Javier Marías öntörvényű volt és mindig modern

Javier Marías öntörvényű volt és mindig modern

Amint arról beszámoltunk, szeptember 11-én, hetvenéves korában meghalt Javier Marías, a spanyol irodalom egyik legfontosabb alakja. Marías jelentőségéről a kortárs irodalomban, magyarországi fogadtatásáról és a szerzővel kapcsolatos személyes élményeiről kérdeztük Sárközy Bencét, a Javier Marías magyarországi könyveit kiadó Libri igazgatóját.

Laborczi Dóra | 2022. szeptember 13. |

Egy idei interjúban Javier Marías így értékelte saját munkásságát: „Arról írok, ami számomra különösen súlyosnak, veszélyesnek, igazságtalannak vagy ostobának tűnik. Nyilvánvaló, hogy néha tévedek, vagy nagyon is szembe tudok menni az árral.” Mennyire univerzális és mennyire egyedi Marías hangja? Mennyire ment szembe az árral és mennyiben haladt vele?

Öntörvényű volt és mindig modern – mindemellett elzárkózott attól, hogy rabul ejtse a legmodernebb technika. „Kimaradt” az okoskészülékek forradalmából, írógépen írt és kézzel jegyzetelt. Modern klasszikus mesterhez illőn dolgozta át meg át a szövegeit. Minden díjra érdemes volt, mégsem fogadott el minden díjat – ragaszkodott a függetlenségéhez: életben és írásban egyaránt.

Javier Marías: Beleszerelmesedések (részlet)
Tovább olvasok

Hol helyezné el a kortárs irodalomban, mi Javier Marías jelentősége?

Javier Marías kétségkívül a kortárs spanyol szépirodalom egyik legkiválóbb és legnagyobb hatású szerzője volt. Könyveit 46 nyelvre fordították le és közel tízmillió példányban adták el világszerte. Miközben kicsit sem engedett a saját elvárásaiból. Spanyolországban talán nem is említhető párja. A spanyol nyelvű világirodalomban Márquez, Llosa, Bolaño, Fuentes mérhetőek hozzá, azonban ő ízig-vérig európai volt: a tradícióiban, a humanizmusában, ráadásul nemcsak fordítóként, hanem alkotóként is átfolyt rajta az angolszász irodalom (Faulknert, Sterne-t, Nabokovot, Conradot, de Shakespeare-t is fordított spanyolra).

Mi a személyes tapasztalata arról, hogyan fogadják könyveit a magyar olvasók? Mi lehet egy külföldi szerző sikerének titka Magyarországon?

Marías irodalma nem adja könnyen magát, talán a legnépszerűbb darabok a Beleszerelmesedések, A szívem fehér és a Holnap a csatában gondolj rám. Egy hozzá hasonló irodalmi szerző itthon szűkebb, de annál lelkesebb befogadói körre számíthat. Azokra, akiknek van kialakult viszonyulásuk a mindig változó szépirodalmi nyelvhez, akik az olvasmányaik során megdolgoznak azért a gyönyörért, amit csak az irodalom adhat, és nem csupán behelyettesíthető történeteket várnak egy könyvtől.

Javier Marías levele a könyve bemutatója elé
Tovább olvasok

Önnek személy szerint milyen kapcsolata van/volt a szerzővel és szövegeivel?

Találkoztunk személyesen is a Beleszerelmesedések német kiadásának bemutatóján, azóta próbáltam Magyarországra hívni, de sajnos az elmúlt években sosem tudott jönni, és ez így is marad most már. A szívem fehéret olvastam tőle legelőször, még a húszas éveimben, és azóta sokszor újra. Megkerülhetetlen szöveg az életemben.

Van esetleg meghatározó, kedvenc idézete, szövege tőle?

„bujtogatóink is mögöttünk szoktak állni, ők is úgy suttognak a fülünkbe, hogy nem látjuk őket, a nyelv az eszközük és a fegyverük, a szavak, mint a záporeső, az esőcsepp, amely vihar után csorog alá az ereszről, mindig ugyanarra a pontra, amíg fel nem puhítja a földet, belé nem hatol és lyukat, sőt csatornát nem fúr belé;” (A szívem fehér/Corazón tan blanco, Mester Yvonne fordítása)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Javier Marías

Hetvenéves korában meghalt Javier Marías, a kortárs spanyol irodalom egyik legfontosabb alakja, a Rossz kezdet és a Beleszerelmesedések szerzője.

...
Hírek

Visszautasította Marías a spanyol állami díjat

...
Írd meg Európát!

Javier Marías: Rossz kezdet [Írd meg Európát!]

Javier Marías könyvének főhőse, az "ifjú De Vere" titkári állást vállal Madridban, majd ennek következményeként egy különös nyomozásba csöppen. Olvass bele a Rossz kezdetbe, írj róla recenziót és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

Hírek
...
Nagy

Haász János könyve az apaságról egy rockzenészt is megríkatott

...
Hírek

Jo Nesbo nyomozója 2023-ban visszatér

...
Hírek

Halász Rita-est, Szabó Magda105, Hedda Gabler-premier, Margó [Programajánló]

...
Beleolvasó

Lugosi Béla története visszafelé halad az időben a végzetes fordulatig

...
Szórakozás

A babonás ír vidéken próbál Florence Pugh lebuktatni egy szélhámosnak tűnő kislányt

...
Gyerekirodalom

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

...
Szórakozás

Garton Ash, Lunde, Sarr: ezek a külföldi könyvbemutatók várnak az őszi Margón!

...
Hírek

Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

...
Nagy

“Az élet túl rövid, hogy sokáig haragudjunk benne” - 105 éve született Szabó Magda 

...
Nagy

Lichter Péter: A furcsa reakciókat általában a filmjeim kapják

...
Szórakozás

A Szolgálólány meséje új évadának tétje, hogy be tud-e törni Gileád a szabad világba

...
Beleolvasó

Veres Attila novellájában egy kutyát megharapni szerelmi zálog és hatalmi aktus

Olvass!
...
Beleolvasó

Lugosi Béla története visszafelé halad az időben a végzetes fordulatig

Lugosi Béláról, aki az egyik legismertebb magyar a világon, mi, magyarok többnyire csak közhelyeket tudunk, pedig az életéből több film vagy regény is kitelne. Gyurkovics Tamás most megírta az egyiket. Olvass bele az Akcentusba!

...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

Mészöly Miklós életéről és személyiségről mesél Szávai Géza legújabb kötete, Az élet és Mészöly Miklós, amelyben fényképek és személyes emlékek révén ismerhetjük meg közelebbről az írót. A könyv a tavaly megjelent Az életed, Polcz Alaine párja. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]