Bödőcs Tibor: Parodistaként kezdtem az irodalomban is

Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című könyve is felkerült a Libri irodalmi díjak rövidlistájára. Az író egy videóban mesélt arról, hogy a könyveinek befogadástörténetére milyen hatással van, hogy ő stand-upos is, és hogy miért a cirkusz felől közelített az új regényében. A Libri irodalmi díjak 10 döntős művére május 10-ig lehet szavazni.

fk | 2022. április 20. |

„Nagyon nem lenne elegáns, ha a szerző önmagát helyezgetné el a kortárs irodalmi csipkedési sorrendben, de biztos van hierarchia” – mondta Bödőcs Tibor, aki a saját recepciójáról úgy fogalmazott, azt érzi, hogy vannak, akik nem tudnak túllendülni azon, hogy ő Bödőcs Tibor stand-upos, a kritikáknak a harmada erről szól, ugyanakkor mégiscsak az lenne a lényeg, hogy a szövegre koncentráljunk, ne a szerzőre. Szerinte nincs Magyarországon százezer hardcore szépirodalmi olvasó, de ő arra szokott gondolni, hogy talán felkerül a polcra a könyve, és majd a jövendő nemzedékből lehet, hogy leveszi valaki és úgy lesz olvasó, hogy megtetszik neki.

BÖDŐCS TIBOR
Mulat a Manézs
Helikon, 2021, 212 oldal
-

A koncentrációját szerinte megedzette a stand-up, mert ott van egy 70-80-90 perces nagyon koncentrált jelenét a színpadon, és ugyanezt elő lehet állítani az íróasztalnál is. Beszélt arról is, hogy parodistaként kezdte az irodalomban is, és ha nem is konkrét szerzőket parodizál, akkor is minden szereplőnek külön hangja van.

Bödőcs Tibor: A családi viszonyokból levezethető a politikai működésünk
Bödőcs Tibor: A családi viszonyokból levezethető a politikai működésünk

Az életünk maga a giccs. Bár elsőre merész állításnak tűnik, de ha abból indulunk ki, hogy a közbeszédet nemzetközi szinten is egyre inkább átitató populizmus igazából nem más, mint a politika giccses változata, már nem is vagyunk olyan messze a valóságtól. Bödőcs Tibor új, ÉV KÖNYVE listánkra is felkerült regénye, a barokkosan túlírt cirkuszbirodalomban játszódó Mulat a Manézs (ITT tudsz beleolvasni) ennek a cseppet sem újkeletű, autoriter rendszerek felépítését és működtetését megalapozó jelenségnek adja szatírikus látleletét, ami nem csupán a hatalommal soha betelni nem tudó uralkodó osztály, de az őt éltető nép elé is tükröt tart. A könyv kapcsán többek között a család és politika viszonyáról, hatalmi mámorról, nemzeti nincs-élményről beszélgettünk a szerzővel.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

A politika világát ebben a könyvben a cirkusz felől próbálta ábrázolni, de ez lehetett volna más is, mert eredetileg nem a cirkusz, hanem egy evilágibb rendezvényszervező volt a főszereplő, aki szintén különböző műfajú előadókat szervezett volna. De aztán az írásfolyamat során rájött, hogy a cirkusz egy archaikusabb ízt ad neki, meg jobban elemeli a történetet.

A könyvet Krúbi ajánlotta, ITT pedig bele is olvashattok. A margós bemutatóról ITT írtunk, interjúnk ITT. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Bödőcs Tibor egy kis türelmet kér

A NER működését már bemutatta, az ellenzéket unja.

...
Hírek

Bödőcs Tibort híradós bábok leplezték le

Az igazság gyomrában című 13 perces kisfilm megmutatja nekünk, hogyan működik a „valódi” újságírás, és ki valójában Bödőcs Tibor. 

...
Nagy

Bödőcs Tibor: A családi viszonyokból levezethető a politikai működésünk

Bödőcs Tibor harmadik könyve, a Mulat a Manézs, a populista rendszerek szatírikus látlelete, ami nem csupán a hatalommal soha betelni nem tudó uralkodó osztály, de az őt éltető nép elé is tükröt tart. A könyv kapcsán többek között a család és politika viszonyáról, hatalmi mámorról, nemzeti nincs-élményről beszélgettünk a szerzővel.

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Kolozsi Orsolya

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

...
Sándor Anna

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...