Hogyan lett egy beteg fiúból megalomán rendezőzseni? – Itt a teljes Coppola-életrajz

Hogyan lett egy beteg fiúból megalomán rendezőzseni? – Itt a teljes Coppola-életrajz

Melyik a kedvenc Coppola-filmed? A keresztapa, az Apokalipszis most, esetleg a Drakula? Cannes-ban mutatták be tavasszal a negyven éve készülő Megapoliszt: amíg te is a filmre vársz, olvasd el a friss Coppola-életrajzot.

sa | 2024. június 11. |

Út a Paradicsomba – A Francis Ford Coppola-sztori címmel jelent meg Francis Ford Coppola életrajzi kötete, ami jóval több egyszerű életútkötetnél: a szerző, Sam Wasson egy zseni pályáján keresztül bemutatja az elmúlt több mint fél évszázad filmes világát is.

A beszélgetések, visszaemlékezések és több száz interjú alapján megírt kötet különlegessége, hogy a szerző hozzáfért az úgynevezett Coppola-archívumhoz. Azaz a hivatalos iratokhoz és magánlevelekhez, olyan háttérinformációkat tartalmazó dokumentumokhoz, amelyek még teljesebbé teszik a képet. 

Sam Wasson
Út a Paradicsomba - A Francis Ford Coppola-sztori
Ford. Varró Attila, Corvina, 2024, 479 oldal
-

A kötet felöleli Coppola életének és művészetének egyes mozzanatait, filmes kapcsolatait, de mesél a forgatások botrányairól, nehézségeiről is. Coppola mindent felemésztő szenvedélye ugyanis nemcsak a színészeket és filmes kollégákat viselte meg, hanem családtagjait is. A kötetben a forgatások kulisszatitkai mellett fény derül arra is, hogy hogyan viszonyul egyes filmjeihez maga a rendező.

Coppola súlyosan beteg fiúból vált világhírű rendezővé

A kötetből megismerhetjük a súlyosan mozgáskorlátozott, beteg fiút, aki fivére árnyékából kereste helyét a világban:

„Ágyából a tévén át nézte az életet. Mindenféle ajándékot kapott – filmvetítőt, egy szalagos magnót, Francesco nagypapától, az édesanyja apjától. Egyedül hallgatta a rádiót, az Éjfél Kapitányt és a Tom Mixet, a mesematinékat, és rájött, hogy a történetek, akárcsak a hangok és zene, világokat teremtenek az agyában. Volt egy autogramos fényképe a hasbeszélő Paul Winchelltől, aki szintén elkapta gyerekfejjel a poliovírust, és volt egy saját Jerry Mahoney hasbeszélő-bábuja, amelyre a nagyanyja kicsiny szmokingot varrt. A bábuk bármit megtehettek és kimondhattak – vékony Mikiegér-hangján –, amit csak akart. Uruk és parancsolójuk volt. Arra gondolt, milyen jó lenne, ha csatornát válthatna a tévén akár az ágyából is, nem kellene odamenni és elcsavarni a tárcsát. Elég lenne megnyomni egy gombot valami képzeletbeli kézi készüléken, és máris egy újabb mesét nézhetne. Olyan lenne, mint egy időutazás: gombnyomásra egy másik világba kerülne. 

Gombnyomás, új világ, gombnyomás, újabb világ, egy szebb világ.”

Hosszú az út a Megalopolisig

Olvashatsz a kötetben a legendás barátságról George Lucasszal – aki egyébként részben Coppoláról mintázta Han Solo karakterét. 

Coppola, akit öntörvényű kívülállóként ismer a filmvilág, és aki olyan remekműveket rendezett, mint A Keresztapa, az Apokalipszis most és a Drakula, már a pályafutása kezdetén saját céget hozott létre, hogy minél önállóbban dolgozhasson.

Az 1969-ben Lucasszal közösen alapított American Zoetrope stúdió Coppola számos sikere és kudarca mellett örök túlélőként és valóságos kis gömböcként működik: utoljára a rendező borászata esett neki áldozatul, amelynek eladása megnyitotta az utat egy őrületes filmterv megvalósítása előtt.

A Megalopolis forgatókönyvén Coppola negyven évet dolgozott. Saját pénzéből mintegy 120 millió dollárt fektetett a filmbe, amit 2024 tavaszán mutattak be Cannes-ban.

A könyv végén Wasson is csatlakozik Coppolához a film forgatásán, néhány mérföldre Atlantától – olvasóként pedig bepillantást nyerhetünk egy megalomán filmterv megvalósulásának rejtelmeibe:

„Adam Driver és Nathalie Emmanuel végre elkezdhették a jelenetük beállását, hogy – afféle kötéltáncosként – bejárják a digitális égbolt előtt felfüggesztett gerendák hálózatát. A jelenet szerint a lány félénken közeledik, kezében virágokkal, a férfi a karjába veszi, majd versenyre kelve a LED-naplemente ragyogó tüzével, heves csókban forrnak össze. Azonban váratlan problémák szóltak közbe. A magas sarkú cipő, a kábelek, a magasság, az egyensúlyozás. Eresszék lejjebb a gerendát? Pörgessék fel a párbeszédet?

Miután változtattak a gerenda pozícióján, a színészek ismét nekifutottak a szárazpróbának. Ügyetlenül megbotlottak, majd riadtan lenéztek utasításért.

Háttérben a digitális fellegekkel Coppola felnézett. – Az sem érdekel, hogy három órán át tart a beállás – jelentette ki nyugodtan. – Ha ma nem végzünk a felvétellel, majd megcsináljuk holnap.

Minden kéznél volt, ami kellett.

– Nem fogjuk összecsapni – biztosította Coppola a színészeit. Eljutnak, ahová kell.”

Nyitókép: American Zoetrope/Greg2600-Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

George Lucas egy régvolt, messzi galaxis patriarchája

...
Hírek

Elhunyt James Caan, A Keresztapa és a Tortúra sztárja

82 éves korában elhunyt James Caan, A Keresztapa, a Tortúra és a Szerencsejátékos című filmek Oscar-jelölt sztárja. 

...
Podcast

50 éve mutatták be A Keresztapát

Már megjelenése előtt megvették Mario Puzo regényének, A Keresztapának a megfilmesítési jogait: húszmillió eladott példány, sok-sok Oscar-díj lett a végeredmény. Podcast.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Colleen Hoover regényének hőse hadakozik a szerelem ellen, de hiába – Olvass bele!

Egy szegény lány és egy gazdag fiú futó nyári kalandnak induló, majd bonyolult szerelemmé váló kapcsolata áll az új bestseller középpontjában. Most mutatunk belőle egy részletet.

...
Beleolvasó

77 év, 77 sztori, azaz Charlie kalandos élete – Olvass bele a zenész önéletrajzába!

Charlie-nak annyira színes, gazdag, kalandos, a legnagyobb sikerekkel és a legnagyobb tragédiákkal teli élete volt, hogy az könyvért kiáltott. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda az örök szépség titkait kívánta feltárni – Olvasd el egy alig ismert írását!

Titokfejtő sétára, a női szépséget középpontba állító szellemi kalandozásra hívja olvasóját ez a kötet, amely Szabó Magda kiadatlan, valamint kevésbé ismert írásaiból válogat. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

Polc

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

Szerzőink

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

...
Kolozsi Orsolya

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

...
Kiss Imola

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél