4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

4+1 könyvadaptációjával köszönjük a 85 éves Robert Redfordot

Robert Redford a hetvenes évek óta megkerülhetetlen alakja az amerikai filmgyártásnak: színészként, rendezőként és producerként is emlékezetes darabokat köszönhetnek neki a mozi szerelmesei. Ő alapította a független filmesek legfontosabb seregszemléjét, a Sundance Filmfesztivált, alapítványa pedig kiemelten foglalkozik az őslakos filmesek támogatásával. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk 5+1 könyvadaptációt, amit nagyon szeretünk vele.

sa | 2021. augusztus 18. |

1. A nagy balhé (1973)

Máig szórakoztató gengszterkomédia, ami egy fantasztikusan csavaros és ravasz átverésről mesél. A film alapjául David Maurer 1940-es könyve, a The Big Con: The Story of the Confidence Man szolgált, amiben többek között egy valódi szélhámos testvérpárról Fred és Charley Gondorffról is szót ejt. A könyv ugyanis nem regény, hanem egy kriminológiai munka, amit a maga műfajában az egyik legjobbnak tartanak. A szerző ráadásul eredetileg nyelvész professzor volt, aki az alvilági argóra, azaz a titkolózást segítő tolvajnyelvre specializálódott. Maurernek sikerült több száz svindler bizalmába férkőznie, így nemcsak a szlengjüket tanulmányozhatta, hanem az egész viselkedéskultúrájukat, jelzéseiket is - és persze rengeteg sztorijukat is megismerte így. A nagy balhéban Redford partnere Paul Newman volt, akivel előtte már átütő sikert arattak a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben is.

2. A nagy Gatsby (1974)

Francis Scott Fitzgerald
A nagy Gatsby - Helikon Zsebkönyvek 70.
Ford. Bart István, Helikon Kiadó, 2021, 236 oldal
-

F. Scott Fitzgerald 1925-ös regénye az amerikai és a világirodalom egyik abszolút klasszikusa, aminek méltó feldolgozása volt az 1974-es film. Ennek a forgatókönyvét Francis Ford Coppola írta, a címszereplőt pedig Redford alakította. A nagy Gatsby a húszas évek talmi csillogásának emblematikus története. A szegény származású Gatsby, hogy meghódítsa szerelmét, a felső tízezerhez tartozó és elkényeztetett Daisyt, mindenféle gyanús üzelmek árán végül rengeteg pénzhez jut. A cselekmény akkor kezdődik, amikor Daisy már egy befolyásos üzletember felesége, Gatsby pedig ország-világra szóló luxuspartikkal próbál társadalmi rangot szerezni magának. A megszállott versengés csak tragédiával érhet véget, minderről pedig Gatsby szomszédja és Daisy unokatestvére, Nick Carraway tudósít az olvasónak és a nézőnek.

3. A keselyű három napja (1975)

A hetvenes évek egyik legemlékezetesebb thrillerjét Sydney Pollack rendezte, aki összesen hét filmet forgatott Robert Redforddal - ezekből kettő is felkerült a listánkra. A film alapjául szolgáló, 1974-es regény, A keselyű hat napja magyarul is megjelent, de már csak antikváriumban elérhető. James Grady könyvének hőse a CIA-s Ronald Malcolm, aki egy nap arra ér vissza az irodába, hogy a kollégáit meggyilkolták, és ő az egyedüli túlélő. Kettős ügynökök, drogcsempészek és a hatóság is üldözni kezdi, miközben próbálja kibogozni, hogy milyen összeesküvés állhat a háttérben.

4. Távol Afrikától (1985)

Karen Blixen
Volt egy farmom Afrikában
Ford. Gy. Horváth László, Európa Könyvkiadó, 2014, 384 oldal
-

A nyolcvanas években Redford kevesebbet forgatott, ám ekkor készült el romantikus filmjeinek egyik alapdarabja, az Oscar-díjjal is bőven megszórt Távol Afrikától - szintén Sydney Pollack rendezésében. A film Karen Blixen bárónő 1937-es, Volt egy farmom Afrikában című önéletrajzán alapul, a könyvet viszont csak elemeiben követi, hiszen az inkább mozaikos szerkezetűen mesél a Kenyában töltött 17 évről.

A Volt egy farmom Afrikában gyönyörű főhajtás Afrika előtt, amiből sugárzik a szenvedélyes szeretet a táj, a természet, az ott élő emberek felé. Miközben Blixen sikertelenül próbált kávét termeszteni, a helyi lakosoknak rengeteget segített (az egykori farmja területét mára bekebelezte Nairobi városa, de az emlékére azt a kerületet Karennek nevezték el). Válása után szerelmi viszonyt folytatott Denys Finch-Hattonnal, őt alakítja a filmben Redford, míg a főszerepben Meryl Streep látható.

+1. Folyó szeli ketté

Redford több filmet rendezett is, ezek egy része szintén könyvadaptáció, mint például a nagy sikerű A suttogó, aminek eredetijét Nicholas Evans írta. Ebbe a listába most - felvállalt személyes elfogultságból és mert Redford egyébként elkötelezett környezetvédő - a Folyó szeli ketté került, ami egy testvérpárról mesél balladisztikus szépséggel. Ez volt Brad Pitt első nagyjátékfilmje, amiben főszerepet alakított, így Redford sokat hozzátett a karrierjéhez. Kvázi felfedezte, aztán később játszottak is együtt a Budapesten is forgatott Kémjátszmában.

Norman Maclean önéletrajzi elemekből építkező könyve, az A River Runs Through It három történetből áll: egy kisregényből (ebből lett a film) és két novellából. Számos elismerést kapott, 1977-ben Pulitzer-díjra jelölték, a címadó kisregényt pedig Thoreau és Hemingway örökségéhez hasonlították. A történetben Maclean a montanai gyerekkorukról és alkoholista, szerencsejátékos testvéréhez fűződő viszonyáról mesél. A fiúk mellett hangsúlyos szereplő az érintetlen táj és a természet is, amiben a metafizikai kérdések olyan természetesen bukkannak fel, mint a vizekben úszó halak. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amikor F. Scott Fitzgerald irodalmi rangra emelte a pólókat

Az irodalom gyakran válik annak írott forrásává, hogy valamilyen szokás vagy tárgy mikortól terjedhetett el a múltban. Egy ilyen példáról most a LitHub számolt be.

...
Hírek

Ki lehet venni a házat, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt

Mindössze 72 dollár/éjszakáért meg lehet szállni abban az alabamai házban, ahol egykor F. Scott és Zelda Fitzgerald élt. Az épületben egy múzeum is található, két apartman viszont várja az irodalmi kalandorokat.

...
Nagy

Dunajcsik Mátyás: F. Scott Fitzgeraldé a legszexibb próza, amit valaha írtak

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kicsoda Agatha Christie főfelügyelője, akiről két sorozat is készül?

A kevésbé ismert nyomozó, Battle csupán Agatha Christie öt regényében szerepelt. De mit lehet tudni róla?

...
Szórakozás

Őt csak a halál nyugdíjazhatta: 5 kedvenc adaptáció, a csodálatos Donald Sutherlandtől

Csütörtök este érkezett a hír, hogy 88 évesen elhunyt Donald Sutherland. Öt olyan nagyszerű filmjével emlékezünk rá, amelynek alapja irodalmi mű volt.

...
Szórakozás

5 tény, amit ne felejts el, miközben a Sárkányok házát nézed

Több mint másfél éve jártunk utoljára Westeroson, ennyi idő alatt pedig megfakulhatnak az emlékek a fontos részletekről.

A hét könyve
Kritika
Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél
...
Nagy

Miért szeretem a megrongált könyveket?

Teafolt? Gyűrött könyvgerinc? Megjegyzések a margón? Szerintem van benne valami gyönyörű.

...
Zöld

Julian Assange vádalkut kötött és hazatérhet + 3 könyv a WikiLeaksről

Úgy tűnik, hosszú évek után lezárul Julian Assange, a WikiLeaks alapítójának ügye. A hír mellé könyveket is ajánlunk.

Szerzőink

...
hhz

Miért szeretem a megrongált könyveket?

...
Kolozsi Orsolya

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: A hagyományos módszer

Kiemeltek
...
Kritika

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

A dán Tove Ditlevsen vallomásos műveiben szinte élve boncolja önmagát, küzdelmeit és sokszor ellentmondásos érzelmeit. A memoárirodalom hagyományait követő, egyszerre nyers és költői, letaglózóan őszinte regényekből (Gyerekkor, Ifjúkor, Függés) összeálló Koppenhága-trilógia a hét könyve. 

...
Nagy

K. Varga Bence: A hagyományos módszer

„Elejtette a taglót, és némán figyelte a marha még mindig eleven tekintetét, és hallotta, bár föl már nem fogta, amint az állat keservesen, szinte zokogva felbőg, túl téren és időn.” K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Miért az olvasás a túlélés eszköze a börtönben?

A börtönök könyvtárai sok fogvatartottnak nyújtanak elfoglaltságot és szórakozást, de fontos szerepük van a kapcsolatok építésében és a szabadulás utáni visszailleszkedésben is.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Pókháló-ház, rejtélyes üzenetek és egy tökéletes nyári szünet – Olvass bele Wéber Anikó új regényébe!

...
Hírek

Mohamed Mbougar Sarr új könyvében a melegekkel szembeni gyűlölet okát keresi

...
Hírek

Öngyilkosságot segítő könyveket árul az Amazon, ami sokakat felháborít

...
Szórakozás

Az új Drakula-film igazi sztárparádét ígér – mutatjuk az előzetest

...
Hírek

Nézd meg, ahogy Patti Smith Virginia Woolf egyik könyvéből olvas fel

...
Szórakozás

Sorozatot forgattak Holly Jackson népszerű tinikrimijéből