Jane Austent kell olvasnia egy náci szimpatizáns brit fiatalnak

“Akár úr, akár hölgy, aki nem leli élvezetét egy jó regényben, bizonyára elviselhetetlenül ostoba” – írta Jane Austen A klastrom titkában. Az író mondatai még a brit bíróságra is nagy hatással lehetnek, ugyanis Timothy Spencer bíró elrendelte, hogy a terrorista nézetekkel vádolt Ben John olvassa el Dickens, Austen és Shakespeare műveit. (A Jane Austenről szóló podcastsorozatunkat itt találod.)

Simon Eszter | 2021. szeptember 07. |

A huszonegy éves Ben John számítógépén csaknem 70 ezer fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos dokumentumot találtak. Johnt bűnösnek találták abban, hogy terrorcselekmények előkészítéséhez hasznos információkat birtokol, amelyért tizenöt év börtönbüntetést is kiszabhattak volna neki. A bíró azonban másképp döntött és elrendelte, hogy olvasson szépirodalmat, amiről négyhavonta be kell számolnia a bíróságon.

Johnnak már korábban is akadt problémája a hatóságokkal, mindössze tizennyolc éves volt, amikor először terrorizmussal vádolták. A Metro beszámolt róla, hogy 2018-ban a De Montfort University egykori diákja mellé felügyelőtisztet rendeltek ki abban bízva, hogy így helyes útra tudják téríteni a fiút - azonban nem jártak sikerrel. John négy hónappal később az iskolájának küldött levelében a bevándorlókat, a melegeket és a liberálisokat támadta, illetve úgy írt magáról, mint a Lincoln Fascist Underground tagja.

Johnnál több sikertelen pszichiátriai kezelés után 2019-ben újabb terrorizmussal kapcsolatos dokumentumokat találtak. A számítógépén ekkor több mint 11 ezer oldalnyi jobboldali és terrorizmussal kapcsolatos dokumentum volt, amelyek közül hét arról szólt, hogyan kell „pusztító robbantásokat” végrehajtani. 

A bíróságon John ügyvédje azzal érvelt, hogy védence egy érzelmekkel küszködő fiatalember, aki képes normális, társadalmi életet élni. 

A bíró, Timothy Spencer egy szigorú bűnmegelőzési határozatban arra kötelezte a fiút, hogy öt évig tartsa a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy ellenőrizhessék az internethasználatát. Emellett a bíró Johnt egy harmincnapos beavatkozási program részvételére is kötelezte.  

A tárgyaláson az alábbi párbeszéd hangzott el:

Timothy Spencer: Megígéri [hogy nem kutat jobboldali nézeteket tartalmazó szöveg után az interneten]? 
Ben John: Megígérem.
Timothy Spencer: Olvasott már Dickenst vagy Jane Austent? Kezdje a Büszkeség és balítélettel, aztán olvassal el Dickenstől A két város regényét, majd Shakespeare Vízkeresztjét. Gondoljon Trollope-ra. Január 4-én elmondja nekem, mit olvasott, én pedig kikérdezem. Kikérdezem, és ha úgy gondolom, hazudik nekem, szenvedni fog. Figyelni fogom, Ben John, minden lépését. Ha csalódást okoz, tudja, mi történik.

Hírlevél feliratkozás

Spencer bíró szerint John viselkedése inkább “tinédzser ostobaság” és elszigetelt jelenség. A bíró úgy látta, ugyan a fiú “rendkívül fogékony” volt a toborzó tartalomra, de nem okozott volna bajt.

A Guardian ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ha John nem fehér lenne, a bíró valószínűleg sokkal szigorúbb büntetést szabott volna ki, mint hogy olvasson Austent. Spencer ítélete azonban nem teljesen véletlenszerű és alaptalan, teszi hozzá a Lithub, ugyanis tény, hogy az olvasás boldogabbá, műveltebbé, kreatívabbá és “emberibbé” tesz. Az “emberibb” alatt pedig azt értjük, hogy kevésbé valószínű, hogy John más emberek felrobbantásán gondolkodik majd.

Forrás: Lithub, Metro

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

A Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk második adásában az Értelem és érzelem című regényt tárgyaltuk ki. A történet, ahogy már a címe is, tele van kontrasztokkal. De vajon maga Austen mi mellett teszi le a voksát könyvében: az értelem vagy az érzelem mellett?

...
Podcast

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

Új podcast-sorozatot indít Ruff Orsolya és Szeder Kata, amelyben hat Austen-regényt tárgyalnak ki - elsőként a Büszkeség és balítéletet.

...
Nagy

„Minden könyvtár jó könyvtár, feltéve, hogy egyetlen Jane Austen kötet sincs benne” [zsebró]

Az elmúlt hetekben rengeteg szó esett a klasszikusokról, a női szerzők és irodalmi nőalakok helyzetéről. Megnéztük, mit tud ma mondani az egyik leghíresebb női író, Jane Austen.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Kritika

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A második világháború végén a nácik legértékesebb foglyai – államfők és katonatisztek, német összeesküvők és családtagjaik – váltak értékes túszokká az olasz Alpokban. Kálváriájuk feszültséggel teli, már-már abszurd túszdrámában csúcsosodott ki a hegyek közt, amelyről két történész írt könyvet.

...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

...
Kolozsi Orsolya

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.