10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

125 éve született F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby szerzője, a 20. század egyik leghíresebb modernista regényírója. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Forgách Kinga | 2021. szeptember 24. |

1. Egyik híres őséről nevezték el

Francis Scott Key Fitzgerald 1896. szeptember 24-én született a minnesotai Saint Paulban. Három keresztnevét apja egyik rokona, az amerikai himnusz szövegének szerzője után kapta. A jogász és amatőr költő, Francis Scott Key csak távoli őse volt a családnak, de a szülők azt szerették volna, ha a fiúk a The Star Spangled Banner szerzőjének nyomdokaiba lép.

F. Scott Fitzgerald
A nagy Gatsby
Helikon, 2021, 229 oldal 
Francis Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

2. Rossz tanuló volt, de írni hamar elkezdett

Fitzgerald a St. Paul Akadémián tanult 1908-tól 1911-ig. Az írás iránt hamar érdeklődni kezdett, első detektívtörténete az iskolai újságban jelent meg. Később beiratkozott a princetoni egyetemre, de nem volt túl jó diák, ezért egy idő után otthagyta az egyetemet és elment inkább katonának. Nemcsak lusta volt, de azt is lehet tudni róla, hogy nagyon rossz volt a helyesírása. Elképzelhető, hogy diszlexiás volt.

-

3. Daisy a valóságban is létezett

18 éves korában Fitzgerald beleszeretett egy Ginerva King nevezetű 16 éves lányba, akiről később A nagy Gatsby című regényének hősnőjét, Daisy Buchanant formázta.

4. Gyakorlatilag lemaradt az első világháborúról

Nem sokkal azután, hogy otthagyta az egyetemet és katonának állt, a háború véget ért. Bevonulása után azonban erősen aggasztotta, hogy meghalhat háborúban, ezért eszeveszetten írni kezdett, abban a reményben, hogy némi irodalmi örökséget azért hagy majd maga után. Bár a csatatérre végül soha nem jutott el – még azelőtt aláírták a fegyverszünetet, hogy őt hajóra tették volna – ,arra jó volt az igyekezete, hogy elkészült első regénye kéziratával, A romantikus egoistával. A Charles Scribner's Sons kiadó a könyvet visszautasította azzal a megjegyzéssel, hogy amennyiben hajlandó a kéziratot alaposan átdolgozni, újra beküldheti. Végül 1920-ban Az Édentől messze címmel jelent meg és nagy siker lett.

5. Zelda félt, hogy egy író nem tudja majd őt eltartani

1919-ben ismerte meg és jegyezte el Zelda Sayre-t, egy Alabama állambeli felsőbírósági bíró lányát. Hogy életüket anyagilag megalapozza, az eljegyzés után az író New Yorkban állást szerzett magának egy hirdetővállalatnál, emellett novellákat írt. Mindez azonban nem győzte meg Zeldát arról, hogy Fitzgerald el is tudja majd tartani, így az eljegyzést felbontotta. Később, amikor Fitzgerald már befutott Az Édentől messze című könyvével, Zelda megújította az eljegyzést, és 1920-ban a New York-i St. Patrick katedrálisban megtartották az esküvőt. 1921 októberében lányuk született – Frances Scott Fitzgerald volt egyetlen gyermekük. Zelda egyébként a mintája volt azoknak a „flapper” lányoknak, akikről az író több regényében is írt: nyilvánosan ivott és dohányzott, vicceket mesélt, festett, táncolt és írt. Zelda és F. Scott így hamar az irodalmi élet ikonikus párosa lett.

-

6. Mániákusan lejegyezte életének minden részletét

1919 és 1937 között Fitzgerald megszállottan lejegyzett mindent az életről és a karrierjéről egy nagy, bőrkötéses könyvbe. Ebben többek közt rögzítette a publikációit és a bevételeit is, de az egyik részben, amely az Outline Chart of My Life címet kapta, hónapról hónapra feljegyezte életének legfontosabb eredményeit, kezdve a megszületésétől az első szaván át (up) egészen a Zeldával való szerelembe esésének pillanatáig (1918. szeptember 7.).

A partik nagyobbak, az erkölcsök lazábbak - F. Scott Fitzgerald élete
A partik nagyobbak, az erkölcsök lazábbak - F. Scott Fitzgerald élete
Tovább olvasok

7. Sosem élt egy helyen néhány évnél tovább

Bár befutott íróként már szert tett némi vagyonra, sosem volt saját ingatlana, mindig csak házakat, apartmanokat bérelt, vagy hotelekben lakott. 1920 és 1940 közt ezeken a helyeken élt: New York, Connecticut, Minnesota, Long Island, Párizs, francia Riviéra, Róma, Los Angeles, Delaware, Svájc, Baltimore, Észak-Kalifornia. A gyakori költözések egyik oka az volt, hogy próbált olyan helyre menekülni, ahol békét talál az íráshoz, de az is előfordult, hogy odament, ahol a mentális betegségekkel küzdő feleségét kórházban ápolták.

8. Hemingway volt az egyik barátja

Hemingway és Fitzgerald 1925-ben Párizsban ismerkedett meg, ahol barátságot is kötöttek egymással. A Vándorünnep című könyvében Hemingway így írt Fitzgeraldról: „Tehetsége annyira természetes volt, mint a lepkeszárnyon a minta. De ennek ugyanúgy nem volt tudatában, mint a lepke, és annak sem, amikor a minta lesöprődött vagy meghibásodott. Később észrevette, hogy szárnyai megsérültek; megtanult gondolkozni, de repülni már nem tudott, mert a repülés vágyát elvesztette—csak arra tudott emlékezni, valamikor milyen könnyen tudott szárnyalni.” Barátságukat nehezítette, hogy Hemingway nem jött ki jól Fitzgerald feleségével, Zeldával. Azt állította, hogy Zelda őrült és eltereli a figyelmét az írásról.

-

9. A Nagy Gatsby nem volt bestseller a megjelenésekor

Annak ellenére, hogy a kritika lelkesen fogadta A nagy Gatsbyt, Fitzgerald életében nem lett a könyvből bestseller. Az első két regényéhez képest nem szerepelt túl jól a könyv, csak 20 ezer példány kelt el belőle. Csak a második világháború után lett népszerű, amikor 150 ezer példányt vittek a tengerentúlra a katonáknak. Fitzgerald hírnevéhez ez az akció nagyban hozzájárult, A nagy Gatsby pedig hamarosan az egyik legkedveltebb regény lett Amerikában. A könyvből ma évente 500 ezer példányt adnak el.

Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak
Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak
Tovább olvasok

10. Hollywoodi forgatókönyvíróként is dolgozott

Ahogyan a legtöbb hivatásos író, Fitzgerald is novellák írásával egészítette ki a bevételét, és regényeit is megpróbálta eladni hollywoodi filmgyártóknak. Amikor Zelda elmegyógyászaitól is érkezni kezdtek a számlák, az író már állandó anyagi problémákkal küszködött. Bár a filmekkel való munkát degradálónak tartotta, muszáj volt munkát vállalnia, a harmincas évek második felét ezért Hollywoodban töltötte forgatókönyvek írásával. Míg Zelda elmegyógyintézetekben élte le hátralévő idejét, ő Hollywoodban együtt lakott Sheilah Grahammel, egy hollywoodi újság pletykarovatának vezetőjével. 

-

10+1. Még azelőtt meghalt, hogy befejezhette volna utolsó könyvét

1940-ben elkezdte írni ötödik (és egyúttal utolsó) könyvét, amely egy iparmágnás életéről szólt. Az utolsó cézárt azonban már nem tudta befejezni, posztumusz kiadásban jelent meg 1941-ben. A jegyzeteket volt barátja, Edmund Wilson tette rendbe, és ő segített kiadni is. 1994-ben újra kiadták, de ezúttal eredeti címével: Az utolsó cézár szerelme (The Love of the Last Tycoon). Az író 44 éves korában szívrohamban halt meg. Bár utolsó könyve félkész maradt, több kritikus is a legjobb művének tartotta.

Forrás: History.com

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ki lehet venni a házat, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt

Mindössze 72 dollár/éjszakáért meg lehet szállni abban az alabamai házban, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt. Az épületben egy múzeum is található, két apartman viszont várja az irodalmi kalandorokat.

...
Hírek

Előzményregényt kap A nagy Gatsby

Az év végén lejárnak A nagy Gatsby szerzői jogai, így jövőre már nem kell engedélyt kérniük azoknak, akik fel szeretnék dolgozni F. Scott Fitzgerald klasszikusát. Nagyon úgy tűnik, hogy valaki csak erre a pillanatra várt, a friss hírek szerint ugyanis január 5-én már érkezik is egy új alkotás, amelyet Fitzgerald regénye ihletett, méghozzá egy előzménytörténet.

...
Hírek

Mennyibe kerülne ma a Gatsby-stílus?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

„A Haraszti-csemete által tollbamondott jegyzőkönyv alapján így beszélt tehát a fiú, így vagy valahogy ilyesformán, de hogy mindabból, amit összehordott, és amit a fiú őszerinte a fülébe sugdosott az autóban, mindabból mennyi és mi volt igaz, azt már sose fogjuk megtudni.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre - ez a nyolcadik rész.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Nem kell mindent megbocsátani, de ha képesek vagyunk rá, az egyfajta szupererő

Carley Fortune a pandémia alatt írta meg első, Minden elmúlt nyár című regényét, amiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig tart a kamaszkori szerelem varázsa. A szerzővel a kanadai tájról, a kamaszkori naplóírásról is beszélgettünk. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.