Általános cikkek pim babits

Babits hangja

KálmánG | 2008. november 17. |

November 26-án lesz Babits Mihály születésének 125. évfordulója. Ennek alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum különböző programokkal várja az érdeklődőket, és a Magyar Rádióval közösen a mai napon piacra dob egy Babits Mihály archív hangfelvételeit tartalmazó CD-t. Az alig több mint félórányi anyagot tartalmazó hanglemezen hét darab verset és öt próza felolvasást hallhatunk Babits Mihály saját előadásában.

Azon túl, hogy a huszadik század első felének egyik legnagyobb költőalakjának hangfelvételét, verseinek saját olvasatát hallhatjuk, azért is különösen érdekes ez a CD, mert Babits legendásan híres volt már saját korában is zaklatott és zavarba ejtő felolvasási stílusa miatt. Kántáló-éneklő, magas hangon szavalta verseit, korabeli feljegyzések alapján nem egyszer keltett zavart a hallgatóközönség soraiban: vagy derült hangulatot keltett, vagy katartikus élményben részesítette hallgatóit, mint például a Húsvét előtt híres felolvasása a Zeneakadémián.

A hanglemez Esti kérdés címmel kerül forgalomba, értelemszerűen a címadó vers felvétele is szerepel rajta. Az archív felvételek nagy része Török Sophie hagyatékában maradt fenn, aki Babits legfontosabb rádióadásaiból hangfelvételt készítetett a híres korabeli Seiber Phono-stúdió hangrögzítő teremben. A hangfelvételek egy része Basch Lóránt, a Baumgarten Alapítvány egyik kurátora hagyatékából, valamint a Magyar Rádió Archívumából került elő. A lemez anyaga egyszer már megjelent 25 éve, a Hungarotonnál. Babits felolvasásaiba a PIM médiatárában is bele lehet hallgatni.

A CD megjelenésének alkalmából ma este 18 órától kerekasztal beszélgetést tartanak a PIM-ben Báthori Csaba, Ferencz Győző, Várady Szabolcs részvételével. Novemberben további Babits-programokat szervez a PIM: 24-én este 7 órától a LégyOtt sorozat keretében Lévai Balázs Lator Lászlóval és Szabó T. Annával beszéget Babitsról. November 26-án szerdán este 7 órától a költő születésnapján a múzeum meghosszabbított nyitva tartással 21.05-ig várja a látogatókat. A Nyugat-kiállításban rendkívüli tárlatvezetést tartanak, láthatók lesznek röntgenfelvételek is, amelyek megőrizték Babits hangját, valamint Bálint András színművész is felolvasást tart a költő műveiből.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.