A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket, hisz távolról sincs minden rendben. Kőkeményen az arcunkba tolják a gondoskodási válság kis magyar valóságát. Az előadás megnézhető az eSzínház Fesztiválon szeptember 17-26 között.

Rezek Bori |

Boross Martin neve és az általa vezetett Stereo Akt elnevezésű kortárs színházi műhely biztosan ismerős mindenkinek, akik gyakran látogatják a Jurányi, a Trafó, vagy a MU Színház előadásait. A rendező minden munkájában törekszik tartalmában és formájában mások által addig fel nem fedezett területekre merészkedni, a valóságból meríteni és bátran megy bele fontos társadalmi ügyek boncolásába. Tavaly ősszel viszont a független színházi intim terekhez képest jóval nagyobb platformot kapott a rendező arra, hogy mindezt megtehesse, ugyanis Mácsai Pál meghívására az Örkény Színház nagyszínpadán mutatkozhatott be szélesebb nyilvánosság előtt. Boross Martin viszont nem szeretett volna “biztosra menni” és a megszokott kőszínházi keretekhez idomulni, ehelyett megragadta a lehetőséget, hogy azokról beszéljen az Örkény közel 500 fős nézőtere előtt, akikről még a társadalom empatikusabb fele is hajlamos megfeledkezni a mindennapokban. 

Az előadás egy mesével indul, ahol a fiktív kung törzs tagjait  ismerhetjük meg és nagyjából öt perc alatt meggyőznek minket, hogy jóval funkcionálisabb közösséget képeznek, mint az a társadalom, amiben mi élünk. A kungok világában a női egyenjogúság alap, hiszen az élelem nagyrészét nem a vadászok, hanem a gyűjtögetők  szerzik be, nem lopnak egymástól, nem ismerik a fölényességet, tisztelik az időseket és az egészséges munka- és szabadidő felosztásáról is jóval élhetőbb képük van, mint nekünk. 

-

(Fotó: Horváth Judit)

A rövid jelmezes-parókás szórakoztató színház után viszont hamar megkapjuk a valóságot. Tíz civil ember érkezik a forgószínpadon, akik röviden bemutatkoznak és elhozzák egy-egy személyes tárgyukat, ami mint a görög istenek attribútumai, érzékletesen összefoglalják ezeknek a láthatatlan hősöknek a személyiségét és a mindennapi tevékenységét. Van köztük szenvedélybetegekkel foglalkozó pszichológus, telefonos lelkisegély-szolgálatos, hajléktalanokkal foglalkozó krízisautós, idősgondozó, bába, sérült gyermekét otthonápoló aktivista, intenzíves ápoló, demens időseket gondozó szociális munkás, hospice nővér és egy, az az egy férfi is feltűnik köztük (hihetetlen rossz arány, ahhoz képest, hogy ezeknek az embereknek mind komoly fizikai munkát is kell végezniük), ő pedig a fóti gyermekvárosban dolgozik gyermekfelügyelőként. Színházi slusszpoén, hogy a sor végén kilép a függöny mögül a súgó is. (Hát igen, a színházi háttérmunkások nélkül sem maradna életben egyetlen színház sem, ahogy az orvosok sem elegek önmagukban egy kórház működtetéséhez.)

-

(Fotó: Horváth Judit)

Az előadás különlegessége, hogy a legtöbb esetben a civilek válnak főszereplőkké, a színészek pedig a szemléltetés eszközeivé, azáltal, hogy az elhangzó emlékeket és történeteket megjelenítik a színpadon. Valódi közös munka és valódi egymásra figyelés ez, ahol a gondoskodás különböző szakmái találkoznak, reflektálnak egymásra, továbbfűzik egymás történeteit. Nem csak az ápolók és szociális munkások találják meg könnyedén a magánéleti és szakmai kapcsolódási pontokat, többször kiderül, hogy a színészi munka sok mindenben hasonlítható az övékhez, amennyiben csak szívből lehet csinálni, sok lemondás árán, viszont hasznos társadalmi munkát végezhetnek, aminek során rengeteg izgalmas élettörténetet ismerhetnek meg. Viszont mindkét oldalon ott van a korai kiégés lehetősége.


-

(Fotó: Horváth Judit)

Az előadás több elemében is megidézi a brechti színházat, hiszen különböző blokkokból áll, amiket dalok, azaz “song”-ok választanak el egymástól, a teljes érzelmi bevonódás helyébe a racionális önvizsgálat lép és egyértelműen cselekvésre buzdít. Mélységében ismerhetjük meg a szociális rendszereink működésképtelenségének részleteit és pontos képet kapunk arról, hogy az az elhivatottság, amivel ezek az emberek életben tartanak minket a születésünktől a halálunkig, milyen fizikális és lelki terhekkel jár együtt, viszont megoldási javaslatokat is kapunk, amiket jó lenne, ha fent is meghallanának végre... 


-

(Fotó: Horváth Judit)

Nem drámai hősöket ismerünk meg, hanem tántoríthatatlan hús-vér embereket, akik annyit, kérnek, hogy hadd lássanak el minket és szeretteinket a lehető legméltóságteljesebben, mert ha nem érkezik segítség, egyszer csak azon kapjuk majd magunkat, hogy itthon elfogytak ezek a pótolhatatlan szakemberek és már rég egy londoni büfében mosogatnak ők is. Nagyon fontos találkozások születtek ebben az előadásban, ahol egy kőszínház mer felelősséget és kockázatot vállalni, a színészek képesek egyet hátralépni a közös ügy érdekében, a színpadhoz és a szerepléshez nem szokott szociális szféra szakemberei pedig végre mélységében tudnak szólni ahhoz a jóléti buborékhoz, amiben egy budapesti művészszínház nézői élnek nagyrészt. 

Az előadás trailere itt nézhető meg: 

Hol? szeptember 17-26 között

Mikor? eSzínház oldalán

Ár? 2990 Ft

Játsszák: Borsi-Balogh Máté, Józsa Bettina, Kerekes Éva, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Takács Nóra Diána, Znamenák István

Közreműködők: Csengei Andrea, Csordás Anett, Farkas Tamás, Görbicz Adria, Jeges Anna, Kovács Adél, Magyar Ilona, Mezei Csongor Andrea, Nuszer Mirjam, Valcz Edit, Kanizsay Zita

Szakmai konzultáció: Kováts Eszter, Milánkovics Kinga, Sidó Zoltán

Rendező: Boross Martin

Alkotó munkatárs: Neudold Júlia

Dramaturg: Szabó-Székely Ármin

Díszlet: Fekete Anna

Jelmez: Nagy Fruzsina

A jelmeztervező munkatársa: Bartos Letícia

Zene: Tarr Bernadett, Kákonyi Árpád

Dalszöveg: Máthé Zsolt

Hang-design: Bartha Márk

Média-design: Bredán Máté

Grafika, animáció: Ásmány Zoltán

Operatőr: Bálint Dániel

Fénytervező: Baumgartner Sándor

A rendező munkatársa: Érdi Ariadne

Súgó: Kanizsay Zita

Ügyelő: Sós Eszter

Rendezőasszisztens-gyakornok: Égető Fanni e.h.

Drámainstruktor-gyakornok: Milovits Hanna

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Gimesi Dóra hőse legszívesebben egy kis tengeri uborka lenne az akvárium fenekén

Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette Gimesi Dóra darabját, az Emma csöndjét, amely fantasztikus elemekkel, csodálatos bábokkal egyszerre mesél a társas magányról, a környezetvédelemről, az ember és természet közötti harmóniáról. 

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

...
Szórakozás

Csehov, Virginia Woolf és rengeteg kortárs szerző darabja az eSzínház Fesztiválon

Az elmúlt két évadban többet ültünk otthon a képernyők előtt, mint valódi színházakban, ha új bemutatókat vagy régebbi sikerdarabokat akartunk látni. Bár most ősszel újranyitottak a színházak, az eSzínház úgy döntött, hogy egy stream fesztivállal nyitja meg a 2020/2021-es évadot, mi pedig elhoztuk a 10 legjobban várt előadást, amiket szeptember 17-26 között nézhetünk meg bármikor, bárhonnan.

...
Szórakozás

Szeptemberben érkezik az ország első online színházi szemléje

Szeptember 17-26. között először rendeznek Magyarországon online színházi seregszemlét. Az eSzínház Fesztivál idején 25 prózai, valamint gyermek-és ifjúsági előadást tekinthetnek meg a nézők.

...
Hírek

25 előadással érkezik Magyarország első online színházi szemléje, az eSzínház Fesztivál

Szeptember 17-26. között rendezik meg az ország első online színházi szemléjét, az eSzínház Fesztivált. A virtuális rendezvényen 25 prózai, valamint gyermek-és ifjúsági előadást láthat a közönség.

...
Szórakozás

Tatabányán dolgozták fel Pintér Bélát: a népiességet simán leváltja a focihimnusz

Pintér Béla darabjaihoz hozzányúlni egyrészről tuti siker, másrészről viszont kifejezetten vékony jég. A tatabányai Szutyok viszont egy jó példa arra, hogyan kell elkerülni az utánzást.

...
Szórakozás

Orlando 400 évig tartó identitáskeresése külső és belső utazásra hív minket is

Az ESZME és a FREESZFE kooprodukciójában létrejött Orlando azt a benyomást kelti bennünk, hogy az előadás készítői nagyon pontosan tudják, hogy kell életre szóló színházi élményt varázsolni elénk.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

...
Szórakozás

Garton Ash, Lunde, Sarr: ezek a külföldi könyvbemutatók várnak az őszi Margón!

...
Hírek

Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

...
Nagy

“Az élet túl rövid, hogy sokáig haragudjunk benne” - 105 éve született Szabó Magda 

...
Nagy

Lichter Péter: A furcsa reakciókat általában a filmjeim kapják

...
Szórakozás

A Szolgálólány meséje új évadának tétje, hogy be tud-e törni Gileád a szabad világba

...
Beleolvasó

Veres Attila novellájában egy kutyát megharapni szerelmi zálog és hatalmi aktus

...
Hírek

Tíz évig írta a Blonde forgatókönyvét a Marilyn Monroe életéről szóló film rendezője

...
Zöld

Csernobil felpörgette a levelibékák evolúcióját: feketék lettek

...
Hírek

Neil Gaiman is aláírta az írók petícióját, hogy a műveik e-könyvként is elérhetőek legyenek a könyvtárakban

...
Nagy

Háy János: A kamasz hamisnak és romlottnak látja a felnőttek világát

...
Hírek

A fogadóirodáknál Krasznahorkai László is a Nobel-esélyesek közt van

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

Múlt héten debütált Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amiben egészen új perspektívából közelítette meg Erőss Zsolt eltűnését és halálát, mivel az eseményeket a hegymászó felesége, Sterczer Hilda szemszögéből látjuk. A filmet A Hópárduc felesége című interjúkötet inspirálta. 

...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Zöld

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

"Aki már mélázott az Ali Express felett egy olyan biszbaszt helyezve a kosarába, aminek egyetlen célja 10 másodpercnyi boldogság, illetve egy kínai szénerőmű csúcsra járatása, már a célcsoport része." A Zöld podcast legújabb részét alább meghallgathatod, a házigazda Litkai gondolatait a témáról elolvashatod cikkében.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

...
Kolozsi Orsolya

Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét