10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

125 éve született F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby szerzője, a 20. század egyik leghíresebb modernista regényírója. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Forgách Kinga | 2021. szeptember 24. |

1. Egyik híres őséről nevezték el

Francis Scott Key Fitzgerald 1896. szeptember 24-én született a minnesotai Saint Paulban. Három keresztnevét apja egyik rokona, az amerikai himnusz szövegének szerzője után kapta. A jogász és amatőr költő, Francis Scott Key csak távoli őse volt a családnak, de a szülők azt szerették volna, ha a fiúk a The Star Spangled Banner szerzőjének nyomdokaiba lép.

F. Scott Fitzgerald
A nagy Gatsby
Helikon, 2021, 229 oldal 
Francis Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

2. Rossz tanuló volt, de írni hamar elkezdett

Fitzgerald a St. Paul Akadémián tanult 1908-tól 1911-ig. Az írás iránt hamar érdeklődni kezdett, első detektívtörténete az iskolai újságban jelent meg. Később beiratkozott a princetoni egyetemre, de nem volt túl jó diák, ezért egy idő után otthagyta az egyetemet és elment inkább katonának. Nemcsak lusta volt, de azt is lehet tudni róla, hogy nagyon rossz volt a helyesírása. Elképzelhető, hogy diszlexiás volt.

-

3. Daisy a valóságban is létezett

18 éves korában Fitzgerald beleszeretett egy Ginerva King nevezetű 16 éves lányba, akiről később A nagy Gatsby című regényének hősnőjét, Daisy Buchanant formázta.

4. Gyakorlatilag lemaradt az első világháborúról

Nem sokkal azután, hogy otthagyta az egyetemet és katonának állt, a háború véget ért. Bevonulása után azonban erősen aggasztotta, hogy meghalhat háborúban, ezért eszeveszetten írni kezdett, abban a reményben, hogy némi irodalmi örökséget azért hagy majd maga után. Bár a csatatérre végül soha nem jutott el – még azelőtt aláírták a fegyverszünetet, hogy őt hajóra tették volna – ,arra jó volt az igyekezete, hogy elkészült első regénye kéziratával, A romantikus egoistával. A Charles Scribner's Sons kiadó a könyvet visszautasította azzal a megjegyzéssel, hogy amennyiben hajlandó a kéziratot alaposan átdolgozni, újra beküldheti. Végül 1920-ban Az Édentől messze címmel jelent meg és nagy siker lett.

5. Zelda félt, hogy egy író nem tudja majd őt eltartani

1919-ben ismerte meg és jegyezte el Zelda Sayre-t, egy Alabama állambeli felsőbírósági bíró lányát. Hogy életüket anyagilag megalapozza, az eljegyzés után az író New Yorkban állást szerzett magának egy hirdetővállalatnál, emellett novellákat írt. Mindez azonban nem győzte meg Zeldát arról, hogy Fitzgerald el is tudja majd tartani, így az eljegyzést felbontotta. Később, amikor Fitzgerald már befutott Az Édentől messze című könyvével, Zelda megújította az eljegyzést, és 1920-ban a New York-i St. Patrick katedrálisban megtartották az esküvőt. 1921 októberében lányuk született – Frances Scott Fitzgerald volt egyetlen gyermekük. Zelda egyébként a mintája volt azoknak a „flapper” lányoknak, akikről az író több regényében is írt: nyilvánosan ivott és dohányzott, vicceket mesélt, festett, táncolt és írt. Zelda és F. Scott így hamar az irodalmi élet ikonikus párosa lett.

-

6. Mániákusan lejegyezte életének minden részletét

1919 és 1937 között Fitzgerald megszállottan lejegyzett mindent az életről és a karrierjéről egy nagy, bőrkötéses könyvbe. Ebben többek közt rögzítette a publikációit és a bevételeit is, de az egyik részben, amely az Outline Chart of My Life címet kapta, hónapról hónapra feljegyezte életének legfontosabb eredményeit, kezdve a megszületésétől az első szaván át (up) egészen a Zeldával való szerelembe esésének pillanatáig (1918. szeptember 7.).

A partik nagyobbak, az erkölcsök lazábbak - F. Scott Fitzgerald élete
A partik nagyobbak, az erkölcsök lazábbak - F. Scott Fitzgerald élete
Tovább olvasok

7. Sosem élt egy helyen néhány évnél tovább

Bár befutott íróként már szert tett némi vagyonra, sosem volt saját ingatlana, mindig csak házakat, apartmanokat bérelt, vagy hotelekben lakott. 1920 és 1940 közt ezeken a helyeken élt: New York, Connecticut, Minnesota, Long Island, Párizs, francia Riviéra, Róma, Los Angeles, Delaware, Svájc, Baltimore, Észak-Kalifornia. A gyakori költözések egyik oka az volt, hogy próbált olyan helyre menekülni, ahol békét talál az íráshoz, de az is előfordult, hogy odament, ahol a mentális betegségekkel küzdő feleségét kórházban ápolták.

8. Hemingway volt az egyik barátja

Hemingway és Fitzgerald 1925-ben Párizsban ismerkedett meg, ahol barátságot is kötöttek egymással. A Vándorünnep című könyvében Hemingway így írt Fitzgeraldról: „Tehetsége annyira természetes volt, mint a lepkeszárnyon a minta. De ennek ugyanúgy nem volt tudatában, mint a lepke, és annak sem, amikor a minta lesöprődött vagy meghibásodott. Később észrevette, hogy szárnyai megsérültek; megtanult gondolkozni, de repülni már nem tudott, mert a repülés vágyát elvesztette—csak arra tudott emlékezni, valamikor milyen könnyen tudott szárnyalni.” Barátságukat nehezítette, hogy Hemingway nem jött ki jól Fitzgerald feleségével, Zeldával. Azt állította, hogy Zelda őrült és eltereli a figyelmét az írásról.

-

9. A Nagy Gatsby nem volt bestseller a megjelenésekor

Annak ellenére, hogy a kritika lelkesen fogadta A nagy Gatsbyt, Fitzgerald életében nem lett a könyvből bestseller. Az első két regényéhez képest nem szerepelt túl jól a könyv, csak 20 ezer példány kelt el belőle. Csak a második világháború után lett népszerű, amikor 150 ezer példányt vittek a tengerentúlra a katonáknak. Fitzgerald hírnevéhez ez az akció nagyban hozzájárult, A nagy Gatsby pedig hamarosan az egyik legkedveltebb regény lett Amerikában. A könyvből ma évente 500 ezer példányt adnak el.

Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak
Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak
Tovább olvasok

10. Hollywoodi forgatókönyvíróként is dolgozott

Ahogyan a legtöbb hivatásos író, Fitzgerald is novellák írásával egészítette ki a bevételét, és regényeit is megpróbálta eladni hollywoodi filmgyártóknak. Amikor Zelda elmegyógyászaitól is érkezni kezdtek a számlák, az író már állandó anyagi problémákkal küszködött. Bár a filmekkel való munkát degradálónak tartotta, muszáj volt munkát vállalnia, a harmincas évek második felét ezért Hollywoodban töltötte forgatókönyvek írásával. Míg Zelda elmegyógyintézetekben élte le hátralévő idejét, ő Hollywoodban együtt lakott Sheilah Grahammel, egy hollywoodi újság pletykarovatának vezetőjével. 

-

10+1. Még azelőtt meghalt, hogy befejezhette volna utolsó könyvét

1940-ben elkezdte írni ötödik (és egyúttal utolsó) könyvét, amely egy iparmágnás életéről szólt. Az utolsó cézárt azonban már nem tudta befejezni, posztumusz kiadásban jelent meg 1941-ben. A jegyzeteket volt barátja, Edmund Wilson tette rendbe, és ő segített kiadni is. 1994-ben újra kiadták, de ezúttal eredeti címével: Az utolsó cézár szerelme (The Love of the Last Tycoon). Az író 44 éves korában szívrohamban halt meg. Bár utolsó könyve félkész maradt, több kritikus is a legjobb művének tartotta.

Forrás: History.com

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ki lehet venni a házat, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt

Mindössze 72 dollár/éjszakáért meg lehet szállni abban az alabamai házban, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt. Az épületben egy múzeum is található, két apartman viszont várja az irodalmi kalandorokat.

...
Hírek

Előzményregényt kap A nagy Gatsby

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai, így jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát. Nagyon úgy tűnik, hogy valaki csak erre a pillanatra várt, a friss hírek szerint ugyanis január 5-én már érkezik is egy új alkotás, amelyet Fitzgerald regénye ihletett, méghozzá egy előzménytörténet.

...
Hírek

Mennyibe kerülne ma a Gatsby-stílus?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.