Járd be Henry James otthonát szobáról szobára!

Járd be Henry James otthonát szobáról szobára!

Az úgynevezett Lamb House egy György korabeli gyönyörű ház Sussexben, amely több írónak is otthont adott, köztük Henry Jamesnek, aki 1897 és 1914 között élt ott. A Memoryseekers izgalmas videója révén most mi is bejárhatjuk virtuálisan az épületet, amelyben nemcsak az író élettereit, de számos személyes tárgyát is megnézhetjük.

Kép: Wikipédia

fk | 2022. augusztus 05. |

A Lamb House 1722-ben épült, a nevét pedig építője, James Lamb után kapta, aki egy vagyonos helyi politikus volt. A ház több írónak is otthon adott aztán az évek során, köztük az amerikai Henry Jamesnek és a brit E. F. Bensonnak is.

Bár Henry James Amerikában született 1843-ban, amikor egyéves volt, a családjával Európába utaztak, fiatal korában pedig mindvégig meghatározó volt, hogy sokat költözködtek. A Lamb House tehát nem a szülőháza volt, sőt, ez egy kései otthon inkább, az író életének utolsó szakaszát töltötte itt. A ház 1897-ben kiadóvá vált, és mivel Henry James korábban is csodálója volt az épületnek, kapva az alkalmon kivette azt, hogy ott élhessen és írhasson. Mivel nagyon megtetszett neki, két évvel később meg is vásárolta. Számos sikeres művet írt meg a Lamb House falai közt (A galamb szárnyai, Az aranyserleg), bár a londoni nyüzsgés hiányzott neki.

A videón láthatjuk, hogy az előszoba falán jelenleg Henry James irodalmi életből ismert barátainak portréit helyezték el, akik gyakran látogatták meg őt az otthonában. Köztük van például Rudyard Kipling, Hugh Warpole és Jonathan Sturges is. De megnézhetjük azt is, milyen volt a szalon, ahol az író egykor teázott, de beleshetünk a telefonszobába, és vethetünk egy pillantást sétapálcáira és kalapjaira is, és persze minden szobában van egy-egy könyvespolc is, rajta az író könyveivel. A videóból kiderül az is, hogy a házat 1940-ben bombatalálat érte, így az egyik része, a Garden Room sajnos odalett. Bejárhatjuk viszont azt a szobát, ahol Henry James a téli hónapokban írt. Általában 10 órakor kezdett bele a munkába, és a szövegeit diktálta a titkárnőjének, aki írógéppel jegyezte le azokat.

Ha érdekelnek ehhez hasonló videók, nézd meg Jane Austen, Rudyard Kipling és Charles Dickens otthonát is. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Járd be Rudyard Kipling otthonát szobáról szobára!

Egy izgalmas videó segítségével most beleshetünk Kipling életének egy izgalmas szakaszába: az író és családja angliai házát és birtokát járhatjuk be virtuálisan, amely gyönyörűen fennmaradt eredeti állapotában.

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

...
Hírek

Járd végig Jane Austen otthonát szobáról szobára!

Egy izgalmas videóból most közelebbről is megismerhetjük azt a házat, amelyben Jane Austen élete második felét töltötte. A chawtoni épület, amely jelenleg múzeumként üzemel, több regény születésének helyszíne volt. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Bridgertoni fordulatokkal kell megküzdeniük a Davenport család lány tagjainak

...

Egy varázslatos, boszorkányos helyről mesél az író, aki mindig az árral szemben úszik

...

A gyógyítás szókimondó története gyerekeknek

...

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik.