Wim Wenders: Tökéletes napok (Fotó: Cirko Film)

Hétköznapi csodák, valós látomások, határátlépések [PROGRAMAJÁNLÓ]

Aktuális heti válogatásunkban többek közt Wim Wenders új filmjét, Beckett-monodrámát, női szerzők irodalmi estjét és „a roma Cseh Tamás” koncertjét is figyelmetekbe ajánljuk.

ki | 2024. február 21. |

Tökéletes napok

Wim Wenders hat év kihagyás után jelentkezett újra drámával. Főhőse, Hirajama Tokióban dolgozik, mosdókat takarít. A férfi láthatóan elégedett egyszerű, egyhangúságban telő életével, és örömet lel az élet apró csodáiban. Szabadidejét a zene és a könyvek iránti szenvedélyének szenteli, emellett rajong a fákért is, amelyeket féltve gondoz és állandóan fényképez is. Váratlan találkozások sorozatán keresztül fokozatosan egyre több minden derül ki a múltjából. A főszerepet alakító Jakuso Kódzsinak ítélték Cannes-ban a legjobb színész díját, és a film az ökumenikus zsűri díját is megnyerte. (Címlapkép: Cirko-Film)

Hol? Mozik Mikor? Február 22-től Részletek ITT.

Bartis x Benkő

-

A Műcsarnokban február 23-án nyílik a Valós látomások – Benkő Imre, a szubjektív dokumentarista című fotókiállítás. Rögtön az első hétvégén Bartis Attila József Attila-díjas író tart tárlatvezetést a fotóriporter hat évtizeden átívelő művei között. A programot a fotóművészként is aktív Bartis így vezeti fel: „(...) a dokumentarista számomra leginkább azt jelenti, hogy valaki reggel azért kel fel, hogy önmagán kívül mást is lásson és megmutasson a világból. A szubjektív pedig azt, hogy nem csak a külső valóságról visszaverődő fény, hanem a saját, belső fénye is nyomot hagy a filmen. Az ember pedig egyetlen saját fényforrással rendelkezik, az a szeretet.”

Hol? Műcsarnok Mikor? Feb. 25., 16:00 Részletek ITT.

Határátkelés irodalmi est

-

Deres Kornélia, Fenyvesi Orsolya, Izsó Zita, Kali Ágnes és Nagy Hajnal Csilla ezen az estén szó szerinti és átvitt értelemben vett határokról, azok hiányáról, feszegetéséről, átlépéséről, védelméről, határtalanságról, határterületekről és -állomásokról fognak beszélgetni. Mindannyian írnak, ki mesét, ki verset, ki regényt, de ezúttal biztosan túlmerészkednek az irodalom témakörén.

Hol? Kis Présház Mikor? Feb. 26., 19:00 Részletek ITT.

Ökológiai válság és kapitalizmus

-

Az utóbbi évtizedekben az ökológiai válság vált a legnagyobb problémánkká. De vajon milyen okai lehetnek annak, hogy eljutottunk idáig? Valóban a kapitalizmus tehető felelőssé, vagy egészen más folyamatokban kell keresni a válság gyökereit? Egyáltalán meg lehet-e nevezni egyetlen okot a jelen helyzetünkre? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekről vitáznak az ELTE Humánökológia mesterszak oktatói, Lányi András ökofilozófus és Éber Márk Áron szociológus. Ha valaki esetleg személyesen nem tud részt venni, online is követheti a beszélgetést, melyet Gáspár Zsuzsa Lili moderál.

Hol? Kelet Kávézó és Galéria Mikor? Feb. 26., 18:00 Részletek ITT.

Hegedűs Józsi szólóban

Az énekes-gitáros-dalszerző egy Békés megyei faluban nőtt fel, és bár a családja nem értette, mit csinál a gitárral, mikor Budapestre költözött, és jelentkezett a Kikeltető tehetségkutatóba, a fővárosi zenész közösség gyorsan befogadta. Egyesek szerint Hegedűs Józsi a roma Cseh Tamás. Tavaly nyáron jelent meg első, A szívemből a félelmet kioltom című lemeze, mely az énekes-dalszerző kategóriában első lett a Telex After évvégi listáján. Jelenleg a második albumán dolgozik, frissen alakult zenekarával, a Vadvirág együttessel idén tavasszal a Platon Karataev vendégeként turnéznak, de ezúttal szólóban lép fel.

Hol? K11 Művészeti és Kulturális Központ Mikor? Feb. 28., 20:00 Részletek ITT.

Samuel Beckett: Az utolsó tekercs

-

Lábán Katalin rendezésében, Széles László főszereplésével mutatja be az RS9 Beckett egyik legfontosabb színdarabját. A monodráma főhőse Krapp, aki minden születésnapja alkalmából szalagra mondja, hogy mi történt vele az azt megelőző évben. Amikor az előadás játszódik, Krapp már 69 éves. Ekkor újrahallgatja azt a felvételt, amit 39 éves korában felvett, de már nem érti a felvételt, nem érti akkori önmagát, idegen önmaga számára.

Hol? RS9 Színház Mikor? Feb. 28-29., 19:30 Részletek ITT.

Sántakutya est 3. – Bősze, Fullajtár, Vágvölgyi

-

Folytatódnak a Sántakutya storytelling estek a Tompa 17-ben (olvasd el beszámolónkat az előző alkalomról), ahol bebizonyítjuk, hogy egy húsz perces sztoriba belefér maga az élet. A következő est vendégei: Bősze Ádám zenetörténész, akinek a IX. kerület sorsfordító szerepet játszott az életében, nem is egyszer. Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színésznő, a Katona József Színház társulatának tagja, és harminc éve ferencvárosi lakos, akit nemcsak a jelen, de a múlt is a ideköt, ráadásul szerelmeken keresztül. Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta, politikai és kulturális kommentátor. Ő a 9 Magazin főszerkesztője is, aki végigutazta már a világot Szarajevótól Tokióig, a legtöbb sztori mégis ehhez a kerülethez köti.
Hol?Tompa 17 kávézó Mikor? Márc. 6., 18:30 Részletek ITT.

Könyves séták Budán és Pesten

-

A történeti Budapest emlékei közt sétálva megismerkedünk a korabeli kéjnők és vendégeik mindennapjaival. Olyan helyszínekre látogatunk, ahol a falak izgalmas rendőrségi, megdöbbentő közegészségügyi adatokról, bordélyhölgyekről, sőt, kalandos szeretőkről mesélnek. Sétánkon Budán, majd Pesten idézzük meg a letűnt korok a szexualitáshoz, a prostitúcióhoz és alap társadalmi tabutémáihoz kapcsolódó történeteit, körbejárjuk az egykori nagyvárosi kurtizán-élet nemcsak emblematikus helyszíneit, de belső, érzelmi és szociális világát is. A buja budai és pesti élet olyan irodalmi nagyságok levelein és szövegein keresztül bontakozik ki, mint Krúdy, Karinthy, Szép Ernő vagy Petri György. A sétákat vezeti: Szabó Dominika. A séták hossza kb. 2,5 óra. 
Buja Buda – Hol? Találkozás és indulás a Rudas Gyógyfürdő elől Mikor? Márc. 9., 10:30 Részletek ITT.
Buja Pest – Hol? Találkozás és indulás a Károlyi-kert bejáratánál (Magyar utca – Ferenczy István sarok) Mikor? Ápr. 5., 17:00 Részletek ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Deres Kornélia: A megalkuvásra szocializált ember piszoárszabadságban él

Miért nehéz szembenézni a visszaélésekkel egy áldozahibáztatásra szocializált társadalomban? Miért fontos, hogy az irodalmi közösségnek megtartó ereje legyen, illetve miként lehet ugyanaz a tanács életmentő és mérgező? Deres Kornéliával interjúztunk.

...
Hírek

Bartis Attila Jáván tartott terepszemlét A sétához

Adaptáció készül A séta című regényből, az író és alkotótársai Jáván tartottak terepszemlét a filmhez.

...
Hírek

A Nobel-reakciója áll a Beckett-film középpontjában

Az Oscar-díjas James Marsh rendezte Dance Firstben Gabriel Byrne alakítja az ír szerzőt.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Hírek
...
Nagy

Pócsik Andrea: Az én cigány irodalmam nem tankönyvízű [ROMA IRODALOM]

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

...
Hírek

Marjane Satrapi nem akart több képregényt írni, de aztán Iránban meggyilkoltak egy nőt

...
Zöld

Ebből a sűrű, sötét erdőből csak hetekkel később bukkan fel a hajód - Olvass bele a Mitágó-erdőbe!

...
Hírek

Bereményi Vadnai Bébijének látszólag egy nő a főszereplője, valójában a város [Budapesti nők]

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Eszeveszett szerelem változtatta meg az életét

...
Hírek

Salman Rushdie ezt az álmot látta két nappal a merénylete előtt

...
Szórakozás

Így énekel Timothée Chalamet az új Dylan-életrajzi filmben (videó)

...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

Természetesen olvasok
...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

...
Zöld

Karikó Katalin eldöntötte, mihez kezd a Nobel-díj mellé kapott pénzzel

...
Zöld

Megrendezik az első szépségversenyt az AI-modelleknek, vajon Bíró Ada indul?

...
Zöld

Diétázol? Ebben a 3 ételben rejtőzhet cukor, pedig nem is számítasz rá

...
Zöld

Hogyan segíthet a nőknek egy endometriózisról szóló képregény?

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Bíró Ada a köztévé új bemondója, csak épp nem ember

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.