Járd be Rudyard Kipling otthonát szobáról szobára!

Járd be Rudyard Kipling otthonát szobáról szobára!

A Dzsungel könyve és a Kim írója, Rudyard Kipling rengeteget utazott élete során. Élt többek közt Indiában, Angliában és Amerikában, de többször járt Dél-Afrikában is. Egy izgalmas videó segítségével most beleshetünk életének egy izgalmas szakaszába: az író és családja angliai házát és birtokát járhatjuk be virtuálisan, amely gyönyörűen fennmaradt eredeti állapotában.

Nyitókép: Wikipédia

fk | 2022. július 26. |

Rudyard Kipling Nobel-díjas angol író és költő volt, akinek a nevét a legtöbben a Dzsungel könyve miatt ismerik. Kipling életútja önmagában is rendkívül érdekes, hiszen tudni lehet róla, hogy maga is ismerte a dzsungel törvényeit: Indiában született és az őserdő már gyerekkorától kezdve nagyon közel állt a szívéhez. Hatéves volt, amikor az akkori szokás szerint Alice húgával együtt Angliába küldték, hogy ott kezdje meg tanulmányait. Önéletírásában erre az időszakra úgy tekintett vissza, mint ami nem volt könnyű számára, Hollowayék, akiknél laktak, nem bántak jól vele. Később felvételt nyert a United Services College nevű devoni intézménybe, amely a brit hadsereg tagjainak képezte ki a fiúkat. Bár kezdetben nem volt könnyű számára az iskola, később fontos barátságokat kötött itt, nem csoda, hogy a helyszín több gyerektörténetében is felbukkant.

Felnőttként sokat utazott, járt többek közt Amerikában is, 1889-ben azonban visszatért Londonba, ahol beindította írói karrierjét. Talált lakhatást is, ahol két évig élt. Így írt lakóhelyéről: „A Villiers Street a Stranden 46 éve még primitív és szenvedélyes szokásokkal és lakókkal volt tele. A szobáim ugyan kicsik voltak és nem túl rendesek, de a dolgozószobám ablakából a szemben levő Gatti Koncertterem bejáratán át majdnem a színpadig láthattam. Egyik oldalról a Charing Cross állomás vonatai, a másik oldalról a Strand zaja dübörgött álmomban, az ablakaim alatt azonban a vén Temze apó sétáltatta forgalmát a Shot Towernál.”

Egy pár éves amerikai kitérő után Kipling – immár családosan – visszatért Angliába és Sussexben telepedett le. A Memoryseekers videója révén most virtuálisan bejárhatjuk ezt az épületet, Kipling egykori angliai otthonát, ahol gyerekeit nevelte, és ahol számos fontos műve is született. A Bateman 1936-ig volt az író otthona. 

A hatalmas birtokon egy csodálatos, 17. századi házat láthatunk. Az impozáns kőépület 1634-ben épült és máig megmaradt eredeti állapotában. Belépve az ajtón egy otthonos kandalló fogadta az írót és családját, valamint tölgybútorok és fekete-fehér kőpadló. A videó segítségével végigjárhatjuk a ház összes szobáját, kezdve az étkezővel, ahol a család állítólag mindig egy órakor ebédelt és nyolckor vacsorázott. A felvételeken látszik, hogy megmaradtak az eredeti bútorok és a tapéta , valamint olyan tárgyak is, amelyeket az író az utazásai során gyűjtött össze. Kipling gyerekei otthon tanultak, így erre a célra külön szobát tartottak fenn a házban, de volt vendégszobának használt társalgó is, és persze Kiplingnek saját dolgozószobája. A videóból kiderül, hogy mely szobákba engedték be a család kutyáit, hogy az író milyen műalkotásokkal rendezte be a házat, de láthatjuk az íróasztalát is, ahol megszületett többek közt a Puck a pooki dombokon és a Jutalmak és tündérek című kötete. Emellett beleshetünk a könyvtárába, megnézhetjük a feleségéről készült portrét, a garázsban pedig még ott áll egyik kedvelt autója is. A házban jelenleg egy kiállítás is látható, amelyet Kipling egykori hálószobájában rendeztek be, és amely révén a látogatók az író lenyűgöző élettörténetét ismerhetik meg részletesebben.

Járd be Kipling házát virtuálisan ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Meseszép rajzokkal elevenedik meg újra A dzsungel könyve

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

Charles Dickens lenyűgöző londoni otthonában, a Doughty Street 48.-ban írta meg több fontos művét. Egy szuper videó révén most mi is „körbejárhatjuk” a házat, amely ma múzeumként működik, és ahol az író számos személyes tárgya látható.

...
Hírek

Járd végig Jane Austen otthonát szobáról szobára!

Egy izgalmas videóból most közelebbről is megismerhetjük azt a házat, amelyben Jane Austen élete második felét töltötte. A chawtoni épület, amely jelenleg múzeumként üzemel, több regény születésének helyszíne volt. 

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története