Kölcsönözz a Könyves Magazin és a Tompa17 kávézó könyvtárából!

Néhány éve örököltem 92 doboz könyvet nagypapámtól, azóta foglalkoztatja a bennem élő bölcsész származású Marie Kondót, hogy mit lehet kezdeni a rengeteg könyvvel. Az olvasás mindent megadott: élményt, szórakozást, szellemi munkát és olyan tapasztalatokat, amelyek segítettek megérteni a körülöttem és bennem zajló világokat. Segített megérteni, hogy irtó izgalmas különböző korokban, kultúrákban, nyelvekben, vagyis emberekben megismerni a másikat. 

Mivel a könyvtár nemcsak egy hely, hanem ezeknek az élményeknek a megosztása, ezért a Könyves Magazinnal együttműködésben elindul a Tompa17 kávézóban a szabadpolcos könyvkölcsönzés 1000 címmel: magyar és világirodalom, illetve non-fiction.

A Tompa17 célja, hogy hozzáférhetővé tegye mindenki számára a könyveket, vagyis az olvasás élményét. A digitálisan túlpörgő világunkban lehetőséget adjon megállni egy pillanatra, hogy egy másik történetbe vagy világba utazzunk, kikapcsoljunk. A Könyves válogatásokkal, beleolvasókkal, ajánlókkal, interjúkkal és recenziókkal segíti az olvasókat. A könyvtár közös tudás és tér, információt és élményt is ad, de végeredményben csak rólunk, olvasókról szól, hogy mit szerzünk meg belőle. A könyvespolcra még pár száz könyv fér fel, több nem. Ez a könyvtár pont ekkora lesz mindig, legfeljebb majd dupla sorba tesszük a könyveket.

-

A Tompa utca a 9. kerület legnyugisabb és legzöldebb utcája, itt nyílt meg a Tompa17 kávézó, az utca nappalija. Bárki tagja lehet a könyvtárnak, ha elmegy és beiratkozik. A szabályok ugyanazok, mint más könyvtárakban: a könyveket kölcsönzés után időben vissza kell hozni. 

A könyvtár állománya színes, jöjjön egy gyors namedrop

Margaret Atwood, Paul Auster, Babiczky Tibor, Balla Zsófia, Bérczesi Róbert, Bodor Ádám, Jorge Luis Borges, Bödőcs Tibor, J.M. Coetzee, Czakó Zsófia, Cserna-Szabó András, Darvasi László, D. Tóth Kriszta, Bob Dylan, Umberto Eco, Elena Ferrante, William Gibson, Paolo Giordano, Grecsó Krisztián, Haász János, Hazai Attila, Ernest Hemingway, Kazuo Ishiguro. Kőhalmi Zoltán, Köves Gábor, Krasznahorkai László, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Cixin Liu, Ken Liu, Erlend Loe, Thomas Mann, Márai Sándor, Karl May, Ian McEwan, Moldova György, Nádas Péter, Nemes Nagy Ágnes, Németh László, Joyce Carol Oates, Örkény István, Viktor Pelevin, Jordan B. Peterson, Sally Rooney, Röhrig Géza, Rubin Eszter, John Scalzi, Edward Snowden, Jón Kalman Stefansson, Szabó Magda, Szentesi Éva, Szerb Antal, Szilasi László, Szöllősi Mátyás, Závada Péter, Lev Tolsztoj, Toroczkay András, Tóth Kinga, Totth Benedek, John Updike, Uj Péter, Ugron Zsolna, Vámos Miklós, Jules Verne, Vida Kamilla, Kurt Vonnegut, Stefan Zweig és még rengetegen. De olvashatunk Roger Federerről, Mike Tysonról és Kobe Bryantről, vagy a boksz történetéről is.

-

A Könyves Magazin és a Margó Irodalmi Fesztivál 2022 őszétől rendszeresen szervez irodalmi programokat, olvasóköröket és könyvbemutatókat, ami idén ősztől még több kis közösségi eseménnyel folytatódik. Beszélgetések lesznek többek között Budapestről mint nővárosról, az írók könyvtárairól, illetve a Margó két olvasókörrel is jelentkezik. 

Beiratkozás és kölcsönzés csak személyesen, viszont a könyveket és státuszukat ebben az online adatbázisban lehet megnézni. További információk miatt érdemes a Facebookon és az Instagramon követni a kávézót, de mi is rendszeresen beszámolunk az ott történtekről.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Robot segít az autistáknak egy kaliforniai könyvtárban

Van egy könyvtár Dél-Kaliforniában, amely egy barátságos robotot alkalmaz. A cél, hogy így segítsék az autista gyerekek tanulását, és megkönnyítsék számukra a kapcsolódást a külvilághoz.

...
Hírek

Hatvanöt év után vitték vissza a könyvtárba Orwell 1984 című regényét

A könyvet egy Oregon állambeli könyvtárnak visszaszolgáltató 86 éves férfi a kötethez kis feljegyzést mellékelt, melyben leírta, azért hozta vissza, mert ma aktuálisabb, mint valaha.

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

Az adatok a médiából és az önkéntes tájékoztatásból származnak, elképzelhető, hogy a tiltásra javasolt könyvek száma ennél jóval nagyobb.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]