Javier Marías öntörvényű volt és mindig modern

Javier Marías öntörvényű volt és mindig modern

Amint arról beszámoltunk, szeptember 11-én, hetvenéves korában meghalt Javier Marías, a spanyol irodalom egyik legfontosabb alakja. Marías jelentőségéről a kortárs irodalomban, magyarországi fogadtatásáról és a szerzővel kapcsolatos személyes élményeiről kérdeztük Sárközy Bencét, a Javier Marías magyarországi könyveit kiadó Libri igazgatóját.

Laborczi Dóra | 2022. szeptember 13. |

Egy idei interjúban Javier Marías így értékelte saját munkásságát: „Arról írok, ami számomra különösen súlyosnak, veszélyesnek, igazságtalannak vagy ostobának tűnik. Nyilvánvaló, hogy néha tévedek, vagy nagyon is szembe tudok menni az árral.” Mennyire univerzális és mennyire egyedi Marías hangja? Mennyire ment szembe az árral és mennyiben haladt vele?

Öntörvényű volt és mindig modern – mindemellett elzárkózott attól, hogy rabul ejtse a legmodernebb technika. „Kimaradt” az okoskészülékek forradalmából, írógépen írt és kézzel jegyzetelt. Modern klasszikus mesterhez illőn dolgozta át meg át a szövegeit. Minden díjra érdemes volt, mégsem fogadott el minden díjat – ragaszkodott a függetlenségéhez: életben és írásban egyaránt.

Javier Marías: Beleszerelmesedések (részlet)
Tovább olvasok

Hol helyezné el a kortárs irodalomban, mi Javier Marías jelentősége?

Javier Marías kétségkívül a kortárs spanyol szépirodalom egyik legkiválóbb és legnagyobb hatású szerzője volt. Könyveit 46 nyelvre fordították le és közel tízmillió példányban adták el világszerte. Miközben kicsit sem engedett a saját elvárásaiból. Spanyolországban talán nem is említhető párja. A spanyol nyelvű világirodalomban Márquez, Llosa, Bolaño, Fuentes mérhetőek hozzá, azonban ő ízig-vérig európai volt: a tradícióiban, a humanizmusában, ráadásul nemcsak fordítóként, hanem alkotóként is átfolyt rajta az angolszász irodalom (Faulknert, Sterne-t, Nabokovot, Conradot, de Shakespeare-t is fordított spanyolra).

Mi a személyes tapasztalata arról, hogyan fogadják könyveit a magyar olvasók? Mi lehet egy külföldi szerző sikerének titka Magyarországon?

Marías irodalma nem adja könnyen magát, talán a legnépszerűbb darabok a Beleszerelmesedések, A szívem fehér és a Holnap a csatában gondolj rám. Egy hozzá hasonló irodalmi szerző itthon szűkebb, de annál lelkesebb befogadói körre számíthat. Azokra, akiknek van kialakult viszonyulásuk a mindig változó szépirodalmi nyelvhez, akik az olvasmányaik során megdolgoznak azért a gyönyörért, amit csak az irodalom adhat, és nem csupán behelyettesíthető történeteket várnak egy könyvtől.

Javier Marías levele a könyve bemutatója elé
Tovább olvasok

Önnek személy szerint milyen kapcsolata van/volt a szerzővel és szövegeivel?

Találkoztunk személyesen is a Beleszerelmesedések német kiadásának bemutatóján, azóta próbáltam Magyarországra hívni, de sajnos az elmúlt években sosem tudott jönni, és ez így is marad most már. A szívem fehéret olvastam tőle legelőször, még a húszas éveimben, és azóta sokszor újra. Megkerülhetetlen szöveg az életemben.

Van esetleg meghatározó, kedvenc idézete, szövege tőle?

„bujtogatóink is mögöttünk szoktak állni, ők is úgy suttognak a fülünkbe, hogy nem látjuk őket, a nyelv az eszközük és a fegyverük, a szavak, mint a záporeső, az esőcsepp, amely vihar után csorog alá az ereszről, mindig ugyanarra a pontra, amíg fel nem puhítja a földet, belé nem hatol és lyukat, sőt csatornát nem fúr belé;” (A szívem fehér/Corazón tan blanco, Mester Yvonne fordítása)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Javier Marías

Hetvenéves korában meghalt Javier Marías, a kortárs spanyol irodalom egyik legfontosabb alakja, a Rossz kezdet és a Beleszerelmesedések szerzője.

...
Hírek

Visszautasította Marías a spanyol állami díjat

...
Írd meg Európát!

Javier Marías: Rossz kezdet [Írd meg Európát!]

Javier Marías könyvének főhőse, az "ifjú De Vere" titkári állást vállal Madridban, majd ennek következményeként egy különös nyomozásba csöppen. Olvass bele a Rossz kezdetbe, írj róla recenziót és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

Hírek
...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

...
Szórakozás

Az angyalok városa még az olyan dörzsölt detektíveknek is veszélyes, mint Philip Marlowe

Olvass!
...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]