Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét, például a Twist Olivért és A Pickwick Klubot. Itt született meg első és második gyereke is. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

fk | 2021. július 28. |

London szívében, a Doughty Street 48. alatt élt Charles Dickens és családja 1837 és 1839 között. Ebben a házban kezdődött tulajdonképpen az író karrierje, aki mindössze huszonöt éves volt, amikor feleségével, Cathrine-nel odaköltöztek. Olyan műveket írt meg itt, mint a Twist Olivér, A Pickwick Klub és a Nicholas Nickleby. A MemorySeeekers egy remek videóban mutatja be nekünk, hogy néz ki ma a ház, és hogyan élhetett ott a Dickens család annak idején.

A ház bejárása a konyhából indul, amely minden bizonnyal Catherine territóriuma volt, ő vezette a háztartást. Itt kiderül például, hogy 1851-ben publikált egy szakácskönyvet What Shall We Have for Dinner? címmel, amelyből megismerhetjük az ételeket, amiket a család evett . De láthatjuk az előkészítő szobát és a mosókonyhát is, illetve vethetünk egy pillantást a borospince bejáratára, ahol az író kedvenc borait őrizgette.

A földszinten megpillanthatjuk a főbejáratot, amelyet Dickens maga is használt. Számos személyes tárgyat is kiállítottak, például eredeti kéziratokat, portrékat, egy táskát, egy pénztárcát és egy gyönyörű fali órát, amely még ma is működik. A videóból megtudhatjuk, hogy Charles és Catherine ezekben az időkben nagyon boldogok voltak, bár később megromlott a kapcsolatuk és elváltak. Az étkező és a nappali megtekintése után az első és a második emelet szobáiba is beleshetünk. Láthatjuk például a házaspár hálószobáját, ahol Catherine két gyereküknek is életet adott, megnézhetjük a dolgozószobát, ahol az író egyik későbbi otthonából származó asztala is található, de Dickens egyetlen fennmaradt ruháját, egy ünnepi öltönyt is megnézhetünk.

A videóban nemcsak a fiatal író és családja élettereit ismerhetjük meg közelebbről, hanem számos izgalmas tényt is megtudhatunk az életükről. Például fény derül Catherine húgának tragikus sorsára, Dickens szigorú napirendjére, illetve arra is, milyen apa volt a fiatal Charles.

Ha tetszett a videó, érdemes megnézni Jane Austen egykori otthonát is. 

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Charles Dickens aggódott, hogy a Twist Olivér egyik jelenete halálra rémiszti az olvasókat

Amikor Dickens megírta a Twist Olivér egyik keményebb jelenetét, aggódni kezdett, hogy az olyan rémisztő lesz az olvasók számára, hogy szó szerint halálra rémülnek. A szöveget végül a saját barátain tesztelte, a kísérleten egy orvos is jelen volt.

...
Hírek

Dickens megpróbálta elmegyógyintézetbe záratni a feleségét

...
Hírek

Dickens szerint nincs borzasztóbb vendég Hans Christian Andersennél

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.