Háy Jánosnál egyáltalán nem fontos, mire gondolt a költő

Háy Jánosnál egyáltalán nem fontos, mire gondolt a költő

Mire gondolt a költő? - tette fel sokszor a magyartanárom a kérdést az iskolában, és jogosan válaszoltam neki azt, hogy nem tudom. Egyszer egy iskolai szavalóversenyre is elküldtek, amin Petőfi Sándor hangján dörögtem 13 évesen, hogy ha férfi vagy, légy férfi. A Katona József Színház Háy János szövegeiből készítette el Kocsis Gergely főszereplésével, Tárnoki Márk rendezésében a Szavalóverseny című műsorát, ami klasszikus értelemben nem előadás, de apránként adagolva vicces és okos is. Az eSzínház Fesztiválon ezt is bemutatták, megnéztük.

vl | 2021. szeptember 21. |

A 2020 márciusában kirobbant járványra sokféle művészi válasz érkezett. Senkinek nem volt könnyű, a színházaknak sem, hiszen a színház élő műfaj, ott kell lenni. Az egyik fontos válasz például az eSzínház elindulása volt, ami hozzáférhetővé tett régi előadásokat, illetve támogatott olyan elképzeléseket, amelyek keresik erre az új helyzetre a választ. A Katona József Színház nem azon gondolkodott, hogyan tudja rögzíteni a már futó előadásait, hanem az online platformra tervezett egy projektet, amelyek közül az egyik Háy János szövegein alapszik.

A Szavalóverseny nem színházi szövegre épült, pedig Háy rendszeresen ír drámákat, amelyek nehéz, de mégis nagyon emberi helyzeteket, sorsokat ábrázolnak. A két és fél órás műsor monológokból áll össze, és miközben látszólag egy alkotó-értelmező belső kérdéseit mutatja be, irodalmi hagyománnyal, berögződött értelmezési keretekkel foglalkozik. 

Tárnoki Márk: Háy János Szavalóversenye abszurd, groteszk és gondolatébresztő
Tárnoki Márk: Háy János Szavalóversenye abszurd, groteszk és gondolatébresztő

Garaczi László és Szécsi Noémi után most Háy János szövegeivel találkozhatunk a Katona Streamen, ráadásul egy három részes sorozatként, amelyek külön-külön is megnézhetők. A három részből egy elképzelt kortárs magyar költő teljes életművét ismerhetjük meg. A költőt Kocsis Gergely alakítja, aki körül testet öltenek és megszólalnak maguk a versek is. A készülő előadásról a rendezőt, Tárnoki Márkot kérdeztük. 

Tovább olvasok

“Ahogy az ember képzelete csapong, cikázik, úgy kanyarog, ömlik ez a szertelen szövegfolyam, melynek központjában az irodalom, a versek és maga az alkotás áll. Rámutat a magyar költészetben lévő konvenciókra, sablonokra, sztereotípiákra, miközben magát sem kíméli. 

Leleplező, önironikus írás, paródia ez. És mint minden jó paródia, a tárgyát nemcsak pellengérre állítja, kigúnyolja, hanem újra is teremti”

- foglalta össze Tárnoki Márk a koncepciót, amikor erről kérdeztük. A Szavalóverseny ettől az újrateremtéstől működik.

A főszereplő, Kocsis Gergely egy sztereotipikus bölcsészlakásban cigarettázik szemüvegben, kordzakóban, szürke garbóban és magyaráz. Egy költő alkotói folyamatának kiemelt pillanatát látjuk, amikor megszületik a vers. Vívódva, filozofálgatva, önmagát is megkérdőjelezve beszéli szét a verseket, nagy gondolati íveket húzva. A koncepció egyszerű: Kocsis színházi játékára bízni Háy szövegét, az egy térből a lehető legtöbbet kihozni, mert végeredményben ez már elég lehet egy jó előadáshoz. 

Robogunk végig a szerelmes, a hazafias, öregkori vagy az őszi verseken Kocsissal, vagyis csupa olyan költészeti műfajjal, amelyeket az iskolában jól a fejünkbe vertek. Mert a verseket az iskolában ismertük meg, sokszor a tanárok mondták el az értelmezéseket, ők fejtették fel a költői képeket, miközben a tankönyvekben elsősorban az életrajzokkal foglalkoztak. 

Nem tanultunk meg verseket olvasni, nem ismerjük a líra működését, csak azt ismételgetjük, hogy mire gondolt a költő. 

A tankönyvek és tanárok a legjobb szándékuk ellenére is autoritásként jelentek meg a versolvasás során, vagyis jórészt nem az számított, hogyan értelmezünk egyes költői képeket, hanem az, hogy a bemagolt tényeket vagy memoritereket fel tudjuk-e mondani. Sokakat biztosan elriasztott a költészettől ez, ezért nem csoda, ha

Háy János ezt a hagyományt rúgja fel a Szavalóversenyben, ami a költészetet övező mítoszokat hozza játékba, hogy saját eszközeivel rombolja le azokat.

Közben a Katona színészei is beszállnak a versmondásokba.

A Szavalóverseny hosszú előadás, de ez tényleg senkit ne riasszon el, adja meg mindenki a lehetőséget Háynak és Kocsisnak, fogyassza rövidebb szegmensekben, mert működik. Az eSzínház Fesztivál abban segít, hogy ezt meg is tehessük, leállíthassuk, visszatekerhessünk, elindíthassuk.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Tatabányán dolgozták fel Pintér Bélát: a népiességet simán leváltja a focihimnusz

Pintér Béla darabjaihoz hozzányúlni egyrészről tuti siker, másrészről viszont kifejezetten vékony jég. A tatabányai Szutyok viszont egy jó példa arra, hogyan kell elkerülni az utánzást.

...
Szórakozás

A Verában a felnőttek világa bonyolult, a gyerekeké pedig titkokkal teli

Monodrámában dolgozta fel Göttinger Pál és Grisnik Petra Grecsó Krisztián Libri-közönségdíjas regényét, a Verát. A Kőszegi Várszínház előadásában érzékenyen, minimál díszletek között villan fel a nyolcvanas évekbeli Szeged, a felnőttek játszmája és egy örökbefogadott kislány traumája.

...
Szórakozás

A Mákkirályfi után elgondolkodsz, neked melyik szered világítana ilyen szép zölden

A szerhasználat és a függőség kérdéseit járja körül a pécsi Escargo Hajója preventív darabja, ami 11-17 éves kamaszokhoz szól. A randizás feszültségei, a humorba csomagolt hiányok mindennapos helyzetei között a Mákkirályfi minimalista eszközökkel, ötletesen mutatja be a függőség ezer arcát és alattomosságát. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.