Járd be Henry James otthonát szobáról szobára!

Járd be Henry James otthonát szobáról szobára!

Az úgynevezett Lamb House egy György korabeli gyönyörű ház Sussexben, amely több írónak is otthont adott, köztük Henry Jamesnek, aki 1897 és 1914 között élt ott. A Memoryseekers izgalmas videója révén most mi is bejárhatjuk virtuálisan az épületet, amelyben nemcsak az író élettereit, de számos személyes tárgyát is megnézhetjük.

Kép: Wikipédia

fk | 2022. augusztus 05. |

A Lamb House 1722-ben épült, a nevét pedig építője, James Lamb után kapta, aki egy vagyonos helyi politikus volt. A ház több írónak is otthon adott aztán az évek során, köztük az amerikai Henry Jamesnek és a brit E. F. Bensonnak is.

Bár Henry James Amerikában született 1843-ban, amikor egyéves volt, a családjával Európába utaztak, fiatal korában pedig mindvégig meghatározó volt, hogy sokat költözködtek. A Lamb House tehát nem a szülőháza volt, sőt, ez egy kései otthon inkább, az író életének utolsó szakaszát töltötte itt. A ház 1897-ben kiadóvá vált, és mivel Henry James korábban is csodálója volt az épületnek, kapva az alkalmon kivette azt, hogy ott élhessen és írhasson. Mivel nagyon megtetszett neki, két évvel később meg is vásárolta. Számos sikeres művet írt meg a Lamb House falai közt (A galamb szárnyai, Az aranyserleg), bár a londoni nyüzsgés hiányzott neki.

A videón láthatjuk, hogy az előszoba falán jelenleg Henry James irodalmi életből ismert barátainak portréit helyezték el, akik gyakran látogatták meg őt az otthonában. Köztük van például Rudyard Kipling, Hugh Warpole és Jonathan Sturges is. De megnézhetjük azt is, milyen volt a szalon, ahol az író egykor teázott, de beleshetünk a telefonszobába, és vethetünk egy pillantást sétapálcáira és kalapjaira is, és persze minden szobában van egy-egy könyvespolc is, rajta az író könyveivel. A videóból kiderül az is, hogy a házat 1940-ben bombatalálat érte, így az egyik része, a Garden Room sajnos odalett. Bejárhatjuk viszont azt a szobát, ahol Henry James a téli hónapokban írt. Általában 10 órakor kezdett bele a munkába, és a szövegeit diktálta a titkárnőjének, aki írógéppel jegyezte le azokat.

Ha érdekelnek ehhez hasonló videók, nézd meg Jane Austen, Rudyard Kipling és Charles Dickens otthonát is. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Járd be Rudyard Kipling otthonát szobáról szobára!

Egy izgalmas videó segítségével most beleshetünk Kipling életének egy izgalmas szakaszába: az író és családja angliai házát és birtokát járhatjuk be virtuálisan, amely gyönyörűen fennmaradt eredeti állapotában.

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

...
Hírek

Járd végig Jane Austen otthonát szobáról szobára!

Egy izgalmas videóból most közelebbről is megismerhetjük azt a házat, amelyben Jane Austen élete második felét töltötte. A chawtoni épület, amely jelenleg múzeumként üzemel, több regény születésének helyszíne volt. 

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Andrew Peterson: A fényt és az árnyékot egyaránt nevén kell neveznünk

...

Merlin bandájában minden gyerek megtalálhatja a kedvenc lovagkori hősét

...

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...

Kéményseprő Kelemen a váratlan, a véletlen és a hétköznapi csoda meséje

...
Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.