Az ENSZ Közgyűlése megszavazta a határozatot, amely azonnali tűzszünetre szólít fel Gázában

Kedd éjszaka az ENSZ Közgyűlése nagy többséggel elfogadta azt a határozatot, amely azonnali humanitárius tűzszünetre szólít fel a Gázai övezetben. A tagállamok közül 153 szavazott igennel, 10 nemmel, 23 tartózkodott (Magyarország az utóbbiak közt volt). A határozat súlyos aggodalmát fejezte ki a térségben kialakult katasztrofális humanitárius helyzet és a palesztin polgári lakosság szenvedése miatt, követeli valamennyi túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását, és felszólítja a harcoló feleket, hogy tartsák be a nemzetközi jogot, különös tekintettel a polgári személyek védelmére, akár izraeliek, akár palesztinok. A háborúban eddig több, mint 18 ezer palesztin embert öltek meg a bombázások és egyéb támadások során, és több mint 1300 izraeli vesztette életét. 

A becslések szerint az áldozatok közel 70 százaléka nő és gyerek. 

A közgyűlés határozata szimbolikus, tehát nem kötelező erejű, de politikai súlya van. A legutóbbi szavazáson még 120-14-45 volt az arány, azóta érezhetően változott a háborúval kapcsolatos általános kép, miközben Izrael és az Egyesült Államok egyre inkább elszigetelődik álláspontjával. A közgyűlésben az Egyesült Államoknak nincs vétójoga, mint a Biztonsági Tanácsban, ahol múlt héten megvétóztak egy hasonló határozatot.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a közgyűlési szavazás előtt kijelentette, hogy a határozat több aspektusával – így a rettenetes gázai humanitárus helyzet sürgős megoldásának szükségességével, a polgári személyek védelmével és a túszok szabadon engedésével – országa egyetért, ugyanakkor a tűzszünet álláspontjuk szerint „veszélyes lenne az izraeliek számára, akik szüntelen támadások alanyai lennének, és veszélyes lenne a palesztinok számára is, akik megérdemlik az esélyt, hogy jobb jövőt építsenek maguknak, a Hamásztól szabadon”.

Az izraeli-palesztin konfliktus családban marad
Tovább olvasok

Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője a szavazás előtt azt mondta: „A tűzszünet csak egy dolgot jelentene: a Hamász, az Izrael és a zsidók megsemmisítésére esküdött népirtó terroristák túlélésének biztosítását.” A határozatot elítélte.

Az ENSZ palesztin megbízottja, Rijád Manszúr szerint azonban a közgyűlési szavazás eredménye a közhangulatot fejezi ki, amelyet az USA nem hagyhat figyelmen kívül. „Közös kötelességünk, hogy ezen az úton haladjunk tovább, amíg véget nem vetünk ennek a népünk elleni agressziónak, amíg meg nem szüntetjük ezt a háborút a népünk ellen. A mi kötelességünk, hogy életeket mentsünk”, nyilatkozta a szavazás után a sajtónak.

Mivel ez a konfliktus régóta tart és nagyon összetett, hét könyvet ajánljuk a hírek és a helyzet alaposabb megértéséhez:

Tim Marshall: Falak

Tim Marshall
Falak
Ford. Máté Frigyes, Park, 2021, 332 oldal
-

Minden történetnek két oldala van – ahogyan minden falnak is. Napjainkban, a törzsiség új korában egymás után emelkednek az újabb és újabb barikádok. Pénz, rassz, vallás, politika: alapvetően ezek választanak el bennünket egymástól. Donald Trumpnak a mexikói határra tervezett fala legalább annyit árul el Amerika megosztott múltjáról, mint az ország jövőjéről. A kínai nagy tűzfal elválaszt „minket” „tőlük”, Európában pedig a politika és a migráció lobbanékony elegye már magát a liberális demokráciát sodorja veszélybe. Tim Marshall érdekfeszítő könyvében azt kutatja, mi osztott meg bennünket a múltban, feltérképezi a jövőt, és rávilágít a világunkat még sokáig meghatározó törésvonalakra. A könyvről itt írtunk, itt pedig bele is olvashatsz.

Colum McCann: Apeirogon

Colum McCann
Apeirogon
Ford. Sepsi László, Jelenkor, 2021, 524 oldal
-

Egy izraeli és egy palesztin férfi. Népeik ellentéte életük minden részletét meghatározza: hol lakhatnak, milyen utakat használhatnak, gyermekeik milyen iskolába járhatnak. Mindkettejüket feldolgozhatatlan sorscsapás éri – Rámí tizenhárom éves lánya öngyilkos merénylők áldozatává válik, egy évtizeddel később pedig Basszám tízéves lányát öli meg egy gumilövedék. Mindkét férfi úgy nevelkedett, hogy gyűlölniük kell a másikat, mégis felismerik egymás történetében az őket összekötő veszteséget, és együtt kísérlik meg gyászukat és barátságukat a béke fegyverévé kovácsolni – és kiszabadulni a generációkat megnyomorító erőszak ördögi köréből. Mint a címében szereplő síkidom, Colum McCann valós történeten alapuló mesterműve is végtelenül sokoldalú; földrészeken, történelmi korokon és kultúrákon átívelő nagyregény, amely ezeregy töredékében tényeket vegyít fikcióval, irodalmat történelemmel és filozófiát pszichológiával, hogy megmutassa a meghaladhatatlannak tűnő ellentétek és a megbékélésért zajló küzdelem számtalan arcát.

Adania Shibli: Egy apró részlet

Adania Shibli
Egy apró részlet
Ford. Tüske László, Magvető, 2022, 131 oldal
-

1949-ben, a palesztinok nemzeti gyásznapja, a Nakba után egy évvel izraeli katonák lemészárolják egy beduin tábor lakóit, és foglyul ejtenek egy fiatal palesztin lányt. Rövid raboskodás után megerőszakolják és megölik, majd a Negev-sivatag homokjába temetik. Évtizedekkel később egy fiatal palesztin nő olvas egy újsághírt az esetről, és megakad a szeme egy apró részleten: a gyilkosságot éppen huszonöt évvel a születése előtt követték el. A nő kutatni kezd az áldozat után, és megszállottsága egyre veszélyesebb helyekre sodorja. Adania Shibli regénye a háború, a generációkon átívelő történelmi traumák és a palesztin nők hétköznapjainak érzékeny és felkavaró krónikája. Megmutatja, hogy néha egyetlen apróság is elég ahhoz, hogy megváltoztassa az egész életünket.

Ámosz Oz: Kedves fanatikusok! - Levelek egy megosztott földről

Ámosz Oz
Kedves fanatikusok! - Levelek egy megosztott földről
Európa, 2020, 156 oldal
-

Ámosz Oz izraeli író kötetében három nagyszerű esszén keresztül járja körül a fanatizmus témakörét, mely messze nem csak Izrael problémája: a világnak szinte nincs olyan szeglete, melyben a szélsőségek felemelkedése, az eszmék polarizáltsága és a párbeszéd hiánya ne fenyegetne. A címadó írás a Hogyan gyógyítsuk a fanatikust című, 2006-os esszéjének bővített, aktualizált változata, mely a fanatizmus természetrajzát, a nagyon is szükségesnek tűnő, ám sajnos még egy intézményben sem létező összehasonlító fanatizmus tantárgy alapvetéseit mutatja be. A Sok-sok fény, nem egy fény a zsidó kultúráról, erről a „sok ezer éves értelmezési, átértelmezési és ellenértelmezési játék”-ról szól szeretettel, de egyúttal kíméletlenül őszinte kritikával is. A kötetet záró, Álmok, melyeket Izraelnek hamarosan el kell engedni című írás pedig szenvedélyes hangvételű érvelés az önálló palesztin állam szükségességéről. Ámosz Oz, a legismertebb és legnépszerűbb izraeli szerző briliáns humorral, mély bölcsességgel, szenvedélyes humanizmussal járja körül választott témáját.

Michael Chabon, Ayelet Waldman: Olajfák és hamu - Írók Palesztina megszállása ellen

Michael Chabon, Ayelet Waldman (szerk.)
Olajfák és hamu - Írók Palesztina megszállása ellen
Ford. Bartók Imre, Berta Ádám, M. Nagy Miklós, Nemes Anna, Papolczy Péter, Schultz Judit, Európa, 2021, 481 oldal
-

A megjelenésekor úttörő jelentőségű esszékötet Ciszjordánia (a Nyugati part) és a Gázai övezet több mint öt évtizede tartó megszállását mutatja be a hétköznapok perspektívájából. Érzékeny és megrendítő esszék révén az olvasók egyedülálló betekintést kapnak arról, hogyan élik meg mindennapjaikat az érintettek a különböző megszállási zónákban. Az olvasók a napi híreken túlmutató, árnyalt képet kapnak arról, milyen áldozatokat követel a megszállás.

Moszab Hasszán Juszef: A Hamasz fia

Moszab Hasszán Juszef
A Hamasz fia
Ford. Horváthné Várszegi Zsuzsanna, Géczi Károly, Immanuel Alapítvány, 2011, 284 oldal
-

Egy Hamasz-bennfentes megrázó igaz története a Közel-Kelet valóságáról. Moszab Hasszán Juszef az iszlám ideológiára épült Hamasz egyik alapítója fiaként 1978-ban látta meg a napvilágot. Az apja, Hasszán Juszef sejk a szervezet egyik kulcsfigurája, aki a könyv megjelenésével egy időben kitagadta a fiát. Moszab mégis úgy döntött, hogy megosztja a világgal mindazt, amit felettébb sok veszéllyel együtt járó tevékenységei során átélt, megismert és megértett. Származása, és apjának a szervezetben betöltött pozíciója miatt bennfentesnek, sőt egyfajta „trónörökösnek” számított. Sok-sok olyan dolgot és híres/hírhedt politikai vezetőt láthatott és hallhatott, amire rajta kívül csak nagyon kevés embernek volt módja.

Noam Chomsky, Ilan Pappé: On Palestine

Noam Chomsky, Ilan Pappé
On Palestine
Penguin (UK), 2015, 224 oldal
-

A szerzőpáros ebben az angol nyelvű kötetben azt vitatja meg, milyen lehetőségek állnak a nemzetközi közösség előtt, hogy a palesztinok elleni emberi jogi visszaélések miatt nyomást gyakoroljon Izraelre.

(Forrás: Guardian, MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabadon engedték a menekülés közben elfogott palesztin költőt

A Gázából való menekülés közben elfogott palesztin költőt, Masab Abu Tohát állítólag szabadon engedték. 

...
Hírek

Palesztináért tüntető csoport szakította félbe egy kanadai irodalmi díj átadóját

A tiltakozók szerint a díj névadó szponzora „a palesztinok népirtását pénzeli”.

...
Hírek

A romok között egy új város bukkan fel – egy palesztin író utolsó sorai

Heba Abu Nada regényíró és költő, a palesztin irodalmi közösség szeretett alakja és az Oxygen is Not for the Dead című könyv szerzője pénteken egy izraeli légicsapás következtében életét vesztette Gáza városától délre fekvő otthonában. Az író mindössze harminckét éves volt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.