Fehér Renátó a könyvek felől közelíti meg a várost

Fehér Renátó a könyvek felől közelíti meg a várost

ro | 2023. szeptember 04. |

A generációkon át felgyülemlett családi könyvtárak, a gondosan ápolt személyes kánonok alakítják életünket. Egy várost a könyvei felől is megközelíthetünk, ahogy tesszük a Tompa17 Könyvtár és Kávézóban: személyes történetek egyenesen a könyvespolcról. Hogyan áll össze egy személyes könyvtár? Hogyan öröklődik a hagyomány a könyveken keresztül? Hogyan lesznek az írók könyvei az elképzelt közös budapesti könyvtár elemei? Nyolc író, nyolc történet, amely közelebb vezet a metaforikus könyvtárhoz, amit a város jelent számunkra. A sorozat első vendége Fehér Renátó költő, kritikus.

Kölcsönözz a Könyves Magazin és a Tompa17 kávézó könyvtárából!
Kölcsönözz a Könyves Magazin és a Tompa17 kávézó könyvtárából!
Tovább olvasok

Fehér Renátóval legutóbb a Torkolatcsönd című verseskötete (olvass bele) megjelenésekor beszélgettünk, podcastunkban akkor a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdeztük. A Könyves olvasói több alkalommal találkozhattak már Fehér Renátó cikkeivel, hiszen írt egy kiállítás képéről éppúgy, mint Rajk László könyvéről vagy a politikai félreolvasásról. Fehér Renátó emellett egyike annak a 23 szerzőnek, akik a novemberben megjelenő Budapest Nagyregényt írják.

Érzelmi alapon, szabályokat elvetve, hősiesen küzdve - Így rendszerezünk a saját könyvespolcunkon! (Első rész)
Érzelmi alapon, szabályokat elvetve, hősiesen küzdve - Így rendszerezünk a saját könyvespolcunkon! (Első rész)

Néhány napja már könyvet is lehet kölcsönözni a ferencvárosi Tompa17 kávézóban: a szabadpolcos rendszerben ezer cím közül válogathat, aki betér egy kávéra vagy sütire. A könyvtár a Könyves Magazinnal együttműködésben indult el, ez pedig jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy szemügyre vegyük a saját polcunkat. Aki foglalkozásából adódóan szinte állandóan könyvekkel foglalkozik, annak már-már törvényszerűen halmozódnak a kötetek az otthonában, egy idő után pedig ezeket rendszerezni kell. De milyen szisztémát követnek a Könyves munkatársai, milyen kötetek kerülnek kiemelt helyre, vagy éppen A Dobozba? A személyes beszámolókat két részletben közöljük - íme az első!

Tovább olvasok

A város mint könyvtár című beszélgetéssorozat első részére szeptember 6-án 18 órakor kerül sor a Tompa17 Könyvtár és Kávézóban. Részletek erre>>

Suvasztás, nézőpontváltás, emlékidézés  - Így rendszerezünk a saját könyvespolcunkon! (Második rész)
Suvasztás, nézőpontváltás, emlékidézés - Így rendszerezünk a saját könyvespolcunkon! (Második rész)

Néhány napja már könyvet is lehet kölcsönözni a ferencvárosi Tompa17 kávézóban: a szabadpolcos rendszerben ezer cím közül válogathat, aki betér a Könyves Magazinnal együttműködésben létrehozott könyvtárba. Ennek kapcsán szerkesztőségünk tagjai is elgondolkodtak azon, mihez kezdenek egyre gyarapodó könyvállományukkal, rendszerezik-e könyvespolcaikat, egyáltalán hol és hogyan találnak helyet a rengeteg kötetnek. Az első részben már be is mutattunk pár "módszert", most pedig folytatódnak a személyes beszámolók. 

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kapu a csodák világába - írók vallottak a könyvtárakról

Kincsestár, menedék, otthon, böngészde - kinek mit jelent a könyvtár? Időről időre híres írók is mesélnek könyvtáras élményeikről, ezekből gyűjtött egy csokorra valót a New York-i Közkönyvtár.

...
Hírek

Barcelonában található a világ legjobb közkönyvtára

A barcelonai könyvtárat a világ legjobb új nyilvános könyvtárának választotta a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) rotterdami kongresszusán. A munkásnegyedben található Gabriel García Márquez könyvtár a latin-amerikai irodalomra specializálódott.

...
Hírek

53 év késéssel vitték vissza a 2001 - Űrodüsszeia egyik példányát a könyvtárba

Arthur C. Clarke világhírű regényét a kikölcsönzés után 53 évvel szolgáltatták vissza egy angliai könyvtárnak. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.