Visszautasította Marías a spanyol állami díjat

.konyvesblog. | 2012. október 28. |

A hamarosan a Libri Kiadónál is megjelenő Beleszerelmesedések című regényéért idén Javier Marías nyerte el Spanyolország egyik legrangosabb szépirodalmi díját, amellyel nem mellesleg 20 ezer euró is jár – az író azonban nagyon hamar világossá tette, hogy nem kívánja elfogadni a díjat. Javier Marías régóta hevesen bírálta, ahogyan a spanyol kormány az állami elismeréseket osztogatja, kiemelve, hogy több nagyszerű írónak – köztük az író édesapjának, Julián Marías filozófusnak – a munkásságát soha nem ismerték el ily módon.

„Egész életemben sikerrel kerültem el az állami intézményeket, függetlenül attól, hogy éppen milyen párt volt kormányon, és visszautasítottam minden, az állami költségvetésből származó bevételt” – idézte a Guardian az írót, aki ehhez még hozzátette azt is, nem szeretné, ha bármely kormány kegyeltjeként gondolnának rá.

Marías idén már visszautasított egy hasonló díjat, amellyel 15 ezer euró járt volna, és a további hasonló eseteket elkerülendő arra kérte a spanyol királyi akadémia tagjait, hogy amikor a Cervantes-díj odaítéléséről döntenek, akkor ne is vegyék számításba az ő nevét.

Voltak ugyanakkor, akik nem voltak elragadtatva Javier Marías döntésétől. A tavalyi győztes, Marcos Giralt Torrente arra panaszkodott, hogy Marías ezzel leértékeli azon kevés spanyol irodalmi díjak egyikét, amelyek odaítélésénél nem játszanak szerepet a kiadóvállalatok érdekei. Maríasnak ugyanakkor nincsenek averziói a külföldi elismerésekkel szemben, így több külföldi díj (például a francia Femina- vagy az olasz Flaiano-díj) birtokosa. 

Javier Maríasnak eddig több műve is megjelent magyarul, legelőször A szívem fehér még 1998-ban, az Európa Kiadó gondozásában. A Libri Kiadó most újra kiadja ezt a regényt, akárcsak Marías Beleszerelmesedések című legújabb művét.