Járd be Henry James otthonát szobáról szobára!

Járd be Henry James otthonát szobáról szobára!

Az úgynevezett Lamb House egy György korabeli gyönyörű ház Sussexben, amely több írónak is otthont adott, köztük Henry Jamesnek, aki 1897 és 1914 között élt ott. A Memoryseekers izgalmas videója révén most mi is bejárhatjuk virtuálisan az épületet, amelyben nemcsak az író élettereit, de számos személyes tárgyát is megnézhetjük.

Kép: Wikipédia

fk | 2022. augusztus 05. |

A Lamb House 1722-ben épült, a nevét pedig építője, James Lamb után kapta, aki egy vagyonos helyi politikus volt. A ház több írónak is otthon adott aztán az évek során, köztük az amerikai Henry Jamesnek és a brit E. F. Bensonnak is.

Bár Henry James Amerikában született 1843-ban, amikor egyéves volt, a családjával Európába utaztak, fiatal korában pedig mindvégig meghatározó volt, hogy sokat költözködtek. A Lamb House tehát nem a szülőháza volt, sőt, ez egy kései otthon inkább, az író életének utolsó szakaszát töltötte itt. A ház 1897-ben kiadóvá vált, és mivel Henry James korábban is csodálója volt az épületnek, kapva az alkalmon kivette azt, hogy ott élhessen és írhasson. Mivel nagyon megtetszett neki, két évvel később meg is vásárolta. Számos sikeres művet írt meg a Lamb House falai közt (A galamb szárnyai, Az aranyserleg), bár a londoni nyüzsgés hiányzott neki.

A videón láthatjuk, hogy az előszoba falán jelenleg Henry James irodalmi életből ismert barátainak portréit helyezték el, akik gyakran látogatták meg őt az otthonában. Köztük van például Rudyard Kipling, Hugh Warpole és Jonathan Sturges is. De megnézhetjük azt is, milyen volt a szalon, ahol az író egykor teázott, de beleshetünk a telefonszobába, és vethetünk egy pillantást sétapálcáira és kalapjaira is, és persze minden szobában van egy-egy könyvespolc is, rajta az író könyveivel. A videóból kiderül az is, hogy a házat 1940-ben bombatalálat érte, így az egyik része, a Garden Room sajnos odalett. Bejárhatjuk viszont azt a szobát, ahol Henry James a téli hónapokban írt. Általában 10 órakor kezdett bele a munkába, és a szövegeit diktálta a titkárnőjének, aki írógéppel jegyezte le azokat.

Ha érdekelnek ehhez hasonló videók, nézd meg Jane Austen, Rudyard Kipling és Charles Dickens otthonát is. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Járd be Rudyard Kipling otthonát szobáról szobára!

Egy izgalmas videó segítségével most beleshetünk Kipling életének egy izgalmas szakaszába: az író és családja angliai házát és birtokát járhatjuk be virtuálisan, amely gyönyörűen fennmaradt eredeti állapotában.

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

...
Hírek

Járd végig Jane Austen otthonát szobáról szobára!

Egy izgalmas videóból most közelebbről is megismerhetjük azt a házat, amelyben Jane Austen élete második felét töltötte. A chawtoni épület, amely jelenleg múzeumként üzemel, több regény születésének helyszíne volt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

77 év, 77 sztori, azaz Charlie kalandos élete – Olvass bele a zenész önéletrajzába!

Charlie-nak annyira színes, gazdag, kalandos, a legnagyobb sikerekkel és a legnagyobb tragédiákkal teli élete volt, hogy az könyvért kiáltott. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda az örök szépség titkait kívánta feltárni – Olvasd el egy alig ismert írását!

Titokfejtő sétára, a női szépséget középpontba állító szellemi kalandozásra hívja olvasóját ez a kötet, amely Szabó Magda kiadatlan, valamint kevésbé ismert írásaiból válogat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A rejtélyes kék macskák mindig ott vannak, ahol a történelem zajlik – Olvass bele Martyna Bunda regényébe [MARGÓ KÖNYVEK]

A lengyel Martyna Bunda A kék macska című kötetével folytatódik a Margó Könyvek sorozat. A történelmi regényben a macskák és a mágia is fontos szerephez jut. Most beleolvashatsz.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Nógrádi Gábor ifjúsági regényében Jézus képzeletbeli kamaszkora tárul fel

...

Kiss Ottó új gyerekkönyvében egy ovis macibarátságé a főszerep

...

Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese

...

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

...
Nagy

Szvoren Edina: Bugyogtak fel belőlem a Nádas-mondatok

Az alkotáshoz elengedhetetlen távolítás, az irodalmi alkat és a rövidpróza írásához szükséges szemlélet is szóba került Szvoren Edina most megjelent kötetének bemutatóján szerda délután a Magvető Caféban. A szerző a Kérődző Kronoszról pályatársával, Tompa Andreával beszélgetett, a könyvből pedig hosszabb részletet olvasott fel Bognár Péter író.