Szabadon engedték a menekülés közben elfogott palesztin költőt

Szabadon engedték a menekülés közben elfogott palesztin költőt

ko | 2023. november 22. |

Kedden számoltunk be arról, hogy vasárnap feltehetően letartóztatták a harmincéves Mosab Abu Toha palesztin költőt Gázában, miközben családtagjaival próbált menekülni az övezetből. Most úgy tűnik, hogy azóta már szabadon is engedték a fogva tartott férfit. 

Feltehetően letartóztatták a könyvtáralapító palesztin költőt
Feltehetően letartóztatták a könyvtáralapító palesztin költőt

Mosab Abu Toha egy nemrégiben, a New Yorker hasábjain közölt esszéjében félelmének adott hangot, hogy egy napon statisztika lesz a hírekben. Úgy tűnik, mostanra ő is a letartóztatott palesztinok közé került.

Nyitókép: Mosab Abu Toha - Facebook

Tovább olvasok

Abu Toha közeli barátja, a palesztin-kanadai ügyvéd, Diana Buttu a közösségi médiában azt írta, hogy a költőt izraeli fogva tartása közben megverték, és orvosi kezelésben részesült, majd visszatért a családjához.

David Remnick, a New Yorker magazin (melynek Abu Toha is szerzője) szerkesztője is megerősítette, hogy a férfi visszatért Gázába, és újra találkozott családjával. „Megkönnyebbültünk és hálásak vagyunk a hír hallatán, hogy Mosab Abu Toha költőt szabadon engedték, és újra a családjával lehet” – áll a PEN America közleményében. „A költőknek és íróknak szabadnak kell lenniük, hogy félelem nélkül mondhassák el az igazat.”

Barátai és családja szerint Abu Tohát az izraeli katonák egy ellenőrzőponton fogták el vasárnap, miközben megpróbálta elérni Gázai övezet déli határát. Feleségével és gyermekeivel utazott, miután az Egyesült Államok izraeli nagykövetségétől hallotta, hogy szerepel azon amerikai állampolgárok listáján, akiknek engedélyezték, hogy átkelhessenek Egyiptomba. Abu Toha a New Yorker magazinban írt az észak-gázai Dzsabalia menekülttábor bombázásakor szerzett tapasztalatairól. Az Egyesült Államokban angolul megjelent verseskötete  idén elnyerte az Amerikai Könyvdíjat, a Palesztin Könyvdíjat és a Derek Walcott Költészeti Díjat is.

„Ő az egyik legtermékenyebb írónk”

– mondta Buttu. „Az, hogy ilyen fiatalon ilyen széles körben publikálták, és ilyen sok díjat és elismerést kapott, tanúsítja, mennyire jelentős szerző.” „Hihetetlen költő” – mondta Laura Albast, palesztin újságíró, Abu Toha szerkesztője és barátja. „Költészete könnyen érthető, bemutatja azt, ami velünk történik.” 

Egy november 6-án a New Yorkerben megjelent cikkében Abu Toha leírta többek között azt az esetet, amikor kerékpárral visszament elhagyott házához, hogy megpróbáljon megmenteni valamit kis könyvgyűjteményéből. „Remélem, hogy legalább a saját verseskötetemből találok egy példányt, talán a szomszéd olajfája közelében, de nincs más, csak törmelék.

Semmi más, csak a robbanások szaga”

 – írta. „Most az ideiglenes házamban ülök a dzsabáliai menekülttáborban, és a tűzszünetre várok. Úgy érzem magam, mintha ketrecbe lennék zárva. Minden nap megölnek a honfitársaimmal együtt. A két dolog, amit tehetek, a pánikolás és a légzés. Itt nincs remény.”

(Guardian)

Fotó: Mosab Abu Toha / Facebook

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Feltehetően letartóztatták a könyvtáralapító palesztin költőt

Mosab Abu Toha egy nemrégiben, a New Yorker hasábjain közölt esszéjében félelmének adott hangot, hogy egy napon statisztika lesz a hírekben. Úgy tűnik, mostanra ő is a letartóztatott palesztinok közé került.

...
Hírek

Rupi Kaur visszautasította a Fehér Ház meghívását a gázai helyzet kezelése miatt

Rupi Kaur kanadai költő elutasította a Fehér Ház meghívását a Kamala Harris alelnök által november 8-án megrendezésre kerülő Díváli ünnepre, arra hivatkozva, hogy a Biden-kormányzat „támogatja a jelenlegi támadásokat a palesztinok ellen”.

...
Hírek

A gázai mészárlás ellen tiltakozik Janne Teller, Sally Rooney és több száz író, művész

Több mint 600 író és művész írta alá azt a petíciót, amelyben elítélik a Gázában zajló népirtást.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.