Kölcsönözz a Könyves Magazin és a Tompa17 kávézó könyvtárából!

Néhány éve örököltem 92 doboz könyvet nagypapámtól, azóta foglalkoztatja a bennem élő bölcsész származású Marie Kondót, hogy mit lehet kezdeni a rengeteg könyvvel. Az olvasás mindent megadott: élményt, szórakozást, szellemi munkát és olyan tapasztalatokat, amelyek segítettek megérteni a körülöttem és bennem zajló világokat. Segített megérteni, hogy irtó izgalmas különböző korokban, kultúrákban, nyelvekben, vagyis emberekben megismerni a másikat. 

Mivel a könyvtár nemcsak egy hely, hanem ezeknek az élményeknek a megosztása, ezért a Könyves Magazinnal együttműködésben elindul a Tompa17 kávézóban a szabadpolcos könyvkölcsönzés 1000 címmel: magyar és világirodalom, illetve non-fiction.

A Tompa17 célja, hogy hozzáférhetővé tegye mindenki számára a könyveket, vagyis az olvasás élményét. A digitálisan túlpörgő világunkban lehetőséget adjon megállni egy pillanatra, hogy egy másik történetbe vagy világba utazzunk, kikapcsoljunk. A Könyves válogatásokkal, beleolvasókkal, ajánlókkal, interjúkkal és recenziókkal segíti az olvasókat. A könyvtár közös tudás és tér, információt és élményt is ad, de végeredményben csak rólunk, olvasókról szól, hogy mit szerzünk meg belőle. A könyvespolcra még pár száz könyv fér fel, több nem. Ez a könyvtár pont ekkora lesz mindig, legfeljebb majd dupla sorba tesszük a könyveket.

-

A Tompa utca a 9. kerület legnyugisabb és legzöldebb utcája, itt nyílt meg a Tompa17 kávézó, az utca nappalija. Bárki tagja lehet a könyvtárnak, ha elmegy és beiratkozik. A szabályok ugyanazok, mint más könyvtárakban: a könyveket kölcsönzés után időben vissza kell hozni. 

A könyvtár állománya színes, jöjjön egy gyors namedrop

Margaret Atwood, Paul Auster, Babiczky Tibor, Balla Zsófia, Bérczesi Róbert, Bodor Ádám, Jorge Luis Borges, Bödőcs Tibor, J.M. Coetzee, Czakó Zsófia, Cserna-Szabó András, Darvasi László, D. Tóth Kriszta, Bob Dylan, Umberto Eco, Elena Ferrante, William Gibson, Paolo Giordano, Grecsó Krisztián, Haász János, Hazai Attila, Ernest Hemingway, Kazuo Ishiguro. Kőhalmi Zoltán, Köves Gábor, Krasznahorkai László, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Cixin Liu, Ken Liu, Erlend Loe, Thomas Mann, Márai Sándor, Karl May, Ian McEwan, Moldova György, Nádas Péter, Nemes Nagy Ágnes, Németh László, Joyce Carol Oates, Örkény István, Viktor Pelevin, Jordan B. Peterson, Sally Rooney, Röhrig Géza, Rubin Eszter, John Scalzi, Edward Snowden, Jón Kalman Stefansson, Szabó Magda, Szentesi Éva, Szerb Antal, Szilasi László, Szöllősi Mátyás, Závada Péter, Lev Tolsztoj, Toroczkay András, Tóth Kinga, Totth Benedek, John Updike, Uj Péter, Ugron Zsolna, Vámos Miklós, Jules Verne, Vida Kamilla, Kurt Vonnegut, Stefan Zweig és még rengetegen. De olvashatunk Roger Federerről, Mike Tysonról és Kobe Bryantről, vagy a boksz történetéről is.

-

A Könyves Magazin és a Margó Irodalmi Fesztivál 2022 őszétől rendszeresen szervez irodalmi programokat, olvasóköröket és könyvbemutatókat, ami idén ősztől még több kis közösségi eseménnyel folytatódik. Beszélgetések lesznek többek között Budapestről mint nővárosról, az írók könyvtárairól, illetve a Margó két olvasókörrel is jelentkezik. 

Beiratkozás és kölcsönzés csak személyesen, viszont a könyveket és státuszukat ebben az online adatbázisban lehet megnézni. További információk miatt érdemes a Facebookon és az Instagramon követni a kávézót, de mi is rendszeresen beszámolunk az ott történtekről.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Robot segít az autistáknak egy kaliforniai könyvtárban

Van egy könyvtár Dél-Kaliforniában, amely egy barátságos robotot alkalmaz. A cél, hogy így segítsék az autista gyerekek tanulását, és megkönnyítsék számukra a kapcsolódást a külvilághoz.

...
Hírek

Hatvanöt év után vitték vissza a könyvtárba Orwell 1984 című regényét

A könyvet egy Oregon állambeli könyvtárnak visszaszolgáltató 86 éves férfi a kötethez kis feljegyzést mellékelt, melyben leírta, azért hozta vissza, mert ma aktuálisabb, mint valaha.

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

Az adatok a médiából és az önkéntes tájékoztatásból származnak, elképzelhető, hogy a tiltásra javasolt könyvek száma ennél jóval nagyobb.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel

Hogy nem kapott Nádas Péter német irodalmi díjat, és hogyan írt és beszélt az ilyen helyzetekről a nyertes Sarr már évekkel korábban.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!