Bookline top50: Náray Tamás történelmi regényét keresték az olvasók áprilisban

Bookline top50: Náray Tamás történelmi regényét keresték az olvasók áprilisban

Tavasszal a romantikus történeteket, a szépirodalmi alkotásokat, valamint a gyerek- és ifjúsági könyveket egyre több olvasó keresi, ez a tendencia pedig a nyár végéig fennáll. A Bookline áprilisi sikerlistája is ezt a képet mutatja, emellett az is látható, hogy az önismereti könyvek népszerűsége továbbra sem csökken, az elmúlt két-három évben
folyamatos az érdeklődés a téma iránt. Áprilisban Náray Tamás, Borsa Brown, valamint Bartos Erika lett a három legnépszerűbb szerző a Bookline-nál.
sa | 2023. május 12. |

Márciusban még a második helyen szerepelt, most viszont a lista élén található Náray Tamás legújabb történelmi regénye, a Barbara. A Barcelonában élő író, divattervező, festőművész nagy ívű családregényének kiindulópontja az 1920-ban kirobbanó lengyel-szovjet háború, a történeteben egy kislány felnövéstörténetén keresztül olvashatunk a végzetről, a háború kegyetlenségéről a túlélésről és a család fontosságáról. A lista második helyét, Borsa Brown, azaz Szabonya Erzsébet romantikus regénye, a Védelem szerezte meg. A szerző első írása 2013-ban jelent meg, azóta a hazai szórakoztató irodalomi szcéna egyik legnépszerűbb szerzője.  Legújabb kötete is egy fordulatos, országokon átívelő romantikus történet, amely sok olvasót érdekelt áprilisban. A Bookline összesítésének harmadik helyén Bartos Erika A csigaház kincsei című mesekönyve áll, amely Bogyó és Babóca mindennapjait mutatja be úgy, hogy közben a gyerekek valamilyen kézműves feladatot kapnak. A tizenöt mese mellett, a kötet végén három kivágható játék is található. 

Ulickaja: Ha láttok egy varjút, ne öljétek meg - hátha én vagyok
Ulickaja: Ha láttok egy varjút, ne öljétek meg - hátha én vagyok
Tovább olvasok

A legnépszerűbb műfajok esetében az látható, hogy áprilisban a szórakoztató irodalmi alkotásokat keresték a legtöbben, tizennégy ilyen kötet szerepel a listán, viszont az elmúlt időszakban a szépirodalom is nagy népszerűségnek örvend, több hónapja az első vagy a második legnépszerűbb kategória, áprilisban tizenkettő szépirodalmi mű került a fel a listára. Önismereti írásokból nyolcat találunk a Bookline legnépszerűbb címei között, gyerekkönyvek közül hatot.

A halál tagadása és a halhatatlanná tétel gesztusa is benne van Ernaux szüleiről szóló kisregényeiben
A halál tagadása és a halhatatlanná tétel gesztusa is benne van Ernaux szüleiről szóló kisregényeiben

tavalyi Nobel-díjas Annie Ernaux két kisregénye olvasható A hely/Egy asszony című kötetben (olvass bele). Bár a két mű öt év eltéréssel íródott, mégis szerves egységet alkotnak és megvan bennük minden, amiért Ernaux kiemelkedő író: az autofikció, a szikár, szenvtelen, tűpontos mondatokból felépített világ, melyben egyszerre jelenik meg a személyes és a kollektív emlékezet, a történelem tükröződése egyéni sorsokban. A hely, mely az írónő első nagy irodalmi sikere volt 1983-ban, édesapjának állít emléket úgy, hogy életét a történelmi idővonalra vetíti, társadalmi kontextust rajzol a nincstelenségből kiskereskedői státuszba emelkedő férfiről. Az Egy asszony párhuzamos történet, Ernaux édesanyja halála után írt leltár egy nőről az emlékezet kezdetétől annak végéig, az Alzheimer-kórig. A Szávai János fordításában megjelenő A hely/Egy asszony a hét könyve.

Tovább olvasok

A szépirodalmi alkotások közül érdemes kiemelni Ljudmila Ulickaja Az Igazi nevem című kötetét (itt beleolvashatsz), amely a híres orosz írónő személyes hangvégvételű, önéletrajzi írásait tartalmazza. A szerző nyolcvanadik születésnapjára készült alkotásban rövid költői szövegekben idézi fel élete néhány fontos szereplőjét, helyszínét, eseményét. A sajátos megfogalmazásmód ma már a szerző védjegye, nem meglepő, hogy a sikerlista nyolcadik helyét szerezte meg az Az Igazi nevem. A szépirodalmi felhozatalt erősíti még a tavaly Nobel-díjat nyert Annie Ernaux A hely / Egy asszony című kötete (cikkünk itt, itt pedig beleolvashatsz), valamint Karl Ove Knausgard Hajnalcsillag című írása is (ami a hét könyve volt nálunk, itt beleolvashatsz), valamint a népszerű humorista, Kormos Anett Ingyen Színház című alkotása. Utóbbi 2006-ban jelent meg, azonban az olvasók újra felfedezték a novelláskötetet, amelynek középpontjában nem a humor áll, hanem a szeretetinkkel közös kapcsolatunk, ezt ábrázolja művében Kormos Anett saját életéből vett példákkal.

Knausgård egy csillag segítségével mutatja meg a halál társadalmát
Knausgård egy csillag segítségével mutatja meg a halál társadalmát

Kilenc szereplő, két nap, egy csillag, egy eltűnt metálzenekar, diszfunkcionális családok, halál - ez egy nagyon rövid ajánló a norvég Karl Ove Knausgård új regényéről, a Magvetőnél megjelent Hajnalcsillagról (olvass bele!). A jó hír, hogy Knausgård igazi regényt írt, ami tartalmaz fikciót, cselekményt, dramaturgiát, váratlan fordulatokat, gyarló hétköznapi karaktereket és egy kifejezetten forró nyári napot. A Harcom-sorozat (még bővebben az alaptémákról itt írtunk) esszéisztikus, önéletírás- vagy vallomásszerű én-elbeszélésével szemben a Hajnalcsillagban kis túlzással netflixes profizmussal mesél kapcsolatokról, halálról és rólunk. Nem lehetett más a hét könyve.

Tovább olvasok

Kormos Anett írása mellett több különleges kötetet is találni a Bookline sikerlistáján. Ilyen Dr. Benkovics Júlia Magunkról című munkája, a Harry Potter filmekkel világhírűvé vált Tom Felton (itt beleolvashatsz) és Alan Rickman önéletrajzi kötete, valamint Boldizsár Ildikó Hogyan segítsek én terajtad? című könyve is (a kötetről itt írtunk, a könyvbemutatóról pedig itt). 

Boldizsár Ildikó szerint a segítő izgalmasabb a mesében, mint a főhős
Boldizsár Ildikó szerint a segítő izgalmasabb a mesében, mint a főhős

A meseterapeuta-etnográfus-író legújabb kötete nem meglepő módon ismét a mesék világába kalauzol, a könyv Boldizsár Ildikó meseterápiás módszerének újabb mérföldkövét rakja le, ezúttal a mesék segítőit próbálja meg összegyűjteni és tipizálni. A „Hogyan segítsek én terajtad?” azokra a szereplőkre fókuszál, akik talán még a klasszikus értelemben vett főhősöknél is fontosabbak, hiszen ők azok, akik képesek tovább lendíteni a hőst egy-egy elakadásnál, akik segítséget tudnak nyújtani kilátástalannak tűnő helyzetekben is. A jóságos tündérkeresztanya, az idős anyóka, a beszélő kenyerek vagy egy táltos paripa egyaránt segítőkké válhatnak, hiszen sokféle segítő létezik, és mindig az segít, akire az adott helyzetben éppen szükség van. Minden élethelyzethez társítható mese, és ha ez így van, minden problémához megtalálhatjuk a megfelelő segítőt is.

Tovább olvasok

Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász, szoptatási tanácsadó 2020-ban indította Magunkról című Instagram-oldalát, amelyet azóta több mint 38000-en követnek. Könyvének célja, hogy a kiskamasz korosztálytól egészen az érett nőkig információkkal lássa el az olvasókat és eloszlassa a női testtel kapcsolatos tévhiteket. A Harry Potter-filmek Draco Melfoyaként ismert Tom Felton Túl a varázslaton című önéletrajzi kötetében bevezeti az olvasót a filmsorozat kulisszái mögé, továbbá ír a hírnév előnyeiről és hátrányairól, valamint arról, hogyan boldogult felnőttként a forgatás befejezése után. Ezzel szemben a Piton professzor szerepét játszó Alan Rickman Őrülten, mélyen című írása huszonöt éven át saját és mások szórakoztatására vezetett naplójából szemezget. Boldizsár Ildikó Hogyan segítsek én terajtad? című írása a népszerű mesekutató, meseterapeuta egyik legátfogóbb munkája, amely mesékben fellelhető segítő kapcsolatokat mutatja be. A téma nemcsak a meseterápia iránt érdeklődő olvasók és szakemberek számára lehet érdekes, hanem a szülőknek és a mesekedvelőknek is. 

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Náray Tamás

Barbara - A végzet (1. kötet)

Libri Könyvkiadó

2

36

2

Borsa Brown

Védelem

Álomgyár Kiadó

új

25

3

Bartos Erika

A csigaház kincsei

Citera Kft.

új

29

4

Leiner Laura

40 nyári nap

Carta TEEN

új

4

5

Harry herceg

Tartalék

Corvina Kiadó

-4

50

6

Dr. Benkovics Júlia

Magunkról

Libri Könyvkiadó

16

35

7

Kormos Anett

Ingyen színház

Kairosz Kiadó

új

16

8

Ljudmila Ulickaja

Az igazi nevem

Magvető Könyvkiadó

új

15

9

Joanne Barron, Lynne Friedmann-Gell

Örökölt sebeink gyógyítása

Kulcslyuk Kiadó

új

30

10

Fábián Janka

Ida titkai

Libri Könyvkiadó

-6

49

11

Dr. Máté Gábor, Máté Dániel

Normális vagy

Open Books

-6

211

12

Alan Rickman

Őrülten, mélyen

Kossuth Kiadó

új

3

13

Joseph Campbell

Az ezerarcú hős

Good Life Books

új

23

14

Bajzáth Mária

Erdők-mezők népmeséi

Lampion Könyvek

-3

39

15

Leslie L. Lawrence

Domingos és a Halál Angyala

I.P.C. Könyvek Kft.

új

29

16

Karády Anna

Zserbó

GAMMA CSOPORT KFT

-14

52

17

Camilla Läckberg

Kakukkfióka

Animus Kiadó

új

16

18

Julie Caplin

Szerelem a svájci Alpokban

Libri Könyvkiadó

új

15

19

Jodi Picoult, Jennifer Finney Boylan

Bódító méz

Athenaeum Kiadó

új

14

20

R. Kelényi Angelika

Mesés Marrákes

Álomgyár Kiadó

új

10

21

Vágyi Petra

Sémáink fogságában

Kulcslyuk Kiadó

11

104

22

Dr. Máté Gábor

A test lázadása

Open Books

-15

354

23

Jeffrey Archer

A holttestemen át

General Press Kiadó

új

12

24

David Baldacci

Hosszú árnyak

General Press Kiadó

új

15

25

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Jelenkor Kiadó

-15

187

26

Danielle Steel

Minden, ami csillog

MAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.

31

31

27

Tom Felton

Túl a varázslaton

HVG Könyvek kiadó

-3

37

28

Bartos Erika

Nyugati karéj

Móra Könyvkiadó

-16

37

29

Lucy Score

Amin sosem leszünk túl

Pioneer Books

-14

59

30

Colleen Hoover

All Your Perfects - Minden tökéletesed

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

-24

126

31

Marék Veronika

Boribon a játszótéren

Pagony Kiadó Kft.

-18

43

32

Karl Ove Knausgard

Hajnalcsillag

Magvető Könyvkiadó

új

28

33

Valérie Perrin

Másodvirágzás

Európa Könyvkiadó

-13

304

34

Annie Ernaux

A hely / Egy asszony

Magvető Könyvkiadó

új

26

35

Ananyo Bhattacharya

Neumann János

Open Books

-7

44

36

Allison Szczecinski

Hirtelenharagú Hugó

Kulcslyuk Kiadó

új

2

37

Romy Seidel

Anna Freud - Egy lány az apja árnyékában

Kossuth Kiadó

új

22

38

Mo Xiang Tong Xiu

Az égi hivatalnok áldása 6.

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

új

16

39

Joanna Faber, Julie King

Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje - kisgyerekes szülőknek

Reneszánsz Könyvkiadó

9

98

40

Colleen Hoover

Verity

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

9

178

41

Boldizsár Ildikó

"Hogyan segítsek én terajtad?"

Magvető Könyvkiadó

-32

50

42

Rákóczi Gabi MSc

Fogyás és az inzulinrezisztencia

Scolar Kiadó

új

26

43

Dr. Máté Gábor

Szétszórt elmék

Open Books

-18

324

44

Karen Swan

Az utolsó nyár

21. Század Kiadó

új

14

45

Fejős Éva

Egy nyár Arubán

Erawan Könyvkiadó

új

9

46

James Clear

Atomi szokások

MotiBooks

-19

57

47

Krystal Marquis

Davenport család

Menő Könyvek

új

12

48

Nicholas Sparks

Álmok földjén

General Press Kiadó

új

28

49

Berg Judit

Sári és a sün

Pagony Kiadó Kft.

új

9

50

Carlos Ruiz Zafón

A köd városa

Európa Könyvkiadó

új

9


Bookline e-könyv Top 10 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Camilla Läckberg

Kakukkfióka

Animus Kiadó

új

22

2

Náray Tamás

Barbara - A végzet (1. kötet)

Libri Kiadó

4

34

3

Vágyi Petra

Sémáink fogságában - Hogyan lépjünk ki az ismétlődő forgatókönyvekből?

Kulcslyuk Kiadó Kft.

12

113

4

Fábián Janka

Ida titkai

Libri Kiadó

3

43

5

Valérie Perrin

Másodvirágzás

Európa Könyvkiadó

-3

174

6

Anna Jansson

Nélkülük

Animus Kiadó

-5

57

7

Harry herceg

Tartalék

Corvina Kiadó

-4

49

8

Karády Anna

Zserbó

Gamma Kiadó

új

28

9

David Baldacci

Hosszú árnyak

General Press Könyvkiadó

új

18

10

Vi Keeland

A kemény főnök

Álomgyár Kiadó

új

23

Bookline e-hangoskönyv Top 10 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Bagdy Emőke

Pszichofitness

Kossuth Kiadó - Mojzer Kiadó

új

30

2

Kőhalmi Zoltán

Az utolsó 450 év

Helikon Hangoskönyvek

új

25

3

Edith Eva Eger

A döntés

Open Books Hangoskönyvek

-1

56

4

Bagdy Emőke

Önismeret, önazonosság, önmegvalósítás

Kossuth Kiadó - Mojzer Kiadó

új

29

5

Egressy Zoltán

Piszke papa tengeres meséi

Manó Hangoskönyvek

új

27

6

Allen Carr

Leszoknék a dohányzásról, de nem tudok!

Hangoskönyv Kiadó

új

29

7

Roald Dahl

Meghökkentő mesék

Hangoskönyv Kiadó

új

20

8

Nógrádi Gergely

Egri csillagok

Manó Hangoskönyvek

új

23

9

Kepes András

A boldog hülye és az okos depressziós

Open Books Hangoskönyvek

4

47

10

Bagdy Emőke

Párkapcsolat

Kossuth Kiadó - Mojzer Kiadó

-7

49

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: Harry herceg memoárja volt a legnépszerűbb márciusban

Márciusban Harry herceg, Karády Anna, valamint Náray Tamás írásai voltak a legnépszerűbb olvasmányok a Bookline sikerlistája szerint. 

...
Hírek

Bookline top50: Dr. Máté Gábor könyvei nyerték a januárt

A Bookline ötvenes listája alapján januárban az önismereti és az egészséges életmóddal kapcsolatos könyvek is szépen teljesítettek - januárban minden a fogadalmakról és az újrakezdésről szól. 

...
Hírek

Bookline top50: dr. Máté Gábor népszerűsége az év végén is töretlen

Az év végi sikerlista a téli időszak kedvenceit mutatja meg, a fordulatos bűnügyi történeteket, a romantikus könyvek legjavát, gyerekkönyveket, valamint pszichológiai írásokat.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Margó 2023
...
Nagy

Klacsmann Borbála: A holokausztoktatás egyik célja az, hogy empátiára nevelje az embereket

...
Nagy

Ménes Attila disztópiájában félig elállatiasodott magyarok csicseregnek

...
Nagy

A Tízig aludni témáiról évtizedekkel ezelőtt nem mertünk volna beszélni

...
Nagy

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

...
Nagy

Pléh Csaba: Ha író lennék, azt mondanám, hogy helyre akartam tenni az árnyakat azzal, hogy megírom őket

...
Nagy

A bántalmazottaknak az én-erejük nincs meg, a segítségnek kívülről kell jönnie

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.