Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét, például a Twist Olivért és A Pickwick Klubot. Itt született meg első és második gyereke is. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

fk | 2021. július 28. |

London szívében, a Doughty Street 48. alatt élt Charles Dickens és családja 1837 és 1839 között. Ebben a házban kezdődött tulajdonképpen az író karrierje, aki mindössze huszonöt éves volt, amikor feleségével, Cathrine-nel odaköltöztek. Olyan műveket írt meg itt, mint a Twist Olivér, A Pickwick Klub és a Nicholas Nickleby. A MemorySeeekers egy remek videóban mutatja be nekünk, hogy néz ki ma a ház, és hogyan élhetett ott a Dickens család annak idején.

A ház bejárása a konyhából indul, amely minden bizonnyal Catherine territóriuma volt, ő vezette a háztartást. Itt kiderül például, hogy 1851-ben publikált egy szakácskönyvet What Shall We Have for Dinner? címmel, amelyből megismerhetjük az ételeket, amiket a család evett . De láthatjuk az előkészítő szobát és a mosókonyhát is, illetve vethetünk egy pillantást a borospince bejáratára, ahol az író kedvenc borait őrizgette.

A földszinten megpillanthatjuk a főbejáratot, amelyet Dickens maga is használt. Számos személyes tárgyat is kiállítottak, például eredeti kéziratokat, portrékat, egy táskát, egy pénztárcát és egy gyönyörű fali órát, amely még ma is működik. A videóból megtudhatjuk, hogy Charles és Catherine ezekben az időkben nagyon boldogok voltak, bár később megromlott a kapcsolatuk és elváltak. Az étkező és a nappali megtekintése után az első és a második emelet szobáiba is beleshetünk. Láthatjuk például a házaspár hálószobáját, ahol Catherine két gyereküknek is életet adott, megnézhetjük a dolgozószobát, ahol az író egyik későbbi otthonából származó asztala is található, de Dickens egyetlen fennmaradt ruháját, egy ünnepi öltönyt is megnézhetünk.

A videóban nemcsak a fiatal író és családja élettereit ismerhetjük meg közelebbről, hanem számos izgalmas tényt is megtudhatunk az életükről. Például fény derül Catherine húgának tragikus sorsára, Dickens szigorú napirendjére, illetve arra is, milyen apa volt a fiatal Charles.

Ha tetszett a videó, érdemes megnézni Jane Austen egykori otthonát is. 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Charles Dickens aggódott, hogy a Twist Olivér egyik jelenete halálra rémiszti az olvasókat

Amikor Dickens megírta a Twist Olivér egyik keményebb jelenetét, aggódni kezdett, hogy az olyan rémisztő lesz az olvasók számára, hogy szó szerint halálra rémülnek. A szöveget végül a saját barátain tesztelte, a kísérleten egy orvos is jelen volt.

...
Hírek

Dickens megpróbálta elmegyógyintézetbe záratni a feleségét

...
Hírek

Dickens szerint nincs borzasztóbb vendég Hans Christian Andersennél

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

Polc

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

...

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

...

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.