Bödőcs Tibort híradós bábok leplezték le

fk | 2022. március 30. |

Új videóval jelentkezett Bödőcs Tibor, amelyben végre lerántja a leplet saját magáról. Az igazság gyomrában című 13 perces kisfilm megmutatja nekünk, hogyan működik a „valódi” újságírás. Beleshetünk egy olyan szerkesztőségbe, ahol az anyagok „baltával készülnek, nem körömvágó ollóval”. A szemünk láttára készülnek el a Kipcsak TV Lényeg című műsorának alaposan kidolgozott anyagai, a filmben szereplő híradós bábok pedig remek munkát végeznek: megszólaltatják Bödőcs szülőfalujának lakóit, megkérdezik az utca emberét, de előbányásszák az eltitkolt ikertestvérét, és még nyilatkozik nekik a Nemzeti Művészeti Akadémia humorosztályának igazgatója, Totyi Bohóc is. Ahogy a főszerkesztő mondja: „Ez az év sztorija lesz, nem cseszhetitek el.” (Egy pillanatra ráadásul a Könyves Magazin interjújához készült fotó is felvillan a videóban, amelyet Valuska Gábor készített.)

A kisfilm (amely sajnos egyáltalán nem áll távol a valóságtól, lásd Dragomán György tegnapi posztja) rendezője Zsigmond Dániel volt, az írója pedig ő és Bödőcs Tibor. A videóban olyan színészek bukkannak fel, mint Fullajtár Andrea, Hajdú Balázs, Thuróczy Szabolcs, Tóth Edu és Nemesházi Péter. Az igazság gyomrábant már most több tízezren nézték meg. Bödőcs két nappal ezelőtti videóját, amelyben Ruszkik, haza, család címmel elmélkedett a közelgő választásokról, már csaknem másfél millióan látták. Bödőcs Tibor új önálló estjét, a Kolera a Vackor csoportbant április 1-jén, pénteken este 9-kor mutatják be a Comedy Centralon.

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Bödőcs Tibor
Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Bödőcs Tibor

Az olvasók országa című sorozatunkban a választások előtt könyvek segítségével igyekszünk válaszokat találni az aktuális hazai közéleti kérdésekre. Érdekel minket az is, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort. A beérkezett válaszokat a következő hetekben megosztjuk a Könyves Magazinon. (Eddig Gurubi Ágnes, Nyáry Krisztián, Kukorelly Endre, Czakó Zsófia, Lackfi János, Fehér Renátó, Erdős Virág, Vida Kamilla és Gerlóczy Márton gondolatait olvashattátok.)

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Bödőcs Tibor

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

...
Nagy

Bödőcs Tibor: A családi viszonyokból levezethető a politikai működésünk

Bödőcs Tibor harmadik könyve, a Mulat a Manézs, a populista rendszerek szatírikus látlelete, ami nem csupán a hatalommal soha betelni nem tudó uralkodó osztály, de az őt éltető nép elé is tükröt tart. A könyv kapcsán többek között a család és politika viszonyáról, hatalmi mámorról, nemzeti nincs-élményről beszélgettünk a szerzővel.

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

A populizmusról, a giccsről és a felsorolás mámoráról is szó esett tegnap a Margón, Bödőcs Tibor új könyvének bemutatóján. A szatirikus regényről Nagygéci Kovács József kérdezte a szerzőt.

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.