Orbán Viktor vezeti a júniusi eladásokat [BooklineTop50]

Ezúttal harminc új megjelenésű kötet található az összesítésben: az igazi nyár megjelenésével egyre több romantikus regény, szépirodalmi alkotás, krimi, valamint gyerekkönyv található a listán, de a vezető helyen a jelenlegi miniszterelnökről szóló könyv található. 
ko | 2023. július 14. |

A lista első helyét az olasz-magyar állampolgárságú történész Stefano Bottoni A hatalom megszállottja - Orbán Viktor Magyarországa című kötete szerezte meg. A Magyar Hang gondozásában kiadott könyv Magyarország elmúlt negyven évét mutatja be, középpontjában a jelenlegi miniszterelnökkel. Nemcsak történeti áttekintést nyújt, de elemzi is a mögöttünk álló időszak politikai, társadalmi, közéleti folyamatait.

A második helyen Krusovszky Dénes Levelek nélkül című könyve áll, amely a nagy sikerű, Akik már nem leszünk sosem című kötet után a József Attila-díjas író-újságíró második regénye. A szerző egy kelet-magyarországi kisvárosba kalauzolja az olvasót, ahol váratlan természeti katasztrófa történik. Az olvasó végigkíséri a nyomozás folyamatát, s míg a szerző arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet egy észszerűtlenül működő világban észszerűen viselkedni, látleletet kap a magyar társadalomról is.

Krusovszky misztikus rejtélye is csak a kilátástalan valóságunk része
Krusovszky misztikus rejtélye is csak a kilátástalan valóságunk része

Krusovszky Dénes tudja, hogy nagy dolgok néha egészen szűk, zárt térben is játszódhatnak, sőt, néha csak ott. Míg az Akik már nem leszünk sosem című első regényének messzire származott hőse pusztán hazalátogatott a kisvárosba, ahol felnőtt, a Levelek nélkül főszereplője, Koroknai János magyartanár egy páréves kitérő után végérvényesen a maradás mellett döntött. Az érzésre késő harmincas, kora negyvenes éveit taposó férfi életében óhatatlanul eljön a nap, amikor már nem nézhet félre, és a kérdés úgy feszül rá, mint egy ragadós pókháló, muszáj kezdenie vele valamit: vajon jól döntött akkor, amikor maradt, vajon lehetett volna másképp? Krusovszky regénye látszólag mikronyomozások sorozata, valójában mégis egy fontos nemzedéki sebre nyomta megint az ujját. Már nem az a legsürgetőbb, hogy valaki menjen-e vagy maradjon, sokkal neuralgikusabb annak megválaszolása, hogy mihez kezdjen az egykori döntése következményeivel. A Levelek nélkül a hét könyve.

Tovább olvasok

A Bookline júniusi összesítése szerint sokan érdeklődtek Szinetár Miklós rendhagyó önéletírása iránt is, melynek alcíme Önéletrajz-szerűség és egyebek. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező dolgozott a Magyar Állami Operaház főigazgatójaként, a Magyar Televízió elnökhelyetteseként és számos népszerű színházi, filmes, illetve televíziós alkotás fűződik a nevéhez. Életrajzi könyve izgalmas és érdekes, tartalmas pályafutásához méltó olvasmány.

Az elmúlt hónapokban rendszeresen szerepelnek előkelő pozícióban olyan könyvek, amik kortárs magyar írók tollából születtek, júniusban sem történt ez másként. Ezúttal többek között Bán Mór, Tóth Krisztina, valamint Nádasy Ádám kötete került fel a legkeresettebb könyvek listájára.

Nádasdy Ádám otthonként lakja be a nyelvet

Interjú, tárca, rádió- és netnapló, nyilvánosan elmondott beszéd leirata – ennyiből is látszik, hogy műfajilag mennyire heterogén Nádasdy Ádám legújabb kötete (olvass bele ITT), amely az elmúlt években itt-ott (folyóiratban, internetes oldalon, ünnepi kiadványban) megjelent írásai közül válogat. Bár történetei tűnhetnek szerteágazónak, valójában mégis arról mesélnek, milyen volt egy megváltozott, majd a változatlanságba (vagy változtathatatlanságba?) évtizedekre megdermedt, és megint később újból változni látszó országban felnőni.

Tovább olvasok

Bán Mór évek óta dolgozik Hunyadi című történelmi sorozatán. A sikeres könyvfolyam tizenkettedik része az Angyal a kapuk felett címet kapta, amely a Bookline összesítésének negyedik helyét szerezte meg. Tóth Krisztina finom megfigyelésekkel tűzdelt Ahonnan látni az eget című novellagyűjteménye a huszonötödik helyen szerepel. Nádasdy Ádám ugyancsak novelláskötettel került fel a lista harmincadik helyére. A Hordtam az irhámatban a szerző a határok, országok, kultúrák közötti életről mesél, köztük arról is, hogy hogyan lehetett utazni a Kádár-kor konszolidációja előtt és után, miként nyílt ki a világ a rendszerváltással.

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást
Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

A Fuga Építési Központban csütörtök este mutatták be Tóth Krisztina új novelláskötetét, amelyben a szerző olyan hétköznapi történetekről mesél, amelyek megráznak és megnevettetnek. A kötet Tóth Krisztina elmúlt öt évének lenyomata, a történeteken keresztül olyan aktualitásokra reflektál, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. A szerzővel Szűcs Péter beszélgetett. 

Fotók: Gulácsi Zsuzsanna

Tovább olvasok

A szórakoztató könyvek esetében krimiket és romantikus történeteket forgatott a legtöbb olvasó. Közülük kiemelkedő helyet ért el Zajácz D. Zoltán Gyilkos Balaton című könyve. Az elmúlt időszakban egyre több író ágyazza be történeteibe a magyar tengert: gyakran romantikus történetek színhelyéül szolgál, de állt már véres leszámolás középpontjában is. Zajácz D. Zoltán könyve is ez utóbbi csoportba tartozik - a kötet végére más megvilágításba került a szeretett üdülőparadicsom.

Akár Balatonfüreden is játszódhatna Julia Quinn és Shonda Rhimes könyve, amely a Bridgerton-család egyik legizgalmasabb tagjának, Sarolta királynénak történetét, valamint III. György királlyal közös szerelmét tárja a sorozat és a romantikus könyvek rajongói elé. A könyv alapján bemutatott sorozat továbbra is nagy népszerűségnek örvend, nem meglepő tehát, hogy a kötet a tizennyolcadik helyet szerezte meg.

Az ifjúsági könyvek esetében többek között Kollár Betti A vonzás ereje című könyvét érdemes kiemelni, hiszen a szerző az elmúlt évek egyik legnagyobb gyerekirodalmi felfedezettje. Első kötete, a Kosársuli hosszú ideig szerepelt a különböző könyves sikerlistákon, most megjelent könyve is a huszonhatodik helyet szerezte meg a Bookline júniusi sikerlistáján. Kollár Betti két középiskolás történetét tárja elénk: ez éppen az a korosztály, melyről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológus is ír Tabuk és dilemmák a kamaszok nevelésében című könyvében. A harminckilencedik helyen álló írás friss kutatási eredmények és szemléletes példák segítségével számol le a tinédzserekkel kapcsolatos tévhitekkel.

 

A kamaszkor kaotikus labirintusrendszerében segít eligazodni Szél Dávid új könyve
A kamaszkor kaotikus labirintusrendszerében segít eligazodni Szél Dávid új könyve

Szél Dávid új kötete (Tabuk és dilemmák a kamaszok nevelésében 9-18 éves korig – Az identitáskereséstől az önállóságig) abban próbál segíteni, hogyan értsük meg, tereljük, kísérjük a kis- és nagykamasz gyerekeket. Ez az időszak a szerző szerint „összetett, ellentmondásokkal teli, szép és borzasztó, könnyű és végtelenül nehéz, megható és idegesítő, minden és még annál is több egyszerre.” A gyerekkorból a felnőttkorba való átmenet ideje, de nem egyszeri beavatási rítus, hanem éveken át elhúzódó, sokszor fájdalmas (szülőnek és gyereknek egyaránt), változásokkal teli korszak. Kezdete és vége is homályba vész, egyénenként is változó intenzitású, jóval több kérdés övezi, mint ahány válaszunk van rá ‒ ebben a sokszor kiúttalannak tetsző bizonytalanságban nem árt, ha segít valaki, és Szél könyve éppen ezt teszi, méghozzá egész meggyőzően.  

Fotó: Reviczky Zsolt

Tovább olvasok

 

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Stefano Bottoni

A hatalom megszállottja

ALHAMBRA-PRESS KOMMUNIKÁCIÓS BT

új

28

2

Krusovszky Dénes

Levelek nélkül

Magvető Könyvkiadó

új

27

3

Szinetár Miklós

Szinetár

Free Spirit Publishing

24

37

4

Bán Mór

Angyal a kapuk felett

Gold Book

új

17

5

Jo Nesbo

Vérhold

Animus Kiadó

4

34

6

Valérie Perrin

A vasárnap koldusai

Európa Könyvkiadó

-4

51

7

Borsa Brown

Bajban Dubajban

Álomgyár Kiadó

új

9

8

Szelényi Zsuzsanna

Szétzilált ország

hvg360

új

19

9

Zajácz D. Zoltán

Gyilkos Balaton

General Press Kiadó

új

22

10

Jakupcsek Gabriella

A napos B oldal

21. Század Kiadó

-4

44

11

Riley Baker

Túl (vagyok) leszek rajtad!

Magánkiadás

új

20

12

Bihari Ádám

Sprezzatura

Jaffa Kiadó

új

24

13

Náray Tamás

Barbara - A végzet (1. kötet)

Libri Könyvkiadó

-5

97

14

Leiner Laura

40 nyári nap

Carta TEEN

-10

65

15

Dr. Máté Gábor, Máté Dániel

Normális vagy

Open Books

-1

272

16

Bíró Szabolcs

Anjouk VIII. - Dél pörölye

Athenaeum Kiadó

új

17

17

Valérie Perrin

Másodvirágzás

Európa Könyvkiadó

-5

365

18

Julia Quinn, Rhimes Shonda

Sarolta királyné - Egy Bridgerton történet

Gabo Kiadó

új

29

19

Taylor Jenkins Reid

Evelyn Hugo hét férje

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

új

10

20

Tabajdi Gábor

Tartótisztek

Jaffa Kiadó

9

30

21

Danielle Steel

Szomszédok

MAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.

új

28

22

Tompa Andrea

Sokszor nem halunk meg

Jelenkor Kiadó

-17

56

23

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Jelenkor Kiadó

-5

248

24

Dr. Máté Gábor

A test lázadása

Open Books

-8

415

25

Tóth Krisztina

Ahonnan látni az eget

Magvető Könyvkiadó

új

27

26

Kollár Betti

A vonzás ereje

Magnólia

új

18

27

Harry herceg

Tartalék

Corvina Kiadó

-20

111

28

Vágyi Petra

Sémáink fogságában

Kulcslyuk Kiadó

-6

165

29

Lucinda Riley, Harry Whittaker

Atlas - Pa Salt története

General Press Kiadó

-26

49

30

Nádasdy Ádám

Hordtam az irhámat

Magvető Könyvkiadó

új

28

31

Axie Oh

The Girl Who Fell Beneath the Sea - A lány, aki a tenger alá esett

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

új

23

32

Dezső András

Nagyfőnök

21. Század Kiadó

-31

58

33

Ambrus Éva

Anya, kérek még! - bővített kiadás

BOOOK KIADÓ KFT

új

29

34

Ana Huang

Twisted Love - Ava & Alex

Maxim Könyvkiadó

új

10

35

Jessica Pan

Bocs, hogy késtem, igazából nem is akartam eljönni

Pioneer Books

új

17

36

Fiala Borcsa

Lepkebáb

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT

új

16

37

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek - puha kötés

Libri Könyvkiadó

4

40

38

Yrsa Sigurdardóttir

Csend

Animus Kiadó

új

14

39

Szél Dávid

Tabuk és dilemmák a kamaszok nevelésében

HVG Könyvek kiadó

új

13

40

Henry Kissinger

Az állam vezetéséről

MCC Press Kft.

új

29

41

Mörk Leonóra

Szentjánosfű

Jaffa Kiadó

új

26

42

Karen Swan

A rejtett ösvény

21. Század Kiadó

új

17

43

Orvos-Tóth Noémi

Egymás - Transzgenerációs önismereti kártyák

EGYMÁS KIADÓ KFT

-20

48

44

Visky András

Kitelepítés - puha kötés

Jelenkor Kiadó

-13

47

45

Katie Fforde

Esküvő Provence-ban

Libri Könyvkiadó

-21

38

46

Berg Judit

Rumini

Pozsonyi Pagony

új

4

47

M. Kácsor Zoltán

A sárkányok fővárosa

Lampion Könyvek

-9

35

48

Colleen Hoover

Verity

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

új

13

49

Lisa Graf

Dallmayr 2. - A megvalósuló álom

Kossuth Kiadó

új

16

50

Katy Hays

A kolostor

21. Század Kiadó

új

30

 

Bookline e-könyv Top 10 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Jo Nesbø

Vérhold

Animus Kiadó

új

28

2

Stefano Bottoni

A hatalom megszállottja - Orbán Viktor Magyarországa

Magyar Hang Könyvek

új

30

3

Krusovszky Dénes

Levelek nélkül

Magvető

új

28

4

Lucinda Riley - Harry Whittaker

Atlas - Pa Salt története

General Press Könyvkiadó

-3

48

5

Szlavicsek Judit

Viharcsapda

Libri Kiadó

új

27

6

Zajácz D. Zoltán

Gyilkos Balaton

General Press Könyvkiadó

új

24

7

Valérie Perrin

A vasárnap koldusai

Európa Könyvkiadó

új

13

8

Náray Tamás

Barbara - A végzet (1. kötet)

Libri Kiadó

-1

95

9

Nádasdy Ádám

Hordtam az irhámat

Magvető

új

29

10

Tompa Andrea

Sokszor nem halunk meg

Jelenkor

-7

53

 

Bookline e-hangoskönyv Top 10 lista:

 

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Orvos-Tóth Noémi

Szabad akarat

Jelenkor Hangoskönyvek

új

25

2

Bagdy Emőke

Pszichofitness

Kossuth Kiadó - Mojzer Kiadó

új

26

3

Nógrádi Gergely

Egri csillagok

Manó Hangoskönyvek

9

38

4

Nyulász Péter

Helka - A Burok-völgy árnyai

Kossuth Kiadó - Mojzer Kiadó

új

26

5

Roald Dahl

Charlie és a csokigyár

Kossuth Kiadó - Mojzer Kiadó

új

19

6

Janikovszky Éva

Égigérő fű

Móra Hangoskönyvek

új

7

7

Náray Tamás

Zarah

Libri Hangoskönyvek

-6

44

8

Gerald Durrell

Családom és egyéb állatfajták (részletek)

Hangoskönyv Kiadó

új

28

9

Edith Eva Eger

A döntés

Open Books Hangoskönyvek

új

22

10

Ludmila Ulickaja

A lélek testéről

Magvető Hangoskönyvek

új

28

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: Harry herceg memoárja volt a legnépszerűbb márciusban

Márciusban Harry herceg, Karády Anna, valamint Náray Tamás írásai voltak a legnépszerűbb olvasmányok a Bookline sikerlistája szerint. 

...
Hírek

Bookline top50: Náray Tamás történelmi regényét keresték az olvasók áprilisban

Áprilisban Náray Tamás, Borsa Brown, valamint Bartos Erika lett a három legnépszerűbb szerző a Bookline-nál.

...
Hírek

Dezső András Nagyfőnöke vitte a májust [Bookline top50]

Változatos képet mutat a Bookline májusi sikerlistája, hiszen Dezső András Portik Tamásról írt, Nagyfőnök című könyve, Valérie Perrin A vasárnap koldusai című regénye, valamint Lucinda Riley, Harry Whittaker Atlas - Pa Salt története című mitikus, szórakoztató irodalmi alkotása foglalja el az összesítés első három helyét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Gyerekirodalom

Öt könyv, ami nem kötelező olvasmány - de lehetne

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Gyerekirodalom

Az iskolai pletykák kezelésében segíthet Kertész Erzsi gyerekkönyve