A női barátságokat az évek száma és az évtizedes titkok is felemészthetik

A női barátságokat az évek száma és az évtizedes titkok is felemészthetik

A borító a türkiz vízbe csobbanó piros fürdőruhás nővel egy könnyed nyári történetet ígér. Charlotte Wood Hétvégéjében viszont minden másként van. Az igaz, hogy egy szemlátomást könnyű kézzel megírt, erősen behatárolt időkeretben játszódó sztorival van dolgunk (és még meleg is van, bár épp karácsonyt ünnepelnek a déli féltekén), viszont olyan hétköznapiasan kényelmetlen témákkal szembesít, mint az öregedés, a lojalitás hiánya, a mellőzöttség és a kiüresedés. Ez a hét könyve.

Ruff Orsolya | 2022. január 31. |
Charlotte Wood
Hétvége
Ford.: Morcsányi Juli, Magvető, 2022, 243 oldal
-

Három nő gyűlik össze egy ausztrál part menti házban karácsonykor. Nem ünnepelni készülnek, hanem azért találkoznak, hogy leselejtezzék nemrég elhunyt negyedik barátnőjük holmijait. Mind a hárman a hetvenes éveikben járnak, évtizedek óta ismerik egymást, olyan barátnők, akik szemtanúi voltak egymás házasságainak, betegségeinek, sikereinek és botlásainak. A csapat méhkirálynője Jude, a mártíromságra hajlamos egykori éttermes, aki erős kézzel irányítaná a társaságot – már, ha hagynák magukat. Jude célirányos és tudatos nő, így aztán rögtön fejest is ugrik a munkába, súrol, pakol, szelektál, és közben alig várja, hogy ismét pár napot együtt tölthessen a karizmatikus Daniellel, aki évtizedek óta szeretője, és aki a karácsonyt természetesen a családjával, a feleségével és a gyerekeivel tölti. Ott van még Wendy, aki akár Elena Ferrante Ledájának (Nő a sötétben/Az elveszett lány) lehetne idősebb kiadása: egy szakmájában sikeres értelmiségi, aki látszólag mindent elért, de még ma is érik kreatív impulzusok. Férje halála óta viszont az egyetlen társaságát a mostanra már elnyúzott, öreg kutyája jelenti, akit Jude bosszúságára erre a hétvégére is magával hozott. A trió harmadik tagja az egykor szebb napokat látott, de még mindig vonzó színésznő, Adele, akinek huzamosabb ideje nincs munkája, és nagy eséllyel otthona sem, miután barátnője épp szakítani készül vele.

A cselekmény nagy részét a hármójuk közötti dinamika adja, súrlódásaik, különbözőségeik hamar kiütköznek. Elhunyt barátnőjük mindhármuknak más miatt volt fontos, az ő személye, pontosabban az emléke ugyanakkor egyre inkább a háttérbe szorul. És a történet tulajdonképpen ott kezd igazán izgalmassá válni, amikor Jude, Wendy és Adele egymás közti viszonyrendszere kikristályosodik. Olvasóként nem is egyértelmű rögtön, hogy

vajon mi kötötte össze évtizedekig ezeket a nőket,

mitől voltak ők hárman barátok? A regény jelen idejében – és a cselekmény nagy részében – ugyanis ennek a barátságnak mintha csak a romjait látnánk, olyan nőket, akiket a barátságnak csupán az emléke köt össze. Ahogy Wendyn is átfut a regény elején: „Iszonyú fárasztó dolog ez a barátság. Vajon volt idő, amikor őszinték tudtak lenni egymáshoz?” A három nőt lényegében nem is a barátság, hanem a kötelesség hozta vissza a házba, az a fajta kötelezettség, amit az elhunyt barátnőjük iránt éreztek. Ahogy az órák telnek-múlnak, a házon belül nőttön-nő köztük a feszültség, amit rengeteg apróság gerjeszt (gesztusok, odavetett szavak és tárgyak, elhallgatások, elharapott mondatok, hétköznapi néma megvetések). A katalizátor szerepét ez esetben egy kínosra sikeredett látogatás, egy véletlenül kikotyogott évtizedes titok és egy majdnem tragédia tölti be, ami elsöpör minden alakoskodást.

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!

Tovább olvasok

Önmagában már a női barátság topográfiája is egy izgalmas téma lenne, a Hétvége azonban ennél mélyebbre megy, és bátran olyan neuralgikus témákat is érint, mint például az öregedés, ami ráadásul itt nemcsak a test változásait és elöregedését jelenti, de egyúttal az emberi kapcsolatok kiüresedését, a mellőzöttség érzését és a céltalanságot is. A három nő mindezeken túl nagyon másképp viszonyul az öregedéshez, és Charlotte Wood nem riad vissza attól, hogy időről időre nyersen fogalmazza meg érzéseiket: „Jude gyűlölte az időseket. (…) Az idősek világéletében undorították Jude-ot: a foltos bőrükkel, azzal, hogy igényük és képességük volt arra, hogy bizonyos dolgokat meglássanak az emberben. Hogy a pusztulás ott lakott titkos öreg szájuk belsejében.” A határozott, az életét mindenáron kontrollálni igyekvő Jude esetében viszont ez az érzés sokkal inkább egy belső bizonytalanságból eredő félelem, mint valódi gerontofóbia.

Valójában mindhárom nő – érzelmi, pénzügyi, szakmai –

partvonalra került a saját életében:

a feminista Wendy például időnként kimondott szánalmat érez a kispolgári csapdahelyzetekben vergődő lánya iránt („Hol tanulta Claire ezt a kicsinyességet? Egykor érmeket nyert az egyetemen, most pedig itt van, és szakácskönyvekről meg edényekről fecseg, ennek az elfajzott, kapitalista nyelvezetnek a rabja, és pengeszájjal kotorászik Wendy evőeszközös fiókjában, hátha talál valamit, amivel megszégyenítheti”), egyszerűen nem találja a lányához vezető kommunikációs utat, és képtelen áthidalni a generációs szakadékot. Vagy ott van a kétségbeesett Adele, akinek nincs egy vasa sem, és a szakmai visszatérést egy fiatal rendezőtől reméli. Valahol mindannyian kiszolgáltatottak és sebezhetők, a társadalom pedig sokszor szánakozva vagy leereszkedően viszonyul hozzájuk, ez a tapasztalás pedig független attól, hogy valaki Ausztráliában vagy épp Magyarországon lesz öreg.

Tisza Kata: Az öregedéskutatás egyik központi feladata, hogy cáfolja a sztereotípiákat
Tisza Kata: Az öregedéskutatás egyik központi feladata, hogy cáfolja a sztereotípiákat

Az öregedés, az életkor alapú előítéletek és az élet második felének tapasztalatai állnak Tisza Kata új könyvének, az Egyedülnek a középpontjában. Az interkulturális pszichológiai szakértővel a könyv irodalomterápiás hatásáról, a krízisekben rejlő lehetőségekről és az ageizmus megnyilvánulási formáiról beszélgettünk.

Tovább olvasok

Az öregedés itthon még mindig tabu, de az elmúlt néhány évben történt azért némi elmozdulás. Tisza Kata könyveinek és kutatásainak például kimondottan ez a témája, és a közbeszédben is egyre több szó esik az életkor alapú előítéletekről. Persze könnyen lehet erre azt mondani, és részben igaz is, hogy Charlotte Wood könyvének idősei teljesen más problémával kénytelenek megküzdeni, mint egy átlag magyar kisnyugdíjas (bár Adele elég közel van a teljes anyagi csődhöz), de a díszleteket lebontva azért kiderül, hogy bizonyos dolgokat egyszerűen nem lehet megkerülni, és egy adott életkor felett - földrajzi elhelyezkedéstől, pénzügyi, társadalmi helyzettől függetlenül - a többség nagyjából ugyanazokkal a félelmekkel, kihívásokkal, frusztrációkkal lesz kénytelen szembenézni, ezt a folyamatot pedig, akármennyire fájdalmas is, megúszni sehogy sem lehet.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

A család egy nagy elbeszélés, fikció, ami alakít minket, állítja Gerlóczy Márton tavaly júniusban megjelent regényében, ami egy többkötetes projekt első része: Fikció - A katlan. 

...
Kritika

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

Az utóbbi idők egyik legfelkavaróbb és legzavarbaejtőbb könyve Marieke Lucas Rijneveld regénye, amely egy tízéves lány szemszögéből meséli el, mi történik egy családdal, amelyben bekövetkezik az elképzelhető legnagyobb tragédia. Az este kín a hét könyve.

...
Kritika

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

Nem is Tarantino lenne, ha nem csavart volna ezen is egyet: a Volt egyszer egy Hollywood csak hellyel-közzel kapcsolódik a filmhez, ehelyett önálló műként mesél egy hollywoodi korszakváltásról. Lendületes, menő, agresszív, stílusos és lírai egyszerre, ez a hét könyve.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Sárkányok háza és még 6 könyvadaptáció, ami júniusban érkezik a Maxra

...
Nagy

Nézz meg 4 Kafka-animációt: lengyelt, oroszt, japánt, kanadait

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!