Jane Austent kell olvasnia egy náci szimpatizáns brit fiatalnak

“Akár úr, akár hölgy, aki nem leli élvezetét egy jó regényben, bizonyára elviselhetetlenül ostoba” – írta Jane Austen A klastrom titkában. Az író mondatai még a brit bíróságra is nagy hatással lehetnek, ugyanis Timothy Spencer bíró elrendelte, hogy a terrorista nézetekkel vádolt Ben John olvassa el Dickens, Austen és Shakespeare műveit. (A Jane Austenről szóló podcastsorozatunkat itt találod.)

Simon Eszter | 2021. szeptember 07. |

A huszonegy éves Ben John számítógépén csaknem 70 ezer fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos dokumentumot találtak. Johnt bűnösnek találták abban, hogy terrorcselekmények előkészítéséhez hasznos információkat birtokol, amelyért tizenöt év börtönbüntetést is kiszabhattak volna neki. A bíró azonban másképp döntött és elrendelte, hogy olvasson szépirodalmat, amiről négyhavonta be kell számolnia a bíróságon.

Johnnak már korábban is akadt problémája a hatóságokkal, mindössze tizennyolc éves volt, amikor először terrorizmussal vádolták. A Metro beszámolt róla, hogy 2018-ban a De Montfort University egykori diákja mellé felügyelőtisztet rendeltek ki abban bízva, hogy így helyes útra tudják téríteni a fiút - azonban nem jártak sikerrel. John négy hónappal később az iskolájának küldött levelében a bevándorlókat, a melegeket és a liberálisokat támadta, illetve úgy írt magáról, mint a Lincoln Fascist Underground tagja.

Johnnál több sikertelen pszichiátriai kezelés után 2019-ben újabb terrorizmussal kapcsolatos dokumentumokat találtak. A számítógépén ekkor több mint 11 ezer oldalnyi jobboldali és terrorizmussal kapcsolatos dokumentum volt, amelyek közül hét arról szólt, hogyan kell „pusztító robbantásokat” végrehajtani. 

A bíróságon John ügyvédje azzal érvelt, hogy védence egy érzelmekkel küszködő fiatalember, aki képes normális, társadalmi életet élni. 

A bíró, Timothy Spencer egy szigorú bűnmegelőzési határozatban arra kötelezte a fiút, hogy öt évig tartsa a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy ellenőrizhessék az internethasználatát. Emellett a bíró Johnt egy harmincnapos beavatkozási program részvételére is kötelezte.  

A tárgyaláson az alábbi párbeszéd hangzott el:

Timothy Spencer: Megígéri [hogy nem kutat jobboldali nézeteket tartalmazó szöveg után az interneten]? 
Ben John: Megígérem.
Timothy Spencer: Olvasott már Dickenst vagy Jane Austent? Kezdje a Büszkeség és balítélettel, aztán olvassal el Dickenstől A két város regényét, majd Shakespeare Vízkeresztjét. Gondoljon Trollope-ra. Január 4-én elmondja nekem, mit olvasott, én pedig kikérdezem. Kikérdezem, és ha úgy gondolom, hazudik nekem, szenvedni fog. Figyelni fogom, Ben John, minden lépését. Ha csalódást okoz, tudja, mi történik.

Hírlevél feliratkozás

Spencer bíró szerint John viselkedése inkább “tinédzser ostobaság” és elszigetelt jelenség. A bíró úgy látta, ugyan a fiú “rendkívül fogékony” volt a toborzó tartalomra, de nem okozott volna bajt.

A Guardian ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ha John nem fehér lenne, a bíró valószínűleg sokkal szigorúbb büntetést szabott volna ki, mint hogy olvasson Austent. Spencer ítélete azonban nem teljesen véletlenszerű és alaptalan, teszi hozzá a Lithub, ugyanis tény, hogy az olvasás boldogabbá, műveltebbé, kreatívabbá és “emberibbé” tesz. Az “emberibb” alatt pedig azt értjük, hogy kevésbé valószínű, hogy John más emberek felrobbantásán gondolkodik majd.

Forrás: Lithub, Metro

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

A Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk második adásában az Értelem és érzelem című regényt tárgyaltuk ki. A történet, ahogy már a címe is, tele van kontrasztokkal. De vajon maga Austen mi mellett teszi le a voksát könyvében: az értelem vagy az érzelem mellett?

...
Podcast

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

Új podcast-sorozatot indít Ruff Orsolya és Szeder Kata, amelyben hat Austen-regényt tárgyalnak ki - elsőként a Büszkeség és balítéletet.

...
Nagy

„Minden könyvtár jó könyvtár, feltéve, hogy egyetlen Jane Austen kötet sincs benne” [zsebró]

Az elmúlt hetekben rengeteg szó esett a klasszikusokról, a női szerzők és irodalmi nőalakok helyzetéről. Megnéztük, mit tud ma mondani az egyik leghíresebb női író, Jane Austen.

Hírek
...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik.