával, A romantikus egoistával. A Charles Scribner's Sons kiadó a könyvet visszautasította azzal a megjegyzéssel, hogy amennyiben hajlandó a kéziratot alaposan átdolgozni, újra beküldheti. Végül 1920-ban Az Édentől messze címmel jelent meg és nagy siker lett.

5. Zelda félt, hogy egy író nem tudja majd őt eltartani

1919-ben ismerte meg és jegyezte el Zelda Sayre-t, egy Alabama állambeli felsőbírósági bíró lányát. Hogy életüket anyagilag megalapozza, az eljegyzés után az író New Yorkban állást szerzett magának egy hirdetővállalatnál, emellett novellákat írt. Mindez azonban nem győzte meg Zeldát arról, hogy Fitzgerald el is tudja majd tartani, így az eljegyzést felbontotta. Később, amikor Fitzgerald már befutott Az Édentől messze című könyvével, Zelda megújította az eljegyzést, és 1920-ban a New York-i St. Patrick katedrálisban megtartották az esküvőt. 1921 októberében lányuk született – Frances Scott Fitzgerald volt egyetlen gyermekük. Zelda egyébként a mintája volt azoknak a „flapper” lányoknak, akikről az író több regényében is írt: nyilvánosan ivott és dohányzott, vicceket mesélt, festett, táncolt és írt. Zelda és F. Scott így hamar az irodalmi élet ikonikus párosa lett.

-

6. Mániákusan lejegyezte életének minden részletét

1919 és 1937 között Fitzgerald megszállottan lejegyzett mindent az életről és a karrierjéről egy nagy, bőrkötéses könyvbe. Ebben többek közt rögzítette a publikációit és a bevételeit is, de az egyik részben, amely az Outline Chart of My Life címet kapta, hónapról hónapra feljegyezte életének legfontosabb eredményeit, kezdve a megszületésétől az első szaván át (up) egészen a Zeldával való szerelembe esésének pillanatáig (1918. szeptember 7.).

A partik nagyobbak, az erkölcsök lazábbak - F. Scott Fitzgerald élete
A partik nagyobbak, az erkölcsök lazábbak - F. Scott Fitzgerald élete
Tovább olvasok

7. Sosem élt egy helyen néhány évnél tovább

Bár befutott íróként már szert tett némi vagyonra, sosem volt saját ingatlana, mindig csak házakat, apartmanokat bérelt, vagy hotelekben lakott. 1920 és 1940 közt ezeken a helyeken élt: New York, Connecticut, Minnesota, Long Island, Párizs, francia Riviéra, Róma, Los Angeles, Delaware, Svájc, Baltimore, Észak-Kalifornia. A gyakori költözések egyik oka az volt, hogy próbált olyan helyre menekülni, ahol békét talál az íráshoz, de az is előfordult, hogy odament, ahol a mentális betegségekkel küzdő feleségét kórházban ápolták.

8. Hemingway volt az egyik barátja

Hemingway és Fitzgerald 1925-ben Párizsban ismerkedett meg, ahol barátságot is kötöttek egymással. A Vándorünnep című könyvében Hemingway így írt Fitzgeraldról: „Tehetsége annyira természetes volt, mint a lepkeszárnyon a minta. De ennek ugyanúgy nem volt tudatában, mint a lepke, és annak sem, amikor a minta lesöprődött vagy meghibásodott. Később észrevette, hogy szárnyai megsérültek; megtanult gondolkozni, de repülni már nem tudott, mert a repülés vágyát elvesztette—csak arra tudott emlékezni, valamikor milyen könnyen tudott szárnyalni.” Barátságukat nehezítette, hogy Hemingway nem jött ki jól Fitzgerald feleségével, Zeldával. Azt állította, hogy Zelda őrült és eltereli a figyelmét az írásról.

-

9. A Nagy Gatsby nem volt bestseller a megjelenésekor

Annak ellenére, hogy a kritika lelkesen fogadta A nagy Gatsbyt, Fitzgerald életében nem lett a könyvből bestseller. Az első két regényéhez képest nem szerepelt túl jól a könyv, csak 20 ezer példány kelt el belőle. Csak a második világháború után lett népszerű, amikor 150 ezer példányt vittek a tengerentúlra a katonáknak. Fitzgerald hírnevéhez ez az akció nagyban hozzájárult, A nagy Gatsby pedig hamarosan az egyik legkedveltebb regény lett Amerikában. A könyvből ma évente 500 ezer példányt adnak el.

Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak
Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak
Tovább olvasok

10. Hollywoodi forgatókönyvíróként is dolgozott

Ahogyan a legtöbb hivatásos író, Fitzgerald is novellák írásával egészítette ki a bevételét, és regényeit is megpróbálta eladni hollywoodi filmgyártóknak. Amikor Zelda elmegyógyászaitól is érkezni kezdtek a számlák, az író már állandó anyagi problémákkal küszködött. Bár a filmekkel való munkát degradálónak tartotta, muszáj volt munkát vállalnia, a harmincas évek második felét ezért Hollywoodban töltötte forgatókönyvek írásával. Míg Zelda elmegyógyintézetekben élte le hátralévő idejét, ő Hollywoodban együtt lakott Sheilah Grahammel, egy hollywoodi újság pletykarovatának vezetőjével. 

-

10+1. Még azelőtt meghalt, hogy befejezhette volna utolsó könyvét

1940-ben elkezdte írni ötödik (és egyúttal utolsó) könyvét, amely egy iparmágnás életéről szólt. Az utolsó cézárt azonban már nem tudta befejezni, posztumusz kiadásban jelent meg 1941-ben. A jegyzeteket volt barátja, Edmund Wilson tette rendbe, és ő segített kiadni is. 1994-ben újra kiadták, de ezúttal eredeti címével: Az utolsó cézár szerelme (The Love of the Last Tycoon). Az író 44 éves korában szívrohamban halt meg. Bár utolsó könyve félkész maradt, több kritikus is a legjobb művének tartotta.

Forrás: History.com

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ki lehet venni a házat, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt

Mindössze 72 dollár/éjszakáért meg lehet szállni abban az alabamai házban, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt. Az épületben egy múzeum is található, két apartman viszont várja az irodalmi kalandorokat.

...
Hírek

Előzményregényt kap A nagy Gatsby

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai, így jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát. Nagyon úgy tűnik, hogy valaki csak erre a pillanatra várt, a friss hírek szerint ugyanis január 5-én már érkezik is egy új alkotás, amelyet Fitzgerald regénye ihletett, méghozzá egy előzménytörténet.

...
Hírek

Mennyibe kerülne ma a Gatsby-stílus?

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie?