Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

Kiadója szerint ez a kötet a februárban börtönében elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij „utolsó levele a világhoz”.

ki | 2024. április 12. |

Idén ősszel Patriot (azaz Hazafi) címmel adják ki a februárban elhunyt Alekszej Navalnij utolsó írását. Az orosz ellenzéki politikus még 2020 őszén kezdett el dolgozni az angol nyelven megjelenő posztumusz memoáron – közölte az Alfred A. Knopf  kiadó.

Navalnij nem akart magáról írni

A 47 éves Alekszej Navalnij halálhíre megrázta a világot. 2021 januárja óta volt börtönben, akkor tért haza Oroszországba Berlinből, ahol novicsokmérgezésből lábadozott. Összesen 19 évre ítélték három különböző perben, mondvacsinált okokból. Az északi sarkkör közelében lévő büntetőtelepen tartották fogva.

Portrénkban azt írtuk róla, hogy még börtönében, a legkeményebb körülmények között is Vlagyimir Puytin legelszántabb kritikusa maradt. Humorát, életkedvét nem tudták megtörni, fogvatartóin gúnyolódott, a börtönben orosz klasszikusokat olvasott. Halálának körülményei és valódi oka máig tisztázatlanok, orosz emigráns írók egyértelműen gyilkosságnak nevezték az esetet.

A memoár megjelenése kapcsán özvegye, Julija Navalnaja azt nyilatkozta:

„Ez a könyv nemcsak Alekszej életéről, hanem rendíthetetlen elkötelezettségéről is tanúskodik, mellyel a diktatúra ellen harcolt

– egy olyan harcról, amelyért mindent feláldozott, az életét is. A könyv lapjain keresztül az olvasók megismerhetik azt az embert, akit mélyen szerettem – az elszánt integritás és a rendíthetetlen bátorság emberét. Azzal, hogy megosztjuk a történetét, nemcsak az emléke előtt tisztelgünk, hanem másokat is arra ösztönözhetünk, hogy kiálljanak azért, ami helyes, és soha ne veszítsék szem elől azokat az értékeket, amelyek igazán fontosak.”

Hozzátette, jobban örült volna, ha a férje csak 80 éves korában, unokákkal körülvéve kezd memoárt írni. Azt is elmondta, Navalnij eleinte nem akart memoárt írni, arra hivatkozva, hogy még csak 44 éves, ugyan mire tekintsen vissza, amikor még csak az élete fele telt el? „Nem sietett – annyi minden volt még hátra. De máshogy alakult, szörnyű és nagyon igazságtalan módon. Kiderült, hogy nem volt előttünk élete másik fele.”

Oroszul is kiadják

Navalnaja azt is elárulta, hogy a könyvet már 11 nyelvre lefordították, és „minden bizonnyal” oroszul is megjelenik majd. Az nem valószínű, hogy a Kreml engedi a memoár oroszországi kiadását, hiszen Navalnijt szélsőséges csoport vezetőjeként ítélték el, korrupcióellenes alapítványát és irodáit pedig betiltották.

A kiadó azt közölte, Navalnij 2020-ban, németországi lábadozása idején kezdte írni az önéletrajzát, és

bebörtönzése után is folytatta a munkát.

Navalnij élénk, letehetetlen stílusban, részletekbe menően – például eddig soha nem látott börtönbeli levelein keresztül – mesél többek között politikai pályafutásáról, az ellene és a hozzá legközelebb álló emberek életére irányuló számos merényletről, valamint arról a könyörtelen kampányról, amelyet ő és csapata folytatott az egyre diktatórikusabb rezsim ellen. „A szenvedéllyel, humorral, őszinteséggel és bátorsággal megírt kötet Navalnij utolsó levele a világhoz: megható beszámoló a világ legbrutálisabb börtönében töltött utolsó éveiről; emlékeztető arról, hogy miért olyan fontosak az egyéni szabadság elvei; és lelkesítő felhívás a munka folytatására, amelyért feláldozta az életét” – írja a Knopf.

(Forrás: AP)

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Navalnijt akkor is napokig rejtegették, amikor novicsokkal mérgezték meg

Navalnij című kötet szerzői Oroszország-szakértők, akik részletes áttekintést nyújtanak az orosz ellenzéki vezető pályafutásának különböző állomásairól és változó nézeteiről. Olvass bele!

...
Hírek

Tompa Andrea: Navalnij börtöne addig tart, amíg a rezsim

Tompa Andrea közzétette egy korábbi esszéjét, melyben Alekszej Navalnij két szereplését elemezte, fókuszában a színjáték, a gonosz leleplezése és Navalnij üzenete állt.

Az orosz ellenzéki politikus halálhírét február 16-án közölték az orosz hatóságok. Portrénkban arról írtunk, hogy Navalnij az utolsó lélegzetéig kitartott az elvei mellett, gyűjtésünkben pedig Vlagyimir Putyin rezsimjének megértéséhez ajánlottunk könyveket.

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek