Egy kiállítás képe - Fehér Renátó: Osztálytalákozó

.konyvesblog. | 2018. augusztus 01. |

feher_renato_lumu-39868.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Sorozatukban írókat, költőket kérünk meg, hogy válasszanak egy képet a Ludwig Múzeum aktuális kiállításának anyagából, és írják le, ami először az eszükbe jut róla. A Minden nem látszik – Türk Péter (1943-2015) életműkiállítása című tárlaton Fehér Renátó járt.

Választott kép: Türk Péter: Osztályátlag I-II., 1979

„Türk tanár úrnak tisztelettel jelentem, hogy 1979. április 27-e van, péntek, a IV. A. osztály létszáma huszonöt fő, nem hiányzik senki.”

*

KISZ-tagkönyvek, serkenő kamaszbajuszok, hollófekete SZTK-keretek. A közös arc és tekintet pedig az, ami egy ötödik emeleti, pesterzsébeti panel szobaajtajának katedrálüvegén át kilátszik. Gyerekszoba: odabent biztosan fotelágy, pampaposzter, ott felejtett hungarocell terepasztal. Életlen kontúr minden nemzedéki vonás. Táncház vagy Ifipark a hosszú hétvégén. Indul a Poptarisznya. Trapper farmer, répaszár. Éljen május elseje. Vén diák és celofánzizegés. Rövid ujjú nejloning és szóbeli tételsor. Előfelvételi és Magyar Néphadsereg. Így készülnek az NDK-s ingázók, a pesti szamizdatosok, a szakkollégiumi nevelőtanárok, a népsportos tudósítók, a tolmácsok a Magyar-Szovjet Baráti Társaságban, a díszletépítők Queen-koncerten és Kaposváron, az alkalmi operatív kapcsolatok az állambiztonság látókörében, a népművelők és tanácstagok a zsákfalvakban. Egy életre készülnek. Következő megálló: Marx tér.

*

Könyves Magazin 2018/2.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2018, 72 oldal, 15 pont+100 Ft 

 

A tízéves találkozón majdnem teljes a létszám. Akik hiányoznak: egy disszidens, egy halott, egy rab. A folyosói tablón a filccel írt nevek kifakultak. A hajkoronák helyén Bundesliga-fürtök, dauerdivat vagy katonakopaszság. A kölyökarcok némelyike szép lassan felpüffedt, némelyik rohamos gyorsasággal esett be: zugivás és gerincrák. A közös arcon mégis a régi kaleidoszkóptekintet – bármi lehetséges, akárhogy forgatják. Tovaris konyec, német egység, korlátolt felelősségű társaság. Régi-új kérdőjelek és fiatal demokraták. Módszerváltás és megtérés. Csodák és csődök. Következő megálló: Nyugati pályaudvar.

*

A húszéves találkozón piáröltönyök és ujjatlanok. Három halott, két rab. Tenderjeep vagy turultetoválás. Válás és végrehajtás. Általános iskolás gyerektartás. Felhasználói angol, B2, Rigó utca. Polgári Magyarország Főosztály és burgerlandi részmunkaidő. A közös tekintet a kaleidoszkóp helyett már kristálymet. Westel 900, a kapcsolat. Pannon GSM, az élvonal. Az ezredforduló ígérgeti most a nagyot. Résen vannak, és rövid távra rendezkednek be. Moszkva tér, végállomás, kérjük, szálljanak le a vonatról és erre figyelmeztessék utastársaikat is.

*

Negyvenéves találkozó. Legyetek ott!

*

„Türk tanár úrnak tisztelettel jelentem, hogy 2019. április 27-e van, szombat, a IV. A. osztály létszáma huszonöt fő, és nekem mindenki hiányzik.”

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/2. számában jelent meg,

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.