Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét, például a Twist Olivért és A Pickwick Klubot. Itt született meg első és második gyereke is. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

fk | 2021. július 28. |

London szívében, a Doughty Street 48. alatt élt Charles Dickens és családja 1837 és 1839 között. Ebben a házban kezdődött tulajdonképpen az író karrierje, aki mindössze huszonöt éves volt, amikor feleségével, Cathrine-nel odaköltöztek. Olyan műveket írt meg itt, mint a Twist Olivér, A Pickwick Klub és a Nicholas Nickleby. A MemorySeeekers egy remek videóban mutatja be nekünk, hogy néz ki ma a ház, és hogyan élhetett ott a Dickens család annak idején.

A ház bejárása a konyhából indul, amely minden bizonnyal Catherine territóriuma volt, ő vezette a háztartást. Itt kiderül például, hogy 1851-ben publikált egy szakácskönyvet What Shall We Have for Dinner? címmel, amelyből megismerhetjük az ételeket, amiket a család evett . De láthatjuk az előkészítő szobát és a mosókonyhát is, illetve vethetünk egy pillantást a borospince bejáratára, ahol az író kedvenc borait őrizgette.

A földszinten megpillanthatjuk a főbejáratot, amelyet Dickens maga is használt. Számos személyes tárgyat is kiállítottak, például eredeti kéziratokat, portrékat, egy táskát, egy pénztárcát és egy gyönyörű fali órát, amely még ma is működik. A videóból megtudhatjuk, hogy Charles és Catherine ezekben az időkben nagyon boldogok voltak, bár később megromlott a kapcsolatuk és elváltak. Az étkező és a nappali megtekintése után az első és a második emelet szobáiba is beleshetünk. Láthatjuk például a házaspár hálószobáját, ahol Catherine két gyereküknek is életet adott, megnézhetjük a dolgozószobát, ahol az író egyik későbbi otthonából származó asztala is található, de Dickens egyetlen fennmaradt ruháját, egy ünnepi öltönyt is megnézhetünk.

A videóban nemcsak a fiatal író és családja élettereit ismerhetjük meg közelebbről, hanem számos izgalmas tényt is megtudhatunk az életükről. Például fény derül Catherine húgának tragikus sorsára, Dickens szigorú napirendjére, illetve arra is, milyen apa volt a fiatal Charles.

Ha tetszett a videó, érdemes megnézni Jane Austen egykori otthonát is. 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Charles Dickens aggódott, hogy a Twist Olivér egyik jelenete halálra rémiszti az olvasókat

Amikor Dickens megírta a Twist Olivér egyik keményebb jelenetét, aggódni kezdett, hogy az olyan rémisztő lesz az olvasók számára, hogy szó szerint halálra rémülnek. A szöveget végül a saját barátain tesztelte, a kísérleten egy orvos is jelen volt.

...
Hírek

Dickens megpróbálta elmegyógyintézetbe záratni a feleségét

...
Hírek

Dickens szerint nincs borzasztóbb vendég Hans Christian Andersennél

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

...

Hitler, a Harcom, Knausgård és a fordítás (Beszélgetés Patat Bence fordítóval)

...

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

A hét könyve
Kritika
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
...
Kritika

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

A transzgenerációs pszichológia virágkorát éli, az azzal foglalkozó önsegítő könyvek még inkább. Bethany Webster könyve, az Anyaseb egyelőre megkerülhetetlen azok számára, akik a témában szeretnének olvasni, különös fókusszal az anya-lánya kapcsolatokra. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

...
Szórakozás

Gimesi Dóra hőse legszívesebben egy kis tengeri uborka lenne az akvárium fenekén

Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette Gimesi Dóra darabját, az Emma csöndjét, amely fantasztikus elemekkel, csodálatos bábokkal egyszerre mesél a társas magányról, a környezetvédelemről, az ember és természet közötti harmóniáról. 

...
Szórakozás

Háy Jánosnál egyáltalán nem fontos, mire gondolt a költő

A Katona József Színház Háy János szövegeiből készítette el Kocsis Gergely főszereplésével, Tárnoki Márk rendezésében a Szavalóverseny című műsorát, ami klasszikus értelemben nem előadás, de apránként adagolva vicces és okos is.

...
Szórakozás

A Mákkirályfi után elgondolkodsz, neked melyik szered világítana ilyen szép zölden

A szerhasználat és a függőség kérdéseit járja körül a pécsi Escargo Hajója preventív darabja, ami 11-17 éves kamaszokhoz szól. A randizás feszültségei, a humorba csomagolt hiányok mindennapos helyzetei között a Mákkirályfi minimalista eszközökkel, ötletesen mutatja be a függőség ezer arcát és alattomosságát. 

...
Szórakozás

A Természetes fény lassú és sötét, mint a háború

A Berlinalén Ezüst Medvét kapott Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, amit Závada Pál Természetes fény című regényéből forgatott.