Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét, például a Twist Olivért és A Pickwick Klubot. Itt született meg első és második gyereke is. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

fk | 2021. július 28. |

London szívében, a Doughty Street 48. alatt élt Charles Dickens és családja 1837 és 1839 között. Ebben a házban kezdődött tulajdonképpen az író karrierje, aki mindössze huszonöt éves volt, amikor feleségével, Cathrine-nel odaköltöztek. Olyan műveket írt meg itt, mint a Twist Olivér, A Pickwick Klub és a Nicholas Nickleby. A MemorySeeekers egy remek videóban mutatja be nekünk, hogy néz ki ma a ház, és hogyan élhetett ott a Dickens család annak idején.

A ház bejárása a konyhából indul, amely minden bizonnyal Catherine territóriuma volt, ő vezette a háztartást. Itt kiderül például, hogy 1851-ben publikált egy szakácskönyvet What Shall We Have for Dinner? címmel, amelyből megismerhetjük az ételeket, amiket a család evett . De láthatjuk az előkészítő szobát és a mosókonyhát is, illetve vethetünk egy pillantást a borospince bejáratára, ahol az író kedvenc borait őrizgette.

A földszinten megpillanthatjuk a főbejáratot, amelyet Dickens maga is használt. Számos személyes tárgyat is kiállítottak, például eredeti kéziratokat, portrékat, egy táskát, egy pénztárcát és egy gyönyörű fali órát, amely még ma is működik. A videóból megtudhatjuk, hogy Charles és Catherine ezekben az időkben nagyon boldogok voltak, bár később megromlott a kapcsolatuk és elváltak. Az étkező és a nappali megtekintése után az első és a második emelet szobáiba is beleshetünk. Láthatjuk például a házaspár hálószobáját, ahol Catherine két gyereküknek is életet adott, megnézhetjük a dolgozószobát, ahol az író egyik későbbi otthonából származó asztala is található, de Dickens egyetlen fennmaradt ruháját, egy ünnepi öltönyt is megnézhetünk.

A videóban nemcsak a fiatal író és családja élettereit ismerhetjük meg közelebbről, hanem számos izgalmas tényt is megtudhatunk az életükről. Például fény derül Catherine húgának tragikus sorsára, Dickens szigorú napirendjére, illetve arra is, milyen apa volt a fiatal Charles.

Ha tetszett a videó, érdemes megnézni Jane Austen egykori otthonát is. 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Charles Dickens aggódott, hogy a Twist Olivér egyik jelenete halálra rémiszti az olvasókat

Amikor Dickens megírta a Twist Olivér egyik keményebb jelenetét, aggódni kezdett, hogy az olyan rémisztő lesz az olvasók számára, hogy szó szerint halálra rémülnek. A szöveget végül a saját barátain tesztelte, a kísérleten egy orvos is jelen volt.

...
Hírek

Dickens megpróbálta elmegyógyintézetbe záratni a feleségét

...
Hírek

Dickens szerint nincs borzasztóbb vendég Hans Christian Andersennél

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.