Ők kapták 2024-ben a Baumgarten-díjakat és -jutalmakat

Ők kapták 2024-ben a Baumgarten-emlékdíjakat és -jutalmakat

A Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület idén András Sándort, Forgách Andrást, Rényi Andrást és Simon Attilát részesítette Baumgarten-emlékdíjban. A. Dobos Éva, Tótfalusi Ágnes és Ménes Attila Baumgarten-emlékjutalmat vehetett át.

vn | 2024. február 09. |

A Baumgarten-emlékdíjat 2019-ben Kukorelly Endre író kezdeményezésére alapította a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület. Az 1927 és 1947 között működő Baumgarten-díj kurátora, Babits Mihály teremtette hagyomány szerint az első alkalommal az alapító-örökhagyó Baumgarten Ferenc Ferdinánd halálának évfordulóján,

2020. január 18-án adta át a díjakat.

Az elismeréseket 2024-ben ötödik alkalommal adták át. Az ünnepi eseményre 2024. február 6-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Fogadótermében került sor – adta hírül a Litera.

2024-ben Baumgarten-emlékdíjban részesült:

  • Simon Attila irodalomkritikusi és klasszikafilológiai publikációiért, Affektív megértés: Hermeneutikai határmezsgyék az antik esztétikában, retorikában és poétikában című kötetéért, különösen Arisztotelész Nikomakhoszi etikája újrafordításáért;
  • András Sándor versesköteteiért, a Gyilkosság Alaszkában című etnokrimiért, irodalomkritikusi működéséért, műfordításaiért, Heidegger-könyvéért, Heine-monográfiájáért, Malevics-könyvéért, kortárs képzőművészekről írt tanulmányaiért, irodalmi életművéért;
  • Forgách András regényeiért, a komoly nemzetközi sikert elért Élő kötet nem marad című regényért, színdarabjaiért, kritikusi munkásságáért, műfordításaiért, elsősorban Marcel Proust A hetvenöt kéziratlap fordításáért, irodalmi életművéért;
  • Rényi András művészetelméleti, művészetfilozófiai, ikonológiai, hermeneutikai tanulmányaiért, szerkesztői munkáiért, kortárs magyar képzőművészekről írt esszéiért, legutóbb megjelent Rembrandt – a képek színjátéka című könyvéért, életművéért.

Baumgarten-emlékjutalmat vehetett át:

A díjazás közösségi finanszírozáson alapul, eddig 563-an adományoztak. Az egyesület minden évben a rendelkezésre álló összeg felét osztja ki. A díj idén 500 ezer, a jutalom 200 ezer forint volt, amely mellé a díjazottak Klimó Károly munkáit kapták, valamint Tigelmann Péter jóvoltából lehetőséget arra, hogy másodmagukkal három napot töltsenek a gunarasi Hotel Európában.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ők kapják a Baumgarten-díjat 2023-ban

A Kukorelly Endre által alapított Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület idén negyedik alkalommal osztja ki a Baumgarten-emlékdíjakat és -jutalmakat.

...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

A 2019-ben alapított Baumgarten-emlékdíjakat és Baumgarten-emlékjutalmakat idén harmadjára adják át.

...
Hírek

Ők nyerték idén a Baumgarten-emlékdíjat!

2021-ben másodszor is odaítélték a 2019-ben alapított Baumgarten-emlékdíjakat és Baumgarten-emlékjutalmakat. Az idei díjátadást a vírushelyzetre való tekintettel később tartják meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz